Skocz do zawartości
IGNORED

PCM56 SPDIF NOS DAC - Zamówienie zbiorowe

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

pawelb, 18 Lis 2009, 13:33

>a może jednak nie non oversampling a 4 x oversamling (ewentualnie jakieś złącze na pcb do

>podłączenia zwor dla non albo mini pcb z filtrem wedle uznania ???) + transceiver wolfsona + złącza

>spdif/toslink i jakieś wypasione zasilanie i byłby super dac.

Wlasnie Full Wypas DAC :)

przeciez jest tyle roznych innych ze tym razem by mozna bylo zrobic cos naprawde dobrego

McGiver

what do you think about that pcm63 DAC output

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

It Is mu follower not SRPP

better distortion and It Is not optimized to work better with specific load

Ukryta Zawartość

samoloko, 18 Lis 2009, 14:27

>McGiver

>

>what do you think about that pcm63 DAC output

>

Ukryta Zawartość

>

>It Is mu follower not SRPP

>better distortion and It Is not optimized to work better with specific load

Hello samoloko

How did You found me right here?

I don't know what to think about that Mu follower because I didn't try it.

Ukryta Zawartość

McGyver, 18 Lis 2009, 11:31

>

>Jak eksterma to ekstrema. Analogówka na FETach z pierwszego rysunku też nie ma filtracji. Oczywiście

>filtrację można sobie dołożyć, zabronione to nie jest

.... dlatego nie lubię uproszczonych rzeczy a la Mr Fikus.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rozwiązanie tak samo uproszczone jak cały DAC bez filtra cyfrowego ;-)

Audio Note zrobiło z tego wręcz ideologię, oto ichni NOS DAC bez filtracji analogowej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mialem oba. z samplingiem i bez.

uwazam ze lepiej gra z.

ciekaw jestem jak by zagral dac 16bit z niskoszumowym samplingiem dziesiejszych czasow oraz dobrym odbiornikiem np WM8804.

McGyver, 18 Lis 2009, 15:54

>Rozwiązanie tak samo uproszczone jak cały DAC bez filtra cyfrowego ;-)

>Audio Note zrobiło z tego wręcz ideologię, oto ichni NOS DAC bez filtracji analogowej:

>

Ukryta Zawartość

Spokojnie z AudioNote. Tam wszystko jest celowe i ma specjalne znaczenie. Mógłbym opisać dlaczego tamten dac`i grają a inne udają, że grają ale mi się nie chce. Tam jest filtrowanie na trafach a wyjście lampowe jest zrobione w jednym celu - łatwiej to zrobić na lampach. Pytanie dlaczego łatwiej - ja wiem ale jak ktoś podejmie rękawicę i wyjaśni to będzie dla mnie gość. Tylko błagam, żeby nie używać prymitywnych określeń o podstawowych pomiarach THD , że lampa ma np. zaledwie 0,08 a op amp 0,00001 % i ten ostatni jest lepszy. Tak mówi np. "automatyk" a nie człowiem od "audio".

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, słuchałeś tego Audio Note?

"mógłbym opisać ale mi się nie chce"

coraz fajniej jest na tym forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

słuchałem NOS`a na ad1865.... sam skonstruowałem zresztą podobnego , tyle że z filtrem cyfrowym i jeszcze lepszymi elementami. nie chce mi się pisać, "dlaczego" , bo zawsze wylewają się mądrości o tym , że najlepsze są op ampy a inne rzeczy mają o rząd wielkości większe zniekształcenia.

Po tym jak posłuchałem Audio Note na AD1865 (z filtrem cyfrowym, a jakże, na NPC SM5843) miałem cholerną ochotę zrobić sobie takiego DACa, a przeszło mi dopiero po odpaleniu DACa na PCM1798, i to przeszło całkowicie i nieodwracalnie ;-)

W analogówce mam trafa, załatwiają za jednym zamachem konwersję I/V, desymetryzację i filtrację analogową. Zanim kupiłem odpowiednie trafa mialem I/V na OPA2604 i grało to nieciekawym, zmiętoszonym dźwiękiem.

Jako że wielu z was ma swoje indywidulne i ciekawe pomysły proponuję aby każdy z zainteresowanych wypowiedział się w kwestii zmian jakie warto wprowadzić do tego DACa wg schematu:

1 odbiornik cyfrowy: WM8804.

2)wejścia: optyczne+koaksjalne

3)oversampling: warto by było przewidzieć miejsce na filtr cyfrowy i o ile to możliwe zrobić możliwość wyboru pracy DAC w non-oversamling i oversampling

4)Zasilanie: zostawiłbym bez zmian, uważam iż cewka+kondensator wystarczająco dobrze odfiltrują śmieci z zasilania.

5)Konwersja I/V: bez zmian

Bardzo ładnie opracowany projekt. Cieszę się że nadal jest zainteresowanie układm PCM56 (i jego odpowiednikami które tu można użyć).

Również polecałbym nowszy odbiornik niż CS8412/14 mie tylko dlatego że może być już pewien problem z ich dostępnością, ale np WM8804 lub DIR9001.

Gdyby ktoś chciał mieć opcję oversamplingu wtedy lepszy bęzie ten drugi, bo na pinach konfiguracyjnych można ustawić częstotliwość zegara głównego, a więc dla filtrów typowo 16,9644MHz (384*fs) przy fs=44,1kHz (przy fs=48kHz z nieco większą też pracują, dla wyższych potrzebne byłoby obejście filtra w przypadku starszych układów nie dostosowanych do 96kHz). CS daje tylko 256*fs czyi 11,2... MHz a to za mało.

W zasilaniu można użyć typowych stabilizatorów a za nimi dać dodtakowe filtry, RC które wytną ich szumy lub też wtórniki emiterowe z pojemnością filtrującą w bazie. Szczególnie układ na FET może być wrażliwy na zasilanie.

W przypadku elektrolitów dobrze by były na napięcie pracy 25 lub 35V, wtedy ich parametry są nieco lepsze niż tych na niższe napięcia (16V).

Na pinach zasilania cyfrowego układów (DACe i odbiornik) dałbym niewielkie kondensatory tantalowe (około 0,47-1uF / 35V).

Co do oversamplingu lub jego braku - wygodnie w projekcie przewidzieć miejsce na dodatkową płytkę wlutowaną pionowo lub dołączaną za pomocą jakiegoś kilkunastopinowego złącza. Dla wersji bez O-S wystarczy skrosowanie kilku połączeń, dla wersji z O-S na tej płytce można umieścić także możliwość przełączania trybu pracy sygnałem o poziomie logicznym wyprowadzonym na jeden pin. Wybór nowych filtrów jest ograniczony a być może ktoś zechce użyć innego posiadanego układu, np Sony czy Yamaha i opracuje sobie inną płytkę do niego.

uwazam ze propozycja molibdena jest przemyslana. jak wiekszosc propozycji z watku o NOS'ie PCM56.

co do pionowej plytki to mozna dolozyc w postaci odlamywanej czesci do calosci projektu.

Molibden miło widzieć twoje wpisy w tym wątku :D

Wygląda na to że projekt będzie się składał z jednej płytki od której będzie się odłamywać dwie części:

- dla filtru cyfrowego

- dla układu wyjściowego Fetishizator + zasilanie.

Na płytce głównej pozostaną wszystkie pozostałe układy + rezystor konwersji.

Takie rozwiązanie jest dobrym kompromisem i pozwoli zredukować koszt PCB.

Też bym sugerował, żeby to był oversampling. Praktycznie wszystkie powstałe DACe są bez oversmaplingu.

A jeśli zastosujemyh dobry filtr cyfrowy to tylko będą z tegi same zalety.

Najlepjej brzmiace fitry jakie słyszałem w ogóle słyszałem to ze starszych CXS1244 lub nowszy DF1704.

Osobiście posiadam jeszcze dwa CXD1244, które można wyrwać za grosze z kilku budżetowych modeli CD (tak, odziwo są w takich) nie omieszkam ich wykorzystać w przysłych konstrukcjach.

Pin 14 w każdym z DACów można odsprzęgać do masy analogowej (na pinie 12) niewielką pojemością, np 10nF, gdyż jest on wrażliwy na zakłócenia. Podobnie można dać kondensator 10-100nF blokujący pin 14 (Trim), co jest spotykane w bardziej zaawansowanych aplikacjach tych DACów.

Jeśli chodzi o filtrację dolnoprzepustową sygnału m. cz. to opcja filtracji pasywnej I rzędem na 100-150kHz jest bardzo bezpiecznym rozwiązaniem i ogranicza wpływ pozostałości konwersji na pracę dalszych elementów toru. Z kondensatorem do masy można w takim filtrze dać wtrącony szeregowo rezystor 10ohm co wprowadzi lekką "degradację" charakterystyki - chodzi o ograniczenie pewnych pasożytniczych zjawisk w kondensatorze na wysokich częstotliwościach jak i pewne unieżależnienie się od jego typu. Filtracja będzie wtedy ograniczona do np 40-kilku dB w tym stopniu.

Opcjonalnie widziałbym też miejsce na podwójny opamp do konwersji aktywnej, która w odróżneniu od pasywnej daje trochę mniejsze zniekształcenia (dla 1kHz uzyskujemy po kalibracji 0.8% na -60dBfs i 0,007%) co może być przydatne w pomiarach i ocenie zmian i nowych rozwiązań w układzie. Nie zajmie on wiele miejsca.

CXD1244 to dobry układ i jest w obudowie DIP (dokładniej mówiąc SDIP - shrink DIP z rastrem 1/15 cala). Tak więc dałoby się pewnie zrobić wspólną dla CXD1244 i DF1704, który się z nim na tej samej powierzchni zmieści z racji obudowy SSOP.

Zaczynam zastanawiać się czy wogóle warto robić opcję NOS w tym DACu?

Odbiornik DIR9001 + 8xOversampling + DF1704 lub CXD1244 faktycznie magą być lepszym rozwiązaniem niż non-oversampling.

A może dało by radę zamiast odłamywanych płytek (taki wariant chyba nieco komplikuje optymalizację sposobu prowadzenia ścieżek i rozmieszczenia elementów) wkomponować filtr na stałe w pcb i zastosować dip switche do załączania/odłączania oversamplingu zależnie od preferencji lub ewentualnego odłączania oversamplingu w przypadku gdy odpowiednie komponenty nie zostały wlutowane ?

Pozwoliło by to również każdemu na szybkie i bezpośrednie porównanie walorów brzmieniowych wersji bez i z filtrem, może obalono by lub potwierdzono w ten sposób wyższość jednej "filozofii" budowy daców nad drugą ?

Oczywiście, tak jest prościej. Nie ma chyba co się przejmować jak 10cm2 płytki nie zostanie w jakimś przypadku wykorzystane.

Przy opcji dla CXD1244 potrzebowalibyśmy jednak odbiornika DIR9001, więc trzebaby to ustalić. Myślę, że będzie to jeden z niewielu filtrów dostępnych second-hand z demontażu o odpowiednich parametrach (O-S 4/8x, dithering, silne tłumienie w paśmie zaporowym i znikome zafalowanie charakterystyki pasma przepustowego) porównwalny z DF1704.

Niezłym sposobem filtrowania zasilania cyfy wartym przemyślenia jest umieszczenie równolegle do elektrolita kondensatora X7R jak najbliżej pinów zasilającyh.

Co myślicie o kondensatorach WIMA MKS2 4u7 raster 5mm do zasilania analogu PCM?

Molibden rozumiem, że nie ma możliwości zastosować WM8804 (wraz z jego pozytywnym wpływem na jakość sygnału cyfrowego) w połączeniu z filtrem cyfrowym, nie koniecznie z tym cxd ?

Czy cxd1244 jest w ogóle dostępny w sprzedaży dla tych co nie mają / nie mają z czego wylutować :)?

u mnie w zasilaniu cyfry są : elektrolit BG- std 10uF, dławik smd Muraty - 0,9 ohma, kondensator Sp-cap Panasonica. Analog przetwornika zasilam osobno wszystko tj. LM317/337 + układ na 2 tranzystorach + Led (ref)- blisko pinów. Na wyjściu ostatniego polimer smd 33uf.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.