Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Post Cytrusa był zdroworozsądkowy i koncyliacyjny. Ktoś powinien starać się uspokoić nerwy obu stronom, potrzeba wyważonej oceny tego co się stało.

Nie wiem dlaczego to się na forum nie wyświetla.

U mnie się wyświetla.

Witajcie.

Ja niestety nie mam kolumn H.A., ale zaciekawiony marką pozwoliłem sobie zaglądnąć.

Odnośnie samych kolumn, to ja powiem tylko tyle, że ze swoich jestem bardzo zadowolony. Mam je 6 lat i nie widzę potrzeby zmiany.

Dzięki uprzejmości kolegi było mi dane posłuchać jak grają. Fenomenalna scena, głębia, wszystko bardzo precyzyjne, odseparowane od siebie i gdy tylko można - czyste w przekazie. Dla mnie to o tyle ważne, że mam jakiś punkt odniesienia i mogę eksperymentować ze swoimi. :)

Mamy natomiast inne upodobania, co w tym konkretnym przypadku oznacza dla mnie niedobór w dolnych rejestrach i zbyt natarczywą górę. Fakt, zawsze miałem głośniki wysokotonowe z miękką membraną, a tutaj mamy metal i to nie tylko na górze, ale i na średnicy.

Jest jeszcze inna kwestia, choć nie koniecznie związana z tematem klubu, ale skoro już piszę to o niej wspomnę. Po raz pierwszy słyszałem lampę grającą czysto. Wiem, wrzucam mocny akcent, więc proszę nie atakować, bo i ja nie atakuję. Nie słuchałem wzmacniaczy lampowych, ponieważ te które dane mi było słuchać zwyczajnie mi się nie podobały, więc unikałem konstrukcji lampowych. No cóż, było minęło :) Już się pożegnałem z przywarą "lampy nie grają".

Irek.N.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W najbliższym czasie przywieziemy do mnie Irkowe kolumny i zrobimy poważny sparing. Odsłuchy na TACT Millenium ujawniły wielką muzykalność tych paczek. Odnośnie moich kolumn to potwierdzam uwagi Irka, słuchaliśmy w konfiguracji sportowej, to znaczy z AZ Absolute na listwie oraz basowym SC HG Ultra Silence. Brzmienie setu zmienia się radykalnie, gdy na listwie gra Acrolink 7N-PC9500 a w roli basowego SC gra drugi KS 3035. Tylko to wymaga dołożenia jeszcze ze 20 tys. więcej w same druty;-) Zwracam uwagę, że możliwe są jeszcze bardziej wyczynowe konfiguracje;-)

Edytowane przez tomkly

Witam Panowie

Czy gdziekolwiek w necie jest recenzja Harpii Acoustic Monk? Może któryś z Panów odsluchiwal w/w kolumn i mógłby się podzielić spostrzeżeniami? A być może ktoś z Panów w Warszawie ma te głośniki i zaprosiłby na odsłuch? Z pustymi rękami nie przyjdę.

Pozdrawiam Panów serdecznie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Obawiam się, że nie ma żadnej recenzji. Kolumny bardzo dobre, wymagają solidnej elektroniki i sporego pokoju. Dźwiękowo szybkie, dynamiczne, neutralne, z mocnym basem. Bardzo dobra stereofonia.

Edytowane przez tomkly

Obawiam się, że nie ma żadnej recenzji. Kolumny bardzo dobre, wymagają solidnej elektroniki i sporego pokoju. Dźwiękowo szybkie, dynamiczne, neutralne, z mocnym basem. Bardzo dobra stereofonia.

Czy Twoim zdaniem Callisto 2200 da sobie w pełni radę z tymi kolumnami? Czy raczej coś mocniejszego. Pozdrawiam

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czy Twoim zdaniem Callisto 2200 da sobie w pełni radę z tymi kolumnami? Czy raczej coś mocniejszego. Pozdrawiam

Jak najbardziej wystarczy. Przy czym musisz to do tego zestawienia dać dobre kable o ciepłym brzmieniu.

Jak najbardziej wystarczy. Przy czym musisz to do tego zestawienia dać dobre kable o ciepłym brzmieniu.

Podaj kilka przykładów ciepłych kabli . Sam mam amstafy mini od niedawna i przydało by sie trochę ocieplenia

:)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Podaj kilka przykładów ciepłych kabli . Sam mam amstafy mini od niedawna i przydało by sie trochę ocieplenia

1. Audioquest Caldera - nie wiem tylko czy był oferowany jako bi-wire

2. Cardas Golden Reference

3. Kimber Monocle XL - single wire

4. Kimber Bi-Focal XL - bi-wire

5. MIT MH-770 CV Twin Terminator

6. Straight Wire Crescendo

Tych sześć przećwiczyłem na swoich starych Amstaffach, pasowały do nich.

Edytowane przez tomkly

Te to jeszcze nic... Polecam zobaczyć na żywo (i oczywiście posłuchać) Nimbus. Zdjęcia nie oddają ich rzeczywistego uroku nawet w 30%. Osobisty projekt Pana Jurka to design na najwyższym, światowym poziomie, extra liga. Wyglądają jakby kosztowały ze 300 tys zł, mnie przysłowiowa szczęka opadła. Brzmienie oczywiście i przede wszystkim także extra liga :)

Fajne wybarwienie ,to orzech ,dąb czy. .. . .... światło ? ;-)

żaden z nich, to jest Imbuia Pomele, jeden z fornirów f-my Zagłoba. Prezentuje się wybornie. Światło oczywiście robi swoje.

• Moderatorzy

żaden z nich, to jest Imbuia Pomele, jeden z fornirów f-my Zagłoba. Prezentuje się wybornie. Światło oczywiście robi swoje.

Na stronie Zagłoby twój fornir wygląda paskudnie, na żywo fajnie, szkoda, że mają spaprane wizualizacje w necie.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Wybieranie forniru ze strony inetrnetowej nie ma sensu. Podjechałem do jednego z ich magazynów w Polsce (akurat w moim Poznaniu). Choć i to nie daje poglądu na sprawę:

1. kolor forniru nabiera intensywnośsci i głębii w wyniku procesu lakierowania,

2. w świetle magazynu truno zorientować się jak dany "kandydat" wygląda.

Ostatecznie skończyłem ze wzornikiem fornirów w ręku i wybierałem "kandydatów" w domu. Mój pierwszy wybór niestety przepadł ze względu na swą specyfikę. Był piękny lecz nie występował w wystarczająco dużych arkuszach.

W końcu wybrałem wspomniany Imbuia Pomelo. Gdy z Panem Jerzym wyjęliśmy kolumny ze skrzyń, szczęka mi opadła.Fornir a co za tym idzie i kolumny zaprezentowały się zdecydowanie powyżej moich wyobrażeń.

Ostatnie spostrzeżenie w tej kwestii: moim zdaniem, kupując kolumny w określonej kwocie, warto rozpatrzeć zainwestowanie w wykończenie. Nie kupujemy modnej bluzeczki dla żony, której żywot (bluzeczki a nie żony) będzie krótszy niż urok zeszłorocznego śniegu. Wybieramy przedmiot, który prócz własności akustycznych, zajmie na długi czas miejsce w naszej przestrzen życiowej. Będziemy na niego spoglądać kilka razy dziennie, warto zatem rozpatrzeć również i aspekt wizualny.

Powiem skromnie , masz racje w 100% ,

Edytowane przez Klejson

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

• 3 tygodnie później...

Na facebook'owej stronie producenta została zaprezentowana najnowsza generacja kolumn Marcus MkIII.

Z tego, co widać, zostały zastosowane przetworniki SB Acoustics. Wizualnie troszkę się poszerzyły (większa średnica głośnika basowego - 23cm).

Z nowości to także zastosowane aluminiowe rury bas refleks. Miał już ktoś przyjemność słuchać? Czekamy na pierwsze wrażenia odsłuchowe...

post-17458-0-60546400-1465413074_thumb.jpgpost-17458-0-11267000-1465413075_thumb.jpgpost-17458-0-29482300-1465413075_thumb.jpg

Moje harpie amstaf mini na Allegro . Jesli ktos zainteresowany z klubu dam dobry upust

Za kaucją wypożyczę.

Na facebook'owej stronie producenta została zaprezentowana najnowsza generacja kolumn Marcus MkIII.

Z tego, co widać, zostały zastosowane przetworniki SB Acoustics. Wizualnie troszkę się poszerzyły (większa średnica głośnika basowego - 23cm).

Z nowości to także zastosowane aluminiowe rury bas refleks. Miał już ktoś przyjemność słuchać? Czekamy na pierwsze wrażenia odsłuchowe...

post-17458-0-60546400-1465413074_thumb.jpgpost-17458-0-11267000-1465413075_thumb.jpgpost-17458-0-29482300-1465413075_thumb.jpg

Pierwsze słyszę żeby rendery grały ::)

Jedyne 18900 zł

Panie manufaktura smaku coraz droższe te cukiuerasy. Dzwoniłem kiedyś do Pana, odradzał mi Pan zakup Harpii (ponoć ostro grają) i polecał tańsze Regi jako dużo lepsze.

https://www.facebook.com/Manufaktura-Smaku-1630217440554843/

Edytowane przez Szymon1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.