Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Mi udało się wydobyć kapitalny dźwięk z keith z zestawami z ARC VT100mk2 oraz ML332+ML39 ze wskazaniem na zestawik nr 2!

W obu przypadkach kapitalnie pasowało okablowanie Veluma.

• 2 miesiące później...

Witam,

Jestem poczatkujacy w tym temacie i mysle o zakupie amstaff pico do wzmacniacza Marantz 7200 + Yamaha CD-N500 w pokoju 20m, z mala przestrzenia z tylu dla kolumn niestety, ktore beda musialy stac na polce przy scianie ...

Slucham glownie wokali, czasami rocka typu Queen, zalezy mi glownie na szczegolowym brzmieniu i czystym, niekoniecznie mocnym basie.

Zanim uslyszalem o harpi, prawie zdecydowalem sie po odsluchu na usher V-601.

Czy mozecie doradzic, czy pico sie sprawdza ?

Ja używam Amstaffów Pico z Marantrzem. Nie wiem jak wokale, bo słucham głównie ciężkiego rocka i industriali, ale detaliczność jest świetna. Budowanie przestrzeni nieco siada, ale to bardziej wina Marantza niż Harpii.

Witam

Czy ktoś używa lub używał amstaff mini wersja 2 ? I czy ktoś mogby o nich mi coś powiedzieć .. Miało by to grać z naimem supernitem 1 pokój ok 35 m 2 muzyka rock punk metal ale tez filmowa jazz ambient . Dzieki za wszystkie informacje :)

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Naim jest świetnym partnerem do Amstaffów ale osobiście wolałbym KEF R500 tylko, że R500 nie kupisz tak tanio bo Amstaffa to masz za 4990 nowe na alledrogo z tego co widziałem. W tej cenie są bezkonkurencyjne do muzyki którą preferujesz.

Witam

Czy ktoś używa lub używał amstaff mini wersja 2 ? I czy ktoś mogby o nich mi coś powiedzieć .. Miało by to grać z naimem supernitem 1 pokój ok 35 m 2 muzyka rock punk metal ale tez filmowa jazz ambient . Dzieki za wszystkie informacje :)

Amstaff Mini z Naimem: bardzo dobra kontrola dołu - nic się nie gubi, nic nie ucieka; świetna stereofonia, jest rytm i tempo. NAP100 steruje nimi bez problemu i jest to dobre połączenie. Podsumowując Amstaff to dobry partner do Naima w umiarkowanej cenie. No i kontakt z producentem jest bardzo dobry.

Pozdrawiam,

kvist.

W najbliższym czasie raczej skupimy się na nowej serii o której już wcześniej pisałem.

Prawdopodobnie zdecydujemy się także na wysokiej jakości monitor.

Ilustracja poniżej.

Harpia,

I jak z tą nową serią? Przyznam, że bardzo mnie zainteresowały te monitory. Jest szansa, żeby się zmaterializowały w jakiejś przewidywalnej przyszłości?

pozdrawiam

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Harpia,

I jak z tą nową serią? Przyznam, że bardzo mnie zainteresowały te monitory. Jest szansa, żeby się zmaterializowały w jakiejś przewidywalnej przyszłości?

pozdrawiam

Kolumny powinny być dostępne w połowie stycznia.

Prosił bym o wklejenie fotek Marcusa/Dobermana w wersjach czarny lakier +okleina

To oczywiście rendery.

post-13845-0-45658300-1418044831_thumb.jpg

post-13845-0-97320600-1418044841_thumb.jpg

post-13845-0-48633000-1418044851_thumb.jpg

post-13845-0-23622000-1418044865_thumb.jpg

post-13845-0-27571700-1418044955_thumb.jpg

post-13845-0-10939500-1418044983_thumb.jpg

post-13845-0-59162300-1418044991_thumb.jpg

post-13845-0-38693700-1418045008_thumb.jpg

Edytowane przez HarpiaAcoustics

a jakaś przybliżona wizualizacja tych monitorów też może jest dostępna i jakieś przybliżone dane?

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Gdzieś wyżej już było.

Wyrzucę jeszcze raz.

Techniczne parametry jak:

http://www.harpia.pl/page/pol/pico.html

Brzmieniowo kompletnie inna bajka.

Całkowicie inna zwrotnica, głośniki i obudowa:)

Oczywiście mówimy o tych z lewej strony :)

post-13845-0-31428800-1418075308_thumb.jpg

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Nie.

To część nowej linii Precision.

Składają się na nie tylko te dwie kolumny.

Podłogowa jest na papierowych głośnikach na basie.

Środek aluminiowy.

Wszystko różni te kolumny od Amstaffa.

Obudowa, głośniki i rozbudowana zwrotnica.

Oczywiście także cena.

Podstawkowa także z papierowym basem.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Precision ( podłogowa ) będzie kosztować 15 900,-

Podstawkowa ok. 10 000,- ( +/- 1000 )

Obie wykonane ze zwrotnicą w najwyższych naszych standardach.

Bardzo solidnie usztywniona obudowa.

Głośniki Seas, Dayton, Fountek.

Ostatnia para 300B Grand jest do kupienia za 19 000,- ( 24 900,- cena standard ) Dowolne wykończenie na życzenie klienta.

Będziemy wycofywać serię Golden Age.

Nowa Precision jest tak zaprojektowana, że powinna ją zastąpić.

To trochę inna filozofia ale głośniki mają predyspozycje do grania z lampą i będą także bardzo uniwersalne.

Seria Golden Age okazała się zbyt specjalizowana ( przynajmniej wizerunkowo) i traktowana jedynie jak kolumny do lampy.

Zupełnie niesłusznie bo to także świetna propozycja do tranzystora.

Jest jeszcze okazyjnie do kupienia 300B Mini.

@Harrow

Najbliższy w okolicach Wrocławia ( znany mi ) Marcus stoi w Kluczborku.

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Precision ( podłogowa ) będzie kosztować 15 900,-

Podstawkowa ok. 10 000,- ( +/- 1000 )

Obie wykonane ze zwrotnicą w najwyższych naszych standardach.

Bardzo solidnie usztywniona obudowa.

Głośniki Seas, Dayton, Fountek.

Dzięki,Bass reflex tylko z przodu?

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

• Moderatorzy

Witam

a jakie zmiany w amstaf mini 2 w stosunku do jedynki ??

na stronie producenta brak info o modyfikacji.

a to to 1 czy 2 ?

http://allegro.pl/kolumny-podlogowe-harpia-amstaff-mini-i4856808492.html

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 2 tygodnie później...
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Zdrowych, wesołych i pogodnych

Świąt Bożego Narodzenia. Niech

będą one okazją do zadumy, ale i

radości z rodzinnego spotkania.

Niech przyniosą wytchnienie od

codziennych zmagań i trosk.

Oby magia Bożego Narodzenia

przetrwała w nas jak najdłużej!

• 3 tygodnie później...

To oczywiście rendery.

Witam,

może są jakieś zdjęcia z "natury" nowych kolumn ?

Witam.

Na początku chciałbym życzyć Wam wszystkiego najlepszego w nowym roku oraz wielu niezapomnianych doznań w świecie muzyki.

Będzie mijało już parę miesięcy, jak pod moimi skromnymi strzechami zamieszkały Marcusy Mk II. Zastąpiły one świetne Amstaffy, bez zmiany reszty toru odsłuchowego. I tu z miejsca chcę podziękować producentowi. Panie Jurku, chylę czoła za w pełni profesjonalne, wyrozumiałe i miłe podejście do klienta oraz za cenne porady. Serdecznie dziękuję :)

A co do owocu Pańskiej pracy, to powiem tak... Albo nie powiem, gdyż daleko mi do umiejętności pana Pacuły oraz innych żurnalistów, potrafiących w swych słowach rysować dźwięk- a takowe są wymagane, by obiektywnie przedstawić brzmienie nowych Marcusów. Więc powiem tylko, że jest pięknie :)

Chciałbym wtrącić na temat walorów wizualnych Marcusów (choć tak naprawdę na najpierwszą uwagę zasługują cechy, o których można się przekonać, tarmosząc skrzynie transportowe w górę schodów jednej z wielu polskich przywąskich klatek schodowych... cechy wagowe :) Jezu, jakie to ciężkie!). Zatem od tych kolumn po prostu nie można wzroku oderwać. Naoglądałem się w życiu trochę kolumn przeróżnych i muszę przyznać, że dopiero nowe Marcusy są takie, po prostu no, jakby to powiedzieć, seksowne :) Nie brakuje „ohów i ahów”, gdy z wizytą wpadają znajomi. Kolumny robią wrażenie "mocarnych", postawnych, dzięki czemu bardziej wypełniają przestrzeń, nie tracąc przy tym zgrabnej linii. Całości dopełniają nie tylko panele z naturalnym lakierowanym fornirem, kontrastującym z czarnym lakierem na froncie i górze, ale również bardziej nakreślona większą liczbą załamań- linia płyty czołowej. Nota bene czarny lakier jest zjawiskowy w odbiorze (foto tego nie oddaje w ogóle) i nie kurzy się!

Ale ok ok, dosyć tego bajdurzenia, bo to dźwięk jest najważniejszy. Otóż jak wyżej przytoczyłem, wcześniej grały u mnie Amstaffy, więc tylko z nimi mam porównanie. Przesiadka na Marcusy Mk II odbyła się bez żadnych innych zmian w torze. Od chwili pierwszego uruchomienia jest po prostu duuuuużo lepiej, więcej, pełniej, szybciej, głębiej, wyżej, niżej- w każdym wymiarze, jaki można sobie wyobrazić i w całym paśmie przenoszenia. Zaraz po rozstawieniu kolumn dźwięk dosłownie oderwał się od nich, uleciał w górę i wgłąb. Szerokość sceny może nie zyskała ale to kwestia mojego pomieszczenia odsłuchowego. Nawet nie potrafię sobie wyobrazić, jak bardzo lepiej może być, gdyby pójść w lepsze klocki... Do chwili obecnej odsłuchuję na nowo całą moją płytotekę :) A obejmuje ona muzykę od klasycznego jazzu i soul, po współczesną muzykę taneczną.

Może mały OT, a może nie. Otóż odnośnie pomieszczenia odsłuchowego, to chcę zwrócić uwagę jak ważnym jest przygotowanie naszego pokoju pod audio. Ja na ten przykład mam u siebie ciągły problem z lekkim przesunięciem sceny (niestety purystyczny LAR nie ma balansu), co kompensuję poprzez niesymetryczne ustawienie kolumn, ciągle szukam właściwego. Na czym zapewne cierpi ogólny obraz kreowanej sceny muzycznej. Już za czasów Amstaffów szukałem przyczyn tego stanu rzeczy, nawet wyniosłem wszystkie meble z pokoju i nic :/ Co prawda z Amstaffami pomogło ustawienie kolumn średniotonowymi i tweeterami na zewnątrz sceny ale z Marcusami to już nie działa. Pewnie ma tu do czynienia koherencja czasowa. Może sytuację uratowałyby dopiero ustroje ale póki co nie mam możliwości ich instalacji. Taki urok starego budownictwa :/

Się rozgadałem, sorry. To pewnikiem wina zbyt mocnej kawy :) Rzadko pijam :)

post-30811-0-56715800-1421509590_thumb.jpg

post-30811-0-70005300-1421509651_thumb.jpg

post-30811-0-57722500-1421509682_thumb.jpg

Edytowane przez MajkeM
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.