Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe - warto czy nie!!!

maszmol

Rekomendowane odpowiedzi

Na pierwszym miejscu jednak głośnikowce moim zdaniem...sieciówki robią co innego - otwierają system do tego stopnia, ze nawet moje Paradigmy Studio dla plebsu znikały :)))A z Signature to już się zatapiam w muzyce :)

Neo,

Ja np nie neguje, iż Stary Audiofil ma sprzęt z wyższej półki, jak to ktoś niżej napisał, musiał zagrać, mnie interesuje natomiast wpływ kabli zasilających na dźwięk, jakie kable testowałeś i w jaki sposób? i jakie były zmiany po przełączeniu poszczególnych śieciówek ?

747, 25 Lip 2010, 15:00

>mamel Przewiń sobie zwoje w swoim szeroko-pasmowcu<

a dokładniej? - jak byś rozwiązał ten "problem strukturalny"?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

747 - doczytałem dalej, nie odpowiadaj

moim zdaniem: bajerancki kabel sieciowy zaczyna być istotny przy pre i cd, do wzmaka porządny standard wprost do sieci, IC i głośnikowe są równorzędne i ich wspólny dobór daje łączny efekt na głośnikach

im lepszy system tym większe wskazanie na srebro; u mnie najlepiej sprawdza się IC srebro diy, na głośniki mam ten sam materiał, ale tu nie jestem zadowolony do końca, słyszałem lepsze (znacznie droższe niestety)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Wszyscy wiemy,że najważniejszy jest kabel głośnikowy.Ale nie będzie z niego pożytku, bez odpowiedniej sieciówki żródła.Kiedy ją mamy - mamy dopiero żródło.Wtedy możemy wysterować połączenie transport-dac.I zapewnić odpowiedniej klasy sygnał dla interconektu - który jest częścią żródła - dopiero IC steruje przedwzmacniaczem. I to największe wyzwanie dla konstruktorów - zapewnienie harmonii parametrów - skrajnie trudne.Dlatego, że wzmacniacz wzmocni nam sygnał według właśnie tego porządku.W błędzie jest ten co myśli, że z sieciówką w przedwzmacniaczu nie ma problemów. Musi być na tyle precyzyjna by przyjąć sygnały żródła/szerokopasmowa/, ale cechy prądowe też są potrzebne.Końcówka mocy - prąd prąd i jeszcze raz prąd/dobrze jak bez gniazda/. Interconect pre-power prosta sprawa - duży wybór, w miarę łatwe warunki pracy - duży prąd - ale bez wydatków się nie obejdzie.Wniosek nie mamy kabla głośnikowego - marnujemy pieniądze wydane na wszystko inne bo nie usłyszymy jak piękny sygnał żródło i wzmacniacz mają na wyjściu.Relatywna duża długość kabla głośnikowego też ma swój udział w hierarchii ważności . Pobieżnie, oczywiście moim zdaniem.

Zyzio ma rację, sieciówka otwiera system.

A reszta, tak jak pisze 747, podpisuję się pod tym.

Najmniej mam doświadczeń z interkonektami, bo moja droga była stosunkowo krótka: tara vector 2, przez chwilę sky i tara air 1 i docelowa the one. Ale pewnie za rok pomyślę nad wymianą the one. I właściwie to będzie oznaczało jakiś kres, czyli wyciągnięcie wszystkich soków z mojego systemu.

>>Bertrand

Sieciówek nie testowaliśmy, zabrakło czasu, za dobrze się słuchało :)

Wziąłem natomiast swój odtwarzacz CD Sony CDP-X55ES. Ma on zwykły cienki kablem zasilający, instalacja jest dwużyłowa. SA podłączył go bezpośrednio do gniazdka w ścianie, włożyliśmy płytę, której słuchaliśmy częściej i słuchamy, dźwięk był trochę zmulony, jakoś taki nijaki, szczególnie góra była szorstka i chropowata. W tym momencie dowiedziałem się ciekawej rzeczy, nie to, że o tym nie wiedziałem, ale nie zdawałem sobie z tego sprawy. Stary Audiofil podszedł do gniazdka i zmienił polaryzację, czyli przełożył wtyczkę. Nagle wszystko się uspokoiło, nie był to jeszcze hi-end, ale cd`ek zagrał spokojnie i jak na swoje lata dość przyjemnie/muzykalnie.Problem był jednak z dołem, był rozmyty i jakiś taki płaski, bez wyrazu, może Stary Audiofil powie coś więcej.

I teraz po co ja o tym mówię. Z racji tego, że sprzęt grał w sprawdzonym systemie, zabrakło mu jednak polotu i może tu tkwi problem, może gdyby był podłączony pod kondycjoner i miał dobrą sieciówkę w pełni poznalibyśmy jego potencjał, tego niestety nie wiem. Wiem, że na stare sprzęty rzadko działa jakiś kabel, ale jeśli jednak zachodzą różnice w brzmieniu, to może coś by się poprawiło... :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Oj neo o właściwej polaryzacji zasilania wcześniej nie słyszałeś, a już dane Ci ją było usłyszeć ;) Za 10 lat płytkę Holfi usłyszysz i żwirek dla kota, a może i wcześniej to nastąpi :)

to na poważnie:

owinąłem taśmą teflonową IC (wcześniej rozdzieliłem żyły) za 60 czy 70 zł z Media Markt co łączy cd-rotela(nie wiem nawet jaki model- S H) z wzmacniaczem słuchawkowym (allegro za 350zł) i ...

znalazłem się w innym świecie.

niech to diabli

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Oj tam, tak jakoś wyszło.... :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

O polaryzacji: sorki powtarzam ten wpis

Check to ensure all of you components are in proper polarity with the Digital Multi meter. Set the multimeter to DC attach the red lead to a natural ground and the black lead to a RCA connector on a component. All components must be unplugged - besides the one that you are testing. Take note of the value, then reverse the power cord. The plug should be plugged in the direction with the lowest digital reading.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

>Nie mamy zamiaru

To jak słuchanie Blue Mitchell'a, nigdy nie jest dosyć. 40 stron a koledzy wciąż pełni zapału. Ciekawy był poruszony wątek z taśmą teflonową na IC - może i na sieciówki działa? Chyba odwiedzę sklep hydrauliczny.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Użytkownicy+

mlb

A tam taśma teflonowa czy ekranowanie,

wiadomo że tylko kable do spawarki są ukierunkowane ...

inż. muls już to wi i wszystkim wyjaś-ni.

Chociaż hiba ni, bo już mu się nowy ABX śni.

• 4 tygodnie później...

Próbował ktoś Nordosta Valhalli z Chin?????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomijając wtyczki sam przewód nie wygląda na Valhallę, choć sprzedający pisze, że przewód to w 100% Valhalla. Patrząc na oko, w oryginale żyły są grubsze albo odstępy pomiędzy żyłami są większe - na tych fotografiach cała konstrukcja sprawia wrażenie "gęstszej". Ale ciekawe jak się sprawuje, bo sama geometria i zewnętrzna izolacja wygląda na identyczną.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

W sumie Daewoo Leganza to ponoc jakis projekt odrzucony projekt Jaguara. Czy to robi różnicę niech sobie każdy sam odpowie. Wesoło jest poczytać ocenianie jakości i brzmienia kabla po jego cechach zewnętrznych ;)

• 1 miesiąc później...

Odpowiadam na pytanie wątku.U mnie decydowanie warto . Wykonałem sam kabel zasilający koszt 50 zł, wpiąłem do wzmacniacza Cyrus 8vs i kopara opadła mi na ziemię.Jakbym zdjął z sprzętu pętające go okowy .Przestrzeń ,przestrzeń i swoboda grania.Mają rację ci co twierdzą że sieciówki otwierają dźwięk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpowiadam na pytanie wątku.U mnie decydowanie warto . Wykonałem sam kabel zasilający koszt 50 zł, wpiąłem do wzmacniacza Cyrus 8vs i kopara opadła mi na ziemię.Jakbym zdjął z sprzętu pętające go okowy .Przestrzeń ,przestrzeń i swoboda grania.Mają rację ci co twierdzą że sieciówki otwierają dźwięk.

Chłopie !!! aleś się naraził , zaraz wyklną Cię , i będą chcieli spalić na stosie.Wielu tu takich co się unoszą na taki tekst.

> dzeus67

Jaki zastosowales przewod ?

W jakich klasach ochronnosci pracuja Twoje urzadzenia ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Witam , tu jest ciekawa wypowiedz na temat j.w.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chłopie !!! aleś się naraził , zaraz wyklną Cię , i będą chcieli spalić na stosie.Wielu tu takich co się unoszą na taki tekst.

ależ broń Boże :) od wyklinania i spalania na stosie są wierzący... Coś chyba zbyt nowy tu jesteś... ja jestem 2 miesiące i wiem to NA PEWNO.

Niewierzący co najwyżej poproszą grzecznie o jakieś dowody... oczywiście, do czasu aż post nie zniknie w niewyjaśnionych okolicznościach...

Ja piszę co słyszę na swoim sprzęcie i tylko to się liczy. A w ulepszanie audio bawię się od 27 lat

i ciągle mam do tego entuzjazm. A teraz inna uwaga co dało zastosowanie lepszego kabla zasilającego do mojego wzmacniacza oprócz zdecydowanej poprawy walorów muzycznych.Znacznie mniej się nagrzewa przy odsłuchu teraz jest letni a wcześniej był mocno ciepły.Myślę że wpłynie to pozytywnie na trwałość eksploatacyjną.

Ci co slysza niech poczytaja...http://www.audiovoodoo.glt.pl/ :( U mnie sprzet najlepiej gra jak przed odsluchem w pokoju wytre kurze, podloge wymyje na mokro i usiade wygodnie i kawe pije :) Mialem ostatnio kilka komponentow z przedzialu 800zl-4000zl i nic :) pewnie jestem gluchy :( no niech i tak bedzie !!

Też tego nie rozumiem ale piszę jak jest .Z punktu elektrycznego można podejrzewać że oryginalny kabel dołączony przy zakupie to chiński produkt sieciowo podobny a jego parametry elektryczne czyli przekrój żył i przewodność znacząco odbiegają od deklarowanych w specyfikacji.

Czyli sprawność wzmacniacza podniosła się dzięki sieciówce? A nie zmieniłeś równocześnie przypadkiem kolumn na takie o wyższej efektywności?

Wzmacniacz nie gra głośniej tylko przestrzenniej i bardziej muzykalnie, a dla mnie to ważne aspekty bo słucham często w nocy a mieszkam w bloku i szanuję sąsiadów.

Też tego nie rozumiem ale piszę jak jest .Z punktu elektrycznego można podejrzewać że oryginalny kabel dołączony przy zakupie to chiński produkt sieciowo podobny a jego parametry elektryczne czyli przekrój żył i przewodność znacząco odbiegają od deklarowanych w specyfikacji.

Wzmacniacz nie gra głośniej tylko przestrzenniej i bardziej muzykalnie, a dla mnie to ważne aspekty bo słucham często w nocy a mieszkam w bloku i szanuję sąsiadów.

wzmacniacz gra przestrzenniej czy kolumny ?? nie bardzo rozumiem :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.