Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba że się wytnie mały fragment i zacznie zapętlać wówczas też można wyłapać łatwiej. Niewątpliwie to jest jedna z zależności którą trzeba brać pod uwagę.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

wystarczy ruszyć głową

Lechu - rusz głową i zacznij pisać z sensem.
Kolega @Ajothe napisał Ci, że filtracja grzebieniowa nie występuje gdy siedzisz w jednym miejscu przed głośnikami bez ruchu, a Ty coś bredzisz o ruszaniu głową i karzesz mu bliżej zapoznać się z tematem tak, jakby o tym nie wiedział.
Wy technicy bardzo lubicie manipulować i konfabulować.

Godzinę temu, malikali napisał:

Robiłem taki test z pojedynczymi częstotliwościami i wystarczy kilka cm zmienić płożenie głowy żeby usłyszeć zmiany.

Przecież to oczywiste. Dlatego najładniej słychać w sweet spot.

9 minut temu, soundchaser napisał:

Lechu - rusz głową i zacznij pisać z sensem.
Kolega @Ajothe napisał Ci, że filtracja grzebieniowa nie występuje gdy siedzisz w jednym miejscu przed głośnikami bez ruchu, a Ty coś bredzisz o ruszaniu głową i karzesz mu bliżej zapoznać się z tematem tak, jakby o tym nie wiedział.
Wy technicy bardzo lubicie manipulować i konfabulować.

A zastanowiłeś się chociaż odrobinę po co Malikali to napisał?

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Zmiany wykrywane przez audiofili najczęściej nie mają wymiaru klasyfikującego je w kategorii "kolosalne". Zazwyczaj to bardzo drobne różnice dla normalnych ludzi bez większego znaczenia a to właśnie może mieć swoją przyczynę w tej akustycznej filtracji grzebieniowej. W końcu słychać nawet na tym filmie wyżej że zmienia się barwa dźwięku.  

To juz zależy od słuchacz, nie generalizowałbym. 

Łatwo tak spłaszczyć znaczenie wielu elementów systemu, no przecież można tak jak l wzmacniaczach pisać o lampach, dac'ach, transportach, czy jak to miało miejsce o różnicy między spotify a tidal.

Tylko po jasną cholerę tego nie wiem, skoro różnice są ewidentne. 

25 minut temu, Ajothe napisał:

skoro różnice są ewidentne. 

Wiem, powalające na kolana 🙂. Nauka jeszcze nie odkryła co słyszą audiofile 😉. Nauka w ogóle mało wie o tej społeczności bo ta grupa dzieli się swoimi odkryciami tylko w wąskim gronie wierzących.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Życzę udanej walki w kisielu.
Dobranoc!

Dobrze że kisiel jest tylko wirtualny. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Dobrze że kisiel jest tylko wirtualny. 

To audiokisiel.
Trudna sprawa.
Przesłania i to skutecznie muzykę.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

49 minut temu, bum1234 napisał:

A zastanowiłeś się chociaż odrobinę po co Malikali to napisał?

Nie muszę się zastanawiać bo wiem.
Zastanawiam się za to cały czas nad fenomenem Twojego bytu na Audiostereo, Twoim mentorskim tonem bez pokrycia i wiecznym odpowiadaniem pytaniem na pytania innych.

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

To audiokisiel.
Trudna sprawa.
Przesłania i to skutecznie muzykę.

To może nawet jakiś drut wbić się pod skórę przy takiej wymianie poglądów 😉.
Zdecydowanie lepiej posłuchać muzyki, najlepiej dobrego koncertu. 

47 minut temu, Lech36 napisał:

Wiem, powalające na kolana 🙂. Nauka jeszcze nie odkryła co słyszą audiofile 😉. Nauka w ogóle mało wie o tej społeczności bo ta grupa dzieli się swoimi odkryciami tylko w wąskim gronie wierzących.

Tak, różnica między wzmacniaczami bywa powalająca na kolana. Również różnica między Spotify, a Tidal jest duża. 

Jak ktoś takich rzeczy nie słyszy to ma szczęście, bo wystarczy mu tani sprzęt 🙂

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Zapoznaj się bliżej z tym zjawiskiem, wystarczy drobny ruch głową

Generalnie filtracja grzebieniowa występuje bez ruszania głową. Podczas ruszania jest po prostu słyszalna, bo dołki w paśmie są bardzo wąskie i w związku z tym mało słyszalne i po zatrzymaniu ruchu głową/głośnikiem (czy zatrzymaniu modulacji opóźnienia w efekcje flanger, bo to to samo) po chwili ucho uzupełnia sobie te dołki.

nagrywamy.com

Godzinę temu, Lech36 napisał:

To może nawet jakiś drut wbić się pod skórę przy takiej wymianie poglądów 😉

Aż mi się skojarzył Roland Topor,pisarz makabrycznych powiastek w rodzaju "Dzisiaj córka wbiła mi w głowe wyjątkowo tępy gwóźdź i zawiesiła na nim wyjątkowo duży obraz... [Cztery róże dla Lucienne]

Az zobaczyłem osobę z gwoździem w głowie,a na nim wisząca tabliczkę:
"ja słyszę!"

Makabryczno urocza manifestacja 😂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, przemak napisał:

Generalnie filtracja grzebieniowa występuje bez ruszania głową.

A to ciekawe. Nawet jak głowa jest w imadle? 😆

8 minut temu, soundchaser napisał:

A to ciekawe. Nawet jak głowa jest w imadle? 😆

Wyjmij ją.
Wyrzuć imadło.
Będzie łatwiej,czyściej i życie nabierze kolorów.🙂

I głowa się otworzy...

32 minuty temu, Ajothe napisał:

Test na głucholca:

W ślepym teście nie do odróżnienia,
Jak słyszysz różnice, znaczy jesteś Audiofilem 🙂 i ci się wydaje, że słyszysz.

16 minut temu, .:Gerard:. napisał:

A tu streamery porównują, no oszaleli ...

Tych nie porównywałem, ale porównywałem playery plików: MediaMonkey, Foobar i JRiver Media.
Wygrał ten ostatni.

Tak, przyznaję rację - za mało jest nagranych komórką, przesterowanych i później skompresowanych stratnie nagrań do oceny brzmienia. Zdecydowanie za mało. 

nagrywamy.com

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie słyszysz różnic między tymi wzmacniaczami? 😃

5 minut temu, Ajothe napisał:

I tak w koło @Ajothe [Macieju]

jedyny atut podniesiony do [?] 
Żenua.

41 minut temu, J4Z napisał:

xddd

Wyższa matematyka?

Typowy audiofil w sklepie:

Edytowane przez bum1234
13 minut temu, bum1234 napisał:

Wyższa matematyka?

Typowy audiofil w sklepie:

Hahahahahahahahahahaha

15 godzin temu, soundchaser napisał:
16 godzin temu, malikali napisał:

Robiłem taki test z pojedynczymi częstotliwościami i wystarczy kilka cm zmienić płożenie głowy żeby usłyszeć zmiany.

Generalnie nie pisałem tu o słuchaniu muzyki nie i chodzi o sweet spot tylko o zjawisko interferencji.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.