Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, iro III napisał:
18 godzin temu, Ajothe napisał:

Gorzej by było jakby ta AI stwierdziła, że kable grają

Jeszcze gorzej, gdyby wyliczyła, że "grają" a jakże (!) ...w zakresie 0,0134 do 0,0997 dB 🤗

To zależy od tego jak się tę AI zaprogramuje. 😉

2 minuty temu, Ajothe napisał:

A co to za jednostk i skąd wzięte?

dB, wcześniej były, za teraz bardzo przepraszam.

To tylko przykład, nie stresuj się przedwcześnie. Konkretny pomiar jeszcze przed nami. 🙂

Edytowane przez iro III
55 minut temu, Ajothe napisał:

Kable głośnikowe mają wpływ na brzmienie systemu, jak ktoś nigdy nie słyszał różnic między różnymi konstrukcjami przewodów wykonanych z różnych materiałów to warto nadrobić 🤗

Jak potwierdzisz to w ślepym teście to będą 🙂 

17 godzin temu, xetras napisał:

Bzdura.Tzn. odstępstwo od reguły.

Wśród tysięcy głodnych pingwiniątek rodzice po głosie rozpoznają akurat swoje dziecko.Gatunek pingwina nie wyginął.

Tak samo ludzie, głos swojego dziecka też poznają i z kotem go nie pomylą.

Byłoby miło, gdybyś potrafił uzasadnić, czemu bzdura. 
To zaś co potem napisałeś jest niesprzeczne. 

16 godzin temu, soundchaser napisał:

Kompletna bzdura.

Jakbyś mógł napisać co jest tą kompletną bzdurą. 

Konkret jakiś podasz odnośnie tematu, "a co tam"?

1 godzinę temu, Chicago napisał:

Wypowiadasz się jak ekspert od brzmień i od muzyki, więc pytam ciebie.

Nie jestem, mi chodzi o to że jest logika i w muzyce i w brzmieniu.

Tak od-do

(Sorry, ale ja wolę jakichś pojęć nie definiować)

Grunt to logika.

Da się odróżnić, skoro aplikacja Shazam szczegółowo odróżnia utwory a jak to robi tego już nie wiem.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, xetras napisał:

Da się odróżnić, skoro aplikacja Shazam szczegółowo odróżnia utwory a jak to robi tego już nie wiem.

Mam tę aplikację zainstalowaną. Odróżnia te najbardziej popularne. Jak grają w WDCB Chicago Jazz coś lokalnego, albo coś mniej znanego, to aplikacja jest w dupie. Nie wiem jak działa Shizam na klasyce, ale podejrzewam, że też może mieć problemy. Nie mniej jednak nie mogę powiedzieć, że ta aplikacja nie jest pomocna, wprost przeciwnie - Shazam to fajna i pomocna aplikacja.

Parker's Mood

3 godziny temu, Chicago napisał:

Mam tę aplikację zainstalowaną. Odróżnia te najbardziej popularne. Jak grają w WDCB Chicago Jazz coś lokalnego, albo coś mniej znanego, to aplikacja jest w dupie. Nie wiem jak działa Shizam na klasyce, ale podejrzewam, że też może mieć problemy. Nie mniej jednak nie mogę powiedzieć, że ta aplikacja nie jest pomocna, wprost przeciwnie - Shazam to fajna i pomocna aplikacja.

Shazzam rozpoznaje tylko to, co zna, nie jest zero-shot. Bazę danych ma zasadniczo z sieci, z jutuba itp. Jak czegoś nie ma na jutubie czy w innym streamingu, to nie rozpozna.

nagrywamy.com

Shazam to fajna i pomocna aplikacja.

Google też ma funkcjonalność Shazam 😉 Klikasz "mikrofon" a potem masz "wyszukaj utwór" 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

O własnie. 

Beethoven nie ma swojego "brzmienia".

Jest takie jak ukręci to kto inny.

Dobrze że kompozytorów z klasyki wspomniałeś 

PS 

Wystarczy podgłośnić i brzmi.

Sorry, to trollerskie wpisy.

Rzecz w tym że utwór jest logiczny i ma przekaz. Mnie bardziej interesuje ogół, tzn. frazy slowno-muzyczne czyli piosenki

Vide:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatnio tam dopisuję to, czego wcześniej nie było.

W dniu 19.01.2025 o 14:45, Chicago napisał:

jak i czym zmierzyć brzmienie tenoru Johna Coltrane, Sonny Rollinsa, Wayne Shortera i powiedzmy Joe Hendersona...??? I co miernik ukaże w kontekście tych brzmień...??? Można założyć, że każdy z tych saksofonistów gra te same nuty, ten sam utwór i te same dżwięki

To kwestia estetyki i emocjonalnego nastawienia - do:"Johna Coltrane, Sonny Rollinsa, Wayne Shortera i powiedzmy Joe Hendersona"

Najpierw określ cechy odróżniające.Modelu estetycznego do zrobienia mi nie zlecisz. 

Przekaz chyba jest logiczny czy jaki?

Chyba wykonawca coś chce przekazać?

Ukryta Zawartość

Były tu dywagacje odnośnie brzmienia saksofonistów tenorowych.

Podam nieoczywisty przykład zmiany brzmienia przez zmianę tempa.

Utwór "Na falochronie" Emigrantów w pierwotnej wersji ( z 1990 roku) leniwie męcząco się snuje. Kiedy go przyspieszyli klimat i brzmienie siadło i zrobiło się ogólnie bez sensu.

Żwawa wersja z koncertu, której nie lubię ale jedynie przez osobiste wspomnienia, bo właśnie w 1990 roku byłem w wojsku,w linku poniżej.

Ukryta Zawartość

Stasiak ukręcił to samo brzmienie ale sam utwór powstawał latami i to w oryginale jest wyczuwalne, tzn. bierność.

Ukryta Zawartość

W zależności od techniki gry i stroika, ten sam saksofon tenorowy może zabrzmieć zarówno 'jasno' jak i 'ciemno'. Jasne brzmienie charakteryzuje się ostrym i skoncentrowanym czy też skupionym lub sfokusowanym tonem, natomiast ciemne brzmienie charakteruzuje się tonem 'bogatszym', 'cieplejszym' i łagodniejszym. Do pozostałych cech 'tonu' należą 'ostrość', 'łagodność', 'okrągłość', 'gładkość', 'przenikliwość', 'chropowatość', 'zwiewność', 'bezpośredniość', 'brzmienie tłuste', 'brzmienie chude', 'brzmienie skupione', 'brzmienie pełne i bogate', brzmienie chude i ubogie'... itd. Generalnie, dżwiękami saksofonu tenorowego można manipulować w taki sposób, aby w ramach jego naturalnej barwy uzyskać jak najszerszą gamę faktur brzmieniowych. Podobnie z altem, chociaż brzmienie altu prawie zawsze odczuwam jako zwinniejsze, lżejsze i de facto jaśniejsze, słuchając chociażby dokonań Paquito D'Rivera mając na uwadze oczywiście dżwięki Charlie Parkera i jego naśladowców. 

Dla przykładu i zaobserwowania różnicy w kolorze brzmienia, porównałbym sound Johna Coltrane z okresu z Prestige, póżniej z Atlantic i na końcu sound z jego póżnego okresu Impulse. Co jeszcze? Stan Getz i Paul Desmond? Dwa ciemne brzmienia kojarzące się z mocno przyjemną i ciepłą atmosferą. Generalnie, saksofoniści słyszą zarówno swój ton jak i czyjś inny najlepiej i tu nie ma kwestii. Zresztą każdy ambitny i świadomy muzyk obcujący ze swoim instrumentem dąży do swojego tonu i to on go najlepiej słyszy. Z mojego punktu widzenia i słyszenia, wystarczy że zmienię kostkę do gry i już brzmienie jest całkiem inne - grubsza i bardziej owalna kostka powoduje sound tłuściejszy i cieplejszy, natomiast cieńka kostka medium powoduje, że dżwięk gitary staje się ostrzejszy, jaśniejszy i dokładniejszy. Jeszcze jest inaczej kiedy gram bez kostki, tylko palcami - w tym przypadku wszystko jest inne, bo i technika gry jest też inna.

Parker's Mood

O, widzisz. 

Dzięki. Te cechy brzmienia są zrozumiałe też dla smakosza amatora, takiego co akurat nie muzykuje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.