Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 5 tyś. Pomoc w wyborze

centrum2954

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym kupić zestaw stereo (wzmacniacz+kolumny) i prosiłbym o pomoc w wyborze

A więc tak:

- budżet 5 tyś zł,

- pokój 12m2

- muzyka: punk, rock, ska, hard rock

- do wzmacniacza podłączone będzie: DVD, xbox360, tuner sat (oczywiście najbardziej zależy mi na muzyce, reszta jest przy okazji).

- sprzęt musi być nowy

- kolumny będą stały na półce (a więc nie podłogowe) w odległości 1m od siebie

Kompletnie się na tym nie znam i chciałby wiedzieć od czego zacząć.

Chciałbym oczywiście odsłuchać kilka zestawów ale nie chce iść do sklepu z niczym.

i moje pytania:

1. jak rozdzielić pieniądze: 50% wzmacniacz, 50% głośniki

2. Jakie kable potrzebuje (2,1mm beztlenowe (?), typy, jakie końcówki)

3. Jak podłaczyć dvd (coaxialne, optyczne, analogowe)

3. Czy wogóle ma sens kupowanie sprzętu za 5 tyś do tak małego pokoju

4. Jest jeszcze coś co pownienem wiedzieć, ustalić zanim się zdecyduje na zakup.

5. Proszę o jakieś konkretne przykłady.

Dzięki za każdą odpowiedz

Pozdrawiam

Ad.3

Jeśli możesz wyburzyć ścianę, połączyć pokoje i uzyskać 20-30m2 to lepiej to zrób i wstaw tam używane stereo za 3.500zł. Efekt będzie zdecydowanie lepszy.

Reszta jest na forum wałkowana średnio raz w tygodniu.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Podpowiem - wpakuj jak najwięcej w kolumny. Wyjdzie ci to z plusem na przyszłość. Kloce będziesz jeszcze dużo zmieniał, ale dobre kolumny których w brzmieniu się kochasz to twój przyjaciel na lata.

Dlaczego nowy? przecież system używany kupisz znacznie lepszy w niższej cenie ;] Więc się nad tym zastanów. Wez swoje ulubione płyty i się wybierz na taką wizytę tylko do normalnego salonu audio a nie do MediaMarkt. Dalsze sugestie pisz na PW. Kablami zajmiemy się pozniej najpierw Wzmacniacz, kolumny!!!;]

Jesli we wzmacniaczu będzie analog to na spokojnie połączysz dvd ps3 czy xbox.

Co od pytanie 3.- ma sens zależy jaki to pokój - niewykluczone będzie przemeblowanie.

4. Posłuchac, a nasze sugestie traktowac jako rady (tylko i wyłacznie) nikt nie będzie tego słuchał tylko Ty;]

Przykład Patrz w o mnie;]

Do tego co potrzebujesz podłączyć wystarczy każdy zestaw HI-FI do 5000 zł - kupisz w pierwszym lepszym dużym sklepie ze sprzętem Hi-Fi, anawet hipermarkecie. Po proponowanych urządzeniach sądzę, że zależy Ci na działaniu , a nie na dźwięku.A jeśli się mylę to doradzam zmianę na inne urządzenia.Bo to czego używasz w tej chwili to moim zdaniem nie nadaje sie do sprzetu stereo - choć będzie działać . Bez obrazy!

Witam

Uważam , że najważniejsze w zestawie hi fi są kolumny głośnikowe i wzmacniacz i na te komponenty powinno się wydać jak najwięcej. Do twojego pomieszczenia powinieneś zakupić monitory do bliskiego odsłuchu. Do małych pomieszczeń klupuje się monitory wysoko zestrojone coś od 50 Hz/60 Hz, gdyż w małym pomieszczeniu najniższego basu i tak nie słychać Wiadomo, że trzeba je na czymś postawić dlatego musisz doliczyć jakieś 350 zł na standy ( podstawki zrobią ci w każdym zakładzie mechanicznym według twojego projektu). Jeśli chodzi o sprzęt to proponuję ci firmy typowo audiofilskie takie jak ROTEL, NAD, Marantz. Nieraz lepiej dozbierać i przekroczyć przeznaczony budżet i cieszyć się z słuchania ulubionej muzyki.

pozdrawiam G.

Zapomniałem dodać, kable zostaw sobie na później korzystaj z przewodów firmowych, jak sie trochę osłuchasz, wtedy zadecydujesz co chcesz w dzwięku zmienic lub uzupełnić.

pozdrawiam G.

Zastanawiam się czy nie przesadziłem z budżetem.

Generalnie muzyka będzie szła z shitowego dvd (wiwa) i najczęściej będą to mp3'ki, i wydaje mi się że może to być kaszanka podana na złotym tależu :)

Co do rozstawienia szerzej kolumn to nie ma szans, bardzo długo myślałem nad odpowiednim ustawieniem pokuju i nie więcej już nie wymyśle.

A co powiecie na budżet do 2 tyś?

a może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko pytanie, jakie kolumny do tego, tak powiedzmy do 1 tyś zł?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

centrum2954,

>Chciałbym oczywiście odsłuchać kilka zestawów ale nie chce iść do sklepu z niczym.

>i moje pytania:

>1. jak rozdzielić pieniądze: 50% wzmacniacz, 50% głośniki

>2. Jakie kable potrzebuje (2,1mm beztlenowe (?), typy, jakie końcówki)

>3. Jak podłaczyć dvd (coaxialne, optyczne, analogowe)

>3. Czy wogóle ma sens kupowanie sprzętu za 5 tyś do tak małego pokoju

>4. Jest jeszcze coś co pownienem wiedzieć, ustalić zanim się zdecyduje na zakup.

>5. Proszę o jakieś konkretne przykłady.

1. A dlaczego akurat tak rozdzielać? To nie podział łupu po skoku... ;-)

2. Praktycznie wszytkie dostępne na rynku kable głośnikowe, to beztlenowe (OFC). Grubością nie zawracaj sobie głowy przy klasie sprzętu, który zamierzasz kupić. Szczerze mówiąc (przy sprzęcie budżetowym na pewno), czy masz 1,5 mm2, czy 4 mm2, nie ma to najmniejszego znaczenia. To samo końcówki nie mają wpływu na brzmienie, więc bez sensu jest, byś wydawał np. 80,- zł na "banany". W zupełności wystarczą Ci "gołe przewody" wkręcone w terminale.

Kup poprostu w miarę przyzwoite kable (firmowe, nie mam na myśli typu Klotz ;-)) z porządną izolacją i dobrym wykonaniem (w porównaniu z takimi z Tesco). Spokjnie znajdziesz coś w granichac ok. 10,-/metr.

3. W budżecie, w którym chcesz się zmieścić (2000,-) wiele wzmacniaczy nie posiada po prostu wejścia cyfrowego, ale tym się w ogóle nie przejmuj. Ta sama sytuacja, co z kablami - przy tej klasie naprawdę nie ma znaczenia, czy masz połączone cyfrowo, czy analogowo. Kup fajny interkonekt i połącz analogowo :-)

4. W mojej opinii wszystko ma sens, jak masz taką kasę na zbyciu ;-)

5. Powinienieś wiedzieć, że w końcu SAM musisz podjąć decyzję. Posłuchać czegoś w sklepie audio i sam usłyszysz, czy takie "granie" Ci odpowiada. A i w jakimś sensie ocena wyglądu też jest rzeczą subiektywną - nie najważniejszą, ale jednak... Jak będziesz miał podobnie grający sprzęt (a w tej klasie cudów nie ma w różnicach), to wybierzesz ostatecznie ten, który bardziej Ci wizualnie pasuje :-)

6. Możesz w ogóle wyhaczyć jakiś "mini" typu Yamaha Pianocraft.

Ale może również być np. Yamaha AX-397 plus kolumny Dali Concept 1, albo Monitor Audio BR1.

^centrum2954

>Co do rozstawienia szerzej kolumn to nie ma szans, bardzo długo myślałem nad odpowiednim ustawieniem

Więc zacznijmy od tego punktu, bo bez zmiany podejścia nie ma sensu wydawanie również 2 tys. zł. NAPRAWDĘ.

Możesz wrzucić choćby najprostszy planik pokoju z wymiarami, zaznaczeniem rozmieszczenia mebli i planowanego usytuowania kolumn i słuchacza?

Jeśli ktoś 'wyciągnie' z tego pokoju więcej to stawiam browara :)

Sory za jakość zdjęcia ale tworzony był polowych warunkach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

^centrum2954

Jeśli są możliwe choć drobne manewry, to coś więcej dałoby się osiągnąć.

Dwa przykłady na załączonym obrazku.

1) Wariant zielony - monitory na standach, drukarka (nie wiem jaka) musiałaby pójść np. obok tv. Problem - wejście do pokoju, ale być może da się tak ustawić, żeby było to możliwe. :)

2) Wariant niebieski - układ diagonalny dobrze się sprawdza w kwadratowych pokojach. Wymaga ciut więcej przesunięć (nie wiem, czy realnych), ale dawałby prawdopodobnie lepsze efekty. Szafka z TV trochę w lewo lub prawo, żeby zmieścić i TV i kolumnę. Druga musiałaby stać na identycznej wysokości, więc trzeba by coś zrobić ze statywem.

W obu przypadkach sugerowałbym kolumny zamknięte (w ostateczności bass-reflex przedni).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co powiecie na taki zestaw:

kolumny:

Ukryta Zawartość

wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

centrum2954, 13 Paź 2009, 17:24

>a co powiecie na taki zestaw:

>kolumny: http://sklep.fusic.pl/p,pl,691,jbl+es20+gwpl++gratis.html

>wzmacniacz: http://sklep.fusic.pl/p,pl,263,cambridge+audio+azur+340a+se+gwpl++gratis.html

Nie przejmuj się tym "dolna klasa CA wiec bez zachwytów" ;-)

Przy przeznaczonym w końcu budżcie 2000,- wszystko będzie w "tej klasie"...

Osobiście jakoś nie przepadam za produktami CA, ale jeśli Tobie odpowida wizualnie, to oki.

Tak jak wcześniej napisałem w tym przedziale cenowym (a mówimy tylko o nowych rzeczach) i tak wszystko podobnie zabrzmi :-)

Tylko odpuściłbym te JBL - zamiast nich np. jakieś Monitor Audio, Acoustic Energy lub wspomniane przeze mnie Dali.

centrum2954, 12 Paź 2009, 08:50

>>>>A co powiecie na budżet do 2 tyś?

Czy słuchałeś miniwieży PianoCraft E810? Naprawdę można się pozytywnie zdziwić.

Jeśli nie to polecam, szczególnie do punka. I nie będzie problemu. Polecam.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Pomysł dobry, ale jak ja podłącze go tego tuner sat, xbox360 i jeszcze czasami psp (konsola) i POD x3 (multiefekt do gitary)?

Z tego co czytam to on nie ma żadnych wejść?

faktycznie zamiast JBL kupiłbym Acoustic Energy Evo I albo Aelite II !!!!

na allegro są aelite II za ok. 1700 pln i zostaje Ci 3000 na elektronikę.

do Acoustic Energy raczej sugerowałbym cos bardziej muzykalnego np. marantz i bedzie cool :)

ja bym tak zrobił.

Ukryta Zawartość

ojciec brać :)

do tego marantz albo rotel

np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem lepiej kup cos z uzywki bedzie duzo lepiej i w podobnej cenie.

Wzmak np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozostaje ok 3000 zl na kolumny tu monitorow masz spory wybor:

Dynaudio, Epos, Monitor Audio Etc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość

(Konto usunięte)

centrum2954, 14 Paź 2009, 07:28

>Pomysł dobry, ale jak ja podłącze go tego tuner sat, xbox360 i jeszcze czasami psp (konsola) i POD

>x3 (multiefekt do gitary)?

>Z tego co czytam to on nie ma żadnych wejść?

A propos propozycji Sittka (pozdrawiam!:-) ):

http://www.yamaha-hifi.com/gallery.php?archivset=&country=NL&newsset=&idcat1=2&idcat2=18&idcat3=31&idprod=1350&lang=e

Masz do dyspozycji 3 wejścia - moim zdaniem wystarczy :-)

To kup nowe za pol roku nie bedzie juz gralo tak ladnie i sprzedaz za 30-40 % wartosci (znam z autopsji). Popelnilem tez kiedys taki blad. Kupilem zestaw Yamachy wzmak, cd, tuner w audioklanie w Sopocie ok 3000 zl. Sprzedalem pozniej calosc za 550 w alledrogo.

Kupujac uzywki mozna zawsze umowic sie na odbior osobisty ( bilet weekendowy pewnie kosztuje nie wiecej jak 100 zl nie wiem nie mieszkam w Polsce), a chyba warto wydac pare zl, aby nie umoczyc.

Mozesz takze kupic w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam daja gwarancje , a jesli sprzet nie odpowiada to mozna zwrocic (nie wiem jaki jest okres).

Osobiscie nigdy wiecej nie kupie sprzetu nowego szkoda siana. Podane przeze mnie wyzej cyrusy jako nowe kosztowaly ok 5000 zl wiec w cenie 2000 zl to dobra propozycja i chyba lepsza od tych nowych CA 340 czy niskiego rotela choc ten akurat pogrywa fajnie wedlug mnie, daze te marke sympatia ale tez lepiej kupic uzywke w liniadzwieku. Poza tym mozna cos jeszcze z ceny uciac dogadujac sie na sprzedaz poza alledrogo (sprzedajacy nie musi placic prowizji) w liniadzwieku tez pewnie mozna cos z ceny zbic.

Osobiscie sam kupilem kolumny jak w opisie za 1/3 ceny na niemieckim ebayu.

Naprawde nie warto przeplacac ale to Twoj wybor.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Użytkownicy+

centrum2954

Witam

1. opcja 5000zł:

monitory - ProAc studio100, lub B&W 705 (ja takie mam) - używane ok. 3000zł

Wzmacniacz - Rotel (ja taki mam), lub NAD zależy od modelu, powiedzmy używany ok. 1000zł

CD - jakiś niedrogi marantz, lub sony ok. 600zł

Kable - Audioquest jakieś tanie modele - ok 300-400zł

2. opcja 2000zł:

Kolumny - B&W DM 601 ok 900zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , lub ESA trilo ok 900zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wzmacniacz -Rotel RA930AX ok. 450zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , cambridge audio 700zł?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pioneer A 400X

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,ew. Marantz PM66se ok.750zł

Ukryta Zawartość

Kable - głośnikowy Audioquest np. type 6 ok. 150-180zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IC Audioquest Copperhed ok. 80zł

Pozdrawiam Robert

Ps. Polecałbym kolumny DIY, może skontaktuj się z MarkoT.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Ogólnie najlepiej gdybyś sam posłuchał, podane sprzęty to spory rozrzut brzmieniowy. Jeśli coś ci się spodoba to napisz, doradzimy dalej.

Robert

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.