Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

jakiej muzyki słuchacie na Amstafach Mini ?

chodzi mi o gatunki bo bardzo je chwalicie, a w necie ani opisów ani w wątku nie znalazłem czy one bardziej do klawesynu czy do gitary basowej.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

jakiej muzyki słuchacie na Amstafach Mini ?

chodzi mi o gatunki bo bardzo je chwalicie, a w necie ani opisów ani w wątku nie znalazłem czy one bardziej do klawesynu czy do gitary basowej.

Harpia to przede wszystkim szybkość, wierność i liniowość, ale i emocje. Nie ma mowy o graniu beznamiętnym, suchym, czy ostrym. Słucham różnorodnej gatunkowo muzyki i w każdej się sprawdza. Do niedawna posiadałem Harpie Mini właśnie i jeśli reszta toru jest dobrze dobrana, to kolumny odwdzięczą się z nawiązką. Poszedłem o krok wyżej, pozostając jednak fanem i użytkownikiem tej zacnej marki.

• 2 tygodnie później...

Mam dla Was ciekawe informacje.

Po pierwsze moje Amstaffy są do sprzedania w bardzo dobrej cenie.

Stan fabryczny. Kupowane wprost od Pana Jurka .

Nie rezygnuję z Harpii :)

Był u mnie znajomy znajomego... Od lat przerabiam przeróżne klamoty i przyjechały do mnie Amstaffy z zapytaniem czy można jeszcze coś z nich wycisnąć z największym naciskiem na górę pasma tych kolumn.

Wystarczyło w tor tweetera wstawić Mundorfa Supreme a w tor redniotonowego białego Mundorfa .

Zmiany nawet mnie zaskoczyły .

Najwięcej ALE miałem do góry Amstaffów i do tej pory moim " the best " był Scan Speak D3004/6600 . Same wmontowanie Mundorfa Supreme zrobiło coś niesamowitego z metalowym Seasem.

Znikły wszelkie ostrości , suchości itd. Pojawiła się barwa bez utraty rozdzielczości.

Ba ! Nawet tej rozdzielczości przybyło !

Na średnicy też przybyło czystości , rozdzielczości bez rozjaśnień.

Gorąco Wam taki mod polecam !

Mam zamiar zbudować Amstaffy po swojemu , od nowa bez ograniczeń i stąd moje będę do sprzedania za kilka dni.

Może by Pan Jurek pomyślał nad wersją MKII czy pod inną nazwą bo już sam Supreme w torze głośnika wysokotonowego przenosi te kolumny w całkiem inny wymiar brzmienia.

Czy amstafy "premium" już ukończone, ciekaw jestem co z nich wykrzesałeś.

Ponownie chodzą mi po głowie amstafy mini, wbrew obawom kazało się, że w 16m2 da się je upchnąć obok Naima unity2

• 1 miesiąc później...

Witam

Tydzień temu stałem się posiadaczem Amstaff Mini, w zestawie moim grają z...no właśnie myślę że to duża niespodzianka: Advance Acoustic MAX150. Inne elementy to CECCD3800 oraz CA NP30.

Muzyka: od Ive Mendes, Sade do Vader-a, Behemotha.

Pomieszczenie to salono-kuchnia ok 50m.

Dołączam zatem do elitarnego grona posiadaczy Harpii

Dla informacji: podczas poszukiwań brzmienia Amstaffy pokonały: MA RX8, Castle Knight5, Dunaudio DM 3/7 i Audience 72, Focal Chorus 826

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Witamy w klubie. Nie dziwię się wcale, że pokonały wymienione kolumny. Miłych doznań z odsłuchów:)

Teraz jak słucham to się też nie dziwię, że pokonały konkurentów ale dziwię się, że zrobiły to w tak jednoznaczny i spektakularny sposób. Pozostałe kolumny nie były złe, każde miały jakieś zalety ale tez i wady. Amstaffy zebrały w jednym opakowaniu zalety wszystkich pozostałych. Tak to widzę. No i ta uniwersalność, są w stanie zagrać wszystko...

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Czy amstafy "premium" już ukończone, ciekaw jestem co z nich wykrzesałeś.

Tak.

Od razu zagrały lepiej niż Kef R900 za 2x większą kasę .

Teraz R900 są w trakcie modyfikacji ;)

• 2 tygodnie później...

Mam dla Was ciekawe informacje.

Po pierwsze moje Amstaffy są do sprzedania w bardzo dobrej cenie.

Stan fabryczny. Kupowane wprost od Pana Jurka .

Nie rezygnuję z Harpii :)

Był u mnie znajomy znajomego... Od lat przerabiam przeróżne klamoty i przyjechały do mnie Amstaffy z zapytaniem czy można jeszcze coś z nich wycisnąć z największym naciskiem na górę pasma tych kolumn.

Wystarczyło w tor tweetera wstawić Mundorfa Supreme a w tor redniotonowego białego Mundorfa .

Zmiany nawet mnie zaskoczyły .

Najwięcej ALE miałem do góry Amstaffów i do tej pory moim " the best " był Scan Speak D3004/6600 . Same wmontowanie Mundorfa Supreme zrobiło coś niesamowitego z metalowym Seasem.

Znikły wszelkie ostrości , suchości itd. Pojawiła się barwa bez utraty rozdzielczości.

Ba ! Nawet tej rozdzielczości przybyło !

Na średnicy też przybyło czystości , rozdzielczości bez rozjaśnień.

Gorąco Wam taki mod polecam !

Mam zamiar zbudować Amstaffy po swojemu , od nowa bez ograniczeń i stąd moje będę do sprzedania za kilka dni.

Może by Pan Jurek pomyślał nad wersją MKII czy pod inną nazwą bo już sam Supreme w torze głośnika wysokotonowego przenosi te kolumny w całkiem inny wymiar brzmienia.

Jakbym chciał ulepszyć swoje Amsyaffy Mnii Mundorfami to jakie wartości C miałbym zakupić?

Jakbym chciał ulepszyć swoje Amsyaffy Mnii Mundorfami to jakie wartości C miałbym zakupić?

Pytaj producenta , lub sam rozbierz i sprawdź .

Nie jestem upoważniony do dawania takich informacji .

Druga sprawa taka wymiana nie jest łatwa i zastanów się czy sobie poradzisz .

Edytowane przez muda44

Pytaj producenta , lub sam rozbierz i sprawdź .

Nie jestem upoważniony do dawania takich informacji .

Druga sprawa taka wymiana nie jest łatwa i zastanów się czy sobie poradzisz .

Trochę wprawy w lutowaniu mam, ale faktycznie rozbiorę i obejrzę jak to wygląda.

PS. Jeśli pamiętasz jakie C kupowałeś możesz mi na PW dać, żeby nie było publicznie.

Edytowane przez cichom

Instrukcję wymiany kondensatorów wysłałem na PW.

JH

A jak Panie Jurku w moich 300B? Też by "cóś" dało? ;-) Nie wiem co tam siedzi w środku - a nie chcę zaglądać - nawet kotu nie wolno usiąść na kolumnie ;-)) .

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

W 300B wysokotonowego bym nie ruszał.

Jest w nich "srebrny" kondensator.

Na środku można wymienić.

Stosując jakiś bardzo dobry kondensator można oczekiwać poprawy w nasyceniu przełomu basu i środka pasma.

• 2 tygodnie później...

Właśnie słucham sobie Massive Atack i...jestem wprost zaszokowany przestrzennością i sceną jaką kreują te kolumny (Amstaff Mini dla przypomnienia). Dobrze, wiem, że to klimaty dalekie od deklarowanych rockowych i metalowych ale inne walory brzmieniowe maja także znaczenie .

Powoli chciałbym się zacząć rozglądać za kandydatem do zastąpienia mojego AA MAX150. Zdaję sobie sprawę, że wzmacniacz ten nie wykorzystuje wszystkich możliwości tych kolumn. Ze wstępnego przeglądu:

- Advance Acoustic, integra z nowej serii X-i która pojawi się na początku 2014 roku.

- inny francuski kandydat to Atoll 100 integra lub zestaw dzielony z serii 100

- z pewnych względów chciałbym też posłuchać hybrydowego Vincenta (SV 232?)

- coś z Chin, Xindak?

- jakieś inne sugestie? Coś z brytyjskiej szkoły grania którą jakoś zupełnie pominąłem...

- może coś z naszych krajowych producentów, Baltlab?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Edytowane przez eddielublin

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Właśnie słucham sobie Massive Atack i...jestem wprost zaszokowany przestrzennością i sceną jaką kreują te kolumny (Amstaff Mini dla przypomnienia). Dobrze, wiem, że to klimaty dalekie od deklarowanych rockowych i metalowych ale inne walory brzmieniowe maja także znaczenie .

Powoli chciałbym się zacząć rozglądać za kandydatem do zastąpienia mojego AA MAX150. Zdaję sobie sprawę, że wzmacniacz ten nie wykorzystuje wszystkich możliwości tych kolumn. Ze wstępnego przeglądu:

- Advance Acoustic, integra z nowej serii X-i która pojawi się na początku 2014 roku.

- coś z Chin, Xindak?

- jakieś inne sugestie? Coś z brytyjskiej szkoły grania którą jakoś zupełnie pominąłem...

Dzisiaj pogram trochę Xindakiem PAM z Twoimi kolumnami to coś Ci skrobnę .

- coś z Chin, Xindak?

jak dojedzie do mnie PA-M to dam znać jak to gra (z pełnymi Amstafami). No to jest nas w Lublinie coraz więcej :) Sprawdz - jak masz możliwość - Vincenta 226.
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

@kazan

Jak słuchanie.

Bardzo jestem ciekaw jak to zagrało w obiektywnej ocenie.

U mnie zagrało zjawiskowo.

Ale wiadomo , moja opinia się nie liczy.

Chcąc trochę doprecyzować cechy poszukiwanego wzmacniacza, nie zależy mi na wbudowanym DAC-u. To co mam obecnie w CD-ku zupełnie mi wystarcza. Poszukuję przede wszystkim wysokiej klasy wzmocnienia, tak aby kolumny od najniższych poziomów głośności prezentowały dynamikę i szczegółowości, oraz minimalizmu na płycie tylnej: 2x RCA + 1x XLR w zupełności wystarczą. Bardzo jestem ciekaw opinii o 20W w czystej klasie A w zestawieniu z Harpią, aczkolwiek nie do końca odpowiadają mi te wskaźniki na płycie czołowej (można wyłączyć podświetlenie?), ale jak sprzęt oczaruje dźwiękiem to jestem w stanie to zaakceptować.

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

@kazan

Jak słuchanie.

Grają pięknie :) Moje pomieszczenie odbiega dalece od ideału pokoju odsłuchowego niemniej słucham teraz muzyki z wielką radością . Kupiłem je od kolegi który napędzał je amplifikatorem i obojgu nam bardziej podobał się PAM .

Nie będę na razie się rozpisywał bo mam je drugi dzień ale na pewno opiszę szerzej swoje wrażenia za jakiś czas .

Panie Jurku chyba skuszę się za jakiś czas na mały upgrade u Pana , bo skoro można lepiej ...?! Kraków trochę daleko od Poznania ale może przy okazji wycieczki da się to ogarnąć :) ?!

Pozdrawiam

@kazan

Jak słuchanie.

No niestety nie ma Pan racji Panie Jurku, opinia "branży" się jak najbardziej liczy, pod warunkiem, że jest obiektywna. Trudno byłoby z organizacyjnego punktu widzenia przesłuchać wszystkie wzmacniacze dostępne na rynku w cenie do 5 tys. Pan czy też inni producenci maja zapewne zestaw urządzeń które się zgrywają z Pańskimi kolumnami a także takie które nijak nie pasują. Ogranicza to wybór dla nas "konsumentów" do rozsądnego minimum, z którym to możemy się zmierzyć i wyboru dokonać samodzielnie do swych preferencji.

Dla mnie ten Xindak już jest interesujący i na pewno postaram się "potestować" na nim stopę z Behemoth-a :-)

Pozdrawiam

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

PA-M - nówka, Krell KAV300i- w odpowiedniej wersji, niezużyty chyba nie trafia do odsprzedaży ... Szukałem go jakiś czas i był jeden, który zbliżył się do ideału ale był z przedostatniej wersji (nieco gorszej). Pan Jurek bardzo mi pomógł w namierzeniu go oraz w weryfikacji wersji (po bebechach), ostatecznie go nie kupiłem. Od 5 miesięcy nie widziałem, by ktoś sprzedawał. Pozdroovka !

Ja mam takiego Krella. Kupiłem go w tym roku. Można powiedzieć, że ideał. Nawet nie był rozkręcany.Jest to egzemplarz z 1999 roku.

Interesuje mnie czy taki PA-M ma z nim szanse.

Ja mam takiego Krella. Kupiłem go w tym roku. Można powiedzieć, że ideał. Nawet nie był rozkręcany.Jest to egzemplarz z 1999 roku.

Interesuje mnie czy taki PA-M ma z nim szanse.

to pewnie ten, do którego się przymierzałem :) Z relacji wynika, ze szanse są mnie więcej równe.
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Gdyby porównywać nowe PA-M i Krell KAV-300i to drugi jest jednak lepszy.

Trzeba pamiętać jak trudno jest kupić Krell'a w doskonałym stanie. zważywszy, że to wzmacniacz w A klasie i dość szybko zużywa kondensatory.

Łatwiej dostać KAV-400 lub 300iL ale od tych zdecydowanie wolałbym Xindak'a.

@kazan

Proszę o przesłanie mailem telefonu.

Gdybym jechał w okolice Poznania zadzwonię i umówimy wymianą kondensatorów.

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Panie Jurku,

to zapraszam przy okazji do mnie na wymianę kondensatorów. Mieszkam ok 100 km od Poznania. jaki koszt takiej wymiany?

Pozdrawiam

W zasadzie uściślając to ja też mieszkam pod Poznaniem 20 km w kierunku na Wrocław . Może to jakoś ułatwi ogarnięcie tematu Panu Jurkowi .

Ja mieszkam koło Konina.

W takim razie ja jestem z Kalisza i by mnie upgrade moich Amstaffów Mini interesował :-) Mam trochę obaw, żeby się za to samemu zabrać.

Edytowane przez cichom
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.