Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon i wkładka do 2000zł dla początkującego

Robinson

Rekomendowane odpowiedzi

Odpaliłem wczoraj swój nowy nabytek.

Kupiłem na ebayu Thorens TD-320 z wkładką ADC.

Gra pięknie, mimo że ustawiłem tylko nacisk igły.

Dzisiaj biorę się za resztę.

Zamówiłem też do niego Ortofon 2M Bronze.

Krzysztof - nie słucham, ale znam brzmienie regi, at95 i CA z osobna. Być może się zgrywa, ale obaj dobrze wiemy, że w tej cenie można sobie pozwolić na więcej. Może troche przesadziłem z twierdzeniem "nie może dobrze zagrać", ale to będzie najwyżej poprawne odtworzenie płyty. Zauważyłem że cenisz sobie at95 - mogę spytać czego teraz używasz? Czy nadal pozostałeś przy AT?(nie pytam z przekąsem czy coś, to tylko ciekawość)

pozdrawiam

Thorogood - niezły zestaw, a jakie masz ramie?tp90?

Tomasz: AT95e cenię za to, że gra nieźle za tak śmieszną cenę. Trzymam ją jako backup. Teraz używam Denona DL-110, tak jak początkowo AT, to Denona też kupiłem ze względu na bardzo wiele opinii na zagranicznych forach co do "zgrywania" się Denona z RB300. Chciałem już wymieniać DL-110 na coś innego, ale udało się wyczyścić igłę ;-) Poza tym nie wiem, ile musiałbym wydać, by miało to faktycznie sens to raz, a dwa - słucham czarnej płyty średnio 4h dziennie, co w pół roku daje jakieś 700h... tak więc rozumiesz... trzeba zachować jakąś równowagę pomiędzy przyjemnością a opłacalnością odsłuchu :)

Co do całego kompletu, o którym pisałem, jakiś czas grałem na Redze z AT95 i CA640p (czyli podobnie jak 540p). Gra to przyzwoicie, na tyle, że gość, który kupował ode mnie CA640p chciał też wziąć Planara :) Natomiast, gdy posłuchałem lepszej wkładki i innego preampa, to już nie ma powrotu... Ale to też inna cena.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Pojawil sie ,,uzywany,, PJ 5.1 tzw minimum gwarantujace satysfakcje z analogu ,propozycja warta przemyslenia bo dokupienie pozniej znacznie lepszej wkladki tylko podniesie jakosc systemu a narazie pozwoli by nie zrazic sie do analogu nawet na taniej AT ktora kupisz mieszczac sie w kwocie 2500zl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

robix

Ukryta Zawartość

używka - to raz,

a dwa to, że planuję kupić sprzęt na przestrzeni najbliższych 2-3 miesięcy. Chcę się po prostu odpowiednio wcześnie zorientować w temacie

dz1ur3x >>> Chlopie jaka uzywka ,przyjrzyj sie uwaznie jak ten sprzet wyglada i ile ma gwarancji no ale jak chcesz przeplacac to tylko i wylacznie Twoja sprawa.

robix

są powody dla których nie mogę wziąć sprzętu z drugiej ręki... nawet jeżeli jest to rozpakowana nówka by przesłuchać na niej jedną płytę i sprzedać.

dz1ur3x >>> Chlopie jaka uzywka ,przyjrzyj sie uwaznie jak ten sprzet wyglada i ile ma gwarancji no ale jak chcesz przeplacac to tylko i wylacznie Twoja sprawa.

robix

Nie żebym coś miał do P-J, ale coś w tym jest, że ktoś go sprzedaje po półrocznej "minimalnej satysfakcji z analogu" :-]

(nie no, żartuję oczywiście, sam kupiłem jeden z gramofonów po kilkumiesięcznym użytkowaniu przez kogoś innego)

Witam!

Dzieki za uwagi, prosiłbym tylko o mniej osobistych wycieczek ;-).

Wychodzi na to ze tylko technics , a ProJect taki ładny jest :-). Powiem Wam Technics to juz nie 2kzł, tylko 2,7 + wkładka to robi sie jakieś 3,3. W tej cenie można wychaczyc PRM 5.1 z wkładką , a nawet z wystawy RPM 6.1. Stąd moje rozterki. W sumie , z tym sprzętem na lata bym nie przesadzał. Bardziej przekonuje mnie wartość odsprzedaży przy zmianie sprzętu.

Nawet sie zastanawiałem czy sie nie szarpnąć na RPM 9.1 , ale ilość zabiegów i magii jaką trzeba włożyć w to by zagrał na miarę swoich możliwości mnie przeraziła niestety.

Technics wydaje sie wyborem bezpiecznym tzn zagra , nie zepsuje sie , i łatwo można sprzedać. Gdzieś jednak jest kwestia wyglądu, chęci poświęcenia czasu na ustawienia itp. Jakie zalety ma Pro-Ject , nie wierzę że żadnych ?

Wybór jest trudny ale to takie miłe :-)

Pozdrawiam i prosze o dalsze uwagi

Robinson

Hej,

Dzięki pomocy forum zakupiłem gramofon Pro-Ject RPM 5.1 + wkładka Ortofon 2M-Blue + przedwzmacniacz Cambridge Audio 640P za 3.300 nie wiem czy to dobry dil. Jak dla mnie ten gramofon wygląda specyficznie i to mnie w nim urzekło, drugiego przyprawi zapewne o mdłości. Nie powiem o jego zaletach czy wadach ponieważ jestem laikiem w tej dziedzinie. Z większością z nich na pewno bym się zgodził. Najważniejsze, że przy odsłuchu na mej twarzy występuje "banan". Pozdrawiam.

Hej tam,

Krótki głos w dyskusji i moja epopeja Technicsowa.

Kupiłem technicsa 1210 mk2

pryjechał z Wysp w bardzo solidnej skrzyni ale niezbyt inteligentnie zapakowany, w związku z tym "tańczył" w transporcie na ramieniu.

Łożysko się rozkalibrowało i ramie nie chodzi już płynnie (ma lekki ciąg w bok, antyskating nie pomaga).

Więc ja z pretensiami mailowymi do sprzedającego który - o dziwo - natychmiast przelał mi 70 funtów na nowe ramie.

Ramie zakupiłem (części zamiennych jest w cholere).

Tymczasem jednak okazało się że gramofon który leżał twarzą w dół na ramieniu, w ciężarówce jakoś sam wrócił do zdrowia.

A więc teraz gra stare ramie, a nowe czeka na wymianę.

Słucham na niej przeróżnych rzeczy - od Skull Disco po Haydna i od starych komuszych płyt po japońskie cacka.

Moje 4-letnie pociechy nauczyły się go obsługiwać a ja nie drżę ze strachu że coś zepsują.

Gra przez dzielony phono (żadne cuda, opampowy) do rotela którego twardość nieco zaokraglają kolumny Tannoya po remoncie i sprzed potopu (Oxfordy z 1979 roku).

No i na koniec taka refleksia:

Jak ten gramofon powstawał, firma Matushita (Tehnics) miała 350 000 pracowników.

1210 zawiera kilka układów elektronicznych których research and development sam w sobie kosztował tyle, co cała fabryka poniektórych współczesnych cacuszek.

Prędkość jest badana 3500 razy na sekundę i dostosowywana płynnie, talerz trzyma obroty nawet jak się go próbuje palcem zpowalniać.

Talerz jest ciężki i cichy jak śmierć, moment obrotowy kolosalny (ważne dla mnie tylko przy czyszczeniu płyt bo ja nie skraczuje).

Współczesnym producentom pozostały hocki-klocki z jakimiś ciężarkami na żyłce, z pozłacanymi gałkami i masywnymi plinthami (czarne granity do bluesa i "ciepłe" drewno do wokali) oraz modlitwy o stabilność obrotów.

Nigdy se żadnego innego gramofonu nie kupię. Jak się zepsuje (jak??) to po prostu go naprawie, jak ukradną, kupię inny taki sam.

A jak będą mnie swędziały upgrady, zawsze pozostają mi KAB Electroacoustics (zewnętrzny zasilacz, układ wygaszający stroboskop, tłumik drgań, nogi, wewnętrzne okablowanie, itd). Ramię z Origin Live (dedykowane do 1210) albo jakieś SME nie wchodzą w rachubę, bo aby pobić to z 1210 trzeba wydać tyle co za skromne wakacje w Chorwacji z rodziną.

Ale jakoś wątpię bym się pokusił, zbyt to dobrze brzmi tak jak jest.

PS

Oczywiście nie chciałbym stworzyć wrażenie że uważam wszystko inne za szajs. Dwóch z moich znajomych mają dosyć podstawowe pro-jecty i brzmią lepiej niż mój system, ale szczerze mówiąc wydaje mi się że u nich raczej chodzi o reszte "łańcucha pokarmowego", w który zainwestowali ciężkie pieniądze (Vienna Acoustic, Primaire, AudioNote, kable z kosmosu i tak dalej). Jeśli dla takich koneserów pro-ject jest OK to cóż ja mogę powiedzieć.

Ich cieszy muzyka a z tym polemizuje tylko gadżeciaż, czyli martwa dusza.

>>>bogdescu,

Żadnych wad? Najlepszy gramofon świata? Poprostu NADGRAMOFON?

Czyli standard.

Yul, siedzisz na tym wątku od paru lat już i klepiesz w kółko to samo, jak na etacie.

Czas reakcji masz niesamowity (kilka godzin) - szacunek.

Z czytaniem troche gorzej - nigdzie nie piszę że to najlepszy gramofon świata, tylko że ja sobie nie kupię innego.

Zwróć się wreszcie do ProJecta, może docenią Twoją pracę.

>>>bogdescu,

Kolego, w pocie czoła, po nocy, wyplułeś wielki tekst reklamowy o techniksie. Żeby on był dla kogoś na tym forum przydatny, to powinieś przedstawić zalety i wady wyżej wymienionego, czyli napisać to obiektywnie. Bo tak jak jest, to brzmi to jakby subiekt w sklepie z didżejskimi techniksami gadał.

Poza tym piszesz: "...Dwóch z moich znajomych mają dosyć podstawowe pro-jecty i brzmią lepiej niż mój system,...", to od razu rodzi się pytanie, cóż to za nadgramofon jeśli "dosyć podstawowe Pro-Jecty" grają lepiej od niego? Pamiętaj kolego, jeśli coś schrzanisz na początku toru (na przykałd doborem gramofonu), to póżniej możesz sobie dalej cuda na kiju wstawiać, a i tak nic z tego nie będzie.

I jeszcze jedno, zanim trolle mnie zakrzyczą: to ramię za 70 funtów to odesłałeś producentowi, co? Bo tak nakazywałaby uczciwość, jeśli to zamontowane do gramofonu okazało się jednak nieuszkodzone.

P.S. Za wyrazy szacunku dziękuję, ale chyba nie spodziewaz się, że ktokolwiek na twoje posty będzie odpowiadał natychmiast :) Nie przeceniaj się, kolego.

Właśnie wszedłem na stronę Audio-Technica i zauważyłem ten gramofon AT-LP240. Myślałem , że tylko mają w ofercie ten model 120, a tu widze cos takiego. Co dziwne jest dostępny tylko w Ameryce , natomiast w Europei go niet. Link do strony producenta: www.audio-technica.com/cms/turntables/1dd57155b119cdad/index.html

A tak na szybko jedo specyfikacja : Type 3-speed, fully manual operation Motor 16-pole, 3-phase, brushless DC motor Drive Method Direct Drive Direct drive Speeds 33-1/3 RPM, 45 RPM, 78 RPM Turntable Platter 332 mm dia. die-cast aluminum Starting Torque >4.5 kgf.cm Braking System Electronic brake Wow and Flutter < 0.1% WRMS (JIS WTD) with 33 RPM Signal-to-Noise Ratio > 55 dB (DIN-B) Output Level Pre-amp "PHONO": 2.5 mV nominal at 1 kHz, 5 cm/sec (HP-4005) Pre-amp "LINE": 150 mV nominal at 1 kHz, 5 cm/sec (HP-4005) USB Function A/D, D/A - 16 bit 44.1 kHz or 48 kHz USB selectable; Computer interface - USB 1.1 Compliant Windows XP or above or MAC OSX or above Power Supply Requirements 120V AC, 60 Hz Power Consumption 11W Dimensions 450.0 mm (17.72") W x 353.0 mm (13.90") D x 166.5 mm (6.56") H Weight 12.2 kg (26.9 lbs.)

Słyszał ktoś o takim drapaku ? Cena w granicach 1700 zł.( po przeliczeniu "zielonych ")

robiz

Właśnie wszedłem na stronę Audio-Technica i zauważyłem ten gramofon AT-LP240. Myślałem , że tylko mają w ofercie ten model 120, a tu widze cos takiego. Co dziwne jest dostępny tylko w Ameryce , natomiast w Europei go niet

Wyglądem przypomina bardzo Reloopa 6000, tylko lakier błyszczący. Są dwie wersje dla Dj-ów oraz bez tych wszystkich bajerów do normalnego słuchania muzy. To chyba jakas nowośc , po chyba pojawił sie w 2011 roku na targach CES w Las Vegas . Słyszał ktoś o takim drapaku ? Cena w granicach 1700 zł.( po przeliczeniu "zielonych ")

robiz

Zaraz widać, że nikt na ubiegłorocznym CES'ie w las Vegas nie był, hehe.

No wyjatkowo tym razem mnie tam zabrakło. Musiałem wybrac , albo podróz na ksiezyc albo Targi.... wybrałem to drugie ; )

robiz

Tomasz: AT95e cenię za to, że gra nieźle za tak śmieszną cenę. Trzymam ją jako backup. Teraz używam Denona DL-110, tak jak początkowo AT, to Denona też kupiłem ze względu na bardzo wiele opinii na zagranicznych forach co do "zgrywania" się Denona z RB300. Chciałem już wymieniać DL-110 na coś innego, ale udało się wyczyścić igłę ;-) Poza tym nie wiem, ile musiałbym wydać, by miało to faktycznie sens to raz, a dwa - słucham czarnej płyty średnio 4h dziennie, co w pół roku daje jakieś 700h... tak więc rozumiesz... trzeba zachować jakąś równowagę pomiędzy przyjemnością a opłacalnością odsłuchu :)

Co do całego kompletu, o którym pisałem, jakiś czas grałem na Redze z AT95 i CA640p (czyli podobnie jak 540p). Gra to przyzwoicie, na tyle, że gość, który kupował ode mnie CA640p chciał też wziąć Planara :) Natomiast, gdy posłuchałem lepszej wkładki i innego preampa, to już nie ma powrotu... Ale to też inna cena.

jakiego pre-ampa teraz uzywasz do DL-110?

jakiego pre-ampa teraz uzywasz do DL-110?

Phono stage wbudowany w przedwzmacniacz Rotel RC-995. Całkiem niezły. Zdecydowanie wolę go od CA640p.

Aha, słucham na MC. Jakoś tak z lepszym wykopem wtedy gra.

Na kolejny phono stage myślę wydać jakieś 2000 zł, więc troszkę jeszcze muszę uzbierać ;-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 1 miesiąc później...

Witam

Szukam jakiejś wkładki MC do PJ 1.2, cena do 1000, macie jakiś pomysł?

A może lepiej wybrać dobrą MM, obecnie mam Sumiko Black Pearl.

Pozdr

Witam

Szukam jakiejś wkładki MC do PJ 1.2, cena do 1000, macie jakiś pomysł?

A może lepiej wybrać dobrą MM, obecnie mam Sumiko Black Pearl.

Pozdr

Wkładka MC "do tysiąca" to moim zdaniem:

1. wyrzucanie pieniędzy,

2. nie do tego modelu Pro-Jecta.

Pozdro,

Yul

P.S. Co ma się w stosunku do tego Sumiko Black Pearl w dźwięku zmienić, bo może da się wymyśleć jakieś sensowne MM (budżet na to w zasadzie pozwala).

Przedwzmacniacz Pro-Ject Phono Box II , więc bez regulacji.

Szukam czegoś, aby powoli podnosić jakość, w miarę możliwości finansowych. Wkładka MM może być, myślałem o Sumiko-Pearl, ale czy to wogle będzie słyszalne?

Głośniki mam Dali Ikony 6, i Onkyo jako wzmacniacz.

Słucham klasyki, starych płyt. Ostatnio słuchałem CD i Vinyla równolegle, i niestety, z winyla coś uszło, a do tego słyszałem, jakby obrotów nie trzymał.

W sumie trochę zabrnąłem,i nie wiem co dalej?

Przedwzmacniacz Pro-Ject Phono Box II , więc bez regulacji.

Szukam czegoś, aby powoli podnosić jakość, w miarę możliwości finansowych. Wkładka MM może być, myślałem o Sumiko-Pearl, ale czy to wogle będzie słyszalne?

Głośniki mam Dali Ikony 6, i Onkyo jako wzmacniacz.

Słucham klasyki, starych płyt. Ostatnio słuchałem CD i Vinyla równolegle, i niestety, z winyla coś uszło, a do tego słyszałem, jakby obrotów nie trzymał.

W sumie trochę zabrnąłem,i nie wiem co dalej?

Tu masz dwa dobre gady z regulacjami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

P.S. Sumiko Pearl ani Black Pearl to nie są dobre wkładki MM, bo mają specyficzne, mało neutralne brzmienie. Około 1000 zł masz Ortofona 2M Bronze lub Goldringa 1022, albo ich nowa seria - 2300, też niczego sobie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz dwa dobre gady z regulacjami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

P.S. Sumiko Pearl ani Black Pearl to nie są dobre wkładki MM, bo mają specyficzne, mało neutralne brzmienie. Około 1000 zł masz Ortofona 2M Bronze lub Goldringa 1022, albo ich nowa seria - 2300, też niczego sobie.

Witam

Bardzo dziękuję za podpowiedzi, zależy mi jak najbardziej na brzmieniu netralnym, bez żadnych podbić,

patrząc po cenach, to ten Ortofon 2M Bronze, na allegro po 1000, jest w zasięgu.

Może ktoś czyta z trójmiasta, szukam kogoś, aby pomógł wymienić mi tę wkładkę, i dokonać całej kalibracji.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Bardzo dziękuję za podpowiedzi, zależy mi jak najbardziej na brzmieniu netralnym, bez żadnych podbić,

patrząc po cenach, to ten Ortofon 2M Bronze, na allegro po 1000, jest w zasięgu.

Może ktoś czyta z trójmiasta, szukam kogoś, aby pomógł wymienić mi tę wkładkę, i dokonać całej kalibracji.

Pozdrawiam

Proszę o jakiś komentarz, Ortofon 2M Black, na ebayu za 1320pln, czy nie jest ona lepsza od Ortofona 2M Bronze, do słuchania muzyki klasycznej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.