Skocz do zawartości
IGNORED

PCM56 SPDIF NOS DAC - Zamówienie zbiorowe

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem listę CD z PCM56 i PCM58 można polować na Allegro. Jak ktoś zna jakieś inne to proszę dopisywać.

PCM56

AKAI CD-M839

AKAI CD73/93

DENON DCD-820

DENON DCD-1400

DENON DCD-1500mk2

DENON DCD-3300 PCM56P-K

JVC XL V250BK

KENWOOD DP1510

KENWOOD DP2010

MITSUBISHI DP109

MITSUBISHI MC5100

NAD 5100

NAKAMICHI OMS 1E

ONKYO DX-6470

PIONEER PD-5300

SANSUI CD V1000

SHERWOOD CD1160R

SONY CDP-222ES PCM56P J

UNIVERSUM CD4682

YAMAHA CDX-410

YAMAHA CDX-420

YAMAHA CDX-700

YAMAHA CDX-900

YAMAHA CDX-1100

PCM58

YAMAHA CDX-2020

SONY CDP-X7ESD PCM58P S

SONY CDP-228ESD

PROCEED PCD2

PIONEER PD-7300

ONKYO DX-6570

FISCHER Z1

DENON DCD-3560 PCM58P-K

SONY CDP-970

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>a myślę, że czym bardziej uniwersalnie tym więcej chętnych się znajdzie a to się wszystkim opłaci

Nie liczylbym na to aby ten czlowiek zszedl z ceny bo znam go osobiscie, dosc czesto jestem u niego po ciekawostki jakie posiada.

Taka ciekawostka, to wykupilem ostatnio wszystkie BG N 4,7uF i nie dostalem znizki ani eurocenta :-(

Ukryta Zawartość

pytanie które z ww. cd posiadają po dwie sztuki daców a które tylko po jednym

Ukryta Zawartość

tak na marginesie - takimi wpisami to możemy podnieść ceny elektronicznego złomu na allegro...

Ukryta Zawartość

Krawiec, 11 Sty 2010, 20:52

>>

Ukryta Zawartość

>

>>

>>a myślę, że czym bardziej uniwersalnie tym więcej chętnych się znajdzie a to się wszystkim opłaci

>

>Nie liczylbym na to aby ten czlowiek zszedl z ceny bo znam go osobiscie, dosc czesto jestem u niego

>po ciekawostki jakie posiada.

>Taka ciekawostka, to wykupilem ostatnio wszystkie BG N 4,7uF i nie dostalem znizki ani eurocenta :-(

nie w tym kontekście pisałem - miałem na myśli uniwersalność daca o którym traktuje wątek - czym więcej różnych możliwości w zakresie konfiguracji i stosowania różnych elementów typu filtry, dace itp będzie tym więcej może się zgromadzić chętnych na zamówienie pcb i elementów i wyjdzie przez to taniej :) a link tylko jako przykład takich sprytnych rozwiązań.

Ukryta Zawartość

To napisać wyraźnie że te cedeki to na rozbiórkę na części, i już.

PCM56, PCM61 i PCM58 to DACki monofoniczne, więc w zasadzie w każdym CD powinny być dwa. Owszem, trafiają się takie co mają jeden PCM56, ale bez specjalnego cudowania tego się nie da zrobić.

Ku przestrodze, po jednym PCM mają:

AIWA XC-002

AIWA XC-003

AKAI CD-A405

AKAI CD-M719

DENON DCD-73M

DENON DCD-600

DENON DCD-610

DENON DCD-800

DENON DCD-900

DUAL CD5070

HARMAN KARDON HD300

HARMAN KARDON HD7300

HARMAN KARDON HD7400

KENWOOD DP-860

LUXMAN D-01

LUXMAN D-109

LUXMAN D-112

LUXMAN D-113

LUXMAN D-115

ONKYO DX-220

ONKYO DX-330

ONKYO INTEGRA DX-530

ONKYO DX-1500

ONKYO DX-2500

ONKYO DX-6520

ONKYO DX-6530

PIONEER PD-5050

PIONEER PD-6050

PIONEER PD-6070

SANSUI CD-V1000

SONY CDP-C5M

SONY CDP-M20

SONY CDP-M30

TELEFUNKEN HS 810

YAMAHA CDV-1070

YAMAHA CDX-400

YAMAHA CDX-410

YAMAHA CDX-500

YAMAHA CDX-700

I TYCH MODELI UNIKAĆ.

DF1706 można wstawić bez problemu - jedyna różnica pomiędzy DF1704 polega na tym, że pin 21 DF1706 powinien być połączony z masą.

CXD1244 zostaje mimo, że zajmuje dużo miejsca.

No i pozostaje jeszcze kwestia podmiany PCM56 na PCM58... osobiście wolałbym pozostać przy PCM56 (choćby z tego powodu, że mam w domu 3 pary, jest wg mnie łatwiej dostępny i siedzi w tańszych modelach)... ogólnie sprawa z użyciem PCM58 jaknajbardziej do obgadania.

Panowie jest problem z tym CXD1244 w SDIP40. Nie ma go w bibliotece eagle'a i nie ma obudowy SDIP40 na podstawie której można stworzyć ten element. Jak nikt nic nie wymyśli to będzie z nim kiepsko.

dst89, 11 Sty 2010, 22:47

>DF1706 można wstawić bez problemu - jedyna różnica pomiędzy DF1704 polega na tym, że pin 21 DF1706

>powinien być połączony z masą.

>CXD1244 zostaje mimo, że zajmuje dużo miejsca.

>No i pozostaje jeszcze kwestia podmiany PCM56 na PCM58... osobiście wolałbym pozostać przy PCM56

>(choćby z tego powodu, że mam w domu 3 pary, jest wg mnie łatwiej dostępny i siedzi w tańszych

>modelach)... ogólnie sprawa z użyciem PCM58 jaknajbardziej do obgadania.

no to chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby go połączyć z masą na druku na stałe - w 1704 jest opisany jako nc więc nie powinno mu zaszkodzić jak rozumiem ?

a może by tak pójść całkiem po bandzie i nie robić podstawki pod tego cxd a uprościć sprawę zmian konfiguracji wykonując "płytę główną" zawierającą wszystko poza filtrem i dacem wraz z dwoma jakimiś typowymi złączami krawędziowymi - może być np jakiś standard komputerowy coby gniazdo było łatwo dostępne, np coś jak pci tylko krótsze z drukiem wciskanym bezpośrednio bez wtyku + do kompletu w wersji standard wtykane w to gniazdo płytki pod te podstawowe filtry i dace - cxd/df/pcm56 i 61/pcm58.

taka full otwarta architektura z nieograniczoną możliwością dorabiania w przyszłości różnych kart upgradu :) a i główne pcb się nie będzie rozłazić za bardzo zwłaszcza, że będzie w druku dwustronnym (płytki pod dace i filtry może udało bu się jednowarstwowo).

pawelb, 12 Sty 2010, 11:10

>a może by tak pójść całkiem po bandzie i nie robić podstawki pod tego cxd a uprościć sprawę zmian

>konfiguracji wykonując "płytę główną" zawierającą wszystko poza filtrem i dacem wraz z dwoma jakimiś

>typowymi złączami krawędziowymi - może być np jakiś standard komputerowy coby gniazdo było łatwo

>dostępne, np coś jak pci tylko krótsze z drukiem wciskanym bezpośrednio bez wtyku + do kompletu w

>wersji standard wtykane w to gniazdo płytki pod te podstawowe filtry i dace - cxd/df/pcm56 i

>61/pcm58.

>

>taka full otwarta architektura z nieograniczoną możliwością dorabiania w przyszłości różnych kart

>upgradu :) a i główne pcb się nie będzie rozłazić za bardzo zwłaszcza, że będzie w druku dwustronnym

>(płytki pod dace i filtry może udało bu się jednowarstwowo).

Ja jestem za zrobieniem jak najbardziej uniwersalnej PCB CXD to jest bardzo dobry filtr.

PCM też najlepiej wrzucić 56 i 58, nie ma co patrzeć na te klikadziesiąt złoty różnicy przecież ta płytka nie będzie dużo większa a uniwersalność i możliwośći zabawy dużo większe.

Dostalem wlasnie potwierdzenie odnosnie DIR-ow co prawda nie ma ich na magazynie ( ostatnie 5 szt juz kupilem ) ale beda w niedalekiej przyszlosci :-)

Cena hmmm na ta chwile trudno powiedziec ale te 5 szt co wykupiem kosztowaly 14,37pln/brutto wiec mysle ze tragedii nie ma, wiec jezeli jest ktos chetny to niech pisze.

cudak10, 12 Sty 2010, 14:58

>pawelb, 12 Sty 2010, 11:10

>

>>a może by tak pójść całkiem po bandzie i nie robić podstawki pod tego cxd a uprościć sprawę zmian

>>konfiguracji wykonując "płytę główną" zawierającą wszystko poza filtrem i dacem wraz z dwoma

>jakimiś

>>typowymi złączami krawędziowymi - może być np jakiś standard komputerowy coby gniazdo było łatwo

>>dostępne, np coś jak pci tylko krótsze z drukiem wciskanym bezpośrednio bez wtyku + do kompletu w

>>wersji standard wtykane w to gniazdo płytki pod te podstawowe filtry i dace - cxd/df/pcm56 i

>>61/pcm58.

>>

>>taka full otwarta architektura z nieograniczoną możliwością dorabiania w przyszłości różnych kart

>>upgradu :) a i główne pcb się nie będzie rozłazić za bardzo zwłaszcza, że będzie w druku

>dwustronnym

>>(płytki pod dace i filtry może udało bu się jednowarstwowo).

>

>Ja jestem za zrobieniem jak najbardziej uniwersalnej PCB CXD to jest bardzo dobry filtr.

>PCM też najlepiej wrzucić 56 i 58, nie ma co patrzeć na te klikadziesiąt złoty różnicy przecież ta

>płytka nie będzie dużo większa a uniwersalność i możliwośći zabawy dużo większe.

wydaje mi się, że mnie nie zrozumiałeś :)

Krawiec, a jak wyglądała by sytuacja z DF1706 przy większym zamówieniu ?

A może by w ogóle poczekać z tym zamawianiem póki się sytuacja ostatecznie nie wyklaruje - jeżeli masz dostęp do części prosto z hurtowni może można by u Ciebie zakupić jakieś kompletniejsze zestawy jak już będzie wiadomo co z zasilaniem itd?

Aha CXD1244 nie obsługuje PCM1704, dopiero DF ma tą opcję. Zrobiłbym coś takiego jak w wątku PCM1704 DAC, czyli DIR, DF (on/off), i podstawową wersję PCM56, a na podstawkach ewentualnie PCM1704 (może od spodu w smd). CXD1244 dał bym na specjalnej przejściówce, a zostawił tylko miejsce smd pod DFa. Nie ma sensu ładować starocia jak 3/4 osób kupi DFa, a dla nielicznych CXDowców będzie możliwość podpiecia. Co wy na to ?

pawelb, 12 Sty 2010, 15:27

>Krawiec, a jak wyglądała by sytuacja z DF1706 przy większym zamówieniu ?

Jak juz wczesniej pisalem ten uklad juz nie jest produkowany i nie ma go na stanie i nie bedzie :-( mozna sciagnec je z Farnella ale tam jest tylko 7szt i jak wczoraj rozmawialem z kobitka raczej wiecej nie bedzie no ale mam mi dac znac.

BB84, 12 Sty 2010, 15:30

>Aha CXD1244 nie obsługuje PCM1704, dopiero DF ma tą opcję. Zrobiłbym coś takiego jak w wątku

>PCM1704 DAC, czyli DIR, DF (on/off), i podstawową wersję PCM56, a na podstawkach ewentualnie PCM1704

>(może od spodu w smd). CXD1244 dał bym na specjalnej przejściówce, a zostawił tylko miejsce smd pod

>DFa. Nie ma sensu ładować starocia jak 3/4 osób kupi DFa, a dla nielicznych CXDowców będzie

>możliwość podpiecia. Co wy na to ?

Jakie chcesz zrobić przejściówki z DF na CXD??

DF też nie jest produkowany a CXD jest dużo lepszym filtrem i łatwo znaleźć jakieś zwłoki CD w których się znajduję.

Jak już wiele razy pisałem najlepszą wersją będzie DF i CXD zarówno co do DAC i PCM58 i 56 (można zrobić miejsce na 58 a w środku miejsce na 56 w drugą stronę będzie to już trudniejsze i potrzebne bedą przejściówki a do takiego rozwiązanie nie będą potrzebne żadne przejściówki a i więcej chętnych się znajdzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.