Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego audiofile budzą nienawiść?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Po jaką cholerę na tym forum zjawiło się tylu "lekarzy" typu XYZ i spółka.

Wasz nadrzędny cel to udowodnienie, że audiofilia to kretynizm.

O.K. zgadzam się, tylko już nie pieprzcie więcej, proszę... Po co?

Teraz czeka na was forum dla wędkarzy, oni są jeszcze bardziej pierdolnięci bo marzną po parę godzin w rzece, zamiast kupić se rybę w sklepie rybnym.

Po udowowdnieniu wszystkiego wszystkim OGŁASZAM WASZĄ MISJĘ ZA SPEŁNIONĄ!!!!!!

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Marek68, 7 Paź 2009, 18:43

>Po jaką cholerę na tym forum zjawiło się tylu "lekarzy" typu XYZ i spółka.

Oni tez musza się wymieniac poglądami, np:

1. jakie źródło: Manta, Wiwa cze Belwood?

2. jaki wzmacniacz za 2,50 brutto?

3. test kabli zasilających z lampki Ikea v. lampki LiderPrice?

4. czy stolik z kartonu po proszku IXI dobrze wytłumi drgania?

Paweł Skórzewski może mieć rację. Gdyby nie cała otoczka elitarności i hi-endowych cen kreowana przez producentów takiego sprzętu i akcesoriów, możliwe że normalny zjadacz chleba spoglądałby na audiofili bardziej przychylnie. A tak, co może myśleć taki człowiek którego miesięczny zarobek za który musi wyżywić siebie i rodzinę, wystarcza audiofilowi na jeden, głupi pół metrowy, srebrny kabelek :]

I love the sound of crashing guitars

Racjonalizowanie zagadnień audio, jakie ma miejsce na forum (patrz XYZPaweł), mające na celu wytłumaczenia, że drogie, bardzo drogie wcale nie musi być dobre, jest działaniem bezcelowym. Tak już współczesny świat funkcjonuje, że marketing odgrywa dużą rolę i niekoniecznie musi przesłanie reklamowe przekładać na faktyczną jakość produktu. Kupuje się pewne emocje, a nie wzmacniacz, odtwarzacz, itp. Jeśli ktoś kupuje odtwarzacz za np. 15.000 zł to towarzyszące temu przeżycia są duże i przynajmniej przez pewien czas faktyczne jego brzmienie nie będzie bardzo istotne. Jeśli kogoś stać i lubi drogie klocki to jego sprawa i choćby przyszło na forum stu XYZ Pawłów to nic to nie zmieni.

Przykładowo: namiętny palacz papierosów nie oczekuje racjonalnego tłumaczenia, że papierosy są szkodliwe i drogie, ale np. informacji, że działają odprężająco i odstresowująco i jedna paczka za 10 zł dziennie to nie majątek.

• Redaktorzy

"Gdyby nie cała otoczka elitarności i hi-endowych cen kreowana przez producentów takiego sprzętu i akcesoriów, możliwe że normalny zjadacz chleba spoglądałby na audiofili bardziej przychylnie."

A, czyżby zwykła chłopska zawiść? W takim razie nic w tym nadzwyczajnego. Amerykanin w takich razach myśli: fajnie byłoby do nich dołączyć. Polak (i generalnie każdy Europejczyk egalite-fraternite) myśli: a żeby ich wszystkich szlag trafił.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ktoś kto spostrzega audiofilię poprzez ceny czy tez elitarność, po prostu guzik o temacie wie.

Naoglądał się kolorowych pisemek albo wiedzę o sprzęcie audio czerpie z programów na jakimś TVNTurbo.

Jeżeli rodzi to czyjąś frustrację, tak jak w przypadku wielu naszych kolegów, to nie mój problem ale problem samego zainteresowanego, jego rodziny i ewentualnie psychiatry do którego ktoś taki winien się udać.

Popatrzcie sobie tutaj:

http://www.melaudia.net/

Goście wcale nie mają systemów za grubą kasę. Zestawiają stare grube klocki, czasem zwykły budżet albo chińszczyznę i trochę DIY.

Myślę, że efekt tego jest co najmniej przyzwoity.

Ale oni wiedzą co robią a nie pieprzą farmazonów o testach ABX...

Redaktor

Póki co to ten Amerykanin może dołączyć do tych,którym odbierają hi endowe zabawki z powodu nie zapłacocych kredytów.

A tak na poważnie to też uważam,że ta niechęć( chyba nienawiść to przesada) wynika z zazdrości.

Z zazdrości,że ktoś ma coś wartościowego i że ma jakieś zainteresowania,których sami nie rozumieją.

Może po prostu z niezrozumienia.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Redaktor, 7 Paź 2009, 21:02

>A, czyżby zwykła chłopska zawiść? W takim razie nic w tym nadzwyczajnego. Amerykanin w takich razach

>myśli: fajnie byłoby do nich dołączyć. Polak (i generalnie każdy Europejczyk egalite-fraternite)

>myśli: a żeby ich wszystkich szlag trafił.

Monsieur le Redacteur trafił w samo sedno problemu.

Ot co.

Ale odwróćmy sytuację.Czy "normalny" audiofil zrozumie,że można wydać 50 tys.pln. np. na wędkę?

Nadmieniam,że nie chodzi o mnie!

Gość

(Konto usunięte)

rochu, 7 Paź 2009, 21:08

>Jeżeli rodzi to czyjąś frustrację, tak jak w przypadku wielu naszych kolegów, to nie mój problem ale

>problem samego zainteresowanego, jego rodziny i ewentualnie psychiatry do którego ktoś taki winien

>się udać.

roszku, a co zrodziło Twoją frustrację ? która każe Ci uganiać się za mną ?

Brak kasy na wymarzony sprzęt ?

Gość rochu

(Konto usunięte)

XYZPawel, 7 Paź 2009, 21:57

Hi, hi.. Pudło.

Na szczęście mój wymarzony sprzęt jest jak najbardziej w zasięgu moich możliwości finansowych.

Pojawia się jednak na rynku tak rzadko, że może to istotnie budzić pewien stan frustracji ; )

No ale oczekiwanie na przyjemność też bywa przyjemne na swój sposób.

bruner_, 7 Paź 2009, 21:59

>dzieki xyz wszystkjie wzmaki grajom tak samo

-->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...;)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Krak_oN, 8 Paź 2009, 00:26

>bruner_, 7 Paź 2009, 21:59

>>dzieki xyz wszystkjie wzmaki grajom tak samo

>--> http://img62.imageshack.us/img62/7293/xyzk.jpg

jak jestem w pobliżu, jak się oddalam, to znowu nabierają barw :))

...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jak myślicie, Zjednoczony Kościół Ślepych Testów i Wyrównanych Poziomów Świętych Dni Ostatnich, brzmi chyba dobrze?

Wiem, że trochę zalatuje to scjentologami, ale chyba ma z nimi wiele wspólnego.

rochu, 8 Paź 2009, 19:19

>Jak myślicie, Zjednoczony Kościół Ślepych Testów i Wyrównanych Poziomów Świętych Dni Ostatnich,

>brzmi chyba dobrze?

Bardzo dobrze! No i można by uzyskać zwolnienie z cła na przedmioty kultu religijnego typu wzmacniacze Accuphase czy wypasione kable.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Krak_oN, 9 Paź 2009, 01:39

>-->

chciałem napisać, że jestem wzruszony, że tyle grafik powstało na mój temat...

Przyszło mi do głowy, że stworzę z nich galerię na blogu :))

Ja to jednak mam pomysły ;)

"Dlaczego audiofile budzą nienawiść?"

Dobrze, że audiofile nie budzą się z krzykiem, czego można się spodziewać po niektórych frustratach.

Ktoś, kto nienawidzi to ma dopiero problem, co widać choćby tu na forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.