Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  42 członków

Velodyne Klub
IGNORED

Klub Velodyne - bas a nie halas...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

kampers

Na pilocie mam przycisk ,, light'' do włączania, wyłączania tego podświetlanego napisu.

Obok jest jeszcze przycisk,, night''. Po jego włączeniu pod napisem Velodyne pojawia się dodatkowo pomarańczowa-bursztynowa kreska.

Ale jak włączysz własnie funkcję ,, night'' to poziom głośności suba zostaje ograniczony do założonego limitu.

Edytowane przez HQ150

Mysle kolego ze to maly problem, a do tego nie majacy wplywu na dzwiek tego supernackiego suba :-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

I tak jak cos powazniejszego poszlo to dany modul trzeba sciagac ,wiec chyba lepiej oddac go do serwisu w Łodzi....

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

W velodyne wszystko w calosci siwe wymienia, zadko kiedy cokolwiek reperuja..

• 1 miesiąc później...

Witam Panowie !

Właśnie wymieniłem CHT-10R na EQ-10MAX. Ale go jeszcze nie podłączyłem ;-)

Dam znać jako wyszło porównanie ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 5 tygodni później...

Cóż ...

CHT-10R nie był zły ... ale EQ-10MAX całkowicie go zdeklasował.

Kalibracja czyni cuda !!!

Sub idealnie zgrywa się z moimi Magnepanami MG 1.7.

Takiego basu dawno nie słyszałem. Dzięki subowi Magnepany brzmią jak dużo droższe pełnozakresowe kolumny.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mam do was pytanko.

Jak oceniacie tryb pracy Film ? Czy właśnie na tym trybie oglądacie filmy, czy może inny wam lepiej podpasował ?

po ponad roku pracy SPL1000 Ultra nadszedl czas, ze musze napisac Kozak- warto na niego zbierac kase...:)

To kiedy sprzedajesz ? :D

Mi tez sie bardzo podoba moj sub velodyne spl 1200 ultra ale jakbym mial DD to bym nie odmowil :-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />Jak oceniacie tryb pracy Film ? Czy właśnie na tym trybie oglądacie filmy, czy może inny wam lepiej podpasował ?<br /><br />

Jak dla mnie za bardzo efekciarski. Mam jeszcze chyba Action/Adwenture.

Najczęściej słucham na trybie custom.

No właśnie mam podobne odczucia, dlatego byłem ciekaw opinii innych.

Ten tryb może być skonfigurowany nieco inaczej w różnych Velodynach.

W moim jest podbicie o 5dB na częstotliwości 35Hz i podniesienie poziomu głośności o 5dB, ale to akurat ma mniejsze znaczenie, bo można wyregulować.

Nowszy SPL Ultra ma podbicie 4dB na 35Hz.

Generalnie odnoszę wrażenie, że sub na trybie "Movies" bardzo mocno pompuje niskimi dołami, a wyższy bas jest jakby odchudzony, nieproporcjonalnie słaby. Ciekaw byłem czy macie podobne obserwacje.

Wrzucam tabelkę jak wygląda to u mnie.

Z tego co wyczytałem w instrukcji i jeśli dobrze zrozumiałem to w Twoim DD jest 6 presetów:

1. Action/Adventure

2. movies

3. Pop/Rock

4. Jazz/classical

5. custom

6. eQ defeat

z czego 4 mają fabryczne nastawy, jednak parametry wszystkich można zmienić.

Wrzucam zdjęcie z fabrycznej instrukcji, wydaje mi się, że to są właśnie te presety.

Jeśli się nie mylę to musiałbyś podłączyć swojego suba do kompa i obejrzeć te ustawienia, co w Twoim subie jest poustawiane.

Niby tyle osób ma Velo i nikt więcej nie podzieli się konkretnymi doświadczeniami ?

post-2118-0-92797200-1384457842_thumb.jpg

post-2118-0-99441100-1384457872_thumb.jpg

Edytowane przez omen
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie musze podłączać do kompa. Te tabele i jeszcze wykresy wyświetlają mi się na TV.

Przy kalibraacji się tym bawiłem, ale nie pamiętałem jak to jest z tymi trybami.

Edytowane przez HQ150

Miałem velodyne 12q, ale niestety nie miałem czasu by go skalibrować i go sprzedałem i kupiłem lepsze kolumny 3 way i sub był zbędny chociaż nie ukrywam, że chciałbym teraz zobaczyć jak to by grało. Zrobić mały test. Ma ktoś jakiś ciekawy sub w pomorskim?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Miałem velodyne 12q, ale niestety nie miałem czasu by go skalibrować i go sprzedałem i kupiłem lepsze kolumny 3 way i sub był zbędny chociaż nie ukrywam, że chciałbym teraz zobaczyć jak to by grało. Zrobić mały test. Ma ktoś jakiś ciekawy sub w pomorskim?

Na stronie producenta pisze, że 2,5 drożne ?

Mniejsza z tym, jak zadowalają cię w stereo to nie ma co kombinować, natomiast do kina sub moim zdaniem niezbędny.

Ja niestety daleko meiszkam, nie pomogę ;)

Edytowane przez omen

Obecnie mam Xaviany XN360 to są 3 way. Jeszce nie zaktualizowałem podpisu.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Jak jest kasa to staram się szybko przejść na półkę wyżej.

Jak jest kasa to staram się szybko przejść na półkę wyżej.

Tez kwestia ile ma sie roznych zainteresowan czy tylko to jedno czy tez ma sie wiecej, a np do tego lubi sie raz lub dwa razy w ciagu roku wyjechać na fajne wczasy itp... ale fakt najwazniejsze jest to ze Ty jestes zadowolony z tego.

Mam jescze inne zainteresowania. Jak mnie stac to korzystam z życia. Nie chomikuje pieniędzy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.