Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Beton" to raczej wiązałbym z wiarą a

Czas wiązania betonu teraz jest szybszy niż kiedyś 

14 minut temu, Ajothe napisał:

legendarne Sennheiser HD600 czy Beyerdynamic DT1990pro. 

Legenda to Ultrasone 7

Wymierna i bezcenna 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Cała Polska ma Detefon - to też legenda sprzed 100 lat.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Mi nie podeszły, a ich budowa z plastiku jest tragiczna 😋

Kolorek żarówiasty (chyba tylko niebieskie były?)

Ultrasone zniechęca do swoich wyrobów, trzeba mieć dużo samozaparcia żeby tak nimi się katować.Z urody takie niewyględne.

13 minut temu, Ajothe napisał:

Nie rozumiesz chyba, że charakterystyki słuchawek i kolumn się nie porównuje, bo się nie przekłada 1:1. 

Po lekturze ASR już wiem jaka jest charakterystyka docelowa w systemie pomiarowym dla słuchawek, napisałem też że słuchawki mnie nigdy nie interesowały do poważnego słuchania, nigdy mi nie imponowały.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Po lekturze ASR już wiem jaka jest charakterystyka docelowa w systemie pomiarowym dla słuchawek, napisałem też że słuchawki mnie nigdy nie interesowały do poważnego słuchania, nigdy mi nie imponowały.

Może nie słyszałeś dobrego zestawu 😉

21 minut temu, xetras napisał:

Czas wiązania betonu teraz jest szybszy niż kiedyś 

Budowlanego może i tak, ale zawsze jest lepiej jak wiązanie nie odbywa się zbyt szybko ze względu na reakcje chemiczne powodujące wzrost temperatury i możliwe uszkodzenia na skutek takiego działania. Dotyczy to również żywic epoksydowych i poliestrowych.

6 minut temu, Ajothe napisał:

Może nie słyszałeś dobrego zestawu 😉

A Ty słyszałeś?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

No tak, napisałem że słuchawki Ollo są dla mnie świetne. Bardzo dobrze grają z Ifi Gryphon. 

Gratuluję 🙂.

8 minut temu, Lech36 napisał:

Zgadzam się z Tobą z powyższym. Też mam podobny feeling co do słuchawek - bardziej służą do pracy niż do słuchania dla relaksu. Słowo 'praca' potraktowałbym w kilku kontekstach muzycznych, między innymi w kontekście pracy recenzenta muzycznego, recenzenta audio. No chyba, że te pierwsze Orfeusze...??? Ale i one się znudzą. Słuchawki, to świat zamknięty, ale za to skoncentrowany i 'czysty'. Zestawy głośnikowe, to wolność z jej wadami.

Parker's Mood

6 minut temu, Ajothe napisał:

A jakie słuchawki i z jakimi wzmacniaczami słuchaliście? 

Mi się raz zdarzyło słuchać jakiś Stax-ów z dedykowaną elektroniką tej firmy firmy. To było dawno i przeciętnie, ale bardzo głośno, właściciel Staxów tak lubił. Oczywiście innych słuchawek też udało mi się posłuchać zanim nie nastąpiło zniechęcenie do tej formy słuchania.    

Rozumiem, elektrostaty mi się również nie podobają, miałem okazję posłuchać i tanich i bardzo drogich.

Tak jak w stereo, w świecie słuchawek też trzeba przejść własną drogę by znaleźć satysfakcję. 

Najlepiej mieć otwarte dwie drogi i korzystać z ich zalet.

4 godziny temu, Lech36 napisał:

RS w filmie zawarł znane wnioski o których tu na forum już dawno była mowa, ale nie rozwiną o znane,

Ale on nie o nas nakręcił film. Ty się skup, to kolejny autorytet, który mówi, ze nie wszystko potrafimy zmierzyć, a ty dalej swoje, idziesz w zaparte. ale co ty masz biedny zrobić? Czym wojować?

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Ja też nie wykluczam, ale na razie nic odkrywczego nie odnotowano, zwłaszcza w zakresie objętym przez ludzki słuch 🙂.

Ja nie specjalnie przywiązuje uwagę do tego co się tutaj pisze, ale pamiętam ostatnio rozmowę z twoim kolegom, który stwierdził w prost, że jak czegoś się nie da zmierzyć to tego nie ma...i ponoć na uczelni to słyszał...chyba z woźnym rozmawiał...

Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

stwierdził w prost, że jak czegoś się nie da zmierzyć to tego nie ma...i ponoć na uczelni to słyszał..

Ścisłe i przyrodnicze rozumowanie na tym polega. Inżynieria ogarnia to co ma wymiar.

8 godzin temu, Lech36 napisał:

Bez "miernika" w ręku ciężko by było skonstruować dobry sprzęt

My piszemy o słuchu, który Ty chcesz sprawdzać miernikiem.

7 godzin temu, Ajothe napisał:

Na ASR zrobili pomiary słuchawek Ollo, które według nich są kiepskie. Natomiast dla mnie w swojej cenie nie mają konkurencji i deklasują takie słuchawki jak legendarne Sennheiser HD600 czy Beyerdynamic DT1990pro. 

Skąd wiesz, że te Ollo są lepsze? Subiektywna opinia.

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Nie rozumiesz chyba, że charakterystyki słuchawek i kolumn się nie porównuje, bo się nie przekłada 1:1. 

Przecież napisał, że nie.

13 godzin temu, xetras napisał:

Ścisłe i przyrodnicze rozumowanie na tym polega. Inżynieria ogarnia to co ma wymiar.

Sam jestem inżynierem i mgr. Ten problem nie dotyczy kierunku wykształcenia, a ciasnoty umysłu-tak bym to nazwał.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

13 godzin temu, soundchaser napisał:

Legenda to Koss esp 950. Żadne inne słuchawki im nie dorównują.

E tam, legendarniejsze są beyerdynamic DT150. Chyba je nawet sobie kiedyś dokupię. Podobnie Sennheiser HD25, z uchylną słuchawką. PRAT mają znakomity.

A, to te Gustlika. Z wyglądu podobne zupełnie do niczego.

🙂

14 godzin temu, soundchaser napisał:

Legenda to Koss esp 950. Żadne inne słuchawki im nie dorównują.

A docisk?

Jak mizerny to słabizna.

1 godzinę temu, Jacchusia napisał:

Sam jestem inżynierem i mgr. Ten problem nie dotyczy kierunku wykształcenia, a ciasnoty umysłu-tak bym to nazwał.

E tam. Wg mnie @pmcomp lubi dyskutować. To on podawał argument że to co niemierzalne to nie istnieje.

Przecież brzmienie jest mierzalne, tyle że statystycznie.

Godzinę temu, xetras napisał:

E tam, legendarniejsze są beyerdynamic DT150. Chyba je nawet sobie kiedyś dokupię.

To ja Ci mogę je sprzedać. Kiedyś je kupiłem nowe, użyłem dosłownie kilka razy i leżą w szafie razem z dwoma innymi parami. bo po prostu słuchawek nie używam.

Pytanie do xetrasa - jak i czym zmierzyć brzmienie tenoru Johna Coltrane, Sonny Rollinsa, Wayne Shortera i powiedzmy Joe Hendersona...??? I co miernik ukaże w kontekście tych brzmień...??? Można założyć, że każdy z tych saksofonistów gra te same nuty, ten sam utwór i te same dżwięki, a jednak różnica będzie i sprawne oraz osłuchane ucho od razu wskaże w ciemno kto jest kto. Ale co ukaże miernik i czy wskaże poszczególne różnice, które znawcy od razu wyłapią...???

Parker's Mood

21 minut temu, Chicago napisał:

Pytanie do xetrasa - jak i czym zmierzyć brzmienie tenoru Johna Coltrane, Sonny Rollinsa, Wayne Shortera i powiedzmy Joe Hendersona...??? I co miernik ukaże w kontekście tych brzmień...??? Można założyć, że każdy z tych saksofonistów gra te same nuty, ten sam utwór i te same dżwięki, a jednak różnica będzie i sprawne oraz osłuchane ucho od razu wskaże w ciemno kto jest kto. Ale co ukaże miernik i czy wskaże poszczególne różnice, które znawcy od razu wyłapią...???

Xetras na tym się nie zna. Lecha zapytaj...on przecież śpi z miernikiem w ręku.
Albo Kolegę Przemaka, który uchodzi za guru wszystkich miernicznych. 😆

Akurat Kolega Przemak miałby najwięcej do powiedzenia w tej kwestii, w każdym razie myślę, że na pewno można zmierzyć dżwięk i coś o nim powiedzieć bez słuchania, ale brzmienie? Z drugiej strony, wielu najznakomitszych inżynierów od masteringu nie musi słyszeć materiału i wystarczy, że spojrzą na display miernika i mówią co i jak. W przypadku kiedy nagranie i miks są pierwszorzędne, to czasami faktycznie nie ma co masterować, ale i tak to robią - na szczegółowych i 'przeżroczystych' słuchawkach będzie ten zabieg 'widoczny', ale czy z regularnego home audio opartego o głośniki będzie to słyszalne...??? Tego nie jestem pewien.

Parker's Mood

12 minut temu, Chicago napisał:

Akurat Kolega Przemak miałby najwięcej do powiedzenia w tej kwestii

Nienie, specjalistą od brzmienia saksofonu jest soundchaser. Nie jest dla niego żadnym problemem odróżnienie brzmienia saksofonu Freddiego Hubbarda od naszego Tomasza Stański na przykład 😉

nagrywamy.com

53 minuty temu, przemak napisał:

Nienie, specjalistą od brzmienia saksofonu jest soundchaser. Nie jest dla niego żadnym problemem odróżnienie brzmienia saksofonu Freddiego Hubbarda od naszego Tomasza Stański na przykład 😉

hahahahaha

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, przemak napisał:

Czyś Ty na głowę upadł Przemak? 😉 Stańko grał na trąbce. 😜

Godzinę temu, Chicago napisał:

na pewno można zmierzyć dżwięk i coś o nim powiedzieć bez słuchania, ale brzmienie?

4 minuty temu, Ajothe napisał:

To jak to jest z tym pomiarem, który ma rozróżniać brzmienie różnych jazzmanów, które przecież każdy osłuchany meloman rozpoznaje? 

Nie ma takiej możliwości, żeby miernik odróżniał brzmienie. Pod tym względem miernik jest ułomny, ludzkie ucho - nie.

Edytowane przez soundchaser
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.