Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe - warto czy nie!!!

maszmol

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, to wy audiofile mówicie, że coś gra dobrze, albo źle, a nawet nie słyszeliście jak gra....

Później są takie właśnie oceny jakie są. A mój system gra bardzo dobrze - pokazujecie tylko prawdziwą wiedzę, a w zasadzie jej brak....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Popatrzcie sobie na ostatnie fotki na temacie: "Lubuskie odsłuchy",jak czytam co piszą to i widzę,że chłopaki wiedzą i słyszą co mówią.A jak czytam wypociny ludzi,którzy mają kolumny wciśnięte w kąty,z meblościanką i telewizorem pośrodku,to sorry,co facet może wiedzieć o scenie,lokalizacji,przestrzeni czy głębi,jak u niego muzyka gra w jednym wymiarze,płasko jak naleśnik.Tyle.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Wśród sceptyków jest przekonanie, że wszystko zmierzono i zbadano DO KOŃCA. Czy na pewno???

Wpływ elektroniki na audiofilskość przekazu nie jest ważną i rozwiniętą dziedziną dociekań, porównywalną do badań kosmicznych, czy funkcjonowania organizmu człowieka. A przecież i w tych dziedzinach jesteśmy w piaskownicy...

Lecz jak wytłumaczyć fakt, że np. po wymianie sieciówki, 3-4 nieznane sobie osoby, opisują powiedzmy 3 IDENTYCZNIE cechy poprawy czy pogorszenia brzmienia. Nie zdarza się to zbyt często. A jednak...

Zbiorowe szaleństwo? Bo prawdopodobieństwo takiego trafu jest chyba równe temu w totolotku. Z tym, że w totka grają miliony i kreślą miliardy kuponów...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Pełna zgoda z Kyle 8 Lip 2010 12:45 Trzeba kosztownego transformera 3-7kW zaraz po głównych bezpiecznikach ,a następnie linii zasilającej co najmniej na poziomie alfa3occ furutech,lub the revelations vdh.

Krzysiek

Problem polega na tym, że typowy filtr przeciwzakłóceniowy posiada wartości elementów LC pewnie kilkaset razy większe niż zwykły kabel. Podaje się także maksymalną absorpcję energii np.1,1 kJ. Stąd moje pytanie o wartości RLC w kablach sieciowych bo pewnie ich specyficzna konstrukcja coś tam filtruje nie wiadomo tylko jak bardzo. Elementy LC mogą wpływać na fazę, a R powodować spadek napięcia, tak samo wpływ może mieć specyficzne ułożenie przewodów, które może likwidować w niewielkim stopniu zakłócenia wewnętrzne czy super ekranowanie. Tylko pytanie na ile to lepiej działa niż zwykłe filtry przeciwzakłóceniowe. Już bardziej przemawiają do mnie kable kondycjonery z dodatkowymi filtrami jak choćby te z amparoaudio, ale zastanawiam się jakie elementy znajdują się w środku i czy tak bardzo różnią się od zwykłego filtra. Gniazdo które pokazałem wcześniej filtruje nam napięcie bezpośrednio przed samym zasilaniem wewnętrznym sprzętu z pominięciem wcześniejszych styków. Generalnie koszt listwy przeciwzakłóceniowej i ewentualnego gniazda z filtrem zamknie się pewnie w kwocie 100-300zł. Więc znawców tematu pytam co więcej może zrobić sam kabel o specyficznej konstrukcji?

Jeszcze schemat przykładowej listwy przeciwzakłóceniowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12725-100000091 1278595649_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> stefek

Nie wiem czy do mnie pijesz, bo mam taka mebloscianke z TV po srodku, ktora wedlug Ciebie mnie dyskwalifikuje w dyskusji.

Tyle ze wyobraz sobie ... jest przestrzen, jest glebia, sa zrodla pozorne, jest lokalizacja.

Nie pisze ze jest idealnie.

Nie napisalem takze ze podwazam zasadnosc stosowania kabli. Jeno zadaje pytania. Po to aby dowiedziec sie czy cos zamiast czegos moze robic to samo lub analogicznie.

Mialem takze doswiadczenie zwiazane z sieciowka w cenie ok. 400zl, ktore zmienialo dzwiek pewnego zestawu subiektywnie na plus. Nieznacznie ale jednak.

Ale to byl tamten zestaw, tamta sieciowka, tamten czas i miejsce.

Wiem ze moge cos w swoim systemie poprawic wlasnie w zasilaniu, ale chce takze wiedziec co i dlaczego.

Nie kloce sie, dyskutuje.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

>>Marcin K.

Dodatkowo pragnę zauważyć, że zniesławienie przy użyciu środków masowego przekazu jest obarczone karą grzywny lub pozbawienia wolności do 1 roku (art. 212. § 2. K.k.). Posty na forach są dopuszczone jako dowód w sprawie.

Wszystkie tego typu filtry wprowadzają więcej problemów niż eliminują .Proszę zobaczyć ile kosztują najdroższe listwy . To m.in.tłumaczy trudności i pewne wymagania ,których takie proste rozwiązania nie spełniają.

greenme, 8 Lip 2010, 11:46

>Czy montaż poniższego wtyku w sprzęcie bardziej wrażliwym na zasilanie lepiej filtruje ewentualne

>zakłócenia niż kable sieciowe (pomijając, to że po drodze mamy dwa styki mniej)?

Spotkałem się z przypadkiem, że pokazane przez Ciebie urządzenie wręcz psuło dźwięk w przeciwieństwie do niektórych kabli. Montaż tego jest na tyle zgubny że trudno porównać jak było przed i po - za długi czas na wkręcenie, wlutowanie itd. W moim systemie jest po drodze listwa zasilająca, ale pozbawiona wszelkich bezpieczników, kondensatorów i dławików, bo bez nich "lepiej gra" - za to są kable może niezbyt drogie ale jednak znacznie poprawiające dźwięk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> 747

Wyobraz sobie ze listwy filtrujace to nie sa urzadzenia stosowane tylko w audio.

Stosuje sie je takze w telekomunikacji, medycynie i pewnie jeszcze kilku dziedzinach gdzie precyzja jest porzadzana.

Czy sadzisz ze tylko zastosowania audio maja najwyzsze wymagania co do pradu ?

A jakos dziwnie sie sklada ze tylko w audio wszystko jest liczone w "piecsetkach" i "tysiacach" i kilka razy wiekszych cenach.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Ja pokazałem przykład być może nie z najwyższej półki i zapytałem grzecznie osoby obeznane w temacie o wyjaśnienie zasady działania kabli sieciowych. Oczywiście, że można znaleźć rozwiązania droższe i tańsze (lepsze gorsze). Z drugiej strony jeśli nie wiadomo jak taki kabel sieciowy działa to także nie można stwierdzić czy nie wprowadza więcej problemów niż eliminuje.

Pozdrawiam serdecznie.

Rozumiem, że kabel sieciowy z jego właściwościami RLC i specyficznym ułożeniem przewodów jest pewną formą pasywnego filtra przeciwzakłóceniowego (pewnie w zależności od producenta inną) czy też robi on z zasilaniem coś więcej?

Problem polega na tym, że Wam nic nie można powiedzieć, macie swoje "wąskie" schematy i nie macie zamiaru z nich wyjść. Ja też miałem TV po środku i grało to wyśmienicie, była głębia, były także źródła pozorne, dźwięk spokojnie wychodził poza kolumny we wszystkich kierunkach, no ale przecież to się nie mieści w schemacie, więc na pewno to nie zagra. Ocena wnętrza po opakowaniu.

Pragnę też nadmienić, że nikogo nie próbowałem obrazić, nikogo nie próbowałem przekonać, chciałem tylko pokazać jak to tak naprawdę jest z tymi kablami i gdzie należy szukać rozwiązań, nikomu też nie mówiłem, że jest głuchy, wiele razy mówiłem, że nie neguję tego, że wpięcie sieciówki daje efekt na plus, jeśli słychać różnice to przez bardzo czuły układ zasilania, który jest mało wydajny i nie radzi sobie z ustabilizowaniem napięcia, dochodzą do tego słabe filtry przeciwzakłóceniowe (bez kondycjonera nie ma co zaczynać). Ot cała magia. To wszystko można umieścić w układzie zasilania, nie trzeba wtedy wydawać dodatkowej kasy na kable. Inni także próbowali pokazać jak zasilacze były robione kiedyś i jaka jest różnica między starymi i nowymi konstrukcjami. Oczywiście połowicznie, ponieważ nikt nie potrafił wkleić zasilania ze współczesnej konstrukcji. Cieszę się, że macie przyjemność słuchania, oby jej nie brakowało, ale nie obrażajcie innych i zacznijcie słuchać, bo na razie to macie zamknięty umysły. Takie jest moje osobiste zdanie na temat dzisiejszej elektroniki i podejścia firm do klienta, który żyje reklamą, zatracił gdzieś logiczne myślenie i analizowanie zdobytych informacji. Pamiętajcie, że dzisiaj firmy nastawione są na zarabianie kasy... - tym właśnie różni się dzisiejszy sprzęt od tego, produkowanego w latach 70`tych, 80`tych i na początku 90`tych...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wszystko zależy od poziomu ,na którym rozpatrujemy zagadnienia związane z zasilaniem. Prosto rzecz ujmując 'kabel sieciowy jest rodzajem "magazynu energii",która jest przekazywana do odbiornika'.

Jak może nie być sporu o wpływ sieciówek na dźwięk skoro nawet sami producenci[specjaliści] poddają w wątpliwość argumenty i teorie techniczne uzasadniające wartość i wysoką cenę kabli swoich konkurentów. Jeszcze raz przytoczę fragment swojej wypowiedzi."Np. Shunyata twierdzi, że tylko ich kable mają prawo działać, bo stosują technologię helix, czyli specjalnego splotu w którym wszystkie przewodniki[np. 12] w kablu[bez ekranowania] biegną tak, że stykają się ze sobą pod kątem 90 stopni, więc min. redukują wzajemnie indukowane prądy i eliminują wpływ zewnętrznych zakłóceń bez konieczności stosowania ekranu. I tylko taka technologia ma zapewniać rzeczywiste i pozytywne działanie kabla w systemie, a teorie innych producentów to bajki i to odgrzewane, które nie mają prawa działać w rzeczywistości. Z tym, że sprzeczność występuje w samej Shunyacie, bo ta jednocześnie reklamuje swoje tańsze kable, nie stosujące technologii helix, a tradycyjnie ułożone przewodniki i ekranowane z zewnątrz."

Kolego mieliński nie wyskakujcie z paragrafami, bo się ośmieszacie i zacznę wam pisać towarzyszu.

Lansujecie brednie, dyskutujecie zawzięcie o kwestiach, o których nie macie zielonego pojęcia, a nie potraficie prawidłowo ustawić sprzętu w zagraconym pokoju.

Napisał wam stefek grzecznie, co myśli o słuchaniu muzyki w nieprawidłowo zorganizowanej akustycznie przestrzeni, ale nie wyciągnęliście z tego żadnych wniosków. Więc dyskusja w tych okolicznościach o wpływie sieciówek jest poprostu śmieszna. W burdelu akustycznym nic nie ma prawa brzmieć i macie świętą rację - sieciówek, nawet tych za kilkanaście tysięcy, nie słychać.

Mam nadzieję, że pierwszy sekretarz jest zadowolony. Radmor górą!!!

Przydałoby się trochę prawdziwej wiedzy o kablach ,ponieważ fikcyjna wiedza przynosi same problemy i ludzie gubią się w natłoku informacji ,która często jest ze sobą sprzeczna.

Każde urządzenie audio ma swoje 'pole pracy'.Potrzebuje więc energii ze żródła zasilania ,o takich parametrach ,które tym polu umożliwi mu działanie.Teraz trzeba by scharakteryzować parametry danego urządzenia i dobrać odpowiednią do jego potrzeb energetycznych technologie wykonania żródła zasilania oraz kabla.

Swego czasu zrobiłem dosyć duży test kabli sieciowych na roznej muzyce i tak jak wielu wcześniej byłem sceptykiem po odsłuchach-zdecydowanie warto. Sugeruję zapoznać się z moimi testami tutaj:

Ukryta Zawartość

Są tam opisane nie tylko kable do 700 zł ale także w cenie do ok. 1700 zł.

Ukryta Zawartość

Wyglądasz na obeznanego w temacie, więc napisz trochę o tym magazynowaniu energii i prawdziwych faktach związanych z kablami. Pewnie będzie to interesujące dla wszystkich. Trochę kijowo, że producenci sprzętu z reguły podają jedynie napięcie i częstotliwość zasilania nie mówiąc zbyt wiele o "polu pracy" ich urządzeń bo to mogłoby nam sporo pomóc przy doborze kabli czy innych kondycjonerów.

Kluczowe są właściwości pamięciowe materii ,i parametry przepływowe -szybkość wygaszania impulsu na wysokich frekwencjach i małych poziomach.Oczywiście jest jeszcze cała masa innych parametrów.

W gniazdku mamy 50Hz może być trochę zniekształcone. Wnioskuję z Twojej wypowiedzi, że z 50Hz sieci + zakłócenia, do sygnału muzycznego audio za transformatorem przedostają się zakłócenia z zakresu słyszalnego powiedzmy do 20kHz, które kable sieciowe potrafią odpowiednio wyeliminować, bądź też wykorzystać je niczym equalizery?. Ewentualnie przechodzą zakłócenia z poziomu Mhz, które psują optymalną pracę urządzenia? Rozumiem, że kable sieciowe mogą niekorzystne zjawiska regulować (często mówi się o barwie i przestrzeni sieciówek).

Ja nie wiem na czym to zjawisko polega, ale różnica między WW Stratus a PSAudio AC03 jest taka, że te pierwsze dają dźwięk bardziej do środka (przestrzeń), za kolumny i mniej barwny, zawoalowany, by nie rzec zmulony o mniejszej dynamice. Zaś obraz na plazmie jest bledszy i mniej kontrastowy, przy podobnym stopniu "gładkości"

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.