Skocz do zawartości
IGNORED

Wtórnik Katodowy dla początkującego

2A3_fan

Rekomendowane odpowiedzi

Nie "be" tylko zaciekawiło mnie dlaczego? Przecież z wtórnika nie będziemy dostawać aż takich amplitud napięcia wyjściowego żeby to, czy katoda jest na 50V czy 10V robiło różnicę.

Jestem Europejczykiem.

To że "nie będzie aż takich amplitud" nie znaczy że można zrobić jak popadnie. Zresztą co komu przeszkadza te 50V na wyjściu? Kond tam i tak musi być, nie ma rady. A nie będę kaleczył wtórnika tylko po to żeby się tam dało zastosować konda na 25V bo to gówniana oszczędność.

pr1nce, 19 Sty 2010, 18:35

>Panowie, pogadajmy merytorycznie :)

>

>- ilo watowe maja byc te rezystory do schematu?

Dla mojego schematu przy zasilaniu 100-120V wystarczą 0,6W

>- czy rezysor od wyjscia do masy moze miec dowolną wartosc z przedzialu 220-680k ?

w zasadzie tak, byle były jednakowe w obu kanałach ;-)

>- czy nie powinno byc dobrej klasy kondensatora przed zasilaniem anody ?

U mnie jest - w zasilaczu którego nie zamieszczałem, bo to raczej oczywiste.

>scarFace, 19 Sty 2010, 17:58

>Czy my Polacy to zawsze i wszedzie musimy się kłócić ??? jak w sejmie

Ależ ja się z nikim nie kłócę tylko pytam o to, skąd wzięły się takie a nie inne rozwiązania.

Zauważyłem, że niezbyt doświadczonym Kolegom pewne dość arbitralnie przyjęte rozwiązania przedstawia się jako obowiązujący kanon. Wolałbym, żeby to forum pozwalało zdobywać wiedzę i uczyło myśleć a nie służyło za hodowlę czcicieli takich czy innych ultrakonstruktorów. Naprawdę lepiej żeby padały pytania nawet irytujące czy głupie niż żebyśmy brali na wiarę wszystko co ktoś powie.

Jestem Europejczykiem.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jaro_747

"Wolałbym, żeby to forum pozwalało zdobywać wiedzę i uczyło myśleć a nie służyło za hodowlę czcicieli takich czy innych ultrakonstruktorów. Naprawdę lepiej żeby padały pytania nawet irytujące czy głupie niż żebyśmy brali na wiarę wszystko co ktoś powie."

Zdanie Twoje szanuję ale;

Po zdobywanie wiedzy należy udać się do szkoły, o właściwym profilu.

Tu można jedynie wymieniać się jej owocami i nabytymi w czasie jej pogłębiania spostrzeżeniami.

Nie posiadając podstaw przedmiotowych trudno nawet zadać sensowne pytanie.

Teraz mówisz o ludziach którzy od wczesnej młodości interesowali sie elektroniką i mieli możliwość rozwoju w tym temacie, a co z ludzmi ktorych ta sztuka zainteresowała w pózniejszym wieku????? Szkoła??? nie!!! raczej praca i samouctwo poprzez ksiązki artykuły- teoria, a praktyka i porady - forum. NIE BADZMY EGOISTAMI ZAPATRZONYMI WE WŁASNE UMIEJETNOSCI I WIEDZE!!!!! TO MOJE ZDANIE! Pozdrawiam.

>stary bej, 20 Sty 2010, 06:41

>Nie posiadając podstaw przedmiotowych trudno nawet zadać sensowne pytanie.

Faktem jest, że czasem widać brak znajomości pomysłów panów Ohma i Kirchhoffa :-(.

Jestem Europejczykiem.

Może to pomoże zainteresowanym TubeCad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , po instalacji w panelu sterowania > Opcje regionalne i językowe > Dostosuj format , zmienić przecinek na kropkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli już nie chcemy obciążać tak tej triody rezystancją w katodzie, to posunąłbym się nawet do zasilania symetrycznego, aby wyeliminować ten kondensator za trafem.

połącz masy srebrzanką od we, kolejno, do zasilacza a żarzenie jak pisze Mc

zapomnij przy lampie o takich pierdołach jak "gwiazda"

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

piotr_37, 20 Sty 2010, 15:03

>Może to pomoże zainteresowanym TubeCad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , po instalacji w panelu

>sterowania > Opcje regionalne i językowe > Dostosuj format , zmienić przecinek na kropkę.

Ten program jest płatny, kosztuje aż 39 USD i mocno w tym uczestniczył John Broskie, który daje za free mnóstwo bezcennych artykułów na swoim sajcie. Okradasz takim propagowaniem piractwa człowieka. Nie stać Cię na wydanie 39 USD, to korzystaj z materiałów za free.

Ukryta Zawartość

>madly

Program dostępny w sieci ,nie ma klucza itp.Nie znam angielskiego nie czytałem helpa programu jak mam wiedzieć iż jest płatny ? Jeżeli masz na swoim kompie tylko i wyłącznie legalne oprogramowanie oraz muzykę i filmy do których masz oryginały oraz stać Cię na to to o.k jeżeli jednak nie to daj odbój.

piotr_37, 25 Sty 2010, 00:01

>>madly

>Program dostępny w sieci ,nie ma klucza itp.Nie znam angielskiego nie czytałem helpa programu jak

>mam wiedzieć iż jest płatny ? Jeżeli masz na swoim kompie tylko i wyłącznie legalne oprogramowanie

>oraz muzykę i filmy do których masz oryginały oraz stać Cię na to to o.k jeżeli jednak nie to daj

>odbój.

ROTFL. Tłumaczenie zaiste rodem z podstawówki. Ten program jest sprzedawany wyłącznie na CD, nigdzie przez twórców programu nie był umieszczany. Skąd mogłeś to ściągnąć?

Tak się składa, że kupiłem ten program, a na kompie mam legalny soft. Jak mnie na coś nie stać, to pracuję na sofcie typu open source czy freeware. Można być czystym. Nie zasłaniaj się tym, że inni kradną i nie przyczyniaj się do tego. EOT.

piotr_37, 25 Sty 2010, 00:19

>Czyli wychodzi z tego iż go kupiłem. :) EOT

To nie jest ani śmieszne, ani zabawne. Jeśli moja uwaga kompletnie nie trafia do twojej wyobraźni, czy sumienia, sprawę kieruję do moderacji. A w zasadzie powinien się tym zająć inny organ...

Przypominam, że okradasz nie korporację zarabiającą tłuste miliardy (chociaż czyn jest taki sam), a człowieka z imienia i nazwiska, legendę światka lampowego, bezinteresownie udzielającego się, który zapewne sprzedał kilkadziesiąt takich niszowych programów, a wpływy z softu może zwróciły poniesione na stworzenie oprogramowania koszty...

pr1nce, - jaką masę jakiego anodowego do jakiego pinu 9

myśl trochę (w podtekście - ucz się)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

pr1nce, 25 Sty 2010, 08:10

>Mi chodzi przede wszyskim o to, jak podlaczyc zasilacze (anodowy i zarzenia) to podstawki lampy.

>Oba zasilacze beda zasilaly pradem stalym.

>

>Aktualnie planuje zrobic nastepujaco:

>Złączyc piny 4 i 5 ze sobą, do jednego z nich doprowadzić +6.3v a do pinu 9 podlaczyc masę.

>Złączyć piny 1 i 6 ze sobą, do 1 podlaczyc +90vdc a do pinu 9 podlaczyc mase.

Łomatko!

Nie rób nic z lampami, bo widzę że nawet nie potrafisz schematów czytać! Serio. Jeszcze Cię prąd dupnie i tyle z tego będzie.

Wartością R1 i R2 regulujesz napięcie anodowe. W triodzie jest tak, że prąd anodowy zależy dość silnie od napięcia anodowego, ale to nie sposób na jego regulację. Tej najlepiej dokonać poprzez zmianę rezystorów w dzielniku lub rezystorem katodowym (najlepiej dzielnikiem). Tylko uważaj żebyś nie zaniżył zbyt mocno rezystancji wejściowej. Napięcie anodowe ustal na jakiejś wartości, dla ECC88 nie za dużo - powiedzmy 90-120V. Większe napięcia to E88CC.

Ważnym parametrem , który nalezy sprawdzić jest napięcie polaryzacji siatki , które dla ecc88 ( lub e88cc ) powinno wynosić około 2V przy napięciu anodowym 90V - mierzysz je na rezystorze katodowym ( miedzy katoda a masą )

...there is no spoon...

PS

w sklepie AVT mozna kupić łatwy w montażu i ciekawy w zasilaniu kit/płytkę bufora lampowego- wtórnika katodowego za kilka złotych .

Jest tez kit/płytka preampu mini z Audiotonu - równie prosty i tani.

Połączenie tych dwóch daje wysoko ceniony Preamp Nr3

Stosuję je namiętnie :-)

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.