Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, bkeram napisał:

@michal rozmus Na Twoim miejscu nie sugerowałbym się opiniami.

ale bardzo dobrze u mnie sprawdzają się Focal Sopra 1.

Masz rację, że u mnie to zagra pewnie trochę inaczej ale zawsze warto posłuchać innych. Może ktoś już przerabiał podobny temat i ma ciekawe informacje.

Z czym grają te sopry? Sansui? Ciekawe zestawienie ( w sensie że głośniki pewnie sporo droższe od wzmacniacza:)  

• 2 tygodnie później...
23 godziny temu, pawcioo3 napisał:
  Pokaż ukrytą zawartość | Pokaż zawartość +18

Tak to powinno być od początku 🙂 jak z fabryki wychodzi

Powinno, ale nie jest… fabryczne kolumny mają spory potencjał jeśli chodzi o zwrotnice…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

21 godzin temu, san-sui napisał:

@ Piotr Marzanna pozbywasz się Sansui B/C-2105?

Tak🙂.. Sprzęt jest ciekawy i chcę poznać kolejne modele i ich brzmienie 😉..

3 godziny temu, Piotr Marzanna napisał:

Tak🙂.. Sprzęt jest ciekawy i chcę poznać kolejne modele i ich brzmienie 😉..

Szybko. Nawet nie zdążył się porządnie zgrać w Twoim systemie.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Jak widać nastał czas na poważne zmiany. Więcej bywalców wystawia sprzęty.

Ładny, barwnie grający zestaw @Bumpalumpa: Sansui AU-@907MR, T+A TCI 3R, Sony CDP-557ESD.

Też lubię i tylko tak, kolumny z linią transmisyjną. Ciekawe czy próbowałeś kable srebrne RCA?

Ciekawe co teraz?  Jaki kierunek? 

san-sui a bardziej konkretnie o co chodzi  ?  Trochę tak chaotycznie napisałeś.

Kilka informacji , ale o kim , o czym ?

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Cholera 

jasna 😕

• 2 tygodnie później...

Dobra,panowie. Czas coś zmienić i popróbować. Jaki klocek polecacie do  muzyki spod znaku gitary i bębnów.np.od Zeppelin po Porcupine Treee, od John Abercrombie po Cinematic Orchestra. Kobiet w zasadzie nie słucham choć czasem Anja Garbarek czy Cassandra Wilson gości na talerzu ,,cd I czy osławiona b2103 nadawała się do takich wyczynów? 

Edytowane przez olq

Witam olq.

Jest wielce prawdopodobne, że ten sprzęt ( B 2103 ) spełni oczekiwania , czyli dobrze się zaprezentuje z tego rodzaju muzyką. To wielce prawdopodobne, tyczy się temu, że wszak sam wzmacniacz nie gra. O wszystkim decyduje cały zestaw i pomieszczenie. 2103 to szybki, dobrze grający pełnym pasmem sprzęt. W dobrym zestawie zagra z mocnym, zwartym basem, dobrą średnicą i górą. Jak jesteś z Lubelskiego, mam taki i można go u mnie posłuchać. Kol. Szymon Faber , który ma do czynienia z masą różnych sprzetów, bardzo dobrze o nim się wyraża. Z mojej strony też polecam. Nie jest to jedyny mój sprzęt Sansui. 

Pozdrawiam.

Wiedziałem że na was można polegać. Niestety janvideo24 mieszkam w okolicach Legnicy,wiec kawałek na odwiedziny;) Pomieszczenie adoptowane,będzie jeszcze doposażonei opomiarowane. Zestaw mam chyba ze 3moze4 lata bez zmian i  nie ruszam, chciałem coś sobie ciekawego nowego ufundować i porównywać bez presji czasu. Accu miałem ,Luxman też był,może pora na Sansuia, troszkę się ich pojawiło w sprzedaży,a cenie wytwory wskośnookichy inżynierów. Z tego co wyczytalem to trzeba mieć pod ręką zgrabnego elektronika bo parametry się rozjeżdzają i trzeba czase grzebnąć-w sumie nic dziwnego w końcu sprzęt pełnoletni. Ciekawe czy ktoś podłaczał do rzeczonej końcówki inne pre niż firmowe?

Edytowane przez olq

Jeżeli byś  kupił i potrzebował fachowca do ustawienia,przeglądu , masz takiego w Wałbrzychu- Bumpalump.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Grałem z wieloma końcówkami Sansui i na różnych pre, tanich i drogich i skończyło się na bezpośrednim  łączeniu z dobrze grającym źródłem, np CD ale należy wówczas starannie dobierać kable między nimi. 

14 godzin temu, olq napisał:

Wiedziałem że na was można polegać. Niestety janvideo24 mieszkam w okolicach Legnicy,wiec kawałek na odwiedziny;) Pomieszczenie adoptowane,będzie jeszcze doposażonei opomiarowane. Zestaw mam chyba ze 3moze4 lata bez zmian i  nie ruszam, chciałem coś sobie ciekawego nowego ufundować i porównywać bez presji czasu. Accu miałem ,Luxman też był,może pora na Sansuia, troszkę się ich pojawiło w sprzedaży,a cenie wytwory wskośnookichy inżynierów. Z tego co wyczytalem to trzeba mieć pod ręką zgrabnego elektronika bo parametry się rozjeżdzają i trzeba czase grzebnąć-w sumie nic dziwnego w końcu sprzęt pełnoletni. Ciekawe czy ktoś podłaczał do rzeczonej końcówki inne pre niż firmowe?

Sprzęt nietuzinkowy i mający w sobie to -coś- , warto się z nim zapoznać..

Witaj olq.

W przypadku adotowanego pomieszczenia, to Sansui B 2103 powinien pokazać naprawdę dużo. To solidny sprzęt. Miałem kilka pre, Luxamana, mam Sansui C 2301 orac C 2302, miałem też kilka innych, również lampowych. Przy dobrze zgranym zestawie jest różnica z pre i bez. Nie koniecznie z Sansui, tyb bardziej, że B 2102 i B 2103 nie miały dedykowanych pre, taka ich natura. Nie wiem czemu, może i miało być coś w planach, może okazało się, że już kasy na rozwój brak. Nie wiem. Pewien znafca tematu już zabrał głos w tej dyskusji i twierdzi inaczej co nie dziwi, bo wszak jest znafcą. Taki pożyteczny  inaczej. Jednak można odczuć, kiedy jest pre a kiedy go nie ma. Głębia czarnego tła, przestrzeń, dynamika. W B 2103 są potencjometry i pozwalają one na regulowanie liniowo poziomu sygnału wejściowego. Jest nawet możiwość wyrównania pozziomu między kanałami poprzez te właśnie potencjometry. Mają taki fajny sprzęg mechaniczny, który na to pozwala. Na forum Szymona Fabera jest właśnie ocena tego B 2103 w adoptowanym pomieszczeniu odsłuchowym. Sam byłem u niego i ta końcówka bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Potrafiła zapanować nad potężnymi kolumnami. Dynamika, rozdzielczość, wszystko było super. Za dygresję na teat znafstwa przepraszam, ale trzeba pilnować merytorycznego podejścia do tematu a nie fantazje .

Pozdrawiam.

W dniu 15.06.2022 o 13:05, janvideo24 napisał:

Witaj olq.

W przypadku adotowanego pomieszczenia, to Sansui B 2103 powinien pokazać naprawdę dużo. To solidny sprzęt. Miałem kilka pre, Luxamana, mam Sansui C 2301 orac C 2302, miałem też kilka innych, również lampowych. Przy dobrze zgranym zestawie jest różnica z pre i bez. Nie koniecznie z Sansui, tyb bardziej, że B 2102 i B 2103 nie miały dedykowanych pre, taka ich natura. Nie wiem czemu, może i miało być coś w planach, może okazało się, że już kasy na rozwój brak. Nie wiem. Pewien znafca tematu już zabrał głos w tej dyskusji i twierdzi inaczej co nie dziwi, bo wszak jest znafcą. Taki pożyteczny  inaczej. Jednak można odczuć, kiedy jest pre a kiedy go nie ma. Głębia czarnego tła, przestrzeń, dynamika. W B 2103 są potencjometry i pozwalają one na regulowanie liniowo poziomu sygnału wejściowego. Jest nawet możiwość wyrównania pozziomu między kanałami poprzez te właśnie potencjometry. Mają taki fajny sprzęg mechaniczny, który na to pozwala. Na forum Szymona Fabera jest właśnie ocena tego B 2103 w adoptowanym pomieszczeniu odsłuchowym. Sam byłem u niego i ta końcówka bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Potrafiła zapanować nad potężnymi kolumnami. Dynamika, rozdzielczość, wszystko było super. Za dygresję na teat znafstwa przepraszam, ale trzeba pilnować merytorycznego podejścia do tematu a nie fantazje .

Pozdrawiam.

Do Wałbrzycha rzut beretem więc już jest fajnie. Pytanie-na ściance tylnej są 3 pary złącz RCA, jedne fixed(chyba stałe) i regulowane(variable) .? Preamp podłacza się pod variable,  a np. CD bez regulacji wyjścia pod fixed?

Zacząłem się rozglądać i znalazłem ofertę z Wieliczki na 2103. To ktoś z Was,forumowiczów może? czy branża handlowa? 🙂

Pozdrawiam

Edytowane przez olq

Miałem sporo okazji do odsłuchów różnie złożonych zestawów, z pre i bez pre i nie zgadzam się z janvideo24. Więcej. Zauważam tendencyjne złośliwości. W jakim celu?

Popieram to co napisał san-sui. Warto najpierw spróbować. 

Witam.

LJ3. Masz swoje niezbywalne prawo do tego co piszesz, jednak właśnie z tego powodu napisałem, że zapraszam do mnie . Mam jak pisałem dwa pre Sansui C 2301 oraz C 2302. Nawet między nimi można wychwycić różnicę przy odbiorze z końcówką. Fakt, nie jest to wielka różnica, ale jest. 

Co do ,,tendencyjnych złośliwości,, - słusznie to ująłeś. Nie rozwijam tego dalej.

olq

Mylisz się , to wejścia fixed slużą do  podłączenia pre, gdyz wtedy mamy regulację poprzez pre i tylko takie.B 2103 ma i wejścia XLR i RCA tego typu. Wejścia variable służą do podpięcia np żródła cd bez regulacji poziomu wyściowego. Wtedy właśnie potęcjometry końcówki dają możliwość regulacji wzmocnienia. Jeżeli jednak masz dobre pre, warto zestaw spiąć- końcówka, pre, żródło. Końcówka B 2103 MOS Vintage, bo o takiej piszę, ma taką jakość , że nawet bez pre jest najwyższych lotów, to fakt. Nie będę wchodził w dyskusję o tym czy lepiej z pre, czy nie. Napisałem co można usłyszeć w zestawieniu Sansui C 2301 lub  C 2302. . Słuchałem też z Luxmanem i też była różnica. Jednak pre Lux-a miałem już dawno, nie pamiętam już symbolu. Nie pasowało wizualnie do Sansui, więc nie mam. Jak już wcześniej napisałem, nie gra tylko końcówka, pre, gra cały zestaw wraz pomieszczeniem. Przy dobrze dobranych elentach można porównywać każdy z nich ( bez pomieszczenia) i słychać wszystko, kable, kondycjoner lub jego brak, wszystko to co w torze. Dywagacje, że słyszałem różne sestawy są właśnie takie, że słyszałem gdzieś u kogoś przez ileś tam i tyle. Potem włąśnie takie ,,Tendencyjne złośliwości,, bo inny to tak czy siak. Mam, słyszę, mogę napisać . Niedowiarkom mogę zaprezentować. Jednak właśnie takim co kiedyś, gdzieś kiedyś słyszeli zdarza się z mojej strony przeczytać ,,tendencyjne złośliwości,, . Każdy zestaw musi się zgrać i by ocenić jego sostateczne brzmienie trzeba więcej jak kilku minut czy godzin. 

Tyle z mojej strony. Zakup Sansui B2103 MOS Vintage uważam ze szech stron za dobrą decyzję. Czy trzeba dokupić pre, to decyzja ewentualnego właściciela. Można, choć ten model nie miał dedykowanego Pre i dla estetów wizualnych będzie to problem. Dwa , większość B 2103 MOS  Vintage jest w kolorze miodowo-złotym i jedynie C 2302 ma podobny odcień. Ceny tego Pre zaś są bardzo wysokie. Należy pamiętać, że jest też taki wypust Sansui jak B 2102 i C 2102 oraz niższe jeszcze B 2102 i C 2101 bez onaczeń Vintage i to już inna liga, całkiem odstająca od poziomu powyżej opisywanych zestawów.

Ewentualnego sprzedawcę zaś z Wieliczki czy okolic nie znam, nie mogę się więc wypowiadać.

Pozdrawiam.

Cześć

Dziękuję Janku za instruktaż dotyczących wejść. Z tego co pamiętam po RCA brzmi sprzęt podobnie jak na XLRach?.  Zainteresowanie tą końcówką wzięło sie też stąd że jak wielokrotnie pisano -gra bardzo dobrze bez pre.  Ale jako że u mnie jest wyjście pre a spotkałem się z opiniami że jest bardzo ciekawe ,na lepszym poziomie niż końcówka, stąd też ciekawość spięcia jej z B2103. Moje głośniki nie są zbyt trudnym obciążeniem -impedancja nie spada aponiżzej 3 Ohm,więc pole do popisu bedzie spore. 

Następne pytanie,czy wystarczy waszym zdaniem zastosować zwykły toroidalny transformator na równe 100V na uzwojeniu wtórnym(np.z firmy toroidy) czy szukać czegoś bardziej wyrafinowanego?

Jak widać ocena innych tylko w/g siebie, gdzieś kiedyś słyszał ale ma zawsze dużo do napisania. 

Co do odsłuchów to mam sporo sprzętów, w tym Sansui i ciągły kontakt z kolegą, który ma tych kloców cały "stos", w tym na stałe, na regale trzy końcówki i kilka szt. integr Alpha. Dostęp do jego sprzętu mam niemal w każdej chwili i bez ograniczeń więc o czym mowa. 

janvideo24 Nie znasz, nie wiesz a dużo piszesz nie w temacie! 

"Głębia czarnego tła, przestrzeń, dynamika otwiera się".

Bez pre jest tego więcej i wyraźniejsze. Jest bardziej zauważalna przezroczystość systemu, nie tylko z końcówką Sansui B-2103 ale słychać to równiwż z innymi, gdy grają z dobrym źródłem i dobrymi głośnikami.  

Każdy o tym wie, że prosta zamiana kabelków RCA, XLR wpiętych między CD i wzmacniaczem, sporo dodaje od siebie, potrafi zmienić niemal wszystko, a cóż dopiero wpięte pre (do czego potrzeba wówczas już 2-ch par kabelków 😁).

Pre dodaje od siebie więcej niż kabel i każde pre robi to na swój sposób. 

Edytowane przez LJ3
2 godziny temu, olq napisał:

CześćZ tego co pamiętam po RCA brzmi sprzęt podobnie jak na XLRach?. 

Opinie są podzielone. W mojej 907mr ja różnicy, poza tym że po xlr jest głośniej, nie słyszę. Ale akurat kable RCA mam fajne a xlr podstawowe. Najlepiej próbować.

Jak ci sansui zagra to i na RCA i na xlr. Jak nie to nawet xlr nie pomoże;)

Następne pytanie,czy wystarczy waszym zdaniem zastosować zwykły toroidalny transformator na równe 100V na uzwojeniu wtórnym(np.z firmy toroidy) czy szukać czegoś bardziej wyrafinowanego?

Ważne żeby miało zapas "mocy". No i 100v a nie 110. 

LJ3

Jak już pisałem, możesz sobie pisać co chcesz, twoja sprawa. Tyle i aż tyle. Dyskusja z kimś co ma dostęp to jak zwykle podobnie jak z innym tu obecnym, mało wnosi do tematu, więc nie ma co śmiecić wątek. Miłego dnia, nocy, ranka masz gościu od Janka...

olq

Podobnie jak michał rozmus, aktualnie mam dużo lepsze RCA jak XLR. Jednak słyszałem różnicę XLR a RCA , kiedy miałem jeszcze słaby RCA a Oyaide Tumani v II. Kable zawsze dużo mogą zmienić, to zawsze było do usłyszenia. Trafo może być Toroidy, byle na wyjściu było 100V i 1000W mocy, będzie wystarczający zapas. Udanej zabawy z B 2103.

Byłem dziś u szwagra w graciarni bo coś mi sie wydawało że miał to co szukam i sie nie pomyliłem.

Takie cos znalazłem, trafo zasilało całą szafe sterowniczą turbiny energertycznej.   Ponoć jeszcze gdzieś będzie miał trafo na 100V. Ale to wydaje mi się ok,tym bardziej mieszkam niedaleko trafo zasilającego i u mnie napięcie oscyluje wokół 240V -+ 5V,a tu odczep z 240v jest dostępny 🙂

obraz_2022-06-18_161706145.png

240-100.jpg

19 godzin temu, michal rozmus napisał:

Opinie są podzielone. W mojej 907mr ja różnicy, poza tym że po xlr jest głośniej, nie słyszę. Ale akurat kable RCA mam fajne a xlr podstawowe. Najlepiej próbować.

Jak ci sansui zagra to i na RCA i na xlr. Jak nie to nawet xlr nie pomoże;)

Zeby ocenić xlr do rca to trzeba porównywać ten sam model,inaczej mija się z celem porównanie.

37 minut temu, olq napisał:

Zeby ocenić xlr do rca to trzeba porównywać ten sam model,inaczej mija się z celem porównanie.

Dokładnie tak i to chyba oczywista sprawa.

Porównywalem srebrny  interkobiekt MB Audio Cable Diamond i roznica jest ewidentna nawet na niskim modelu z wejściem zbalansowanym i RCA

Takie cos znalazłem

Idealna baza do zbudowania bdb zasilacza dla Japonskiego sprzetu

Aż zazdroszczę w pozytywnym tego słowa znaczeniu 

Edytowane przez Bumpalump
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.