Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

audiowit

u Ciebie sprawa jest inna - ja odniosłem się do problemu dotyczącego transformatorów dopasowujących napięcie do 100 V.

U Ciebie będzie jedynie kwestia ewentualnego zadbania o stabilizację tego co wychodzi z gniazdka :-)

Nie lekceważcie tunera radiowego!

Znakomita separacja, przestrzeń i aksamitne brzmienie. Obecnie słucham TU-X711, ale marzy mi się zakup TU-9900.

Najważniejsze jest słuchanie dobrych stacji, gdzie dźwięk jest podany bez kompresji... np z płyt analogowych. Tak podaje PR3 :)

Edytowane przez A_ndy

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Andy chłopie ależ nie lekceważę gdyż, ponieważ, z tego mam chleb :) Pytanie ile jeszcze radio analogowe przetrwa? I ile tego tak naprawdę słuchasz? Podwyższanie jakości miało sens w czasach minimaxu - jak K nadawał całe płyty, ale teraz? Słuchać panny Gacek i jej er? Mnie by musieli dopłacić :)

Kiedy słucham? Codziennie rano przed wyjściem i po powrocie przy lapku :)

Najlepsze są piątkowe poranki z Manem... oby to trwało wiecznie!

PS.

Mam w domu ponad 10 odbiorników radiowych, lampowe cacka i tranzystorowe cudeńka... ja kocham radio!

Edytowane przez A_ndy

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Tia też słucham Pana Wojtka, ale z laptopa i najlepsze i tak są dialogi a nie muza, więc po co przepłacać? :)

Andy chłopie ależ nie lekceważę gdyż, ponieważ, z tego mam chleb :) Pytanie ile jeszcze radio analogowe przetrwa? I ile tego tak naprawdę słuchasz? Podwyższanie jakości miało sens w czasach minimaxu - jak K nadawał całe płyty, ale teraz? Słuchać panny Gacek i jej er? Mnie by musieli dopłacić :)

No właśnie. Dlatego myslę o jakiejś japońskiej Alpha707 z końcówki lat 80tych. Raz że będzie już pasować do mojego zestawu a dwa że jak analogowe nadawanie sie skończy to nie razem z tym tunerem. A kwotowo wychodzi o wiele taniej od wysokich modeli z lat 70tych. Dlatego ineresowało mnie to czy ktoś słuchał akurat modeli z końcowych wypustów.

Mana kojarze tylko z Trojki, o ile wydawal mi sie w porządku to zauwazylem pewnego razu że nie ma szacunku do muzyki jakiej nie lubi czy nie rozumie. Dlatego w moim odczuciu sporo stracil, dlatego dla mnie to zadna wyrocznia.

?👈

Nie lekceważę radia. Po prostu mam trochę inna manierę słuchania. Chyba po prostu lubię sam dokonywać wyboru. Radio towarzyszy mi wtedy kiedy za bardzo nie mogę skupic się na muzyce i tylko kątem ucha:) coś wyłapuję. Tunery są fajne, trochę magiczne jak patefony.

Prawdę powiedziawszy to żadnej alfy nigdy nie widziałem. Tu-666 i 555 sa przepiękne i dlatego zwróciłem na nie uwagę.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Niestety Sansui porzuciło linię tunerów już mniej więcej od modelu drugiej lub trzeciej alfy w linii wzmacniaczy to jest Lextra - DR. Luknijcie na paletę popularnych modeli :

http://audio-database.com/SANSUI/tuner/

Edytowane przez czubsi

Na tej stronie :

http://www.sansui.us/Tuners.htm

linia produkcyjna kończy się na TU-Alpha907 Series (1987 to 1990's) - (Japanese Market) jednak zdjęć i info odszukać w sieci nie idzie.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

bo zapewne nigdy nie powstał :-) tak jak CD alpha 917MR ...

W sumie te nowsze tunery to pokłosie starych konstrukcji więc nie mogą być znów tak mocno gorsze od starych i uznanych konstrukcji. Zarówno CD jak i tunery mają rozwiązania znane ze wzmacniaczy i są projektowane jako ciągłość toru więc tak czy siak muszą się zgrywać .

Oto kilka najnowszych tunerów, które czasami pokazują się to tu, to tam:

TU-alpha707i (1987)

TU-alpha707 EXTRA (1989)

TU-alpha707R (1991)

TU-ヲチ517XR (1994)

Trzeba mieć dużo szczęścia, żeby coś upolować.

Pozdrawiam

Pygar

post-45609-0-59046000-1448184836_thumb.jpg

post-45609-0-17672500-1448184852_thumb.jpg

post-45609-0-01350800-1448184911_thumb.jpg

Mam wrażenie, że mój TU-X711 to TU-alpha707 EXTRA w wersji europejskiej?

Tak czy inaczej gra lepiej niż McIntosh 7083... bez urazy dla fanów maca :)

Edytowane przez A_ndy

nie ma szacunku do muzyki jakiej nie lubi czy nie rozumie

Mnie kiedyś pozamiatał młody Kydryński - wziął na warsztat album grupy De Phazz, który bardzo lubiłem. Oni posamplowali Fitzgerald i użyli tych sampli świetnie, a ten się pałował przez pół godziny, jakie to świętokradztwo, zbezczeszczenie świętości, nietakt i horror. Wtedy straciłem do niego całą sympatię i szacun.

Przy odsłuchu radia, ze względu na dużą ilość dialogu, zasadnicze znaczenie dla mnie, ma neutralność elektroniki i spójność głośników.

Głos ludzki najlepiej brzmi, nie męczy a wręcz uspokaja, na lampowcu przy zastosowaniu szerokopasmowego głośnika.

Dlatego nie rozumiem jak miałbym słuchać wiele godzin audycji, gdzie grałby żywiołowy dźwięk (bogato dół/góra)... to nienaturalne?

Pozdrawiam, Andrzej

PS.

TU-X711 gra miękko i aksamitnie... bardzo bardzo przyjemnie.

Z kolei G-8000 miał klasę i rozmach, dorzucał jednak (mi to akurat odpowiada od czasu do czasu :) dużo barwy do brzmienia.

Edytowane przez A_ndy

A mial ktos do czynienia z 719. Jest chyba bardziej popularna.

Zadziwiajace jak rozna czulosc moga miec radia. Mam ampli hk 435 to dosc wysoki model. Tuz obok z ta sama antena stoi Tivoli audio. 435 odbiera 5 stacji tivoli z 30 :)

To nie ten klub :) ale jak chcesz za "półdarmo" posłuchać super tunera to poszukaj Kenwooda KT-5020... bywały w śmiesznych cenach! .

Edytowane przez A_ndy

Gratulacje dla admina. Jak czyści to wpisy miłośników, wpisy troli strzeże jak skarb.

B R A W O

Vlado[...]

Ta kuriozalna stronniczość jest wymowna i zauważalna.

Niezrozumiałe jest dla mnie kibolskie traktowanie akurat tego fanklubu.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość A&T

(Konto usunięte)

Klub miłośników Sansui został przejęty przez miłośników sony. Na tym forum obowiązuje dziki kolonializm korporacyiny. Sam jestem sympatykiem jednej i drugiej marki ale rozwalanie wątków to tu taka moda.

W tunerach zasadniczy element to głowica ukf. Np. nasza Diora w ostatnich latach swego życia wypuściła cudo z fetem Philipsa na wejściu cudo było genialnie czułe. Na kawałku druta odbierało praktycznie wszystko. Pamiętam jak porównałem tuner Sony 505ES...przy shitowym amplitunerku diory AWS306 wypadł licho ..3 do 7. Straciłem szacun dla tunerów z drugiego obszaru płatniczego do dziś.

W roku 1986 wyszedł TU-a707 drozszy od swoich nastepców, z tej samej serii, o kilka tys. jen.post-58539-0-16743800-1448311530_thumb.jpg

oraz jego wnętrze

post-58539-0-94080400-1448311578_thumb.jpg

post-58539-0-16743800-1448311530_thumb.jpg

post-58539-0-94080400-1448311578_thumb.jpg

Edytowane przez mario100007

Zastanawia mnie, dlaczego Sansui zrezygnowało ze wskaźników, przecież seria BA wyglądała zjawiskowo?

Sansui mogło być tak samo rozpoznawalne jak Accuphase czy McIntosh.

To zawsze sprawa gustu ale ich alfy tylko w dopracowanych detalach wyróżniały się z pośród reszty... to było niestety za mało :(

Edytowane przez A_ndy

Andy, jestem przekonany, ze to kwestia mody. Pewnie nowsze produkty musialy byc nowoczesniejsze, rowniez zewnetrznie od "przestazalych". Pozatym wchodzily nowe technologie. Diody, ekrany cieklokrystaliczne itd. Nam sie podobaja wycieraczki i przesuwna skala bo przynajmniej mnie kojaza sie ze sprzetem dobrej jakosci.

Witam

Odbiorniki radiowe na rynek japoński odbierają fale UKF w zakresie :

od 76MHz do 90MHz.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Ponoć przestrojenie to nie jest jakaś filozofia, kiedyś w Polsce masowo przestrajano radia przywiezione z Berlina Zachodniego i z reszty "Zgniłego zachodu" :-)

Jak tuner był na Europę to nie, co do tych z dalekiego wschodu to nie mam pojęcia

No właśnie. Te ze zdjęc schodzą wartościami nawet do 76MHz więc skala może zatrzymać się na 90MHz

A tak po za tym juz cieszę się brzmieniem DR-ki. Jeszcze będę musiał poczekać na dokładne opinie co do brzmienia. Troche mnie zahipnotyzowało i nie wiedziałem jak ogarnąć słowami te brzmienie ...:-) Z miejsca olbrzymi bas trzęsący meblami i otwarta góra momentami wręcz krystaliczna, ale nie drażniąca - co to to nie!!! Wokale na pierwszym planie bardzo wyraziste. Szczegółowość wręcz zachwyca. Przemek ma mi przesłać zdjęcia z czyszczenia to zamieszcze je. Widać jaki syf był na tych elementach. - momentami czarno... A teraz błysk nowości wyrażony takiej samej jakości brzmieniem... W tej chwili układa się razem nowymi XLR-ami zarówno kablami jak i wymienionymi portami. Dodatkowo układa sie też moja nowa listwa z kablem zasilającym. Wszystko za jednym zamachem.

Aaa Krzysiek już mnie uprzedził

Edytowane przez mario100007
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.