Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Def-lolowi bez wątpienia ściska :-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Def-lolowi bez wątpienia ściska :-)

Mnie nic nie ściska ale uderz w stół a nożyce się odezwą.

Widzę, że Ciebie jednak zabolało i nie tylko Ciebie bo widać to po wpisie, który skomentowałem stronę wcześniej. Masz prawie 600 wpisów z czego znakomita większość w klubie AA, z którego tu przywędrowałeś i nie tylko Ty, po co? Masz coś do powiedzenia merytorycznego?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Mnie nic nie ściska ale uderz w stół a nożyce się odezwą.

Widzę, że Ciebie jednak zabolało i nie tylko Ciebie bo widać to po wpisie, który skomentowałem stronę wcześniej. Masz prawie 600 wpisów z czego znakomita większość w klubie AA, z którego tu przywędrowałeś i nie tylko Ty, po co? Masz coś do powiedzenia merytorycznego?

deflol - jaka dogłębna analiza ;-) z matematyki nie jesteś dobry, marż nawet nie umiesz policzyć ale analizę wpisów śpiewająco zmajstrowałeś - ucz się, ucz

ps. ty za to merytorycznego wpisa o ściskaniu na poprzedniej stronie spłodziłeś ;-)

Edytowane przez Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Nie chce mi się z Tobą wchodzić w jakąkolwiek dyskusję bo kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Nie ważne jak dobrze grasz, gołąb i tak przewróci wszystkie figury, nasra na szachownicę i będzie dumny z wygranej.

Idź stąd płaszczyć się przed swoim guru w AA a klub Harpii zostaw w spokoju.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

No dobra.

Skoro tak tu wesoło, to ja pędzę z pytaniem.

Sytuacja jest taka:

Experience Collage, Xindak PA-M integra, Oppo 103d, Raspberry Pi2 z IQ Pi-dac (testowo jako streamer z dac).

Wolałbym skupić się na grze z plików.

Który z elementów (pomijając kolumny) można wymienić, aby uzyskać największą poprawę brzmienia?

Myślałem nad rega elicit-r - czy uzyskam lepszą dynamikę, punktowy i dokładny bas?

A może inwestycja w lepszy streamer, ew. Dac (LKS, Aune s16)?

Wiem, że to trochę jak wrózenie z kart, ale może jakiś trop ulatwi mi życie.

Dzięki.

Zen

No dobra.

Sytuacja jest taka:

Experience Collage, Xindak PA-M integra, Oppo 103d, Raspberry Pi2 z IQ Pi-dac (testowo jako streamer z dac).

Który z elementów (pomijając kolumny) można wymienić, aby uzyskać największą poprawę brzmienia?

Myślałem nad rega elicit-r - czy uzyskam lepszą dynamikę, punktowy i dokładny bas?

Dzięki.

Zen

Zmień integrę na Linear Audio Research IA-120H i pozamiatane.

Nasza nowa kolumna z serii Precision.

26cm Scan Speak na basie.

Jest duże prawdopodobieństwo, że zagra na Audio Show.

no właśnie, co z tym Audioshow? Będzie Pan z Harpiami? Widziałem wstępną mapkę pomieszczeń i nie widzę, a nie ukrywam, że pokój Harpii byłby obok Hegla i nowej 360-tki największą atrakcją dla mnie...

Jeśli tak to co Pan zaprezentuje ze swojej kolekcji? I nie mniej ważne, z czym zestawione?

Edytowane przez eddielublin

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

A ja uwazam ze PA-M to najlepszy punkt i powinien szukac gdzies indziej!

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Nie do końca wiadomo z kim na Audio Show będziemy.

Prawdopodobnie w dwóch miejscach w Sobieskim.

Powinny być monitory Jantar oraz nowa podłogówka Nimbus z serii Precision.

Pewnie znajdzie się także coś z serii Experience.

U mnie Collage w połączeniu z PA-M grało super.

Z Regą jest także bardzo fajnie i słychać lepsze panowanie wzmacniacza nad kolumnami.

no właśnie, co z tym Audioshow? Będzie Pan z Harpiami? Widziałem wstępną mapkę pomieszczeń i nie widzę, a nie ukrywam, że pokój Harpii byłby obok Hegla i nowej 360-tki największą atrakcją dla mnie...

Jeśli tak to co Pan zaprezentuje ze swojej kolekcji? I nie mniej ważne, z czym zestawione?

Jeszcze nie widzisz bo to co jest na stronie to zeszłoroczni wystawcy będzie podane naj prawdopodobnie nowa lista w przyszłym tygodniu,gdzie zaprezentujemy Harpie Pana z elektroniką Musical Fidelity (M 6500I oraz Rega Elicit R)

No dobra.

Sytuacja jest taka:

Dzięki.

Zen

polecam sprawdzić Regę Elicit R jak dla mnie super połaczenie z Harpią....

Podają, że to na 2015 rok.

http://audioshow.pl/aD0c,mapa_wystawy.html

tak masz rację juz zapodali bedziemy pod 123 Zapraszamy

Ja również odwiedzę.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Połączenie kolumn Harpia z elektroniką marki Rega to naprawdę zgrany duet.Według moich testów odsłuchowych Fresco bardzo dobrze zgrywają się ze wzmacniaczem Elicit -R natomiast Pastel bardzo dobrze zgrywa się ze wzmacniaczem Elex -R

tak masz rację juz zapodali bedziemy pod 123 Zapraszamy

planujecie jakiś harmonogram na te 3 dni? Będę prawdopodobnie piątek/sobota i chętnie zapoznałbym się z różnymi konfiguracjami? Taka informacja znacznie ułatwiła by zaplanowanie "zwiedzania"

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

planujecie jakiś harmonogram na te 3 dni? Będę prawdopodobnie piątek/sobota i chętnie zapoznałbym się z różnymi konfiguracjami? Taka informacja znacznie ułatwiła by zaplanowanie "zwiedzania"

Pierwszy dzionek na pewno Nimbus + Jantar na Musicalu kolejne dwa dni Graffiti.Fresco,Pastel na Redzę....

I kolejne pytanie.

Wiem, że to akurat zależy też od warunków akustycznych pomieszczenia, ale niektóre firmy mają swoje zalecenia co do ustawiania kolumn.

Mnie konkretnie interesuje czy doginacie?;)

Zen

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jestem świeżutko po kilkugodzinnych odsłuchach Jantarów. Kolumny przyjechały praktycznie nowe a więc dalekie od pełni swoich możliwości sonicznych, tym niemniej pierwsze wrażenia odsłuchowe są znakomite. To co przykuwa uwagę od pierwszych chwil to znakomita gładkość i spójność w całym zakresie pasma. To co najbardziej mnie zaskoczyło to kapitalna barwa w całym zakresie pasma. Kolumny idą w kierunku brzmienia oferowanego przez Spendory S100, mają solidny jak na podstawkowce fundament basowy, przy czym uniknięto tego co najczęściej cechuje monitory czyli podbicia wyższego zakresu basu. W porównaniu z kolumnami trójdrożnymi czuć oczywiście ograniczenia pasma przenoszenia, ja subiektywnie oceniłem że kolumny schodzą do 40Hz, co zgadza się z deklaracjami producenta, mówiącymi o 38Hz, tym niemniej jakość tego zakresu nie budzi zastrzeżeń. Bas jest prezentowany bardzo równo, bez podbarwień i jakichkolwiek szumów turbulencyjnych. W mojej ocenie kolumny zagrają pełnią swoich możliwości z dobrymi piecami tranzystorowymi typu Spectral, Krell, Sim Audio, itp. W przypadku zestawienia z lampą powinna ona być z tych relatywnie mocniejszych, a wtedy rekomenduję zastosowanie szybkich kabli typu Nordost, itp. Największą zaletą kolumn jest niezwykle spójna i plastyczna barwa. W tym aspekcie Jantary uzyskują przewagę nad moimi Louisami. W zestawieniu z systemem ARC Jantary zagrały niezwykle ciepło, co było dla mnie wielkim zaskoczeniem. Znakomita jest również jakość wysokich tonów, są one bardzo gładkie ale jednocześnie całkowicie czytelne. W tym przypadku udało się pogodzić łagodność tego zakresu z brakiem utraty szczegółów. Reasumując są to bardzo dobre kolumny, które w dodatku są mało wybredne jak chodzi o podłączone okablowanie. Zagrały dobrze zarówno z Kimberem Selectem KS 3035, Heavens Gate Ultra Silence jak i z tanim Beldenem, pokazując jednocześnie w czytelny sposób różnice pomiędzy poszczególnymi przewodami głośnikowymi.

Edytowane przez tomkly

Jestem świeżutko po kilkugodzinnych odsłuchach Jantarów. Kolumny przyjechały praktycznie nowe a więc dalekie od pełni swoich możliwości sonicznych, tym niemniej pierwsze wrażenia odsłuchowe są znakomite. To co przykuwa uwagę od pierwszych chwil to znakomita gładkość i spójność w całym zakresie pasma. To co najbardziej mnie zaskoczyło to kapitalna barwa w całym zakresie pasma. Kolumny idą w kierunku brzmienia oferowanego przez Spendory S100, mają solidny jak na podstawkowce fundament basowy, przy czym uniknięto tego co najczęściej cechuje monitory czyli podbicia wyższego zakresu basu. W porównaniu z kolumnami trójdrożnymi czuć oczywiście ograniczenia pasma przenoszenia, ja subiektywnie oceniłem że kolumny schodzą do 40Hz, co zgadza się z deklaracjami producenta, mówiącymi o 38Hz, tym niemniej jakość tego zakresu nie budzi zastrzeżeń. Bas jest prezentowany bardzo równo, bez podbarwień i jakichkolwiek szumów turbulencyjnych. W mojej ocenie kolumny zagrają pełnią swoich możliwości z dobrymi piecami tranzystorowymi typu Spectral, Krell, Sim Audio, itp. W przypadku zestawienia z lampą powinna ona być z tych relatywnie mocniejszych, a wtedy rekomenduję zastosowanie szybkich kabli typu Nordost, itp. Największą zaletą kolumn jest niezwykle spójna i plastyczna barwa. W tym aspekcie Jantary uzyskują przewagę nad moimi Louisami. W zestawieniu z systemem ARC Jantary zagrały niezwykle ciepło, co było dla mnie wielkim zaskoczeniem. Znakomita jest również jakość wysokich tonów, są one bardzo gładkie ale jednocześnie całkowicie czytelne. W tym przypadku udało się pogodzić łagodność tego zakresu z brakiem utraty szczegółów. Reasumując są to bardzo dobre kolumny, które w dodatku są mało wybredne jak chodzi o podłączone okablowanie. Zagrały dobrze zarówno z Kimberem Selectem KS 3035, Heavens Gate Ultra Silence jak i z tanim Beldenem, pokazując jednocześnie w czytelny sposób różnice pomiędzy poszczególnymi przewodami głośnikowymi.

Moim zdanie ładnie zgrywają się z lampa u nas grały z 300B 18W

a393a9747bfce2ae8d7ae5cc35fa53c5.jpg

Edytowane przez Marcin-utopia

I kolejne pytanie.

Wiem, że to akurat zależy też od warunków akustycznych pomieszczenia, ale niektóre firmy mają swoje zalecenia co do ustawiania kolumn.

Mnie konkretnie interesuje czy doginacie?;)

Zen

Ja osobiscie doginam i wysokotonowce do srodka...

@ Zenobiusz

Poprosić kolegę o pomoc , on dogina kolumny a Ty siedzisz , wtedy najlepiej słychać, ja kiedyś sam ustawiałem kolumny i co usiadłem spowrotem na miejsce odsłuchu to nie byłem pewien czy tak ma zostać, chyba nie mam "pamięci muzycznej" zbyt dobrej :-) z tym że te zmiany po obracaniu kolumn nie są jakieś wielkie ale są, u mnie wyraźnie "zlepił" się wokal i wysunął się lekko w przód, tak było po dogieciu ich do środka, u mnie to MA RX8.pozdro

Edytowane przez marteo1981

@ Zenobiusz

Poprosić kolegę o pomoc , on dogina kolumny a Ty siedzisz , wtedy najlepiej słychać, ja kiedyś sam ustawiałem kolumny i co usiadłem spowrotem na miejsce odsłuchu to nie byłem pewien czy tak ma zostać, chyba nie mam "pamięci muzycznej" zbyt dobrej :-) z tym że te zmiany po obracaniu kolumn nie są jakieś wielkie ale są, u mnie wyraźnie "zlepił" się wokal i wysunął się lekko w przód, tak było po dogieciu ich do środka, u mnie to MA RX8.pozdro

służę pomocą w razie w.... hihi

>>Marcin-utopia

Mega Standy :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mimo że uważam Harpie za najlepsze kolumny świata ;-) ,to w ostatnim miesiącu przegrały zdecydowanie z Pro Evolution Soccer 2016 na PS4 ;-)

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Panowie, czy są zainteresowani na odsłuch Jantarów w systemie ARC Reference? Miejsce odsłuchów: Bielsko-Biała.

Tomkly, dlaczego tak daleko:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.