Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Reasumując:
Kolce tłumią drgania/wibracje czy nie tłumią?

Weź sobie jakiś obiekt zamocuj poprzez wbicie w podłoże w 4 punktach i zobacz czy łatwo przesunąć obiekt w dwóch poziomych osiach w płaszczyźnie wbicia kolców i zastanów się czy próba przesunięcia to nie analogiczne działanie siły jak drgania

Może jako perkusista uderz raz pałeczką w membranę bębna a później przyłóż ją do membrany i przytrzymaj

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie ma to jak odpowiedź "wiem, ale nie powiem".

Najgorsze, że często jest to jednak przypadek "nie wiem, ale się wypowiem" 😄

Ale mało wiedzący i tak to łykną, a o to  w końcu chodzi 😄

12 minut temu, ASURA napisał:

Weź sobie jakiś obiekt zamocuj poprzez wbicie w podłoże w 4 punktach i zobacz czy łatwo przesunąć obiekt w dwóch poziomych osiach w płaszczyźnie wbicia kolców i zastanów się czy próba przesunięcia to nie analogiczne działanie siły jak drgania

Może jako perkusista uderz raz pałeczką w membranę bębna a później przyłóż ją do membrany i przytrzymaj

Czyli kolce tłumiaądrgania/wibracje czy nie tłumią?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Część tłumią a część odprowadzają dalej a część oddają w stronę źródła drgań.

Jaki jest procentowy podział poszczególnych części trzeba by zbadać empirycznie i to zapewne porobili producenci tych bardziej obcmokiwanych kolców a pozostali " inspirowali " się nimi coś jak Ty Buddy Richem 😉 

19 godzin temu, soundchaser napisał:

Audiofil ma wrażliwość słuchu większą niż np. Ty czy Lech i Wam podobni. Potrafi zarówno słuchać muzyki i słyszeć w niej więcej niż Wy wszyscy razem wzięci, jak i porównywać sprzęty, czy płyty bez jakichś bzdurnych procedur, testów i mierników.

Dlatego jak byłem audiofilskim kole, to lubiłem Stereophile, bo oprócz kwiecistych opisów m.in. siedemdziesięcioletniego redaktora audiofila Sama Telliga, były pomiary, wyniki pomiarów i podsumowanie tego co na jawie i tego co we śnie. Laboratorium prowadzone przez głównego inżyniera Johna Atkinsona jest podstawowym clou programu Stereophile, a jego komentarze w wielu wypadkach są bezcenne. Pomiary są szalenie istotne - sorry, jak kogoś obrażam, ale zwykle dobre parametry elektroniki home audio idą w parze z pozytywnymi wrażeniami audiofilskimi. Oczywiście trzeba pamiętać o podstawowych zasadach, chociażby takich jak dobór zestawów głośnikowych do wzmacniacza lub wzmacniacza do zestawów głośnikowych, czyli w skrócie o doborze impedancji i mocy, o ustawieniu głośników, o pomieszczeniu w którym odtwarza się muzykę z domowego stereo, i o kulturze słuchania... tzn. tak, żeby innym nie przeszkadzać.

Przykładem dobrej współpracy magistra Kurka i inżyniera Mamonia jest chociażby opis wrażeń odsłuchowych i pomiary moich C1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Godzinę temu, ASURA napisał:

Część tłumią a część odprowadzają dalej a część oddają w stronę źródła drgań.

To pytanie gdzie ta część zostaje wytłumiona na co ta energia zostaje zamieniona, bo przecież chyba nie znika magicznie 🙂

33 minuty temu, malikali napisał:

To pytanie gdzie ta część zostaje wytłumiona na co ta energia zostaje zamieniona, bo przecież chyba nie znika magicznie 🙂

No właśnie. Cytowana przez Ciebie odpowiedź, to taki typowy przykład odpowiedzi wymijającej mającej na celu zamaskowanie faktu, że autor często używa formuły "nie wiem, ale się wypowiem".

A wszystko po to, by nadal móc odgrywać rolę wszystkowiedzącego guru mimo oczywistych braków w wiedzy i nie tylko 🙂

Teraz, Ajothe napisał:

Tylu naukowców i kolejny temat staje się enigmą 🤭

To nie jest enigma. Kolce to typowy "snake oil". Rzecz już była wałkowana wielokrotnie. W Wielkiej Brytanii podłoga przeważnie pokryta jest grubą wykładziną. Uzyskanie na czymś takim stabilnej pozycji jest trudne. Zastosowano więc kolce, które wbijając się w wykładzinę docierały do twardego podłoża. I to wszystko.

Potem dorobiono do tego legendę i mamy teraz kolce pod kolumny, odtwarzacze CD, wzmacniacze, szafki. itd,

Analogicznie jest z innymi audiofilskimi mitami. Gdzieś coś dzwoni, a ponieważ audiofil nie bardzo wie gdzie, więc podsuwa mu się odpowiednio spreparowaną legendę i nabiera się go na różne głupstwa w rodzaju kabli, podstawek pod nie itd. 😄

43 minuty temu, malikali napisał:

Finalnie na ciepło ale po drodze najpierw robi  bałagan w dźwięku podobny do bałaganu generowanego na forum przez trolla bum1234

2 godziny temu, ASURA napisał:

Jaki jest procentowy podział poszczególnych części trzeba by zbadać empirycznie i to zapewne porobili producenci tych bardziej obcmokiwanych kolców a pozostali " inspirowali " się nimi coś jak Ty Buddy Richem 😉

Trochę pudło.
terry bozzio
neil peart
bill brufford

reszta to kalki

34 minuty temu, Ajothe napisał:

Tylu naukowców i kolejny temat staje się enigmą 🤭

zawsze można napisać sto postów nie zabierając zdania w temacie😀

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

20 minut temu, ASURA napisał:

Finalnie na ciepło ale po drodze najpierw robi  bałagan w dźwięku podobny do bałaganu generowanego na forum przez trolla bum1234

A niby co takiego ciepło w kolcu wyzwala? Bo np guma zmienia strukturę ugina się gdy absorbuje drgania. A w przypadku kolca pod kolumną?

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Trochę pudło.
terry bozzio
neil peart
bill brufford

reszta to kalki

Nie mam jakiś ulubionych perkusistów ale muszą w wielu utworach brać udział czy się to komuś podoba czy też nie

1 minutę temu, malikali napisał:

A niby co takiego ciepło w kolcu wyzwala? Bo np guma zmienia strukturę ugina się gdy absorbuje drgania. A w przypadku kolca pod kolumną?

Praca proszę kolegi, wykonana praca!

4 minuty temu, ASURA napisał:

Nie mam jakiś ulubionych perkusistów ale muszą w wielu utworach brać udział czy się to komuś podoba czy też nie

5 minut temu, malikali napisał:

Tak.
Tez uważam,że świat powinien być lepszy,a wszyscy ludzie powinni sie szanować.

8 godzin temu, xetras napisał:

Pamiętasz, kto z obecnie obecnych na forum był 15 lat temu uczestnikiem badania?

Byłbym wdzięczny jakbyś wymienił badanych i badających i co grało.

Przepraszam Cie bardzo, ale mam bardzo powazne problemy z pamiecia. Powod, to wiek, a przede wszystkim przebyty kiedys udar. Tyle, co siegam pamiecia, to z piszacych niedawno w tym watku i obecnych wowczas u mnie na tych testach, to Piopio. Pamietam jeszcze, ze uczestniczyl XYXPawel. Byli jeszcze jacys - lub byl jeszcze jakis uczestnik, bo bylo przywiezionego sporo roznego sprzetu.  A co do tego, co gralo, to z glowy nie jestem w stanie wymienic, wiec skopiowalem ze strony tego watku, na ktorej sprzet jest wymieniony i wklejam:

Z cdi-kow byly to:

1 Meridian 506.20

2 CEC TL 51XZ

3 Przetwornik CEC DX71mkII - Rotel jako transport i sam Rotel

4 Przetwornik Benchmark - bodajze DAC1

4 Docet Lector 0.6 - tego chce jeszcze raz sprawdzic jak bedzie okazja, bo bylo to dawno i nie wyrownane poziomy..., gral ciszej.

5 Audionet ART V2

6 Accuphase DP500

Wzmaki, to:

1 Phatos One - hybryda

2 ITube Valve Amp - malenka, ladnie wykonana, 13-to watowa hybryda za jedyne1450 zl. He...he.., otwieram karton, a tam komplety kabli wraz i IC. To jeszcze nic..., moim oczom ukazaly sie biale rekawiczki a na spodzie kartonu pod kabelkami, porzadny, delikatny, gruby pedzel - taki, jakiego kobiety uzywaja do pudrowania twarzy :-)

3 Wielki klocek DIY - hybryda

4 Sun Audio SV2A3 - 3,5 watowa lampa w single-ended

5 Sun Audio SV2A3 z oddzielnym zasilaczem - klon DIY

6 Audiolab 8000S

7 Sugden A21a - w klasie A

8 NVA AP20 ok 25W - niski model ( 400 GBP )

9 Accuphase E308

10 Musical Fidelity kW250S - znacznie drozszy od Accu

3 godziny temu, ASURA napisał:

Nie licz na konkretną odpowiedź. To norma. Zaproszenie do prezentacji kabla zasilającego w salonie TV też spowodowało schowanie głowy w piasek 😄

Myślę, że powinno się tu pomyśleć o zmianie awatara. Taki byłby dobry:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, bum1234 napisał:

Nie licz na konkretną odpowiedź. To norma. Zaproszenie do prezentacji kabla zasilającego w salonie TV też spowodowało schowanie głowy w piasek 😄

Ukryta Zawartość

Ale to schowanie głowy w d**ę a nie w piasek

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Lutek napisał:

Byli jeszcze jacys - lub byl jeszcze jakis uczestnik, bo bylo przywiezionego sporo roznego sprzetu

Faktycznie, nawet nie wiedziałem że aż tyle klamotów pojawiło się.

Dzięki za listy modeli sprzętu. Przekopiuję sobie. Może kiedyś dojdzie do podobnego wydarzenia byle na liczniejszej grupie uczestników.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 minutę temu, xetras napisał:

Faktycznie, nawet nie wiedziałem że aż tyle klamotów pojawiło się

W wklejonym przeze mnie wykazie nie ma, ale byl jeszcze wzmak Rotel 985BX i odtwarzacz Rotel RA971

A tak w ogole, to gdybys mial ochote wpasc do mie posluchac obecnych konstrukcji Open Baffle, porozmawiac i wymienic sie jakimis doswiadczeniami przy kawce  (jesli przyjechalbys pociagiem, to jeszcze przy czyms  :-)), to zapraszam - zadnych testow porownawczych nie bedziemy robic :-) 

9 godzin temu, bum1234 napisał:

Pozdrawiam serdecznie Lutka

Dzieki za mile slowa, takze serdecznosci i rowniez zapraszam na... tak jak powyzej xetras-a

59 minut temu, ASURA napisał:

Praca proszę kolegi, wykonana praca!

A konkretnie co się tam zmienia bo jestem ciekawy choć wiem że kolejna odpowiedz będzie w podobnym wymijającym stylu :)

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Kolce to typowy "snake oil". Rzecz już była wałkowana wielokrotnie. W Wielkiej Brytanii podłoga przeważnie pokryta jest grubą wykładziną. Uzyskanie na czymś takim stabilnej pozycji jest trudne. Zastosowano więc kolce, które wbijając się w wykładzinę docierały do twardego podłoża. I to wszystko.

Potem dorobiono do tego legendę i mamy teraz kolce pod kolumny, odtwarzacze CD, wzmacniacze, szafki. itd,

Wzrokowo ludzie zapamiętują te kolce a legenda pobudza wyobraźnię. Pamięć wzrokową z kolei eksploatują marketingowcy i biznes gadżetów rozkwita. 

41 minut temu, bum1234 napisał:

Ukryta Zawartość

Wystarczy przeczytać artykuł, na końcu są wnioski. Jak ktoś nie umie po angielsku to jest translator.

Trollowisko w formie. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, partick napisał:

Szach-mat 😉

Ukryta Zawartość

Te raczej przenoszą (z fotki od SoundRebels) 

Opisz, o co chodzi z tą: bazą, trzonem, kapitelem (?) kolumny. Nie wiem, co focista miał na myśli.

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Lutek napisał:

A tak w ogole, to gdybys mial ochote wpasc do mie posluchac obecnych konstrukcji Open Baffle, porozmawiac i wymienic sie jakimis doswiadczeniami przy kawce  (jesli przyjechalbys pociagiem, to jeszcze przy czyms  :-)), to zapraszam - zadnych testow porownawczych nie bedziemy robic 🙂 

Muszę tylko zaklepać sobie urlop. Jak będę w pobliżu to odezwę się i uprzedzę Cię. 

Dziękuję za zaproszenie, chętnie skorzystam.

Te raczej przenoszą (z fotki od SoundRebels) 
Opisz, o co chodzi z tą: bazą, trzonem, kapitelem (?) kolumny. Nie wiem, co focista miał na myśli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) się musisz zapytać. Moje nie są ustawione do góry nogami ;-)

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

3 minuty temu, partick napisał:

@umka się musisz zapytać. Moje nie są ustawione do góry nogami 😉

To też zauważyłem, że to od spodu widoczek. Czyli głównie cokół widać.

Edytowane przez xetras
Dopisek

6 godzin temu, bum1234 napisał:

No właśnie. Cytowana przez Ciebie odpowiedź, to taki typowy przykład odpowiedzi wymijającej mającej na celu zamaskowanie faktu, że autor często używa formuły "nie wiem, ale się wypowiem".

A wszystko po to, by nadal móc odgrywać rolę wszystkowiedzącego guru mimo oczywistych braków w wiedzy i nie tylko 🙂

To nie jest enigma. Kolce to typowy "snake oil". Rzecz już była wałkowana wielokrotnie. W Wielkiej Brytanii podłoga przeważnie pokryta jest grubą wykładziną. Uzyskanie na czymś takim stabilnej pozycji jest trudne. Zastosowano więc kolce, które wbijając się w wykładzinę docierały do twardego podłoża. I to wszystko.

Analogicznie jest z innymi audiofilskimi mitami. Gdzieś coś dzwoni, a ponieważ audiofil nie bardzo wie gdzie, więc podsuwa mu się odpowiednio spreparowaną legendę i nabiera się go na różne głupstwa w rodzaju kabli, podstawek pod nie itd. 😄

Tak może pisać ktoś kto nie ma doświadczenia w audio 😄

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.