Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki uprzejmości kolegi z Forum - Przemka (Serdecznie pozdrawiam) miałem możliwość odsłuchiwać Fresco okazuje się bez tych modyfikacji, ale grało to w innym pomieszczeniu, na innym źródle i odsłuchy były bardziej dla przyjemności niż porównań. Nie podejmę się więc wskazania różnic.

Ja swoje Amstafy Mini kupiłem już po ww. modyfikacji, poprzedni właściciel (zmieniał na inny produkt HA) mówił, że różnica jest zauważalna już po kilku minutach odsłuchów, dźwięk jak to określił stał się bardziej "namacalny i przejrzysty", dodał również, że wart był wydanych pieniędzy.

Tak z ciekawości, jak wyglądają terminale w wersji SE ?

Mam tylko zdjęcie z komórki ale proszę.

Z lewej z Collage SE, z prawej Fresco SE.

Słuchałeś może je na lampie? Bo mam wątpliwość czy je lampa pociągnie. Jak byś porównał Graffiti do Fresco?

Niestety, tylko Naim i Linn.

Fizyki nie oszukasz, nie powinno się porównywać Graffiti do takiej podłogówki jak Fresco. Uważam że to kolumienki do innych pomieszczeń (kubatura) oraz dla innego odbiorcy (i oczekiwań).

W Graffiti jest fajny wgląd w nagranie, potrafią też zaskoczyć dynamiką. We Fresco charakter ten sam ale wszystkiego jest więcej. No i ten drive... ;-)

post-18476-0-11044000-1456336870_thumb.jpg

Edytowane przez kvist
  • 3 tygodnie później...

Hej, chcialbym sie wpisac do klubu z Harpia Nimbus Be

Od wczoraj graja z C48+MC452

Zrodlem plikow jest na razie Oppo105d, do wymiany zaraz po kablach na Mind180 i porzadny D/A

Jakie glosnikowce z grupy tych za rozsadna cene na rynku SH byscie polecili posluchac, uwzgledniajac że:

- Ten zestaw Macka nie jest tak ciemny jak starsze konstrukcje

- Drivery w Nimbusach cechuje b duza kultura grania i szybkosc (beryl na gorze, alu scan speak na dole)

Na razie podpiety jest jakis tani sznurek Audionova, wiec punktow odniesienia zadnych. W przyszlym tyg testuje Cardass Golden Ref, ale wydaje mi sie ze bedzie slabo na wysokich.

Chyba bede szukal w srebrze..

Mam Marcusy i Oppo w roli żródła ,nie jestem zwolennikiem kabli z miedzi posrebrzanej ale wypożyczyłem

kiedyś Chord Chorus i u mnie zostały .

Zastąpiły Cardas Golden Reference ,całkiem niezłe kable ale chyba bardziej do tranzystora a ja mam lampę .

chcialbym sie wpisac do klubu z Harpia Nimbus Be

Gratulujemy! :)

Poprosimy na wstępie o jakieś fotki oraz pierwsze wrażenia z odsłuchów w porównaniu do podanych poprzednich kolumn.

Następnie poprosimy o kolejny opis wrażeń odsłuchowych, ale to za jakiś tam czas, po wygrzaniu kolumn i dostrojeniu umysłu do nowego nabytku.

Witamy!

Edytowane przez pit80

Sa juz wygrzane ale te glosnikowce audionova sa do dupy, wczesniej mialem B&W 603s3, wiec raczej nie ma co porownywac.... Obecnie do oddania, chetnie razem z ta Pania, bo mi na wielkosc nowego nabytku narzeka....:)

Skandal, no jak mozna!?

post-60138-0-16767700-1457779840_thumb.jpeg

Pytanie.

Jest jakaś rekomendacja konstruktora co do ustawienia kolumn experience collage/amstaff? Chodzi o zalecenia dotyczące szerokości bazy i doginania.

Wiem, że pomieszczenie pomieszczeniu nie jest równe, ale niektórzy producenci tworzą swoje reguły.

Pozdrawiam,

Zen

Panowie jak to jest z tymi Harpiami , czy rzeczywiscie z nich takie suchotniki? spotkalem sie z opinią kolegi z forum ąe nie mają najmniejszego nasycenia na średncy pzez co dźwięk sprawia wrażenie suchego

Panowie jak to jest z tymi Harpiami , czy rzeczywiscie z nich takie suchotniki? spotkalem sie z opinią kolegi z forum ąe nie mają najmniejszego nasycenia na średncy pzez co dźwięk sprawia wrażenie suchego

Zależy z czym grają...

Edytowane przez profundis

Sa juz wygrzane ale te glosnikowce audionova sa do dupy, wczesniej mialem B&W 603s3, wiec raczej nie ma co porownywac.... Obecnie do oddania, chetnie razem z ta Pania, bo mi na wielkosc nowego nabytku narzeka....:)

Skandal, no jak mozna!?

Tak, to skandaliczne zachowanie z jej strony, ale chyba zdecydowanie lepiej będzie dla Ciebie, żeby postu z Twoim zażaleniem nie zobaczyła :)

W jakim metrażu grają Nimbusy?

Skoro wygrzane to są może te z Poznania, które były na giełdzie hifi?

To jakie są pierwsze Twoje wrażenia z odsłuchu?

Z jakiego regionu kraju jesteś?

Szkoła grania Harpii to dźwięk powiedzmy neutralny, czyli nie za suchy i nie za soczysty. Potwierdza to model kolumn, które posiadam (Keith), innych modeli nie słuchałem, jeszcze... Opinia Twojego kolegi z forum może być wynikiem specyficznego punktu odniesienia, np. kolumn 16Hz, które wykazują tendencję wypychania średnicy przed szereg jak i na scenie tak i w głośności, co oczywiście jest brzmieniem specyficznym ale nie za bardzo prawidłowym dla szukających zbliżania się do "prawdy". Do tego, często użytkownicy kolumn 16Hz, z mojej obserwacji, zestawiają je z elektroniką powielającą te specyficzne cechy, co w efekcie daje taki mocno zaburzony punkt odniesienia pod kątem oceny średnicy ale też pozostałych cech.

Dobra rada na koniec - najlepiej kolumny, którymi się jest zainteresowanym posłuchać we własnym domu i porównać je 1:1 z rozważaną alternatywą, wówczas decyzja jest łatwiejsza.

Edytowane przez pit80

Hej, nimbusy graja w ok 40m2 (salon z otwarta kuchnia), 3 m wysokosci...

Pierwsze wrazenia sa jak najbardziej pozytywne - wyrownane bardzo kulturalne czarujace granie.

Slychac wysoka klase przetwornikow - blask berylu, szybkosc i teksturowosc basu..

Strach pomyslec jak bedzie z lepszym zrodlem i porzadnym okablowaniem, bo to co mam teraz, strasznie je ogranicza (slyszalem jakie maja mozliwosci u poprzedniego wlasciciela):)

Jestem z wawy, na Nimbusy zdecydowalem sie bo z tego co udalo mi sie posluchac z uznanych konstrukcji, podobaly mi sie tylko te od 100 tys w zwyz - Ktema, Magico, Wilson Audio...

Moim zdaniem Nimbusy im nie ustepuja i stosunek ich mozliwosci do ceny (nawet katalogowej), jest fantastyczny....

Edytowane przez LorinSi

Hej, chcialbym sie wpisac do klubu z Harpia Nimbus Be

Od wczoraj graja z C48+MC452

Zrodlem plikow jest na razie Oppo105d, do wymiany zaraz po kablach na Mind180 i porzadny D/A

Jakie glosnikowce z grupy tych za rozsadna cene na rynku SH byscie polecili posluchac, uwzgledniajac że:

- Ten zestaw Macka nie jest tak ciemny jak starsze konstrukcje

- Drivery w Nimbusach cechuje b duza kultura grania i szybkosc (beryl na gorze, alu scan speak na dole)

Na razie podpiety jest jakis tani sznurek Audionova, wiec punktow odniesienia zadnych. W przyszlym tyg testuje Cardass Golden Ref, ale wydaje mi sie ze bedzie slabo na wysokich.

Chyba bede szukal w srebrze..

Nie wiem jaka jest dla Ciebie rozsądna cena. Jeśli w okolicach 2-3tys to polecam Chord Signature. Na Ebay'u do dostania w tej właśnie kwocie second hand. Granie bardzo rzetelne, wyrównane, rozdzielcze. Przezroczystość z płynnością i ładną barwą. Myślę, że kable prezentują bardzo dobry stosunek jakość-cena.

Dzięki za radę, na porządne głośnikowce będę mógł wyasygnować trochę więcej - myślę 5-6 tys PLN (oczywiście szukam tylko SH!).

Czy na takiej kwoty Chord Signature to dalej dobra propozycja, czy jednak odpada? A może Harmonix 101 SLC?

Sęk w tym że chciałbym nie zgasić "blasku" Berylu, a jednocześnie nie odchudzić brzmienia całości...

Nie słyszałem Harmonixa, ale o ile wiem są bardziej nasycone i ciemniejsze od Chorda. U mnie Chordy wypadły rewelacyjnie i nie odczułem żadnego odchudzenia, ale droższych głośnikówek nie słuchałem zbyt wielu...To jest też tak, że kable różnie się zachowują, w różnych systemach. Myślę, że jak system jest dobrze zrównoważony, to Chordy niczego nie dodadza i niczego nie ujmią.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panowie, do tak dobrych kolumn wypada zainstalować lepsze niż Chord okablowanie. To ostatnie, z całym szacunkiem dla marki, nadaje się do paczek z segmentu popularnego, powiedzmy do 10-15 tys. zł. A tu jest mamy poważne kolumny na świetnych przetwornikach. Jeśli to jest wersja pod bi-wiring to najlepszym wyborem z tanich kabli będzie Kimber Bi-Focal XL. (Oczywiście w tym przypadku pojęcie tani jest bardzo względne;-)) Tam w obu sekcjach zastosowano ten sam przewodnik, aczkolwiek w innej ilości. I to jest moim zdaniem minimum przyzwoitości do tych kolumn. Ja osobiście pewnie poszedłbym jeszcze wyżej, ale to już generuje pokaźne koszty.

Edytowane przez tomkly

Panowie, do tak dobrych kolumn wypada zainstalować lepsze niż Chord okablowanie. To ostatnie, z całym szacunkiem dla marki, nadaje się do paczek z segmentu popularnego, powiedzmy do 10-15 tys. zł. A tu jest mamy poważne kolumny na świetnych przetwornikach. Jeśli to jest wersja pod bi-wiring to najlepszym wyborem z tanich kabli będzie Kimber Bi-Focal XL. (Oczywiście w tym przypadku pojęcie tani jest bardzo względne;-)) Tam w obu sekcjach zastosowano ten sam przewodnik, aczkolwiek w innej ilości. I to jest moim zdaniem minimum przyzwoitości do tych kolumn. Ja osobiście pewnie poszedłbym jeszcze wyżej, ale to już generuje pokaźne koszty.

Jeśli jest gotówka, to można jeszcze wyżej. Wszystko zależy od zasobności portfela. Mnie starczyło na Chordy, ale też mam Marcusy, a więc segment popularny :)

Bede mial jeszcze Cardas Golden Reference do testow, ktorego juz sluchalem z tymi kolumnami ale na koncowkach Krell Evo 400.

Wszystko super poza dosyc wg mnie mocnym ograniczeniem wysokich tonow. Zobaczymy, moze z moim Mackiem bedzie lepiej...

Te berylowe kopulki brzmia pieknie, az chcialo by sie je "doswietlic"... Postawic w blasku reflektorow wrecz!:)

Jak sie ma nowa seria kolumn Harpii do Marcusów? Czy to jest granie na podobnym poziomie ?

Mam tranzystorową koncówke mocy i zastanawiam sie czy bedzie to dobre połączenie z Harpią, dodam że ma ona ciepły charakter plus pre lampowe .

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Po wprowadzeniu serii Precision ( Jantar, Cirrus, Nimbus) zostaliśmy przez siebie zmuszeni do solidnej modyfikacji kolumn z linii Time Coherent. Marcus i Monk są teraz na aluminiowych przetwornikach SB Acoustics. Dobermana na razie nie ma w ofercie ponieważ musi być całkowicie przeprojektowany i prawdopodobnie "przeskoczy" w ofercie Monka.

Oczywiście "nic" się nie zmienia w charakterze dźwięku a dalej spadają i tak do tej pory małe zniekształcenia.

Po wprowadzeniu serii Precision ( Jantar, Cirrus, Nimbus) zostaliśmy przez siebie zmuszeni do solidnej modyfikacji kolumn z linii Time Coherent. Marcus i Monk są teraz na aluminiowych przetwornikach SB Acoustics. Dobermana na razie nie ma w ofercie ponieważ musi być całkowicie przeprojektowany i prawdopodobnie "przeskoczy" w ofercie Monka.

..a na stronie Harpia.pl nic nie ma nowego od 2 lat..

Tymczasowo zapraszam na :

https://www.facebook.com/harpia.acoustics/

Jako wielbiciel polskich marek kibicuje Harpii, obserwuje jej rozwoj oraz zawirowania.

Przegladajac Facebooka uswiadomilem sobie ze tak zacne kolumny jak Nimbus znalazly drugiego wlasciciela po ok. 6 miesiacach.

Ciekawe czym byla podyktowana zmiana?

Przegladajac Facebooka uswiadomilem sobie ze tak zacne kolumny jak Nimbus znalazly drugiego wlasciciela po ok. 6 miesiacach.

Ciekawe czym byla podyktowana zmiana?

Do kogo to pytanie?

Do kogo to pytanie?

LorinSi moze cos na ten temat wiedziec. Wiem, ze takie rzeczy sie zdarzają, ale jestem zaskoczony tak szybka odsprzedaza.

Od razu uprzedzam ze nie ma tu drugiego dna.

Akim03,

Po co właściwie wchodzisz na takie tematy i to jeszcze w taki sarkastyczny sposób. Z jednej strony piszesz, że kibicujesz Harpii, ale z drugiej zacierasz ręce, bo ktoś po pół roku sprzedał Nimbusy. Sprzedał, to sprzedał, jego sprawa a tobie nic do tego, zwłaszcza, że i tak wszyscy wiedzą jaki był cel twojego wpisu.

Przypomnę tylko, że waszego rekordu z klubu 16Hz i tak nikt nie pobije, kiedy to ktoś po zakupie Minasów, zaraz na drugi dzień rozglądał się za innymi kolumnami a te, wystawił na aukcji.

Akim03,

Po co właściwie wchodzisz na takie tematy i to jeszcze w taki sarkastyczny sposób. Z jednej strony piszesz, że kibicujesz Harpii, ale z drugiej zacierasz ręce, bo ktoś po pół roku sprzedał Nimbusy. Sprzedał, to sprzedał, jego sprawa a tobie nic do tego, zwłaszcza, że i tak wszyscy wiedzą jaki był cel twojego wpisu.

Przypomnę tylko, że waszego rekordu z klubu 16Hz i tak nikt nie pobije, kiedy to ktoś po zakupie Minasów, zaraz na drugi dzień rozglądał się za innymi kolumnami a te, wystawił na aukcji.

Nie bede znizal sie do poziomu AA i nie bede odpowiadal na jego wredne zaczepki.

Spodziewalem sie wpisu bardziej merytorycznego, na jakie kolumny zamienil je poprzedni wlasciciel. To mnie akurat zainteresowalo i AA nic do tego.

Hej, Dynaudio Evidence zdaje sie...:)

No ale kto bogatemu zabroni?

Zaprawde powiadam Wam, Nimbus to b dobry glosnik i zeby zyskac na jakosci cos wiecej, trzeba juz zaplacic wielokrotnie wiecej... Szukalem kolumn z pol roku, cos tam juz slyszalem tu i owdzie...:)

Jakby Cie interesowalo na jakie zmienil to bys napisal na jakie zmienil wiec nie sciemniaj.

Nie mam siły na Was z AA. Moderacje proszę o usunięcie wpisu bo nic nie wnosi oprócz pomówień mojej osoby.

Hej, Dynaudio Evidence zdaje sie...:)

No ale kto bogatemu zabroni?

Zaprawde powiadam Wam, Nimbus to b dobry glosnik i zeby zyskac na jakosci cos wiecej, trzeba juz zaplacic wielokrotnie wiecej... Szukalem kolumn z pol roku, cos tam juz slyszalem tu i owdzie...:)

Dzięki za odpowiedź, dla mnie kolumny w cenie Harpi raczej byłyby tymi ostatnimi :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.