Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt, który kupiłem dzięki forum audio

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Taki przyszedł mi do głowy pomysł na nowy wątek. Kilka lat temu byłem jeszcze dość szczęśliwym i naiwnym posiadaczem całkiem dobrego sprzętu audio-stereo, z którego wówczas byłem bardzo zadowolony. Niestety, nieopatrznie wszedłem na forum Audiostereo (i także na inne fora ), na którym naczytałem się mnóstwo informacji o różnych "rajach dźwiękowych" licznych użytkowników forum. Dzięki temu, obecnie mam system jaki mam, ale ulegam ciągle wrażeniu, że sporo moich "klamotów" kupiłem pod wpływem impulsu płynącego z forum i chęci poznania na własnych zmysłach tych innych dźwięków opisywanych przez Kolegów. Dziś wiem, że kilka rzeczy kupiłem niepotrzebnie, a z kilku sprzętów, których stałem się posiadaczem - także dzięki poleceniu przez Kolegów - jestem niesamowicie zadowolony. Ostatecznie przyznaję, że ten bilans zysków i strat wychodzi na plus. Nawet na dwa plusy.

Moje "nietrafione" inwestycje dzięki/przez forum to: słuchawki CAL!, tuner Rotel RT-02.

Bardzo "trafione" inwestycje: Accuphase E-213, Sennheiser HD650.

Sprzęt, który kupiłem "dzięki" forum (innymi słowy - to forum sprawiło/zainicjowało, że je kupiłem/zainteresowałem się nimi): słuchawki Sennheiser HD650 i Grado SR-60. Wzmacniacz słuchawkowy MF X-Can V3.

Dzięki forum kupiłem też całą stertę kabli - z różnym skutkiem w systemie i często niepotrzebnych - jak się czasami okazywało.

Oczywiście, proszę traktować powyższy temat z przymróżeniem oka ;)

W końcu trwa jeszcze sezon ogórkowy.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

OK Violet

Tylko u mnie wszystkie rzeczy przechodzą fazy - trafiony / nietrafiony / trafiony / nietrafiony zakup itd.

HD 650 zagrały dobrze dopiero po dwóch latach na malutkim przenośnym wzmacniaczu.

Denon CD 1500 doceniłem dopiero jak następny CD okazał się niewiele lepszy itd.

Zatem opinie trafiony/nietrafiony moim zdaniem należy uważać za przejściowe, w danym momencie.

Violet,

U mnie to wygląda tak:

Duża wpadka dzięki opiniom z prasy i forum - Krell 400 xi

Dobrze trafiony dzięki forum i odsłuchom - Sound Art Jazz

Pozdrawiam

Słuchawki Beyerdynamic DT770 - trafione

Gainclone - bardzo trafione; dzięki forum chwyciłem lutownicę oraz inne narzedzia i zrozumiałem, że nie muszę koniecznie pędzić do sklepu z workiem kasy tylko mogę sam sobie zrobić dobrze :)

Generalnie trzeba sprecyzowac słowo "wpadka"- bo ja bym to nazwał raczej czymś co się nie sprawdza w danym systemie. Nic tu nie pomogą opinie kolegów - trzeba posłuchać i samemu ocenić czy się podoba. Ja na ten przykład się napaliłem na kolumny Acoustic Energy Evo 1 - i nie powiem zmiana była kolosalna, ale niestety nie pod moj gust. Miało być sucho i ostro a było zupełnie na odwrót (nawet koledzy pisali, że nie wierżą w to co wypisuję). Potem kupiłem Paradigmy bo miało nap...dalać. I pierwsze wrażenia miałem - yhhh nie powiem - przez okne to badziewie i zapomnieć, ale posłuchałem, trochę się przepchały i nie powiem - nap...dalają i jest git. Tak, że kochani - czytać i jeszcze raz czytać, bo niegłupi ludzie tu siedzą, ale oprócz tego słuchać i testować u siebie, bo wystarczy inny układ pomieszczenia, inna akustyka i już niestety wcześniejsze wrażenia odsłuchowe (powiedzmy u kolegi/w salonie) można sobie wsadzić między bajki.

Największa wtopa jaką zaliczyłem to wzmak Pro-ject 7 - nie wiem czy bardziej przez własne napalenie czy przez brak opinii na forum.

Jako wpadkę uważam KRK RP6 ( te starsze ... nie G2 ).

Jako dobry zakup dzięki forum (nawet więcej niż dobry) uważam KRK RP5 ( też starsze - nie G2 ).

ps. jako wpadkę uważam zakup w sklepie fabryka dźwięku - jeśli chcesz oddać sprzęt (ustawowe 10 dni) czeka Cię PIEKŁO (uszkodzili mi mechanicznie sprzęt aby mieć pretekst do nie przyjęcia ... kłamali jak najęci, wystawili mój uszkodzony sprzęt na allegro a w opisie nie było słowa że są uszkodzone - o czymś to świadczy). fabrykadźwięku ? - omijaj z DALEKA Dodam jeszcze że nie tylko ja miałem problem ze zwrotem więc ...

Rzadko tak do końca wiadomo. Czy dobrze czy niedobrze. Np. miałem najmniej satysfakcjonujący w historii moich zakupów kabel Monster oraz prawie tak samo niesatysfakcjonujący odtwarzacz Cambridge... I wyobraźcie sobie jak te dwa potwory połączyłem to uzyskalem satysfakcjonujący efekt brzmieniowy, reaktywowany z czeluści pawlacza Monster uratował dla mnie Cambridge'a Azura.

Rzeczywiście, mamy tu na forum już parę "legend" DIY :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Dzięki forum zakupiłem i chwalę sobie - cyfrowego Stereovoxa, sieciówę Bartka, RCA SO (za to, że pognębił 4xdrozszego Siltecha).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zapomniałem jeszcze o wpadce: Holdegron bardzo mi nie trafił do przekonania. Kupiłem, po miesiącu sprzedałem, podrasowałem swojego OTL-a na ECL86 i jestem zadowolony. DIY górą!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.