Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego testy ABX są najlepsze do testowania stereo

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem założyć jakiś pozytywny wątek o ślepych testach, ale okazało się, że już jest... więc warto go przywrócić wobec niemądrej kampanii wrogów ślepych testów.

Dlaczego testy ABX mają takich zagorzałych przeciwników ?!?

Chciałem założyć jakiś pozytywny wątek o ślepych testach, ale okazało się, że już jest... więc warto go przywrócić wobec niemądrej kampanii wrogów ślepych testów.

Dlaczego testy ABX mają takich zagorzałych przeciwników ?!?

[/quote

Super sam się przyłączam do dyskusji. Nigdy nie uczestniczyłem w takich testach bo nie potrzebuje. Wyleczyło mnie czytanie opisów sprzętu przez audiofili jak np. "słuchając tych kolumno wokal brzmi bardziej nosowo niz gardłowo" Zaj...ste! Itp. opisy.

Dlaczego testy ABX są najlepsze do testowania stereo?

odpowiedz jest prosta: ano dlatego, ze mozna sobie wmawiac ze majac przecietny sprzet slyszymy to samo a co za tym idzie poprawiac sobie samoocene nie majac mozliwosci kupna naprawde dobrego sprzetu, takie tlumaczenie sobie ze to drogie nic nie warte bo ja nie slysze roznicy (czytaj: nie slysze roznicy bo mnie nie stac na slyszenie jej)

na pocieszenie dla tych co sobie tak tlumacza: zadajcie sobie pytanie albo sprawdzccie jak duza jest ta roznica i jak bardzo ona nam da satysfakcje oraz czy warto za nia bulic spora kase czy naprawde jest to nam potrzebne czy czasami to co mamy w pelni wystarczy tylko wystarczy zmienic obiekt ze sprzetu na muzyke?

chwilowy brak działalności w audio.

... (czytaj: nie slysze roznicy bo mnie nie stac na slyszenie jej)

Różnicę albo się słyszy albo nie, bo jakość zmysłów wzroku, słuchu i węchu i innych zmysłów postrzegania jest darem wrodzonym. Tego się nie kupi.

odpowiedz jest prosta: ano dlatego, ze mozna sobie wmawiac ze majac przecietny sprzet slyszymy to samo a co za tym idzie poprawiac sobie samoocene nie majac mozliwosci kupna naprawde dobrego sprzetu, takie tlumaczenie sobie ze to drogie nic nie warte bo ja nie slysze roznicy (czytaj: nie slysze roznicy bo mnie nie stac na slyszenie jej)

Co Ty piszesz ? Jest dużo testów ABX na świecie i na AS też, że wcześniej SŁYSZĄCY przestali słyszeć różnicę po wyrównaniu poziomów, albo w ABX ? Nagle zbiednieli i dlatego przestali słyszeć ? Coś ta teoria się kupy nie trzyma...

Chyba Ty jednak malkontent jesteś...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Trafiłeś w samo sedno.

Gość rochu

(Konto usunięte)

(...)dziwi mnie zaciekłość z jaką przeciwnicy ślepych testów (...)

Jest ona nie większa niż wyznawców ABX-a wobec pozostałych nacji.

Jest akcja i jest reakcja.

Proste.

Teoria ABX jest fajna- w praktyce nie ma możliwości ujednolicenia warunków w przypadku hardwaru. Mi się raz przytrafiło zauważyć różnice w czymś w czym różnic się absolutnie nie spodziewałem- dzięki ABX

Chciałem założyć jakiś pozytywny wątek o ślepych testach, ale okazało się, że już jest...

Nie jeden i nie dwa, a w nich w kółko te same osoby piszą w kółko to samo, dopóki nie wpadnie Supermoderator i nie wystrzeli tematu w kosmos.

A poza tym, jak to w życiu, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak ktoś chce, to usłyszy, a jak nie chce, to nie usłyszy, proste.

Nikt nikogo nie przekona, a powtarzanie w kółko historyjek o znajomych, żonach i sąsiadach (słyszących lub nie) jest już nudne i niczego do tematu nie wnosi.

Pomijam już fakt, o którym pisałem w sąsiednim wątku, że nawet jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości, to i tak tego głośno tutaj nie powie, bo już paru zawodników się przekonało czym na audiostereo.pl się kończy przesadna szczerośc (patrz temat "Wielkopolskie testy...") gdzie między wronami albo się kracze jak one, albo błyskawicznie robi się wypad z kręgu wzajemnej adoracji...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

bum1234 - mam rozumiec ze nie wierzysz ze te drogie sprzety graja lepiej i dlatego slepe testy sa ok?

hmmm moze i tak jest nie wnikam wiem tylko ze jak na razie kazdy sprzet jaki kupilem gral inaczej jeden lepiej drugi gorzej i zazwyczaj ten drozszy lepiej (choc niezawsze) i zazwyczaj im drozej tym mniej tych roznic mozna bylo wylapac i co moge powiedziec o abx - zwykle poprawianie samooceny majac co to sie ma gdyz zawsze slychac roznice sprzetu...

chwilowy brak działalności w audio.

Czytał ktoś z was może Limitations of Double Blind A/B Listening Tests; Gerzon (91st AES convention) ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Właściwie to rzeczywiście powtarzanie w kółko tych samych stwierdzeń nie ma większego sensu, głową muru się nie przebije. Lobby złotouchych jest niereformowalne z wiadomych powodów. Niektórzy tkwią w ułudzie i przekonaniu o swoim Nadsłuchu, inni muszą dbać o swoje interesy, a reszta musi sobie wynależć jakies usprawiedliwienie dla swoich błędów i straconego czasu. Dyskusja merytoryczna nie jest w takich warunkach możliwa, bo tym którzy przeczą sensowności ślepych testów ni zależy na jakiejkolwiek wiedzy.

jeśli nie widzisz różnicy i nie interesuje Cię rozwój jakościowy Twojego sprzętu to po co właściwie bierzesz udział w forum?

jeśli wszystko gra tak samo to po co Wam forum wogóle?!?!?! to pytanie do Archanioła również

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

bum1234 a gdzie występują różnice na poziomie progu percepcji? W jakich urządzeniach? Bardzo proszę o podanie konkretnych marek i modeli.

Jako niezaangażowany we wczęnisjesze krucjaty ABXowe albo antyABXowe chciałbym dowiedzieć się podobnie jak Discomaniac jakie urządzenia grają tak samo/na poziomie percepcji oraz jakie modele?

Jeśli wykluczono kolumny i słuchawki (BUM), to przypuszczam, iż będą to:

- wzmacniacze

- odtwarzacze CD

- może gramofony.

Prosiłbym więc, celem zaoszczędzenia czasu i pieniędzy na poszukiwania, o podanie jakiegoś prawidłowo zaprojektowanego modelu wzmacniacza i CD, które gwarantują taki dźwięk, że już lepiej się nie daje, bo po prostu wszystko brzmi tak samo.

Z góry dzięki. Czekam z autentycznym zainteresowaniem.

Powrót po dłuższej przerwie...

Nie jeden i nie dwa, a w nich w kółko te same osoby piszą w kółko to samo, dopóki nie wpadnie Supermoderator i nie wystrzeli tematu w kosmos.

A poza tym, jak to w życiu, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak ktoś chce, to usłyszy, a jak nie chce, to nie usłyszy, proste.

Nikt nikogo nie przekona, a powtarzanie w kółko historyjek o znajomych, żonach i sąsiadach (słyszących lub nie) jest już nudne i niczego do tematu nie wnosi.

Pomijam już fakt, o którym pisałem w sąsiednim wątku, że nawet jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości, to i tak tego głośno tutaj nie powie, bo już paru zawodników się przekonało czym na audiostereo.pl się kończy przesadna szczerośc (patrz temat "Wielkopolskie testy...") gdzie między wronami albo się kracze jak one, albo błyskawicznie robi się wypad z kręgu wzajemnej adoracji...

Zgadzam sie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jako niezaangażowany we wczęnisjesze krucjaty ABXowe albo antyABXowe chciałbym dowiedzieć się podobnie jak Discomaniac jakie urządzenia grają tak samo/na poziomie percepcji oraz jakie modele?

Na to pytanie może odpowiedzieć tylko test twojej indywidualnej percepcji, bo dla każdego bez wyjątku wszystko się sprowadza do jego indywidualnego progu percepcji. Ale jeśli chciałeś się dowiedzieć ''jakie urządzenia grają tak samo/na poziomie percepcji oraz jakie modele?'' według testów (w konkretnych konfiguracjach) które zostały przeprowadzone przez konkretnych ludzi z tego forum, to proszę bardzo, poniżej wklejam linki do takich testów :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mała uwaga (na wszelki wypadek), teraz działa wklejanie linków do konkretnych postów, tak że po każdym kliknięciu na linka poczekajcie kilka sekund a przeglądarka się sama ustawi na konkretnych postach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest ona nie większa niż wyznawców ABX-a wobec pozostałych nacji.

Jest akcja i jest reakcja.

Proste.

Kolejna nieprawda, przejrzyj sobie ten wątek, albo inne o ABX, większość osób agresywnych to przeciwnicy ABX, w tym... TY :))

Agresja zwolenników, jeśli się pojawia, to w ramach obrony.

Czytał ktoś z was może Limitations of Double Blind A/B Listening Tests; Gerzon (91st AES convention) ?

Czytałeś ? I jakie wnioski ? Możesz streścić ?

Jeśli wykluczono kolumny i słuchawki (BUM), to przypuszczam, iż będą to:

- wzmacniacze

- odtwarzacze CD

- może gramofony.

Prosiłbym więc, celem zaoszczędzenia czasu i pieniędzy na poszukiwania, o podanie jakiegoś prawidłowo zaprojektowanego modelu wzmacniacza i CD, które gwarantują taki dźwięk, że już lepiej się nie daje, bo po prostu wszystko brzmi tak samo.

Z góry dzięki. Czekam z autentycznym zainteresowaniem.

Prawie każdy tranzystorowy wzmacniacz i odtwarzacz CD spełnia te założenia.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kolejna nieprawda, przejrzyj sobie ten wątek, albo inne o ABX, większość osób agresywnych to przeciwnicy ABX, w tym... TY :))

Agresja zwolenników, jeśli się pojawia, to w ramach obrony.

Diabeł się w ornat ubrał i na mszę ogonem dzwoni, jakby to skomentował pan Zagłoba.

Ślepe testy są zbędne tam, gdzie różnice są oczywiste i niepodważalne - a więc np. dla kolumn lub słuchawek. Natomiast tam, gdzie różnice występują na poziomie progu percepcji, jakies narzędzie wspomagajace test jest niezbędne.

Się nie zgodzę, pomimo, że faktycznie spore są różnice pomiędzy tymi urządzeniami, ale... Oceniając je, jesteśmy pod wpływem: ceny, marki, wyglądu, opinii itd. Tak naprawdę nie oceniamy niezależnie...

Niestety.

Diabeł się w ornat ubrał i na mszę ogonem dzwoni, jakby to skomentował pan Zagłoba.

Proszę o udokumentowane moje agresywne zachowanie.

Się nie zgodzę, pomimo, że faktycznie spore są różnice pomiędzy tymi urządzeniami, ale... Oceniając je, jesteśmy pod wpływem: ceny, marki, wyglądu, opinii itd. Tak naprawdę nie oceniamy niezależnie...

Niestety.

Proszę o udokumentowane moje agresywne zachowanie.

uprzejmie proszę o odpowiedź na moje pytanie, które zadałem powyżej: jesli nie słyszysz róznicy to po co uczestniczysz w tym forum.

Pytanie nie jest bynajmniej złośliwe, naprawdę mnie to bardzo interesuje. Po prostu nie mogę sobie wyobrazić żadnego z moich kolegów dla których wszystko gra tak samo żeby tu akurat czas tracili, a zapewniam że mam takich kolegów wielu.

uprzejmie proszę o odpowiedź na moje pytanie, które zadałem powyżej: jesli nie słyszysz róznicy to po co uczestniczysz w tym forum.

Pytanie nie jest bynajmniej złośliwe, naprawdę mnie to bardzo interesuje. Po prostu nie mogę sobie wyobrazić żadnego z moich kolegów dla których wszystko gra tak samo żeby tu akurat czas tracili, a zapewniam że mam takich kolegów wielu.

Nie czytasz ze zrozumieniem, więc trochę szkoda czasu na odpowiadanie Ci... ale jak się tak domagasz: NIKT nie twierdzi, że wszystko gra tak samo.

Teraz rozumiesz ?

Nie czytasz ze zrozumieniem, więc trochę szkoda czasu na odpowiadanie Ci... ale jak się tak domagasz: NIKT nie twierdzi, że wszystko gra tak samo.

Teraz rozumiesz ?

powyżej wyraźnie napisałeś że prawie każdy wzmacniacz i cd gra tak samo (według Ciebie) .. tego niby nie zrozumiałem?

o kablach piszesz tak co chwilę, o wzmacinaczach lampowych piszesz że są tragiczne stąd prosty wniosek że dla Ciebie grają tylko i wyłącznie kolumny.

to co Ty tu chłopie robisz?!?!?!?

Gość rochu

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 27 Października 2010 - wpis nie wnoszący nic do dyskusji
Ukryte przez Fr@ntz, 27 Października 2010 - wpis nie wnoszący nic do dyskusji

Jak to co robi?

Właśnie to:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie

On ma przecież misję.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 28 Października 2010 - kolejne bezsensowne pyskówki
Ukryte przez Fr@ntz, 28 Października 2010 - kolejne bezsensowne pyskówki

powyżej wyraźnie napisałeś że prawie każdy wzmacniacz i cd gra tak samo (według Ciebie) .. tego niby nie zrozumiałem?

o kablach piszesz tak co chwilę, o wzmacinaczach lampowych piszesz że są tragiczne stąd prosty wniosek że dla Ciebie grają tylko i wyłącznie kolumny.

to co Ty tu chłopie robisz?!?!?!?

Więc po co twierdzisz, że rzekomo ja twierdzę, że wszystko gra tak samo ?

Tracisz czas na rozmowach o NICZYM, a w audio jest o czym sensownie pogadać: kolumny, akustyka, korektory akustyki, serwery plików.

Co Ty chłopie tu robisz ?!? Żyjesz w świecie baśni: grających wtyczek i trzeszczących płyt, rzekomo wspaniałych.

Jak to co robi?

Właśnie to:

Ukryta Zawartość

On ma przecież misję.

Nie napisałeś tu ANI JEDNEGO wpisu w temacie, wszystkie Twoje wpisy są marudnym czepialstwem. Jesteś klasycznym trollem. Idź może rozwalać swój wątek o rzekomym bezsensie ABX. Po co tu przyłazisz ?

To jest wątek dla zwolenników i wątpiących. Pa, pa.

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 28 Października 2010 - kolejne bezsensowne pyskówki

Więc po co twierdzisz, że rzekomo ja twierdzę, że wszystko gra tak samo ?

Tracisz czas na rozmowach o NICZYM, a w audio jest o czym sensownie pogadać: kolumny, akustyka, korektory akustyki, serwery plików.

Co Ty chłopie tu robisz ?!? Żyjesz w świecie baśni: grających wtyczek i trzeszczących płyt, rzekomo wspaniałych.

Nie napisałeś tu ANI JEDNEGO wpisu w temacie, wszystkie Twoje wpisy są marudnym czepialstwem. Jesteś klasycznym trollem. Idź może rozwalać swój wątek o rzekomym bezsensie ABX. Po co tu przyłazisz ?

To jest wątek dla zwolenników i wątpiących. Pa, pa.

a gdzież to O Wspaniały! mógłbym zapoznać się z Twoją szczegółową analizą i wiedzą ogromną z zakresu wymienionych: "kolumny, akustyka, korektory akustyki, serwery plików" jak mniemam wielce rzeczowych i jasnych wypowiedzi. może jakieś linki do postów?

a gdzież to O Wspaniały! mógłbym zapoznać się z Twoją szczegółową analizą i wiedzą ogromną z zakresu wymienionych: "kolumny, akustyka, korektory akustyki, serwery plików" jak mniemam wielce rzeczowych i jasnych wypowiedzi. może jakieś linki do postów?

Wyszukiwarka nie działa? No to trzeba na piechote aż w końcu bach!

;)))

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Na razie walczę z bezsensem w audio, ale polecam Ci wątek na przykład o Squeezbox'ie (z wyłączeniem bajdurzenia o DACach) i wątki o monitorach studyjnych. Naprawdę warto.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Na razie walczę z bezsensem w audio,(...)

"Skruszony audiofil próbujący odpokutować lata błędów i wypaczeń. Wyleczony przez ślepe testy. Obecnie próbuje szerzyć rozsądek w audio."

http://xyzpawel.blogspot.com/

Misjonarz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.