Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  214 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Ja też miałem okazję porównać te ProAci do Elaców FS407. Paczki podłączone były do wysokich klocków Luxmana. Niewątpliwie między Luxmanem a ProAc'iem jest synergia. Grało to razem bardzo dobrze. ELAC również były bardzo dobre, a biorąc pod uwagę ich cenę - wręcz rewelacyjne. Ja Elaców nie brałem jednak pod uwagę, albowiem wysuwały one scenę do przodu, czego wręcz nie znoszę. ProAc D30RS za to pięknie budowały scenę w głąb, z idealnie rozłożonymi instrumentami i wokalistami. ProAC dawał też taką naturalność i eteryczność dźwięku. Niewiele brakowało do wrażenia obecności prawdziwych muzyków; przy Elac czuć było, że to jest jednak wysokiej klasy HiFi, a nie prawdziwy koncert. Porównywałem też z jakimiś B&W z tej półki cenowej (nie moja bajka) i z niższymi ProAcami (dużo gorsze). ProAc byłby dla mnie kolumną wręcz idealną, ale nie kupiłem ich tylko dlatego, że brakowało mi bardziej sugestywnej, wybarwionej średnicy. Nie żeby było z nią coś bardzo nie tak - nie było żadnej suchości czy nienaturalności. Nie jest to jednak średnica tak barwna, sugestywna i namacalna, jak ta wydobywająca się głośników polipropylenowych (Harbeth, Vienna) lub konstrukcji Dynaudio. W saksofonach brakowało mi ciut masy, wypełnienia. Brzmiały one dla odrobinę zbyt szczupło. Ocena odnosi się do pewnego wyidealizowanego wzorca, który mam w swojej głowie, a kolumn takich, jakich oczekuję chyba po prostu nie ma na tym poziomie cenowym. Harbeth poza tą piękną średnicą przegrywa z ProAc na wszystkich pozostałych polach (wyskie tony, przestrzeń, dynamika, bas). Spośród kolumny, które wtedy słuchałem, ProAc D30RS był i tak najlepszy i to w sposób jednoznaczny (przynajmniej dla mnie). Szkoda, że nie mogę posłuchać Kudosa. Niewykluczone, że ProAci i tak finalnie staną w moim pokoju, a ja po prostu zmienię źródło na bardziej nasycone.

Edytowane przez Mart2M
16 minut temu, Mart2M napisał:

Dzięki za odpowiedź. Ja też miałem okazję porównać te ProAci do Elaców FS407. Paczki podłączone były do wysokich klocków Luxmana. Niewątpliwie między Luxmanem a ProAc'iem jest synergia. Grało to razem bardzo dobrze. ELAC również były bardzo dobre, a biorąc pod uwagę ich cenę - wręcz rewelacyjne. Ja Elaców nie brałem jednak pod uwagę, albowiem wysuwały one scenę do przodu, czego wręcz nie znoszę. ProAc D30RS za to pięknie budowały scenę w głąb, z idealnie rozłożonymi instrumentami i wokalistami. ProAC dawał też taką naturalność i eteryczność dźwięku. Niewiele brakowało do wrażenia obecności prawdziwych muzyków; przy Elac czuć było, że to jest jednak wysokiej klasy HiFi, a nie prawdziwy koncert. Porównywałem też z jakimiś B&W z tej półki cenowej (nie moja bajka) i z niższymi ProAcami (dużo gorsze). ProAc byłby dla mnie kolumną wręcz idealną, ale nie kupiłem ich tylko dlatego, że brakowało mi bardziej sugestywnej, wybarwionej średnicy. Nie żeby było z nią coś bardzo nie tak - nie było żadnej suchości czy nienaturalności. Nie jest to jednak średnica tak barwna, sugestywna i namacalna, jak ta wydobywająca się głośników polipropylenowych (Harbeth, Vienna) lub konstrukcji Dynaudio. W saksofonach brakowało mi ciut masy, wypełnienia. Brzmiały one dla odrobinę zbyt szczupło. Ocena odnosi się do pewnego wyidealizowanego wzorca, który mam w swojej głowie, a kolumn takich, jakich oczekuję chyba po prostu nie ma na tym poziomie cenowym. Harbeth poza tą piękną średnicą przegrywa z ProAc na wszystkich pozostałych polach (wyskie tony, przestrzeń, dynamika, bas). Spośród kolumny, które wtedy słuchałem, ProAc D30RS był i tak najlepszy i to w sposób jednoznaczny (przynajmniej dla mnie). Szkoda, że nie mogę posłuchać Kudosa. Niewykluczone, że ProAci i tak finalnie staną w moim pokoju, a ja po prostu zmienię źródło na bardziej nasycone.

Polecam z innym wzmacniaczem je sprawdzić też, masy do ProAc bardzo dodaje sugden i naim, co prawda wnioskuję po opisie że naim nie da grania jakiego poczujesz ale sugden lub mocna lampa już tak. 

• 1 miesiąc później...

Witam, dołączam do klubu z d2r, na razie  na taboretach, ale w najbliższym czasie będę chciał zakupić standy, jakby ktoś miał namiary na jakieś fajne, to proszę o info 

Pozdrawiam 

20250214_085519.thumb.jpg.a3963fa3111cbf2af2cd5e9f2f403e21.jpg

9 minut temu, remiqa napisał:

Witam, dołączam do klubu z d2r, na razie  na taboretach, ale w najbliższym czasie będę chciał zakupić standy, jakby ktoś miał namiary na jakieś fajne, to proszę o info 

Pozdrawiam 

Gratulujemy wyboru 🙂

Załoga THF Poznań Woźna 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

13 minut temu, remiqa napisał:

Pozdrawiam 

robiłem u Rogoza na zamówienie 

IMG_2222.jpeg

IMG_2221.jpeg

:

Wys calkowita z kolcami 55,5cm do spodu kolumny

Profile 90x90x4szt

Blat 25x20 (kolumny Proac D2R)

Ral 9016  (bialy)

Nogi prosze zasypane  wg uznania Rogoz

15 minut temu, Artistplant napisał:

robiłem u Rogoza na zamówienie 

IMG_2222.jpeg

IMG_2221.jpeg

:

Wys calkowita z kolcami 55,5cm do spodu kolumny

Profile 90x90x4szt

Blat 25x20 (kolumny Proac D2R)

Ral 9016  (bialy)

Nogi prosze zasypane  wg uznania Rogoz

A jak z jakością, spasowanie, malowanie?

13 godzin temu, remiqa napisał:

Pozdrawiam 

https://www.atacama-audio.co.uk/collections/hms-series Zobacz to ATACAMA HMS Series 😉

Dedykowane standy dla ProAc.

Nie wiem też czy zwróciliście uwagę ale D Two R już nie ma kołeczków, bo maskownice są magnetyczne 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...

Są tu może użytkownicy D20R? W jakim metrażu i z czym Wam grają?

Noszę się z zamiarem kupna używanych kolumn. Mam 27m². Napędzał będzie ASR Emiter I. Źródła wszelakie. Nie słucham za bardzo mocnego łojenia.

A może ktoś się chce pozbyć swoich?

Pozdrawiam 

Teraz, hudykot napisał:

Noszę się z zamiarem kupna używanych kolumn. Mam 27m². Napędzał będzie ASR Emiter I. Źródła wszelakie. Nie słucham za bardzo mocnego łojenia.

Pozdrawiam 

Witam, 

ja akurat długo miałem D15, czyli 2 chyba generacje wcześniejsze, więc nie tylko jako branża piszę. 27m2 jak najbardziej będą ok 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

6 godzin temu, hudykot napisał:

Pozdrawiam 

W 32m słuchałem d48 i pięknie śpiewały. Zdecydowanie polecam. Sam mam elac 407 i proaci dużo łatwiejsze w ustawieniu w pomieszczeniu. Sam coraz bardziej myślę o zmianie 🙈

Przypominam; mam K3 w kolorze cherry za 39999 pln (detal 65500). 

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/proac-response-k3-czarny.html

To jest okazja 😉

www.tophifi.pl

Z kolei dla tych co szukają czegoś bardziej kompaktowego polecam moje Response DB1 🙂 

https://www.olx.pl/d/oferta/monitory-proac-response-db1-CID99-ID14H8rp.html?bs=olx_pro_listing

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

3 minuty temu, Tal napisał:

Z kolei dla tych co szukają czegoś bardziej kompaktowego polecam moje Response DB1 🙂 

https://www.olx.pl/d/oferta/monitory-proac-response-db1-CID99-ID14H8rp.html?bs=olx_pro_listing

świetne kolumny 😉 O do tego takie niepozorne z wyglądu 

www.tophifi.pl

14 godzin temu, hudykot napisał:

Jaki jest gwint kolców D20R?

Thread SizeM6-1.0

www.tophifi.pl

W dniu 1.03.2025 o 10:35, Tal napisał:

Jakie teraz kolumny w planach ?

Edytowane przez Mikolaj1212
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.