Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga właściciele CEC TL-1X ! :)

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no myślałem że się popłaczę :)))))) SPDIF:

post-11398-100006630 1252252876_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57888-uwaga-w%C5%82a%C5%9Bciciele-cec-tl-1x/

Piękne :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

jitter nigdy nie był sprawą wiary lub nie tylko pomiaru. A, ze temat nie był długo poruszany , bo ktoś nie miał wiedzy, doświadczenia etc - to nie znaczy że nie istniał. Istnieje - w niektórych przypadkach to i pare tysięcy ps w niektórych kilka jednostek.

"Here is the bitter truth: CEC sounds smooth and analog like NOT because of the belt thing, but because CEC engineers modified the SPDIF trace to be unrecognizable as square. They filtered it and reshaped it to be without the low square harmonic fundamental. So DACS read it but lack bass. This is the fake analog smoothness which was created to fool people into the belt bullshit story. And NOBODY EVER discovered this. Am I the first one to use a scope? Stereophile did not bother, mr. Guru Harley drooled over the belt legend in the same way he drooled over the THETA bullshit" :)

mr. Guru

>Harley drooled over the belt legend in the same way he drooled over the THETA bullshit" :)

???

czy ktoś wie jakie bulszty miał Autor na myśli w związku z THETA?

co do reszty -

kiedyś w w Wiedniu u kolegi słuchałem paskowego ceca z avangard i z ProAc 2.5 i grało to hmmm - dziwnie...

ten cd ceca był niższy niż z tego wątku

- ale jeśli podobny patent "inżyniery" CECa zastowali - to sprawa się nieco wyjaśnia

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

mily

Theta Universal Transport o której pisze Lampizator to w rzeczywistości Laser Disc PHILIPS CDV 400 :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodziło mu o transport Theta Data II (nie mylić z Data Basic II), który był przepakowanym odtwarzaczem Laser Disc Philipsa. Theta zawsze przyznawała że ten transport jest "Philips based", ale nikt nie wiedział jak dosłownie w Thecie rozumieją to pojecie :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

...o żesz w mordę... Ale pół królestwa za informację, jak wyglądają przebiegi po Superlinku. Może dałoby się np. podłączyć do z-reverse-engineer-owanego s-linka transport USB/flash drive, i stworzyć w ten sposób ultimate CEC transport? ;)))

>mily-brzmiało to dziwnie tzn.jak?

już odpowiadam -

znajomek miał za tym sprzetem jeździć nibyby po całych niemcach i austriach ...

więc spodziewalim sie czegoś wybitnego...

a tu... no co by nie ściemniać - te komponenty choć osobno może i zacne

(na pewno 2.5 i wzmak) - ale razem dały efekt takiego dziwnego loudnessa

- z brakiem środka i dziwnie podanym basem...

ProAc mam osłuchane u innego kolegi na zespole marantz 17 kis

- i na pewno jest znacznie lepiej niż z cec+avangard...

ciekawe czy inne serie CECa maja ten polepszacz spdif...???

Ja tego nie kumam. Spieprzyć a potem udawać że tak ma być? Nie mogli tego zrobić jak należy?

Przecież wg Łukasza Fikusa po ominięciu "psuja" sygnału cyfrowego ten transport gra świetnie.

aha - co do tego laserdisca - to już chyba totalna przeszłość

i nikt na taką minę sie nie wpuści... choć kto wie :)))

>Ale pół królestwa za informację, jak wyglądają przebiegi po Superlinku.

Ciekawe, czy CECowski Superlink jest zgodny ze standardem I2S? W ostatniej wersji zamiast komputerowego złącza wykorzystuje cztery gniazda BNC.

Eksperymenty z wykorzystaniem transportów Philipsa z przetwornikami CECa byłyby interesujące...

Niestety tłumaczenie przez Google Translate niewiele daje...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek, 7 Wrz 2009, 00:34

>>Ale pół królestwa za informację, jak wyglądają przebiegi po Superlinku.

Żaden problem sprawdzić. Podłączyć na wyjścia oscyloskop i obejrzeć przebiegi. Potem podłączyć w podstawowej aplikacji DAC, np. TDA1543 (I2S) lub TDA1543A (EIAJ) i jak zagra to wszystko jasne. To żaden superlink, normalne wewnętrzne połączenie jak w każdym prawie CD.

>artPaw,

>... a co mi tam, raz się żyje.

noooo :0)

za cenę butelki lepszego winka można poprobować jak gra Theta :)))

Molibden, 7 Wrz 2009, 00:46

>Potem podłączyć w podstawowej aplikacji DAC, np. TDA1543 (I2S) lub TDA1543A (EIAJ) i jak zagra to wszystko jasne.

Najwyraźniej podobne eksperymenty przeprowadził autor chińskiego tekstu. Tłumaczenie na polski wychodzi niezrozumiałe, w przekładzie na angielski jest nieco lepiej...

Jak TDA1543/TDA1541A DAC nie musi zegar mistrza, więc próbował po prostu odebrać BCK, WCK, dout trzech utwór obecnie, prosto do TDA1543 Tekst powoduje, że nie ma dźwięku, próbowałem Sony format TDA1543A jeszcze żadnego dźwięku.

...

Then I skipped superlink, with the Mo-type connector from the TL-51X of the PCB, then this three-track out to the TDA1543, the sound came out. However, voice is very weak, showing that not I2S format, then put on TDA1543A, finally have a normal output.

• Redaktorzy

Niestety "pomiary" zamieszczone pod linkiem w pierwszym poście można spokojnie uznać za żart i to niezbyt wysokich lotów. Z tego co dowiedziałem się od osoby mającej dużą wiedzę w zakresie elektroniki wygląda na to, że Łukasz dokonywał pomiarów bez obciążenia. Stąd te cuda-wianki na oscyloskopie. Ale ja się nie znam - sprzęt wybieram na słuch ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jeżeli taki dramat wyszedł bez obciążenia, to pod obciążeniem zapewne wyglądałoby jeszcze gorzej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz, 7 Wrz 2009, 17:30

>Niestety "pomiary" zamieszczone pod linkiem w pierwszym poście można spokojnie uznać za żart i to

>niezbyt wysokich lotów. Z tego co dowiedziałem się od osoby mającej dużą wiedzę w zakresie

>elektroniki wygląda na to, że Łukasz dokonywał pomiarów bez obciążenia. Stąd te cuda-wianki na

>oscyloskopie.

dlaczego w takim razie ostatecznie jego pomiar nie prezentował już żadnych cudawianków?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.