Skocz do zawartości
IGNORED

Znawcy Dali450 nie wiem czy nie mam orginalne komponenty i czy tuning nic nie popsuł

vaski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jakiś czas temu zakupiłem kolumny z drugiej ręki miały być super hiper i w ogóle...

Sprzedawca zarzekał się że poza modyfikacją jaką dokonał gość zajmujący się tuningiem kolumn wszystko jest oryginalne, znalazłem w środku ruski olejak i jakieś kondensatory siemensa i kable różne od oryginału.

Z kolumnami dostałem worek części które były tam jako orginalne (podobno), mam go w piwnicy więc nrazie fotek nie robiłem.

Nie wiem czy mam oryginalny głośnik wysokotonowy, nie wiem co jest na jednym z głośników średnio, niskotonowych takie jakby załamanie czy coś (z drugiej strony membrany jest ideał) więc wydaje mi się że jest to tylko źle nałożona fabrycznie ta warstwa błyszcząca na membranie.

Dodatkowo nie wiem czy zawieszenie górne głośników od średnio, niskotonowych nie są regenerowane, ale wygląda bardzo dobrze, idealnie (ale chińskie zestawy naprawcze też wyglądają nieźle).

Wewnątrz paczek dół kolumn nie posiada wytłumienia (takiej białej włókniny). Wpakować tam coś??

Proszę również o informacje czy nie wywalić tego tuningu i nie przywrócić zwrotnicy do orginału.

Kolumny u mnie grają z skarpetami w bass refleksie dolnym, gdyż inaczej mam bass w stylu buuuuuuuu, buuuuuu, ale to wina raczej pomieszczenia, lub braku wytłumienia w części stykającej się z podłogą.

Zdjęcia na serwerze picassa (proszę je sobie powiększać) i komentować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Vaski

Ukryta Zawartość

Woofery oryginalne. Jeden wygląda że był zamoczony (kot obsikał?). Tweetery oryginalne. Okablowanie wymienione, wymienione również kondensatory w wysokotonowej sekcji zwrotnicy. Jakość lutów świadczy o tym, że odwalono amatorszczyznę. No ale glośniki masz oryginalne, to jest plus.

Luty rzeczywiście masakra jakby kalafonia zgineła..co do jakosci tych kondzi ja mam mieszane uczucia..wiem, że są tu na forum tacy dla których stare siemensy to religia ..ja twierdze, że daja jakieś dziwne spowolnienie na basie..ruskie olejaki podobnie..bo ja wiem chcecie to mozecie mnie zjechać.

Wydaje mi się, ze dobre szybkie MKP były by bardziej na miejscu.

Który to ten zamoczony ? Ten z tą tj. rysą, bo od tyłu wygląda super to raz, a dwa po bliższych oględzinach raczej stawiał bym na produkcyjny bubel w nakładaniu tego lakieru błyszczącego.

Bardzo się cieszę, że głośniki mam w dobrym stanie i mają orginalne zawieszenie :)

Napiszcie mi, co z tą zwrotnicą zrobić, mogła faktycznie ona (po takiej modyfikacji) źle wpłynąć na bass, bo akurat to on mnie w moim domu najbardziej męczy, brak mi w nich szybkiego basiska dobrej jakości (ale to może wina mojego pokoju), a co zrobić z tym wytłumieniem?

Pytanie dodatkowe do "kablarzy" to są jakieś dobre druty?

Jako, że o lutowaniu jakieś pojęcie mam, to poprawię to partactwo lutownicze, które tam zostało odstawione, tylko od razu może coś bym z tą zwrotką poprawił.

identyczne kabelki(te oznaczenia poznam nawet po pijaku:)) uzywam u siebie w firmie w szafach sterowniczych do kolumn wogóle nie polecam ostry dzwięk bo juz u siebie kiedys je testowałem chciałem sobie zrobic z nich głosnikowce..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te druty to podobno coś sprowadzane z za wielekiej wody, podobno cardas (druty pod średniotonowy i tweeter). Zresztą ja kabli nie słyszę :( przywlokłem do znajomego kable głośnikowe, wpinałem je potem swoje tanie i ja nie słyszę różnicy, może mam zbyt niskiej klasy wzmacniacz FA5ES

Ten basik w stylu buuuuu buuuuu to raczej zasługa nie spasowania kolumn ze wzmakiem. Miałem pare zestawów kolumienek w pokoju ok. 14-16 m i żadne nie robiły buuuu buuuuu (mimo iż akustycznie też ciężko), no chyba że wzmacniacz był cinki np. Rotel RA 04 to było puszczanie bąków szczególnie na płytach Cassandry Wilson.

aj babola walnąłem spirit to sygnałowiec kabel sie nazywa ORBIT225 bardziej solidnego i neutralnego kabelka do wewnetrznych połaczen w kolumnie nie widziałem...a troche tego przerobiłem i straciłem kasy w błoto niekiedy.

ostatnio dostałem cynę cardasa..nawet juz nie wierzę ze taka firma istnieje..chyba ze w chinach:)

Ale jak nie słyszysz kabli to tylko solidnie popraw luty.

To co mam szukać innego wzmacniacza ?

Sprzedać kolumny?

Narazie nie mam funduszy (inne ważne wydatki, a jak wiadomo zdrowie najważniejsze).

Czyżbym musiał się męczyć przez cały kwartał z takiego połączenia jak mam.

Może ktoś z użytkowników Dali mieszka niedaleko Rawicza i mógł by do mnie do domu wpaść (zwrócę nawet koszt przejazdu) i posłuchał by tego mojego połączenia i wypił ze dwie herbaty, może ja coś mam nie tak ze słuchem?

Jak na razie nie masz kasy to zastusj się do przysłowia ludowego "jak sie nie ma miedzi to się na dupie siedzi", zatkaj wufery skarpetkami, załatw jakiś dobry wzmacniacz (w sęsie pożycz) i jak usłysysz, że kicha no to Panie chyba kolumienki do sprzedania no chyba, że koledzy z formum dadzą Ci gotową recepte z czym te 450 zagrają i będziesz szukał takiego wzmaka.

Jeśli masz oryginalne zwrotnice

to zacznij od nich

Jeśli nie masz, możesz spróbować odtworzyć

Przy oryginalnych zwrotkach z tym okablowaniem

(pod warunkiem że to rzeczywiście jest Cardas)

i z tymi olejakami (jeśli zostały dobrze dobrane)

istnieje szansa że może grać nawet ciut lepiej niż w oryginale

Jeśli chcesz odtworzyć oryginał zajrzyj do siatki

z częściami które dostałeś co tam jest - być może

są tam wszystkie oryginalne części

Oj coś czuję, ze jak sniegi i mrozy opadną to zawezmę pod pachę swego luxa i się do ciebie kajtnę do rawicza z wrocka rzeczywiście nie daleko a po drodze przy-atakuje sommera...sprawa panie jest licha trzeba oprzeć o kielicha jak mawla mój kolega:-)

Pare razy tych dali słuchałem i grało to naprawde dla ludzi,druga sprawa sony 5es tez klocek dla ludzi..a u Ciebie Buuu, buuu, buuu nie dobrze panie dziejku niedobrze.

Był bym w 7 niebie i odwiedziny kogoś kto wie co to Dali mogło by mnie na duchu podnieść albo odwrotnie :)

W lodówce zawsze stoi zimniuśki Heineken, a i jakiś płyn z Finlandii też w mojej małej lodóweczce się znajdzie :)

Jedyny szkopuł to taki, że kuruję się po powrocie ze szpitala, ach te wrzodziska, ale nie ma problemu zadowolił bym się połówką.....

pomarańcza albo kiwi, nie wspominając o połówce paczki szpinaku idealnym przy regenerowaniu poziomu hemoglobiny ;)

No, z kiszoną to radę uważać! Podobno lepiej się po niej słyszy bas, a inni twierdzą, że gorzej. W każdym bądź razie - kiszona wpływa na bas! To pewne!

No i wyjaśniło się wszystko, teraz mogę spać spokojnie dotarłem do ich pierwszego właściciela ja jestem trzecim od paru dni :)

Do rzeczy

Zwrotnica jest oryginalna, zostały zachowane w niej wszystkie oryginalne elementy poza kondensatorem, który został wymieniony na zestaw o takiej samej wartości (ruski PIO, Siemens MKV i Bosh MP) dodatkowo został tam zaaplikowany cieniutki kabel Cardasa, do średnicy również jest poprowadzony Litz Cardasa jednak trochę grubszy (kable sprowadzane na zamówienie z USA).

Od ich pierwszego właściela dostałem taką oto wiadomość "NIE RUSZAJ NIC LEPSZEGO, NIE ZAJDZIESZ".

Kable łączące terminale, zaciski z zwrotnicą zmienione na Cardas Litz (ten sam którym jest podłączony głośnik śedniotonowy. Kabel na bass jest tym który był tam od nowości.

Najważniejsze.

Głośniki nie są regenerowane, nie naprawiane, są to oryginały w bdb stanie jedynie jeden z nich posiada tj. fabryczną skazę tzn. źle nałożoną wierzchnią warstwę tego błyszczącego pokrycia i nie ma to negatywnego wpływu na stan techniczny głośnika, membrana od tyłu jest idealna nie dostrzegłem tam żadnego zagięcia itp.

Pozostaje mi więc poprawić luty, by wyglądały bardziej profesjonalnie i cieszyć się dźwiękiem.

Stop jak mam się ciszyć jak za cholerę nie mogę mogę im miejsca w pokoju znaleźć, kupiłem sobie za duże kolumny do za małego pokoju, który dodatkowo jest zdrowo zagracony, akustyka nawala na każdym polu, postawię je jeszcze na betonie może będzie lepiej.

Nadmienię, że kolumny u mężczyzny, od którego je kupiłem (z Tych) na moim piecyku grały bardzo poprawnie (dlatego zostały zakupione). Bardzo dobrze grały również w salonie u moich rodziców 30m^2. Grały naprawdę wielkim dźwiękiem.

Jednakże dotarło dopiero teraz do mojej łepetyny (że pośpiech jest złym doradcą i nie można napalać się na coś czego się nie zna i nigdy nie słuchało).

Od początku powinienem rozglądać się za monitorami, za czymś mniejszym!!!!!!!!

Dotarło do mnie również, że ciepło grające kolumny to sprzęt nie dla mnie...

(taki oto miałem dziś dzień refleksji :) )

Dzięki Opteron za pomoc i sprowadzenie mnie na ziemię!! Wiem, że od początku tłukłeś mi do łba, że Dali mogą nie zagrać dobrze w moim ciasnym pokoju.

Za kilka dni kolumny najprawdopodobniej trafią do działu komis albo na allegro i będą czekać na nowego właściciela. Myślę, że nowy nabywca będzie posiadał odpowiedni metraż i będzie je miał gdzie postawić. Wtedy zagrają tak jak należy.

Ps. w sumie to dobrze że zwrotnice są oryginalne, a elementy które wstawiono w sekcji wysokotonowej jak i kable to nie jakieś tam byle gówno i trochę grosza kosztowały.

Teraz fajnie gdyby pojawił się u mnie w domu ktoś kto ma te kolumny posłuchał by i ocenił czy tuning poprawił brzmienie tych kolumn, pierwszy ich właściciel napisał tak: "Po wymianie, poprawa do oryginalu byla znaczaca i widoczna, ale nie zmienil sie charakter kolumn, bo zwotki nie zmienialem. Gora i srednica nabrala detalu i oddechu i ogolnie poprawila sie stereofonia. Ogolny charakter grania Dali pozostal ten sam, wiec jesli Ci nie gra, to juz nic nie poradze."

Pozdrawiam wszystkich

Vaski

Miałem 450, na snujący się bas bardzo dobrze robiło im postawienie na kolcach i na granicie. Kolumny nie mają gniazd na spodzie, kolce zastosuj więc podklejane. Granit 30x40x3 cm dobrze pasował do tych kolumn wizualnie, do dziś mi zresztą takie postumenty zostały, mimo że Dali dawno już nie mam ;)

Postanowione już, nie będę dokładał do nich pieniędzy, nie wiem czy granit to dobry pomysł, sprawdzę to na betonie ;), na górę położę kilka tomów encyklopedii i zobaczę, ale cudów raczej nie będę się spodziewał.

Tak czy inaczej rozpoczynam poszukiwanie jakichś dobrych monitorków w cenie tych Dali.

w ilu m2 stoja te dali??

jakos nie znalazlem -albo zle szukam :)

one maja dosc duzy bass i czuja sie dobrze w pomieszczeniach ponad 20 m2

w mnijejszych pewnie moga sie pojawic mody basowe i bedzie wlasnie buuuuuu

to naprawde fajnie kloumny na dobrych glosnikach

p.s.mozna zmniejszyc objetosc skrzynki na test

ja wstawiam jakies soki lub mleko,tylko czesto trzeba tez skorygowac potem rure BR

Już tłumaczę gdzie stoją kolumny (patrz miejsce nabazgrolone odręcznie na obrazku). Podczas słuchania wyjeżdżają bardziej na środek pokoju, wymiary pokoju to 4,5 x 4.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.