Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego producenci sprzętu audio nie sprzedają także kabli?

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego producenci sprzętu audio nie produkują/brandują kabli? A w zasadzie dokładniej mówiąc to bardzo rzadko firma, która produkuje sprzęt audio typu np. kolumny lub wzmacniacze lub odtwarzacze płyt CD produkuje (konfekcjonuje) także i kable. Dlaczego tak się dzieje? Czyżby pozostawiali oni tak pewny i duży proporcjonalnie zarobek wyłacznie innym? Np. Accuphase sprzedaje kable ze swoim logo, ale z tego co zauważyłem to nie są one zbyt popularne wśród posiadaczy sprzętu Accuphase. Dlaczego? Bo nie pasują do Accu, czy może są za tanie względem reszty sprzętu.

Logicznie myśląc to każdy producent sprzętu powinien wiedzieć jaki kabel będzie najbardziej synergiczny względem jego wyrobów. A może po prostu nie chcą oni się w tym "babrać" i uważają, że odbiorcy nie zaufają fabryce sprzętu i będą odczyniać swoje czary-mary nad kabelkami? Np. Musical Fidelity dawno wycofał się z konfokcjonowania kabli swoim logo. Dlaczego np. Rotel nie branduje np. interconektów właściwych swoim wyrobom? Chyba jego inżynierowie wiedzą co jest najlepsze/najwłaściwsze do połączeń ich sprzętów. A moze ktoś zna przypadki kiedy to producent audio poleca jakiś konkretny wyrób kablarski?

Dlaczego ostateczny dobór kabli pozostawia się amatorom audio - czyli nam? Amatorom, którzy błądzą jak pijane dzieci we mgle i którzy mają bardzo dużo rodzajów kabli na rynku, czyli zdecydowanie zbyt wiele zmiennych aby wybrać właściwie. A może wytwórcy sprzętu audio "nie słyszą" kabli?

Pytania trochę prowokacyjne ale myślę, że i logiczne :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Redaktorzy

Tak na szybko:

- Linn

- Naim

- AudioNote

Swojego czasu można było jeszcze dostać kable Focala i Jamo.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jak już Fr@ntz wyżej wspomniał, a ja podkreślę - Naim markuje okablowanie dedykowane do swoich urządzeń. Czy je wszystkie sam produkuje to już nie do końca... Przewody te były kontynuacją konstrukcji wewnętrznej, i dzięki temu też maszyny uzyskiwały lepsze parametry soniczne (naimowsko-soniczne).

Są to przewody głośnikowe, interkonekty a ostatnio także zasilające. Głośnikowe nie są drogie, zasilające i konekty już jednak tak. Ale ze względu na pewną spójność konstrukcyjno-brzmieniową są chętnie kupowane przez użytkowników sprzętu z Salisbury...

OK - mamy:

- Linn

- Naim

- AudioNote

- Accuphase

Ale to, zdaje się, są wyjątki?

Moze dlatego, ze producenci wysokiej klasy sprzetu znaja prawa fizyki i wiedza, ze kable nie maja tak ogromnego wplywy na dzwieki jaki sie im przypisuje i wycenia.

Dla jasnosci - oczywiscie nie twierdze, ze nie maja wplywu (zebym burzy nie wywolal na Swieta;))

tadeo, 21 Gru 2009, 21:13

>Czy Mercedes i BMW też produkuje opony i akumulatory ?

Odpowiedź moim zdaniem nie trafiona. W sklepie ostatecznie kupuje klient całe skompletowane auto - łącznie z akumlatorem i z oponami - nie musi ich sobie osobno dokupywać.

Nie twierdzę, że producent sprzętu audio musi mieć hutę miedzi. Wystarczy jak by brandował wybrane przez siebie kable innych producentów. Zresztą np. Accuphase, Linn tak właśnie czynią :)

Dali ma pare sztuk kabli głośnikowych, interkonektów, jakieś wtyki. Powinno wystarczyć "normalnemu" :) Chętnie bym kupił ale w Polsce jakoś nie można dostać :/

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

gdzies w sieci jest wywiad z krellem na temat zamiany ich sieciowek na inne

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>>Czy Mercedes i BMW też produkuje opony i akumulatory ?

>

>Odpowiedź moim zdaniem nie trafiona. W sklepie ostatecznie kupuje klient całe skompletowane auto -

>łącznie z akumlatorem i z oponami - nie musi ich sobie osobno dokupywać.

>

>Nie twierdzę, że producent sprzętu audio musi mieć hutę miedzi. Wystarczy jak by brandował wybrane

>przez siebie kable innych producentów. Zresztą np. Accuphase, Linn tak właśnie czynią :)

A moim zdaniem trafiona, bo klient kupujący taki samochód może sam sobie wybrać opony, felgi itp, w/g swoich upodobań - i uważać to za najlepszą konfigurację, oczywiście dla siebie. Gdyby nawet dana firma audio produkowała wszystko, to i tak poszczególne ich produkty nie były by najlepsze z możliwych. Zawsze jakieś inne zestawienie mogło by zagrać lepiej, w czyiś uszach - dlatego robienie wszystkiego i uważanie to za najlepsze nie ma sensu. Audiofile i tak będą eksperymentować sami i dobierać elementy toru w/g swoich upodobań, a nie polegać na opisach w kolorowych folderach.

Co prawda kabli nie produkuje i nie będę produkował, ale zawsze do swoich kolumn polecam okablowanie, które według mnie jest godne polecenia. Wybrałem sobie kilka kabelków i to właśnie z nimi robię prezentacje kolumn. Co dziwne, klienci, którzy zarzekali się, że nie usłyszą żadnej różnicy między kablami, opisują trafnie ich charakter brzmienia na swój sposób i widać, że sprawia im to dużą radość. Mnie oczywiście też to cieszy, kiedy klient słyszy i zaczyna wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi.

tom.m, 21 Gru 2009, 22:02

/ciach/ Audiofile i tak będą eksperymentować sami i dobierać elementy toru w/g swoich upodobań, a nie polegać na opisach w kolorowych folderach /ciach/

O, tu Kolega, zdaje się, dotknął właściwej istoty zagadnienia :)

zacny Luxman też produkuje kabelki.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

A co z resztą, czyli z większością pozostałych?

OK. Trochę się tego uzbierało.

• Redaktorzy

To, że Naim i Linn produkują dla siebie okablowanie uznałbym za dość znamienne, bowiem obie te firmy mają do okablowania stosunek zdecydowany - Naim długo twierdził, że ich sprzęt powinien grać TYLKO na ich okablowaniu, zaś Linn przeciwnie, utrzymywał, ze okablowanie jest nieistotne, a potem zaczął proponować własne druty, i to wcale nie jakoś szczególnie tanie.

Redaktor

"To, że Naim i Linn produkują dla siebie okablowanie uznałbym za dość znamienne"

Czy na pewno produkują? Kable dla Naima produkuje, ale nie dam sobie obciąć głowy, CHORD.

> Kable dla Naima produkuje, ale nie dam sobie obciąć głowy, CHORD.

Ten sam, który produkuje piękną elektronikę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.