Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam lampę w PP z 52W na kanał i pewnie ona też nie napędza 1SC jak inny mocniejszy piec. Nie chodzi tu o głośność, a o wyciśnięcie pełnych możliwości tych śmiesznych maleństw.

Edytowane przez PiotrJ

PiotrJ,

Ty masz PP 52W wiec to zupełnie inna bajka, wspomniany Audion to SET i ma 12W!!

Z własnego doświadczenia mogę napisać, ze do 1SC jest to niewystarczające ale ...

W audio wszystko jest możliwe wiec wspomniałem o odsłuchu

Pozdrawiam

----------------------------------------------------

No klocki z ebeya raczej trudno odsłuchać ;) na jeżdżenie po sklepach nie znajduje czasu..

Tu masz klocki z ebay-a, które możesz spokojnie testować w domu przez 30 dni:

http://www.ebay.co.uk/itm/NVA-P50sa-stepped-attenuator-Passive-Pre-amplifier-/221129393060

http://www.ebay.co.uk/itm/B-STOCK-NVA-A80-mk2-Monoblock-Power-Amplifiers-/221614858615

Przy Twoim budżecie możesz jeszcze dołożyć firmowe interkonekty i głośnikowe (te ostatnie właściwie musisz), i mieć system na lata - wytrzyma niejedną zmianę kolumn.

To jest amplifikacja z gatunku "włącz, zapomnij o sprzęcie i słuchaj muzyki". Przy Twoich preferencjach i punkcie odniesienia (Roksan) jest duża szansa, że NVA Ci się sprawdzi. Klocki lepsze od Naima (w każdym razie Naima w tych granicach cenowych).

Wypróbuj, naprawdę warto - a ryzyko niewielkie.

Nie słuchałem wcześniejsych podstawkowców z serii Response, ale obecne D2 zagrały wyśmienicie już z nienajmocniejszym Peachtree za 4k PLN. Niesamowicie równie grające skrzynki, z mocnym basem i rozciągniętą górą, trójwymiarową sceną. Spokojnie dawały radę w 20 m.kw. Ideał według mnie, w takich pomieszczeniach i dobrze dobranym systemie.

Szkoda, że nie miałem swojej lampy na odsłuchu, gdy testowałem D2.

Tu masz klocki z ebay-a, które możesz spokojnie testować w domu przez 30 dni:

http://www.ebay.co.uk/itm/NVA-P50sa-stepped-attenuator-Passive-Pre-amplifier-/221129393060

http://www.ebay.co.uk/itm/B-STOCK-NVA-A80-mk2-Monoblock-Power-Amplifiers-/221614858615

Przy Twoim budżecie możesz jeszcze dołożyć firmowe interkonekty i głośnikowe (te ostatnie właściwie musisz), i mieć system na lata - wytrzyma niejedną zmianę kolumn.

To jest amplifikacja z gatunku "włącz, zapomnij o sprzęcie i słuchaj muzyki". Przy Twoich preferencjach i punkcie odniesienia (Roksan) jest duża szansa, że NVA Ci się sprawdzi. Klocki lepsze od Naima (w każdym razie Naima w tych granicach cenowych).

Wypróbuj, naprawdę warto - a ryzyko niewielkie.

a ten pre jest niezbedny czy moge wykorzystac pre w sm6?

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

a ten pre jest niezbedny czy moge wykorzystac pre w sm6?

Możesz. Ja napędzam A80 bezpośrednio z cedeka z regulowanym wyjściem (w moim przypadku analogowym, ale cyfrowa regulacja też może być).

Nie potrafię natomiast ocenić, czy efekt będzie lepszy niż pominięcie pre w SM (o ile jest taka możliwość) i zastosowanie firmowej pasywki NVA (lub innej). Niby jedno połączenie i jeden klocek mniej, ale nie wiem, jaka jest jakość regulacji w SM. Ale na pewno można taką konfigurację sprawdzić.

czyli masz takie koncowki? moglbys napisac z dwa slowa o ich brzmieniu i co to jest za motyw z tymi wejsciami glosnikowymi,dobrze zrozumialem ze do tego trzeba firmowe kable tylko i wylacznie kupowac?

Brzmienie jest plastyczne i nasycone, niezwykle spójne, przejrzyste, z bardzo naturalnym zróżnicowaniem barw, dobrą dynamiką i kapitalnym oddaniem niuansów rytmicznych. Żadnych wyostrzeń ani przesadnej analityczności - NVA ma dar wyciągania z muzyki samej esencji, bez epatowania spektakularnymi efektami. Gra dobrze praktycznie każdy gatunek, pozwala docenić dobre realizacje, ale da się na nim słuchać z przyjemnością również tych mniej dobrych. Wzmacniacz dla tych, którzy chcą słuchać muzyki, a nie sprzętu.

Jest to też tranzystor, na który można bez bólu przesiąść się z dobrej lampy. Sam mam za sobą taką właśnie drogę, a lampkę miałem nie byle jaką - Sun Audio 2A3 (single-ended).

NVA to minimalistyczna konstrukcja bez większości zazwyczaj stosowanych zabezpieczeń - wzmacniacz może wpadać w oscylacje w przypadku stosowania kabli głośniikowych o dużej pojemności (np. taśmy), i w efekcie może dojść do jego uszkodzenia. Kable producenta mają gwarantowaną "odpowiedniość", co nie znaczy, że nie można próbować innych. Faktem jest, że Richard udziela obecnie gwarancji na wzmacniacze tylko w przypadku stosowania kabli NVA - ale nie ma jak tego zweryfikować, więc nie ma co się tym za bardzo przejmować. Z drugiej strony, są to na tyle dobre kable, że nie bardzo jest sens eksperymentować (w moim zestawie LS5 zgrywają się z NVA lepiej od np. Kondo).

takie właśnie były starsze Electrocompaniety. ECI 2 ze Studio 100 to było b. dobre połączenie...

No dobra a slyszal ktos z Was ECI-5MK2 moze?.Podobno wiele cech starszych wersji zostalo a doszla moc

,drive i co wazne wzmak podobno gra dobrze juz dosc cicho.(dla mnie bardzo wazne)

Brzmienie jest plastyczne i nasycone, niezwykle spójne, przejrzyste, z bardzo naturalnym zróżnicowaniem barw, dobrą dynamiką i kapitalnym oddaniem niuansów rytmicznych. Żadnych wyostrzeń ani przesadnej analityczności - NVA ma dar wyciągania z muzyki samej esencji, bez epatowania spektakularnymi efektami. Gra dobrze praktycznie każdy gatunek, pozwala docenić dobre realizacje, ale da się na nim słuchać z przyjemnością również tych mniej dobrych. Wzmacniacz dla tych, którzy chcą słuchać muzyki, a nie sprzętu.

Jest to też tranzystor, na który można bez bólu przesiąść się z dobrej lampy. Sam mam za sobą taką właśnie drogę, a lampkę miałem nie byle jaką - Sun Audio 2A3 (single-ended).

NVA to minimalistyczna konstrukcja bez większości zazwyczaj stosowanych zabezpieczeń - wzmacniacz może wpadać w oscylacje w przypadku stosowania kabli głośniikowych o dużej pojemności (np. taśmy), i w efekcie może dojść do jego uszkodzenia. Kable producenta mają gwarantowaną "odpowiedniość", co nie znaczy, że nie można próbować innych. Faktem jest, że Richard udziela obecnie gwarancji na wzmacniacze tylko w przypadku stosowania kabli NVA - ale nie ma jak tego zweryfikować, więc nie ma co się tym za bardzo przejmować. Z drugiej strony, są to na tyle dobre kable, że nie bardzo jest sens eksperymentować (w moim zestawie LS5 zgrywają się z NVA lepiej od np. Kondo).

Z Twojego opisu biorac pod uwage cene to naprawde bardzo atrakcyjna sprawa.

Pozdrawiam.

Edytowane przez TOMEK75

Bo to jest jeden z najlepszych w audio stosunków jakości do ceny. NVA to w zasadzie jednoosobowa manufaktura, ale o wyjątkowej stabilności rynkowej, jak na takie przedsięwzięcie.

Cała linia produktowa wzmacniaczy Richarda to w zasadzie jedna i ta sama konstrukcja, oparta na koncepcji opracowanej przez konstruktora jeszcze w latach 80-tych i z biegiem lat doskonalonej. Poszczególne modele różnią się w praktyce głównie zasilaniem - mocą i wydajnością prądową (co ma oczywiście przełożenie na brzmienie i na współpracę z kolumnami).

Sprzedaż prowadzona jest tylko poprzez ebay, na dosyć wyjątkowych w tej branży warunkach - możliwość zwrotu z pełną refundacją do 30 dni, a w przypadku wymiany na wyższy model nawet do 2 lat (powyżej tej granicy w dalszym ciągu Richard przyjmie sprzęt w rozliczeniu, ale już potrącając część wartości). Odpadają koszty dystrybucji i pośredników - płaci się za sam produkt.

Tu można poczytać trochę więcej o samych konstrukcjach:

http://www.nvahifi.co.uk/

Witam

Tak czytam i czytam o tych Proac'kach, moze tez cos skrobne,)

Hydrogen jesli szukasz cieplego brzmienia to na pewno nie Naim. Reprodukuje otwarty, szybki, dynamiczny dzwiek ale ciepla w nim nie uraczysz, choc to bardzo dobre polaczenie z Proac'kami. Ktos polecil Icon Audio. To firma z Leicester, ktora kupuje sprzet od Mingda company, lekko modyfikuje (bardziej na zewnatrz) i wypuszcza pod swoja nazwa. Jesli masz do wydania okolo 2 tys funtow zerknij tutaj

http://www.ebay.co.uk/itm/HI-FI-Unison-Research-S4-Classic-EL34-Tube-Amp-Class-A-RRP-2-095-/171625339007?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item27f5aad87f

http://www.ebay.co.uk/itm/HI-FI-3K-Unison-Research-S6-Classic-EL34-Tube-Amplifier-35-WPC-/171625366621?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item27f5ab445d

Proac fajnie gra z Unison Research, a firma ktora wystawia sprzet na ebayu sprawdza kazdy element wzmaka (stan kondesatorow, stan zuzycia lamp etc). Ponadto moze odkupic od ciebie sprzet, ktory ci zalega. Poszukaj sklepu Audio Oasis, ktory b czesto wystawia na sprzedaz sprzet UR w stanie Ex Demonstration, mozesz np. S6 nabyc juz za 2100 f. Ponadto znajdziesz na ebayu mase dobrego sprzetu. Ze swej strony polecam, polski produkt pana E Czyzewskiego, wzmacniacz LAR. Dobre granie z Proackiem, Spendorem, swietny wzmak. Pzdr

Maciej01 - Naim (poza paroma wyjątkami) to turbo lampa - potrafi być ciepły - naprawdę.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Na pewno jest TURBO ale z lampa bym go nie kojarzyl. Autorowi poprzednich postow chodzilo o magie, barwe, cieplo. Naim nigdy nie zagra tak jak dobra lampia, tak cieplo, magicznie i z taka srednica. Pzdr

dziekuje za wszelkie propozycje,mam totalny metlik w glowie :) uzytkownicy lamp powiedzcie mi proisze czy jest szansa aby lampa zagrala muzyke elektroniczna czy nie ma na to co liczyc? glownie chodzi o szybkosc przekazu i nie gugiacy sie bas...?

Zalezy ci na szybkiej lampie, prosze bardzo

http://www.springair.de/verstaerker/vollverstaerker/62382/octave-v-40

Solidny sklep sam kupowalem tu Jadisa, a Octave tez posiadam ale idzie do ludzi bo mi wlasnie jej szybkosc nie odpowiada, brak tu lampowego ciepla, klimatu. Niemniej jednak to b dobry set.

Tak, Octave to taki lampowy tranzystor rzec by mozna, z namiastka lampowego ciepla. UR S6 z kolei to klasa A w SE 2x35W. Masz detal, rozdzielczosc, przestrzen, srednice. Gra jak lampa, wyglada jak lampa. Do jazzu, wokali swietny, z elektoronika mysle, ze sobie poradzi co najmniej dobrze.

Zalezy ci na szybkiej lampie, prosze bardzo

http://www.springair.de/verstaerker/vollverstaerker/62382/octave-v-40

Solidny sklep sam kupowalem tu Jadisa, a Octave tez posiadam ale idzie do ludzi bo mi wlasnie jej szybkosc nie odpowiada, brak tu lampowego ciepla, klimatu. Niemniej jednak to b dobry set.

A tutaj Octave V40 troche taniej tylko kolor czarny

http://www.audio-markt.de/_markt/item.php?id=9938587426&

9938587426_g.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja gram na Jolidzie 302crc i nie narzekam na nic. Oczywiście, nie jest to wzmacniacz idealny, ale w tej cenie jest chyba najrówniejszy, a porównywałem go swego czasu z Heglem H70, Roksanem Kandy K2, najtańszym Naimem, Exposure, Creekiem 5350, Yamaha S2000. Dobre lampy i jest naprawdę delikatne ciepło oraz czuć moc.

Edytowane przez WuMike

Kichanadeta, ta Octave ma juz ponad 10 lat, a ta druga jesli mnie pamiec nie myli cos kolo 5ciu.

WuMike najwazniejsze to zlozyc system, ktory cieszy i sprawia duzo frajdy, i na ktorym TOBIE przede wszystki slucha sie dobrze muzyki. Obecnie gram na Jadis Orchestra Reference i tez nie narzekam. Podobnie, nie jest to wzmak idealny, bo ktory jest ,), ale ma wszystko to co lubie w lampie. Nie gra moze tak przestrzennie jak UR ale to wlasnie przy niej pozostalem. Jak dlugo, czas pokaze.

Co slychac klubowicze? Ja wciaz odkrywam male sc1,uwielbiam fakt jak one latwo znikaja z pokoju i jak swietnie graja elektronike,doslownie jakby byly stworzone do tej muzyki.

Co slychac klubowicze? Ja wciaz odkrywam male sc1,uwielbiam fakt jak one latwo znikaja z pokoju i jak swietnie graja elektronike,doslownie jakby byly stworzone do tej muzyki.

Od nieco ponad tygodnia odkrywam na nowo swoje studio 140 a to za sprawą nowych kabli głośnikowych. Wiem, że czasami za gadanie o wpływie okablowania na brzmienie systemu można zarobić w ryj, ale nie mogłem się powstrzymać żeby Wam o tym powiedzieć. Generalnie zakończyłem dłuuuugie poszukiwania odpowiednich kabli głośnikowych. Wybór padł na Tellurium Q black.

ja mam jedna pare kabli ktora dostalem jak kupowalem pierwszego wzmaka (nad309),grube,brzydkie i zawsze mam problem aby je zalaczyc do kolumn...graja swietnie przy kazdym systemi e jaki mialem ;)

ja mam jedna pare kabli ktora dostalem jak kupowalem pierwszego wzmaka (nad309),grube,brzydkie i zawsze mam problem aby je zalaczyc do kolumn...graja swietnie przy kazdym systemi e jaki mialem ;)

Ja dosyć długo walczyłem za kablami głośnikowymi. Zawsze było trochę za ciemno, trochę za jasno, powietrza za mało, scena nie taka. Zawsze było coś co nie dawało mi spokoju. Testowałem naprawdę wiele kabli, w różnych przedziałach cenowych i dopiero ten niepozornyTellurium, grający niezwykle neutralnie i naturalnie sprawił, że nie mam się już do czego przyczepić.

Ja dosyć długo walczyłem za kablami głośnikowymi. Zawsze było trochę za ciemno, trochę za jasno, powietrza za mało, scena nie taka. Zawsze było coś co nie dawało mi spokoju. Testowałem naprawdę wiele kabli, w różnych przedziałach cenowych i dopiero ten niepozornyTellurium, grający niezwykle neutralnie i naturalnie sprawił, że nie mam się już do czego przyczepić.

Tylko nie mów to antykablarzom bo cię wysmieja :)

A robiłeś jakieś porównanie z innymi dobrymi kablami ?

Ja wiem po sobie ze droższe kable nie lepsze ,czasem się nie zgrywaja w system

:)

Gość

(Konto usunięte)

Co ciekawego słuchasz? Chętnie posłucham :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.