Skocz do zawartości
IGNORED

następca

pajek

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, system kol. Pajka w jego pomieszczeniu gra na tyle dobrze że wywracanie go do góry nogami byłoby imho bezsensowne. Lepsze jest wrogiem dobrego.. Ten zestaw gra każdą muzykę, jest umiarkowanie czuły na jakość nagrań, można słuchać długo bez zmęczenia. Contour S 3.4 to świetny, kompetentny głośnik, raczej w w nadwiślańskiej krainie może nie tyle niedoceniany co po prostu wciąż dość słabo znany/

CDP Krell 280 mógłby być fundamentem bardzo poprawnie grającego gystemu i pewnie niedługo będzie czekał na nabwywcę, tu musiał jednak uznać bezwzględnie wyższość DP-78 lub... no właśnie, sam jestem ciekaw jaki CDP w tym systemie i pomieszczeniu zagra lepiej niż firmowe combo Accu.

pajek

Kup ten stolik,i te Klipsch heresy-bedziesz mial stolik barowy+siedziska,taka cafe audiofilska.

Vector jak tak naciska na te klipsche,to niech zalatwi taniej,nawet z zepsutymi przetwornikami.

Przedstawilem swoja koncepcji bez naciskania.

W tej cenie można rozważyć:

1. Linn Akurate DS (c.a. 5k EUR)

2. Slimdevices Transporter+Berkeley Audio Design Alpha DAC (7k USD)

3. PS Audio Perfect Wave Transport + Perfect Wave DAC (6k USD)

Sądzę, że DP-78 może mieć duży problem żeby pokonać dowolny z powyższych zestawów.

Tak przy okazji Linn właśnie ogłosił, że od 2010 zaprzestaje produkcji odtwarzaczy CD i będzie produkował tylko odtwarzacze strumieniowe.

Berkeley Audio Design Alpha DAC chyba w tej chwili trudno pokonać niezależnie od ceny.

> pajek

Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic to wpadnij - posłuchasz jak gra proponowany przez vectora Lector (lecz niestety w niższej wersji 0.5T - na 7 przyjdzie jeszcze czas) oraz stare Klipsche.

Wyrobisz sobie opinię :)

Nawiasem mówiąc, mi też kiedyś właśnie vetor doradził kierunek zmian w systemi i jestem mu za to od tamtego czasu niezmiennie wdzięczny :):):)

> modrzew47, 21 Lis 2009, 08:51

Rozumiem, że widać, iż doradził mi vector - bo wdzięczności to raczej nie widać.

Raczej trudno dostrzec na forum internetowym wdzięczność, bez pisania o niej :) - dlatego napisałem.

A że radę uważam za dobrą to zachęcam do posłuchania u siebie - to nie wiąże się z żadnymi kosztami a pozwala zapoznać się ze sprzętem i wyrobić na jego temat własną opinię. Ty tez jesteś zaproszony jeśli masz ochotę :)

Ten ARC z Łodzi to prawdopodobnie mk.I bez upgradu zasilania. Nie warto. Lina nie warto bo to inniejsza filozofia dźwięku. Lekkie zamulenie:)

Accu z Accu jest synergia oczywiście. Ale niestety lepsze okablowanie jest niezbędne. Pożyczyłbym od kolegów. Wtedy dopiero warto coś porównywać.

Jeśli podoba się Tobie DP-78 to tylko lepiej ale w tym stylu może być Reymio-777. Słuchałem go kiedyś w porównaniu z Krellem u kolegi ABS'a. To była przepaść. Tylko, że nigdzie go nie ma, bo sam na niego poluję:)

Także proponuję DP-78 i zdecydowanie lepsze okablowanie czyli IC i sieciówki po około 1000$ a głośnikowe za 2000$

Tak jak mówi Arek,tutaj w zasadzie tylko Accu,bez kombinacji.DP-78 to świetne źródło bez dwóch zdań,plus dobre kable i jest fajne granie.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

arek67

Polecałem Reymio777,ma mój kolega(sąsiad)i bez wątpienia to dobre źródło ale przy porównaniu w moim systemie(jak w o mnie) to różnica była może ale tak niewielka,że nie warta nawet komentarza a cena razy cztery.Co robi synergiczne połączenie!? ACCU+ACCU=Synergia.Dlatego próbuj z kabelkami typu Acrolink,Harmonix,Shunyata.Spróbowałbym jeszcze z HMS-em ale tylko z Gran Finale.

pajek

Lepiej wyprobuj kable sam bez podpowiadaczy,jak juz bedziesz mial zrodlo.

A tak na marginesie bez urazy do nikogo wierz mi,dlatego ze probowalem hms gran finale,moze to i

sa dobre kable,ale u mnie zagraly tak sobie,a z accuphase nie bedzie to wlasciwe polaczenie-

zarowno xlr,jak i glosnikowe.Takze sluchaj porownuj,na pewno cos Ci przypasuje.

Milych odsluchow,i wlasciwego wyboru zycze.

arek67

Odpowiem Ci krótko CENY NIE GRAJĄ TYLKO SYSTEMY.

stary audiofil

Nie słuchałem Gran Finale z Accu ale u mnie wygoniły dużo droższe chociaż HMS-y do tanich nie należą.To,że u ciebie nie zagrały wcale nie znaczy,że nie grają w innych systemach.Nie ma reguły.

Panowie,

jakoś bardzo mi odpowiadają te głosy, które namawiają do pozostania przy Accu + opinia JarlBjorna, który miał okazję słuchać i Krella i DP-78 w moim zestawie.

Charakter tego brzmienia bardzo mi odpowiada i nie chcę tu nic zmieniać. Inny CD niż DP-78 mógłby wchodzić w grę tylko wówczas, gdyby był lepszy (a nie inny) od Accu. Obawiam się, że z powodu rzeczonej synergii (również wizualnej) trudno jednak będzie go pokonać. Nie jestem audiofilem, a raczej wielbicielem muzyki, więc nie znam się specjalnie na budowaniu systemów i wiele z nazw, które przytaczacie, niewiele mi mówi. Ze względów jak wyżej trudno mi wyobrazić sobie zakupu egzotycznego CD, szczególnie takiego, który nie ma w Polsce serwisu z prawdziwego zdarzenia. Accu IMHO to nie tylko dźwięk, ale i marka, solidna i wiarygodna.

Zmianę kabli zostawię na potem. Kiedyś tu na Forum założyłem wątek poszukiwania IC do zestawu z Krellem. Przetestowałem z 10 kabli, w tym Acrolinka 5000, który jest 2x droższy od wybranego N-2070. Różnicy nie było prawie żadnej. Oczywiście IC z bardzo górnej półki będzie droższy od Acrolinka 5000 i tańszy od DP-78, ale czy osiągnę dzięki niemu taką jakość - wątpię.

I to na razie tyle.

pozdrowienia,

p.

Jeśli chodzi o filozofię doboru klocków. To zestaw za 40000 jest dużo łatwiej zbudować bo sprzęt lepszy i ilość ograniczona poza tym dźwięk w tej cenie już nie drażni a zaczyna się zabawa w niuanse. Za 2000 zestaw to jest sztuka żeby grało. W takiej cenie to chyba tylko Pianocraft. Ale 2000 za klocek to już możliwości wpadki nieograniczone. Cała zabawa w audio to kompleksowy i stopniowy upgrade. A tanio nie ma dobrze.

Pierwsza wymiana kabla to sieciówka. Z tego co widzę w "o mnie" jest tam Transparent. Parę razy podchodziłem do różnych sieciowych Transparentów, do zasilania też. Ostatnio 2 tyg. temu na Audioshow. Sorry ale Transparent słabo "robi" prąd. Strasznie sieje górą. Zależnie od budżetu może być jakiś Heaven's Gate US lub Electraglide Epith. (1500pln) a najlepiej od razu wskoczyć na Harmonixa SM(3000pln).

Transparent Super - kiedyś go miałem, sorry ale Kondo sp-VC za 1500 gra lepiej bo gra tak jak Transparent Reference i do tego jest gładszy. Oczywiście lepszy będzie Harmonix.

Tyle na razie można spróbować. Co do Acrolinków to może Stefek pomoże.

PS.

Ta sieciówka na źródło. Bo trzeba też wiedzieć, że inne są sieciówki na klocki niskoprądowe a inne na wysokoprądowe. Z wielu przetestowanych tylko Harmonix wszędzie sobie radzi:)

arek67

Widzisz jak to system systemowi nierówny?U mnie Harmonixa wygoniła Shunyata a Kondo srebrne,głośnikowe w pojedyńczym przebiegu wygonił HMS Gran Finale a z kolei u starego audiofila HMS się nie sprawdził z kolei Kondo LP wygonił Cardas GR z Shunyatą Antaresem i bądź tu mądry.Nie ma reguły i nie ma tak,że jakieś kable radzą sobie wszędzie,do tego jeszcze dochodzą preferencje osobiste odbiorcy dźwięku.Przed pajkiem jeszcze trochę doświadczeń,jednak jak kupi tego Accu będzie mu łatwiej.

Podajesz przykłady, które idealnie pasują pod Audiogon to w czym rzecz?.

Harmonix 700$- Twoja Shunyata ponad 1000$, pojedyńczy LP głosnikowy jest tylko do lamp, podwójny jest do tranzystorów, Kondo IC LP ponad 2000$ jest znacznie lepsze od Cardasa GR 600$ i lepsze od Twojej Shunyaty. Z tym, że nie z każdym tranzystorem LP się dobrze sprawdzi bo jest jednak srebrne.

Ot i cała filozofia.

Natomiast jest jeszcze jedna prawidłowość. Kto jest lepszy w IC i głośnikowych to trochę słabsze są jego sieciówki i na odwrót. Może wyjątkiem jest Acrolink.

arek67

Nie przeliczaj wszystkiego na pieniądze w branży audio,bo się nie da.Wyobraź sobie,że posiadam Kondo LP i jak wiadomo Cardasa GR i Antaresa i sieciówek róznych i nie jest tak jak piszesz.

Kondo IC LP w systemie,który posiadam nie gra i kropka.W poprzednim opartym na lampie 845 i 4vc(211)jak najbardziej.Harmonix IC zdecydowanie gorszy od Antaresa a dźwięk po wpięciu Cardasa GR

zyskuje na plastyczności.Odsłuchiwałem mnóstwo innych kabli NBS-a,Siltecha,Albedo Versus,Tara a zostało to co widać.Powiem to jeszcze raz nie ma reguły w składaniu systemu.Nie ma reguły również z okablowaniem Kondo(również posiadam)podwójne-więcej basu pojedyńcze mniej,bez względu na dobór wzmacniacza ale nie bez względu na akustykę pomieszczenia.

Przecież wyraźnie napisałem, że LP może nie grać z tranzystorem co potwierdzasz. Sam się dziwię, że wpisujesz go w "o mnie". Podwójne Kondo nie dodaje basu. To pojedyńcze go skraca dlatego jest do lampy bo lamy mają problemy z kontrolą basu. Cardas GR to nie ta liga. Co z tego, że plastyczny jak gubi detal. Tylko sorry tego nie słyszysz bo zestawy Elektro. też go gubią. O akustyce nie rozmawiamy bo to podstawa tej zabawy. Jak ktoś jej nie ma w domu to niech idzie do pabu na piwo.

arek67

Ten Accu co go masz to dopiero gubi detal,tylko tego nie słyszysz ale z innego powodu.

Nie narzekam na brak detalu a Twoje twierdzenie wystawia świadectwo Tobie samemu.

System Accu mam w drugim pokoju i porównanie tych dwu systemów daje świadectwo tego co piszesz,masz pecha.Może ten Luxman to taki audiofilski szczyt?Tylko napisz prawde bo możesz mieć znowu pecha.

Panowie co Wy się tak nie lubicie?Po co dalej rozstrząsać pewne kwestie i się napinać niepotrzebnie?Jest jeden "ciekawy" wątek,gdzie jeden idiota się napina ;),może wystarczy,wszak niewielu jest tu na tym forum,z którymi można normalnie pogadać,więc myślę,że takie "wojny" nikomu nie są potrzebne.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.