Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

lymak

Jeżeli interesują Cie modele z serii Time Coherent, na Giełdzie Hi-Fi są na sprzedaż roczne Harpia Monk za okazyjną cenę. Sprzedawca uczciwy i sprawdzony, ponieważ to branża. Możesz tez z nim zagadać o inne modele, gdyby ten okazał sie jednak za drogi, ponieważ ma kontakt z firma Harpia:)

Miałem prze jakiś czas Amstaffy .

Później Kef R700 , Vienna Beethoven i kilka pomysłów...

Dzisiaj zamówiłem ponownie Amstaffy w orzechu .

Zobaczymy co przyjdzie pod koniec tygodnia.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Klubowicze mają pierwszeństwo.

Światowa prapremiera:)

Nowa wersja Marcusa.

post-13845-0-28584700-1363474739_thumb.jpg

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Nowa wersja Marcusa.

Znacznie ładniejsze :)

Może kiedyś...

Od wczoraj goszczą u mnie wspomniane Amstaffy w orzechu .

Zamówiłem im nóżki SuperSpikes i jak dojdą dodam fotki.

Patrząc na nowe Marcusy żałuję.... że nie jestem w stanie ich ustawić na moim metrażu... ale z przyjemnością na test bym przyjął i skonfrontował z Amstaffami w mojej konfiguracji aby odpowiedzieć sobie samemu kilka pytań

Marcusy to taki optymalny model dla mnie. Do 25m jak znalazł, no i mają już same seasy w aplikacji...Te w najnowszej wersji jeszcze ładniej się prezentują:)

Edytowane przez profundis

Mam dla Was ciekawe informacje.

Po pierwsze moje Amstaffy są do sprzedania w bardzo dobrej cenie.

Stan fabryczny. Kupowane wprost od Pana Jurka .

Nie rezygnuję z Harpii :)

Był u mnie znajomy znajomego... Od lat przerabiam przeróżne klamoty i przyjechały do mnie Amstaffy z zapytaniem czy można jeszcze coś z nich wycisnąć z największym naciskiem na górę pasma tych kolumn.

Wystarczyło w tor tweetera wstawić Mundorfa Supreme a w tor redniotonowego białego Mundorfa .

Zmiany nawet mnie zaskoczyły .

Najwięcej ALE miałem do góry Amstaffów i do tej pory moim " the best " był Scan Speak D3004/6600 . Same wmontowanie Mundorfa Supreme zrobiło coś niesamowitego z metalowym Seasem.

Znikły wszelkie ostrości , suchości itd. Pojawiła się barwa bez utraty rozdzielczości.

Ba ! Nawet tej rozdzielczości przybyło !

Na średnicy też przybyło czystości , rozdzielczości bez rozjaśnień.

Gorąco Wam taki mod polecam !

Mam zamiar zbudować Amstaffy po swojemu , od nowa bez ograniczeń i stąd moje będę do sprzedania za kilka dni.

Może by Pan Jurek pomyślał nad wersją MKII czy pod inną nazwą bo już sam Supreme w torze głośnika wysokotonowego przenosi te kolumny w całkiem inny wymiar brzmienia.

Marcus na 25m to jednak lepiej niż u mnie na 20.... zwłaszcza, że obecne Amstaffy Mini stoją na dłuższym boku zatem ciężko uzyskać sugerowane dla Marcusa odległości od ścian. Ale mimo wszystko ciekawy jestem jakby zagrały. Czy różnica wyczuwalna, czysta ciekawość sprawdzenia siebie samego i nadaniu oszczędzaniu jakiegoś realnego celu :)

• 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Zgodnie z deklaracją w innym wątku zamieszczam sposób tuningu Amstaffa i Amstaffa Mini.

Przeróbkę można zrobić wieloetapowo.

Niestety nawet w najprostszym wariancie nie jest to łatwe i wymaga sporej ingerencji w kolumnę.

Najprostszym sposobem jest wymiana kondensatora głośnika wysokotonowego.

Rzeczywiście w filtrze Pierwszego Rzędu ( takie są we wszystkich naszych kolumnach) determinuje on jakość dźwięku w wysokim stopniu.

Ten który jest oryginalnie jest bardzo dobry a nawet lepszy niż w wielu w o wiele droższych kolumnach ale to nie oznacza, że nie można dać lepszego.

Istotna jest także jakość rerzystora R1.

Problem z kondensatorami jest taki, że o ich jakości może świadczyć metoda doświadczalna i jak to w audio cena nic nie gwarantuje.

Znam bardzo drogie ( powyżej 1 500,- zł/szt ) i znacznie gorsze od tego który jest w Amstaffie oryginalnie.

Kolejnym etapem może być wymiana kondensatora toru średniotonowego.

Następnie możemy dokonać wymiany całego filtru głośnika wysokotonowego.

Ta operacja jest bardziej skomplikowana i wymaga już sporego doświadczenia.

Jest także dość kosztowna ponieważ żaden z kondensatorów nie może być elektrolityczny.

Elementy nowego filtru nie mieszczą się na płytce i trzeba to dobrze rozwiązać we własnym zakresie.

Proszę zauważyć, że jeden z nich to 100uF.

R1 w Mini jak na rysunku a w Amstaffie bez rezystora.

Bardzo chętnie pomożemy każdemu kto będzie chciał dokonać przeróbki.

O ewentualny kontakt proszę przez adres : [email protected]

Poniżej schemat nowego filtru.

post-13845-0-07218000-1371926935_thumb.png

Edytowane przez palton

Cieszę się że zamieszanie które wywołałem uzyskało taki odzew z Waszej strony :)

Ze swojej strony mogę dodać że polecam w torze tweetera Mundorfa Supreme.

Góra nabierze gładkości i barwy a jednocześnie będzie bardziej rozdzielcza . I już z samym Supreme ten tweeter gra lepiej niż o wiele droższy Scan Speak D3004/6600 . A kolumny zagrają na całkiem innym poziomie .

Próbowałem też dać czerwonego Jantzena i Jantzena Silver. Z jednym i drugim jest za bardzo krzykliwie .

W torze głośnika średniotonowego też by warto dać Mundorfy Supreme. Ale to już wysokie koszty .

Wersje według tego schematu też robiłem i to kolejny krok do przodu . I o ile wartość pojemności w torze tweetera jest wyraźnie mniejsza i kondensator tańszy to polipropyleny 100uF do tanich nie należą .

Edytowane przez muda44
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Witam po dłuższej nieobecności. >Na wstępie zapowiem pełną relację z zakupów:) Proszę mnie nie ponaglać - napiszę wszystko w odpowiednim czasie. Obecnie poszukuję optymalnego wzmaka do pełnych Amstafów. Liczą się: barwa, przestrzeń, dynamika, pełny zakres już przy cichym słuchaniu. Polecaliście tu Calyxa CTI. Obecnie mam faworyta ale jeszcze nie zdradzę co to takiego, by wątek nie zmienił kursu :) Pod uwagę biorę też Atolla in100 lub in200 -jednak nikt tu takiego zestawu chyba nie miał. Bardzo proszę o propozycje (lampy nie wchodzą w grę), będę za nie bardzo wdzięczny, pozdrawiam.,PS Caspian nie wyłącza się przy głośnym graniu

Edytowane przez 1siedem

<1siedem>

Ja właśnie zmieniłem Amstaffa Mini na Marcusa. Gra to z Xindakiem A600e, który z Mini juz grał, jak piszesz powyżej.

Na razie głośniki są w trakcie wygrzewania, ale już mogę powiedzieć, że jest o dwie klasy lepiej:) Jedynie z basem są nieznaczne problemy, zadudnianie i lekki luz, przy niektórych utworach, ale to może być wina pomieszczenia, może kabelków głośnikowych, bo mają taki lekko ocieplony, duży i miękki bas...Jednak puki co, niech kolumny spokojnie się wygrzeją, bo może to być efekt niewygrzania ( już tak kiedyś miałem, przy innych głośnikach ), potem można myśleć o korektach , czy zmianach kabelków głośnikowych, bądź sieciowych. Mnie już przy Mini się Caspian wyłączał, więc co dopiero przy Amstaffie.. W ilu metrach gra u Ciebie duży Amstaff ?

Możesz też posłuchać XIndaka Pa-M- taki mniejszy brat Xindaka A600e, z tym, że nie wiem, jak sobie poradzi z Amstaffami, chociaż to klasa A, więc spróbować można.

30m2 i to otwarte na dalszą część i nie ma żadnych problemów z wyłączaniem się,

A to ciekawe. Z tym,że u mnie wyłączał się rzadko, przy bardzo niskich zejściach basu, ale to tylko przy bodajże dwóch, trzech płytach i głośnym słuchaniu.

• 2 tygodnie później...

A to ciekawe. Z tym,że u mnie wyłączał się rzadko, przy bardzo niskich zejściach basu, ale to tylko przy bodajże dwóch, trzech płytach i głośnym słuchaniu.

Jam mam Caspiana z Amstaffami Mini i ani razu nie zdarzyło mi się, żeby się wyłączył. Może Twój był wadliwy?

Edytowane przez cichom

Jam mam Caspiana z Amstaffami Mini i ani razu nie zdarzyło mi się, żeby się wyłączył. Może Twój był wadliwy?

Nie sądzę, że był wadliwy. Wyłączał się na około godz 11 i to bodajże na dwóch płytach. Na pozostałych nie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.