Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Husher.

Nie wiem po co zakładasz nowy wątek, ale to Twoja sprawa.

SR 929 to rzadkość nawet na aukcjach w Japonii. Ceny szalone. Napęd bezpośredni.

Jest jeszcze XP 99 z napędem bezpośrednim i magnetyczną stabilizacją obrotów. Łatwiejszy do kupienia.

Wszystkie gramofony trzeba odsłuchać. Jak ma walnięte łożysko, będziesz to słyszał. Tego nie naprawisz.

Kolumny Sansui , które pociągną wymienione przez Ciebie wzmacniacze, można kupić i to nie jest unikat.

Często pojawiają się na Ebay.de.

Pozdrawiam

Jan

Szanowni klubowicze. Od dwoch tygodni jestem szczesliwym posiadaczem pierwszego Sansui. Jest to leciwy au 999 i nie moge sie nim nacieszyc ze wzgledu na stary system wpinania kabli glosnikowych. Dwuzylowy kabel zasilajacy jest w oplakanym stanie. Czy wystarczy wymiana wtyczki,a moze lepiej odrazu wlutowac porzadny kabel sieciowy?. Najchetniej wyslalbym ten sprzet do przegladu, jednak nie chce ryzykowac u " bedzie Pan zadowolony" elektronika. Mam Problem, bo mieszkam w Austrii a tutaj sprzety sie raczej wymienia a nie naprawia. Moze polecilibyscie jakis sprawdzony adres lub zakres niezbednych napraw.

Wlasnie sie dowiedzialem, ze czlowiek od ktorego kupilem au 999 sprzedaje Tuner 777 za 100 €. Co za indianin nic nie powiedzial i czeka mnie znow kurs do Wiednia:).

Byłem w posiadaniu wzm. AU 999 i przekazałem go koledze ,jest w dobrych rękach , odpowiednio konserwowany i należycie dbany. Tuner 777 swietnie się komponuje do kompletu a wygląd niepowtarzalny . Cena 100 euro jest bardzo uczciwa , na aukcjach w PL widziałem go wycenionego za wielokrotnie wiekszą kwotę ok 3 000 PLN czyli tzw. "kolekcjonerską" ;)

...I jeszcze Blaupunkt Artech 2990 czyli CD x701 z laserem do wymiany I do regulacji. Uwielbiam stare sprzety ale przegladu amplitunera powinien dokonac fachowiec.Kabel w moim:) 999 juz wpiety I gra.Aurex 15 powedrowal do szafy, jednak nadal cenie go nawet po porownaniu do S. nie stracil swojego czaru.

• 2 tygodnie później...

Według mnie sprzęt audio Sansui jest tym czym lub co kto dla siebie w nim odkryje.

A najśmieszniejsze ( najsmutniejsze ? ) jest to, że 176 stron tego tematu osobom, które nie miały sposobności zapoznać się z Sansui nie daje absolutnie żadnych szans dowiedzenia się, czy w końcu te wzmacniacze są dobre, czy to paździerz. Co ktoś ten sprzęt pochwali, to ktoś skrytykuje i na odwrót. Ludzie opamiętajcie się, mamy nowy - 2016 rok, może czas na zmiany.....ku refleksji ;-)

Edytowane przez AL

Smuga cienia spowija..;-)

Obiecałem sobie już tu nie pisać ale dla Ciebie zrobię wyjątek.

Osoby które mają na własność i obcują ze sprzętem na co dzień, mogą go dobrze poznać i docenić - Ci chwalą.

Ten sprzęt nagradza cierpliwych, trzeba umieć stworzyć mu optymalne warunki, a wtedy odwdzięczy się jak żaden inny ale to wie tylko garstka ludzi- zapaleńców PRAKTYKÓW, którzy wiedzą jak to ustrojstwo działa i potrafią zrobić samemu lub przy współpracy z prawdziwymi, sprawdzonymi fachowcami niezbędne czynności eksploatacyjne. To dosłownie tak jak w sportowym aucie - wygrywa ta ekipa, która potrafi lepiej skonfigurować wszystkie parametry w komputerze sterującym pracą wszystkich układów i silnika.

Osoby które nie mają kasy, "zazdraszczają", nie mają wiedzy, doświadczenia w Audio, żeby móc docenić itd. lub spotkali się przelotnie z popularnymi budżetowymi modelami w stanie pozostawiającym wiele do życzenia - Ci ganią.

Trzeba też umieć czytać ze zrozumieniem słowa pisanego oraz biegle władać umiejętnością czytania między wierszami !

Jeśli komuś nie podoba się brzmienie i dalej twierdzi, że to zły sprzęt bo ..., to jaka jest to ocena :-) ?

Ja nie podoba mi się Porsche to nie znaczy, że jest złe, prawda ?

Ot co cała tajemnica tych 176 stron.

Pozdrawiam bez odbioru

Pygar

Edytowane przez palton
Trolling

Sporo można wyczytać. W tym wątku jest naprawdę dużo wiedzy. Tylko trzeba mieć jakieś pojęcie o co kaman

Ostatnio co kilka postów trafia się typowy wioskowy głupek - pośmiać się można ale trzeba jednak umieć ocenić

i zakwalifikować te przykładowe 500 postów delikwenta :)

Witam

Proszę o pomoc w ocenie brzmienia au-x301i , myślałem nad połączeniem go z kolumnami monitor audio bx5

Generalnie szukam czegoś ocieplonego.Będzie to grało z technics sl 200k.

Co sadzicie o tym modelu i za ile warto go kupić?

Nie będę ukrywał, że cena gra dla mnie rolę.

Pozdrawiam

Dominik_61220 wzmacniacz Sansui AU-X301i to ten sam wzmacniacz co AU-X301 (starsza wersja z boczkami mnie się bardziej podoba) i jest z ocieplonym brzmieniem. Nie ma co ukrywać, że oprócz AU-Alpha707XR mam też AU-X301, więc mam porównanie jak to gra. Faktem też jest, że zrobiłem wymianę kondensatorów na lepsze, choć nie musiała koniecznie w całości nastąpić ta wymiana. Wymieniłem aby zobaczyć/posłuchać czy zagra lepiej... i zagrał. Ogólnie mi odpowiada jego brzmienie, ale nie chce niczego za bardzo przechwalać i sugerować, bo to dopiero jest wstęp do tego co potrafią wzmacniacze Sansui. Jak dla mnie jest on wart polecenia w zależności od stanu i ceny oczywiście a im wyżej tym wiadomo lepiej.

• Użytkownicy+

Wpis moderacyjny;

Kolega czubsi pożegnał się z tematem, tak jak obiecałem, nie ma świętych krów. Proszę nie pisać do zbanowanego kolegi, niestety nie będzie mógł odpowiedzieć.

Proszę o wpisy w temacie wątku.

K-man dla jednych jest to brzmienie audiofilskie, dla drugich nie, każdy ma prawo wyrażenia swojej opinii. Twoje już znamy. Ja do niczego nie namawiam tylko pisze jak uważam a każdy sobie indywidualnie rozważy, czy oceni, co dla kogo jest dobre albo złe. Ja ten wzmacniacz traktuje bardziej jako przedsionek zadowalającego brzmienia oraz gdzie się ono zaczyna w tej akurat serii AU-X... jeżeli chodzi o firmę Sansui.

Każdy ma prawo do podjęcia własnej decyzji i oceny. Jest też wiele innych marek sprzętu audio które mają dobre i jeszcze lepsze wzmacniacze. Tak naprawdę wystarczy tylko odpowiedni sprzęt wyszukać i podpasować pod własny gust, ale na to trzeba mieć dany sprzęt w domu i czas aby tam jego sobie na spokojnie ocenić.

Audiofilskie jest toto tylko dla handlarzyn z alle - stąd ten wpis. Przypominam że odpowiadam na pytanie kolegi Dominika. Jak znajdziesz za 150 a nie za 500 to sobie kup

K-man ma racje. Sansui jak kazda firma produkuje rzeczy dobre i lepsze. Na allegro handlarze żerują na dobrej opinii o marce dyktując ceny z kosmosu. Za 500 zl lepiej kupic keenwoda 7020(i zaraz cena jego skoczy:))). 301 jest niskim modelem i warto o tym pamietać żeby później nie było gadania, że sansui to szajs i to drogi...

A poza tym co to za używanie określenia hi-end w stosunku do budżetówki. Brak szacunku w stosunku do kupujących. Polskie cwaniaczki:(

Dominik. Jesli szukasz czegos fajnego w rozsądnych pieniądzach to nie chce żebyś sie pchał w sansui. Lepiej kupic wyzszy model w rozsadnych pieniadzach np u naszych zachodnich sąsiadów lub poszukać wśród rozsądnych sansujolubów, którzy są w trakcie wymiany sprzętu. Hi end jest okresleniem zarezerwowanym dla najwybitniejszych komponentów audio.

Edytowane przez audiowit

Tak panowie k-man i audiowit mają "racje ze wszystkim" tj. znają markę Sansui lepiej jak ktokolwiek i z pewnością są miłośnikami tej marki :) O cenie nic nie pisałem i o tym, że AU-X301 to hi-end. Ogólnie o cenach to nie mam zamiaru się wypowiadać, bo już o tym pisałem niejednokrotnie. Sprzęt jest tyle wart ile ktoś chce za niego zapłacić. Jeden kupi za 1zł i powie - drogo, drugi za xxxx zł i powie - tanio :)

Dominik, możesz kupić ten model za 500 a nawet za 1000 jeśli chcesz. Opinię co do jakości już znasz. Porównywanie tego modelu z tym co prezentuje seria aspirująca do tego co prezentuje Alpha nie ma sensu. Tutaj równie dobrze możesz wybierać w innych markach jak Sony, Technics, Yamaha. Yamahę a700 jak znajdziesz do kwoty 600 będziesz napewno lepiej zadowolony niż z tym czymś co ma tylko znaczek Sansui.

Edytowane przez mario100007

Niro. To nie byl do Ciebie przytyk. Chodzi o nazywanie przez handlarzy:hi endem, audiofilizmem komponentow, które takie nie są. I chodzi o to żeby nie zrazić do marki ludzi, którzy zaczynają przygodę. A akurat z tą marką można się pobawić ale bądzmy uczciwi.

Witam, czy 2kzł za AU-X701 albo AU-719 to uczciwa cena? Który z w/w będzie lepszym partnerem do dali 850?

Mnie uczuli żeby nie kupować wzmacniacza starszego niż głośniki.

Ja bym się potargował do 1800zł za 701 co do 719 nie wypowiem się nie znam klocka. Dali 850 za to znam, wiec z 701 było by ok, bo to znakomite głośniki, w sowim czasie sam się kręciłem wokół nich.

Witam , ile warte są modele sansui au-9900 i sansui au-g90x , nieznam się za bardzo na sprzęcie vintage , sporo o nim póki co czytam i mocno się zastanawiam , te klocki zaproponowano mi na wymianę ale nie za bardzo wiem czy mi to się wogóle opłaca (finansowo) , prosiłbym o wycenę i ogólnie który jest wedłóg was lepszy brzmieniowo, ten 9900 ma trochę denerwujące terminale głośnikowe ale widziałem na youtube że można smiało je przerobić na obecnie spotykane.Z góry dzięki za podpowiedź.

Jaka wycena ? :-)

To nie jest skup - sprzedaż !

Tylko wątek o sprzęcie.

Ludzie o co Wy w ogóle pytacie ???

Jest coś takiego jak internet, google itd. tylko trzeba umieć korzystać z komputera, a nie tylko filmy i gry od rana do wieczora :-).

Jak "dziś" jakiś model sprzedaje 1-2 osoby na całym świecie, to jaka jest cena za daną rzecz ???

Chyba logiczne, że taka za jaką sprzedają.

Są takie strony które podają zestawienia cen w czasie, historie aukcji itd. tylko trzeba się troszkę wysilić...

Tu nie siedzą handlarze z "aktualnymi cennikami" i nie czekają na Wasze pytania :-)

Pytasz o sprzęt używany, a każdy egzemplarz jest w innym stanie technicznym i optycznym = różna wartość = różna cena itd.

Jak przez kilka miesięcy nie znajdziesz jakiegoś modelu taniej, to albo nie kupujesz albo płacisz tyle ile ktoś sobie życzy.

Żeby móc odpowiedzieć co jest "lepsze" dla Ciebie, a co "gorsze", to trzeba być Tobą i posłuchać jednego i drugiego wzmacniacza.

Każdy ma swój gust, jeden lubi w dźwięku ... a drugi ... co innego, nic o tym nie napisałeś.

Czego szukasz, na co zwracasz szczególną uwagę, jakie są Twoje preferencje muzyczne.

Nie napisałeś z czym (cały system) i gdzie (metraż) to ma zagrać itd.

Na czym polega ta wymiana ?

Co, na co i za co masz zamienić ?

itd.

itp.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Sprzęt używany nie ma cennika, to rynek kształtuje ceny, a te ceny są ruchome, raz w górę raz w dół. Ktoś chce sprzedać za 500zł, a drugi za "to samo" chce 1500zł, tyle że później przez bardzo długo możesz nie znaleźć nikogo kto też sprzeda za 500zł (ceny zupełnie przykładowe, nie odnoszą się do wzmacniaczy o które pytasz !!! ).

Generalnie dobry sprzęt z czasów gdy produkowano solidne klocki jest zawsze w cenie i co roku ceny na poszukiwane modele, te naprawdę warte uwagi, idą w górę na całym świecie.

Edytowane przez Pygar

Jaka wycena ? :-)

To nie jest skup - sprzedaż !

Tylko wątek o sprzęcie.

Ludzie o co Wy w ogóle pytacie ???

Jest coś takiego jak internet, google itd. tylko trzeba umieć korzystać z komputera, a nie tylko filmy i gry od rana do wieczora :-).

Jak "dziś" jakiś model sprzedaje 1-2 osoby na całym świecie, to jaka jest cena za daną rzecz ???

Chyba logiczne, że taka za jaką sprzedają.

Są takie strony które podają zestawienia cen w czasie, historie aukcji itd. tylko trzeba się troszkę wysilić...

Tu nie siedzą handlarze z "aktualnymi cennikami" i nie czekają na Wasze pytania :-)

Pytasz o sprzęt używany, a każdy egzemplarz jest w innym stanie technicznym i optycznym = różna wartość = różna cena itd.

Jak przez kilka miesięcy nie znajdziesz jakiegoś modelu taniej, to albo nie kupujesz albo płacisz tyle ile ktoś sobie życzy.

Żeby móc odpowiedzieć co jest "lepsze" dla Ciebie, a co "gorsze", to trzeba być Tobą i posłuchać jednego i drugiego wzmacniacza.

Każdy ma swój gust, jeden lubi w dźwięku ... a drugi ... co innego, nic o tym nie napisałeś.

Czego szukasz, na co zwracasz szczególną uwagę, jakie są Twoje preferencje muzyczne.

Nie napisałeś z czym (cały system) i gdzie (metraż) to ma zagrać itd.

Na czym polega ta wymiana ?

Co na co i za co masz zamienić ?

itd.

itp.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Sprzęt używany nie ma cennika, to rynek kształtuje ceny, a te ceny są ruchome, raz w górę raz w dół.

Generalnie dobry sprzęt z czasów gdy produkowano solidne klocki jest zawsze w cenie i co roku ceny na poszukiwane modele, te naprawdę warte uwagi, idą w górę na całym świecie.

WEydaje mi się że każda szanująca się firma ma swoją szkołę grania , np. marantz pm 80 i podobny model pm7000 grają podobnie ale lepiej gra starszy pm 80 , więc nie wiem w czym problem z oceną jak gra kazdy z wymienionych przeze mnie modeli tymbardziej że pytam który z nich jest lepszy, .Mam lampę yaqina ale ze względu na małe dzieci muszę się jej pozbyc i wrócić do tranzystora (na kilka sie już zamieniłem i nie byłem zadowolony więc wróciłem do punktu wyjscia). Jeśli chodzi o dźwięk lubie słuchac jazzu i spokojnego rocka, moje kolumny to avcon nortes po modyfikacji( grają o wiele lepiej niż oryginały) . Wymienione przeze mnie modele nie sa zbytnio popularne na aukcjach polskich , au9900 znalazłem za 4100zł zaś drugi za 2200 ale to wystawili handlarze więc cena też pewnie z kosmosu , dlatego zajżałem tutaj licząc na to że urzytkownicy i miłośnicy tej marki są w stanie mi pomóc, ale z tego co widze to na próżno. Myśląc o wycenie chodzi mi głównie o to ze jednak gdyby ten wzmacniacz nie trafił w moje preferencje odsłuchowe czy będę mógł go odsprzedać w jakichś rozsądnych pieniądzach, wymiana musiała by byc wysyłkowo więc nie mam możliwośći odsłuchu tych klocków. Czytałem opinie i generalnie powinienem byc zadowolony ale niepewność pozostaje. Wydawało mi się że kazdy na tym forum posiadający Sansui zna jego wartość bynajmniej ja swoich klocków znam i bynajmniej dla mnie jest to naturalne. Czy obecnie ktoś potrafi mi w dalszym ciągu pomóc w wyborze ?

WEydaje mi się że każda szanująca się firma ma swoją szkołę grania , np. marantz pm 80 i podobny model pm7000 grają podobnie ale lepiej gra starszy pm 80 , więc nie wiem w czym problem z oceną jak gra kazdy z wymienionych przeze mnie modeli tymbardziej że pytam który z nich jest lepszy, .Mam lampę yaqina ale ze względu na małe dzieci muszę się jej pozbyc i wrócić do tranzystora (na kilka sie już zamieniłem i nie byłem zadowolony więc wróciłem do punktu wyjscia). Jeśli chodzi o dźwięk lubie słuchac jazzu i spokojnego rocka, moje kolumny to avcon nortes po modyfikacji( grają o wiele lepiej niż oryginały) . Wymienione przeze mnie modele nie sa zbytnio popularne na aukcjach polskich , au9900 znalazłem za 4100zł zaś drugi za 2200 ale to wystawili handlarze więc cena też pewnie z kosmosu , dlatego zajżałem tutaj licząc na to że urzytkownicy i miłośnicy tej marki są w stanie mi pomóc, ale z tego co widze to na próżno. Myśląc o wycenie chodzi mi głównie o to ze jednak gdyby ten wzmacniacz nie trafił w moje preferencje odsłuchowe czy będę mógł go odsprzedać w jakichś rozsądnych pieniądzach, wymiana musiała by byc wysyłkowo więc nie mam możliwośći odsłuchu tych klocków. Czytałem opinie i generalnie powinienem byc zadowolony ale niepewność pozostaje. Wydawało mi się że kazdy na tym forum posiadający Sansui zna jego wartość bynajmniej ja swoich klocków znam i bynajmniej dla mnie jest to naturalne. Czy obecnie ktoś potrafi mi w dalszym ciągu pomóc w wyborze ?

zapmniałem dodać że cd to usher cd-7 po modyfikacji, pokój 25m2 , nie wiem co to da komuś bo dane techniczne sprzętu potrafię sprawdzić sam , interesuje mnie tylko który z nich lepiej potrafi zagrać i mniej więcej w jakiej cenie te wzmacniacze można nabyć orientacyjnie , czy ceny podane przeze mnie wogóle mają się jakoś do rzeczywistości.

Mój pokój ma 25m2 , sprzet z jakim to miało by grać to kolumny avcon nortes 1 po modyfikacji i cd Usher cd-7 równiez po modyfikacji . Słucham głoównie jazzu i spokojnego rocka. Znalazłem ceny 4100zł za model 9900 i 2200 za ten drugi tylko te ceny są u handlarzy więc nie wiem na ile są wiarygodne. nie wiem co ci da mój pozostały sprzet i wielkość pokoju bo akurat dane techniczne tych wzmacniaczy znalazłem w sieci i spokojnie zarówno jeden jak i drugi da radę mocowo . Myśląc o wycenie miałem na myśłi ceny orientacyjne a porównanie który lepiej gra to chyba nie jest trudne pytanie dla posiadacza wymienionych modeli tymbardziej że są to modele jednej marki i tej samej szkoły grania. Zamienić się chcę z lampy yaqina łeb w łeb (jej wartość to ok 2kzł) , niestety nie mam możliwości odsłuchu ( zbyt duża odległość) więc pozostaje mi zamiana wysyłkowo dlatego chciałbym sie upewnić że wybrałem najlepiej jak mogłem dlatego min. znalazłem się na tym forum. Stan wizualny obu wzmacniaczy jest dobry cudów nie będzie w tym wieku , stan techniczny : każdy z nich zapewnia że nie był zaden wzamcniacz naprawiany i są w oryginale.

82bialy

Raczej ciężko znaleźć na świecie kogoś, kto słuchał wszystkich wzmacniaczy danej firmy na przestrzeni 40-50 lat produkcji ... nawet wśród zagorzałych miłośników :-).

Kolumny o których piszesz mają następujące parametry :

Pasmo przenoszenia: 30 Hz – 40 kHz

Impedancja: 6 Ω

Moc znamionowa: 150 W

Efektywność: 88 dB

Wymiary: 250 x 400 x 1100 mm

Waga: 47 kg (sztuka)

Jak się pomyliłem, to mnie popraw.

Sansui AU-G90X ma moc 130W przy 8 Ohm (mało popularny -> nisze ceny )

AU-9900 ma 80W przy 8 Ohm. (prawdziwy Vintage -> wysokie ceny , ma swoich zwolenników, dobry pod źródła analogowe -> gramofon )

Pierwszy jest z tzw. chudych lat, drugi jest zbudowany jak czołg.

AU-G90X poradzi sobie z trudniejszymi kolumnami, gdybyś w przyszłości zmieniał na inne.

Oba bez trudu poradzą sobie z Twoimi kolumnami.

Tu pojawia się kwestia czy masz kogoś zaufanego, kto zrobi właściwy przegląd, wyczyści, zakonserwuje i wyreguluje wzmacniacz gdy go kupisz, to jest ważne z punktu widzenia przyjemności obsługi i wyciągnięcia ze sprzętu maksimum możliwości.

Starszy model ma swój urok wizualny jaki i posiada specyficzny sposób prezentacji muzyki, będzie bardziej miękki, cieplejszy i muzykalniejszy, lekko skręca w stronę bardzo miłego, przytulnego dźwięku.

AU-X90X za to będzie bardziej neutralny, energiczniejszy, z szybszym, lepiej kontrolowanym basem i większą ilością szczegółów (bardziej "analityczny" ).

Ogólnie szukając wzmacniacza trzeba przede wszystkim brać pod uwagę kolumny jakimi dysponujemy i na którą "erę" załapuje się ich konstrukcja. Ze starszymi kolumnami dobrze zgra się sprzęt z "tamtych czasów", a czym nowsza kolumna, tym bardziej rosną wymagania względem amplifikacji. Na szczęście Twoje kolumny są bardzo mało wybredne.

W kwestii "na zaś" ... to AU-90X będzie bardziej przyszłościowy, nowszy schemat, lepsze rozwiązania inżynierskie "blisko" serii Alpha ( protoplasta ) .

Co do cen, to trzeba sprawdzać jaka cena była w "ostatnim czasie", nie wymagaj żeby miłośnicy marki śledzili ceny na rynku.

My słuchamy muzyki z Naszych klocków, a nie handlujemy sprzętem :-).

To zajęcie dla handlarzy lub poszukiwaczy wybranego modelu, którzy śledzą ceny na rynku, bo noszą się z zamiarem kupna. Może znajdzie się ktoś, kto odrobił za Ciebie "zadanie domowe" i odpowie Ci na PW.

Inaczej będzie trzeba się trochę wysilić ... :-).

Ogólna zasada jest taka, że nie pisze się na "kanale ogólnym" o cenach sprzętu, bo to wprowadza niezdrowe emocje i stanowi łatwy trop dla handlarzy.

Nikt rozsądny nie będzie tu rzucał cenami, bo nie ma większej głupoty.

Cwaniaki z Allegro tylko czekają na takie " łatwe kąski".

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Stare modele Vintage są poszukiwane szczególnie za granicą i tam osiągają znaczne ceny, u Nas w kraju kwestia cen jest bardzo dyskusyjna, jest mała podaż i ceny są takie jakie są. Szukaj u właścicieli, a nie u handlarzy.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.