Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Na prośbę kolegi .

Do sprzedania są Amstaffy w mojej wersji na full bogato .

Kolumny są w Irlandii ale nie ma problemu z bezpiecznym transportem .

Kolega kupuje jakieś bardzo drogie B&W ( albo Focale , jeszcze się nie zdecydował )

Zeby nie zaśmiecać wątku .

http://www.audiostereo.pl/kondensator-w-torze-glosnika-sredniotonowego-wybor-ranking_102565.html/page__view__findpost__p__2954483

Zwrotnica

http://www.audiostereo.pl/kondensatory-rankingi-firm-stworzmy_12576.html/page__view__findpost__p__2982025

Cena wyraźnie poniżej kosztów części .

Pytania na PW .

Prosiłbym o poradę w sprawie wyboru modelu Harpi odpowiedniej do wzmacniacza lampowego 2x9W na lampach 300B do pomieszczenia o powierzchni 21 m2

Pozdrawiam

Prosiłbym o poradę w sprawie wyboru modelu Harpi odpowiedniej do wzmacniacza lampowego 2x9W na lampach 300B do pomieszczenia o powierzchni 21 m2

Pozdrawiam

Harpia 300B Mini, 300B, ewentualnie 300B grand, choć te ostatnie nie wiem, czy nie za duże...Należałoby poczekać na wypowiedź użytkowników i okreslenie wielkości pomieszczenia.

Edytowane przez profundis
  • 1 miesiąc później...

Harpia 300B Mini, 300B, ewentualnie 300B grand, choć te ostatnie nie wiem, czy nie za duże...Należałoby poczekać na wypowiedź użytkowników i okreslenie wielkości pomieszczenia.

Osobiście do tego wykazu od siebie dodam Harpia Atlas,wiem co piszę bo mam je w swoim systemie.

ps.gram w pokoju 17m2.

Edytowane przez studernote
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Najnowsza nowość z naszym logo :)

Będą nazywać się Precision.

Kolumny oparte o papierowo kewlarowe przetworniki połączone z modyfikowaną aluminiową kopułka wysokotonową.

2X22cm ( bardzo lekkie membrany dające niezwykle żywy, nasycony i otwarty dźwięk z ekstremalnie niskimi zniekształceniami)

1x15cm ( podobnie jak powyżej)

1x27mm ( aluminiowa membrana z corianowym frontem )

Wysokość 105cm

głębokość 40cm

szerokość 27cm

Moc 150W

Skuteczność: 92dB

Linearyzowana impedancja 8 ohm.

Zwrotnica z najwyższej jakości elementów z Mundorfem EVO silver gold oil na wysokotonowym.

Okablowanie Belden/Kimber

Filtry Pierwszego Rzędu.

Wykończenie obudowy lakierem Nextel o znakomitych własnościach akustycznych.

Boki w dowolnym kolorze ( lakier połysk, fornir, kevlar )

Maskownice mocowane na magnesach neodymowych.

Bardzo dobre tak z lampą jak i tranzystorem.

Cena od 15 900,- ( zależnie od wykończenia )

Dostępne po 10. 05. 2014

post-13845-0-90049400-1397491055_thumb.jpg

post-13845-0-47056700-1397491074_thumb.jpg

post-13845-0-97033100-1397491085_thumb.jpg

post-13845-0-15424900-1397491097_thumb.jpg

post-13845-0-53680100-1397491105_thumb.jpg

post-13845-0-60012400-1397491121_thumb.jpg

post-13845-0-04953000-1397491140_thumb.jpg

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Nowe kolumny to nowa seria?

Pewnie pojawią się zaraz pytania o różnice: Precision vs Marcus.

Cena zbliżona. :-)

Precision mieszczą się w koncepcji Golden Age i raczej nie są zwiastunem nowej serii.

Nie należy jednak mówić "nigdy" :)

Różnica w stosunku do Marcusa jest duża.

Nowe kolumny są 3-drożne a Marcus 2,5.

Nie są Time Coherent.

Istotna różnica polega także na zastosowanych przetwornikach które są papierowo kevlarowe a w Marcusie aluminiowe.

Oczywiście zachowane jest "firmowe brzmienie" jednak "sygnatura" dźwięku wynikająca z materiału membran jest inna.

Jak pisałem powyżej powinny być bardzo dobrym partnerem dla wzmacniaczy lampowych ( linearyzowane 8ohm, wysoka skuteczność, lekkie membrany) , pozostając także uniwersalnym produktem grającym z tranzystorami.

Jak pisałem powyżej powinny być bardzo dobrym partnerem dla wzmacniaczy lampowych ( linearyzowane 8ohm, wysoka skuteczność, lekkie membrany) , pozostając także uniwersalnym produktem grającym z tranzystorami.

Czyli nie sprzedawać P-AM ?

Oczywiście zachowane jest "firmowe brzmienie" jednak "sygnatura" dźwięku wynikająca z materiału membran jest inna.

Jak pisałem powyżej powinny być bardzo dobrym partnerem dla wzmacniaczy lampowych ( linearyzowane 8ohm, wysoka skuteczność, lekkie membrany) , pozostając także uniwersalnym produktem grającym z tranzystorami

Dziękuję za kilka słów na temat różnic, chociaż trzeba przyznać jest bardzo dyplomatycznie.

Trzymam kciuki za Harpie.

Gdybym był bogaczem, ja bu dibi dibi, ja bu dibi dibi dibi daj... kupiłbym HA Dobermann :-)

Prosiłbym parę słów wyjaśnienia na temat lakieru o znakomitych własnościach akustycznych.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Prosiłbym parę słów wyjaśnienia na temat lakieru o znakomitych własnościach akustycznych.

Farba typu Nextel ma tak zwany "miękki dotyk".

Po wyschnięciu efekt jest taki jak gdyby kolumna oklejona była cienkim aksamitem.

Dotyczy to głównie frontu na którym są montowane głośniki.

Panowie klubowicze. Z przykrością rozstanę się ze swoimi Atlasami + standy Rogoz Audio. Oczywiście istnieje możliwość odsłuchu w Warszawie. Odbiór tylko osobisty- to są naprawdę ciężkie paczki, a i Rogoz- y ważą swoje.

Czy ktoś może mi przybliżyć firmowe brzmienie kolumn harpi

Z tego co czytałem opinie są to szybkie przejrzyste kolumny ?? Zgadza się , oczywiście z jakimi piecami się łączy

Edytowane przez szwagier83

:)

Witam mam pytanie do Harpiowców. Jak macie ustawione kolumny w których wysoko i średnio-tonowy nie są w osi kolumny . Do wewnątrz, czy na zewnątrz. Które ustawienie daje lepsze efekty brzmieniowe , czy też przestrzenne ?

U mnie natomiast zawsze lepiej wysokotonówką "do środka",mam dwie pary .

Próbowałem odwrotnie ale ten pierwszy sposób ustawienia lepiej się sprawdzał.

Widziałem zdjęcia ustawienia kolumn innych konstruktorów z niecentralnie zamontowanym głośnikiem wysokotonowym

i w większości kolumny ustawione z tym głośnikiem "do wewnątrz".

Czy ktoś z Kolegów Klubowiczów może coś powiedzieć nt Harpia Acoustics 2395. Mam zamiar zakupić powyższe kolumny. Poszukuje dynamicznej kolumny z dobrym basem i detalicznymi wysokimi do rocka, popu i elektroniki- pokój 19 m2. Podpięte to ma być z Roksan K2. Na razie ze względu na ograniczone finanse nie mogę szaleć z wydatkami.

W katalogu Producenta Marcusy należą do wyższej serii Time Coherent ,są obiektywnie lepsze jeżeli można

użyć takiego określenia ale też postrzeganie i ocena brzmienia zależy od tego z czym je połączymy.

Mam Amstaffy Micro ,używane jako fronty w K.D. pod ampli Arcama AVR-400 ,wypróbowałem kilka modeli

kolumn w przedziale 5-7kzł ale najlepiej wypadły Amstaffy Micro .Może one nie "za duże" są :-) ale w K.D.

mam projektor i spuszczany ekran i nie chciałem oglądać obrazu pod sufitem.

Po ponad roku "grania" na Amstaffach stwierdziłem ,że ich potencjał nie jest do końca wykorzystany dlatego

"dopieściłem" je końcówką mocy Xindaka PA-M i teraz to już gra na b.wysokim poziomie ,niespotykana

synergia Amstaffa z Xindakiem.

Byłem z tą końcówką u dwóch moich kolegów i powiem szczerze ,było różnie ,raz lepiej raz gorzej ale nigdzie

ten Xindak nie "błyszczał" tak jak u mnie z Amstaffami.

Stwierdziłem ,że pewnym ograniczeniem brzmienia jest pre w Arcamie ,dlatego ominąłem go poprzez wykorzystanie

w stereo mojego Audiolaba M-DAC-a ( brzmienie zdecydowanie lepsze) oraz sterowanie tej końcówki

przedwzmacniaczem w moim Oppo ,większy wykop i energia ,może dobre do filmów akcji ale gdzieś zniknęła

"muzykalność" i wyrafinowanie M-DAC-a. W przyszłości wypróbuje jeszcze pre lampowe.

Marcusy natomiast "zostały" mi po Luxmanie L-590AII i pre Lebena , "chodzą" one u mnie w systemie stereo pod

wzmacniaczem Dubiel Acoustic 2A3SE Balanced .

Bas jest trochę "niedosterowany" ale nie ustaję w próbach poprawy brzmienia poprzez bi-amping ,mój 2A3 na

średnicę i górę i dobry tran na dół :-) .Po wielu próbach stwierdzam,że temat nie jest wcale taki łatwy

do ogarnięcia.

Poczytałem z radością ostatnie wpisy Pana Jurka Herzyka i widzę ,że "rzuca mi koło ratunkowe" w postaci

swojej zapowiadanej najnowszej konstrukcji :-)

Jak "wyda" to "wymienię" Marcusy na rzeczone.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.