Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub fanów firmy TECHNICS

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno w Niemczech do tej pory sprzedano 27 zestawów R1.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...

Witam,

czy ktoś miał możliwość porównywać model SL-PD8 z modelami Technics SL-PS7 lub SL-PS840? Mniej więcej jak to brzmi porównawczo - różnica niewielka czy przepaść i w czym się ona uwidacznia?

• 2 tygodnie później...

Witam czy ktoś ma su vx800 ? warte "zachodu" ? Szukam jakiegoś wzmaka z lat 91-93, czyli kanciaki z prostokątnym przyciskiem bez diody. 670 odpada. vx820 tańsze sporo, ale też cena zakupu była blisko polowe niższa.

Prosiłbym o opinie na temat odtwarzaczy cd SL-P 200 oraz SL-P 377A bo posiadam od niedawna w swojej kolekcji.

Jeśli posiadasz to my prosimy o opinie ;)

SL-P200 ma laser SOAD70A I jaśniejsze brzmienie na BB, SL-P377A niezniszczalny laser/napęd Philipsa CDM4 i całkiem poprawny dźwięk już z MASH.

Na moje ucho lepiej gra SL-P377A. Jakie lasery siedzą w tych sprzętach to wiem bo je odkurzałem i myłem. Ten pierwszy kupiłem za 30zeta drugi z pilotem za 80, więc myślę, że nie przepłaciłem.

Na moje ucho lepiej gra SL-P377A. Jakie lasery siedzą w tych sprzętach to wiem bo je odkurzałem i myłem. Ten pierwszy kupiłem za 30zeta drugi z pilotem za 80, więc myślę, że nie przepłaciłem.

Faktycznie SL-P377 gra całkiem przyzwoicie. SL-P200 warto było za 30 zł kupić nawet dla samego lasera. Mi bardzo odpowiada wzornictwo SL-P200.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Faktycznie SL-P377 gra całkiem przyzwoicie. SL-P200 warto było za 30 zł kupić nawet dla samego lasera. Mi bardzo odpowiada wzornictwo SL-P200.

Dzisiaj przyszedł mi drugi zakupiony SL-P377A w idealnym stanie. Wygląda jak by tydzień temu był kupiony w Pewex-ie. Ten pierwszy w razie czego będzie dawcą. Niechcący zakochałem się w tych sprzętach (a może to choroba).

Bo co by o technicsie nie pisać są ładne i tyle . Wystawiłem swoją wieże jakiś czas temu na alle i się modlilem żeby nie było chętnego . Nie sprzedałem i już nie sprzedam ;)

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Temu gościowi nie dorównam, ale i u mnie stoi 2 wzmacniacze i 7 odtwarzaczy. Teraz szukam magnetofonu bo Teac-a sprzedałem parę lat temu. Za jakiś czas kupię też drugie kolumny by mieć dwa zestawy. Może polecicie mi jakiś magnetofon jednokasetowy do 200zeta bez autorewersu.

• 4 tygodnie później...

Dzisiaj przyszedł mi drugi zakupiony SL-P377A w idealnym stanie. Wygląda jak by tydzień temu był kupiony w Pewex-ie. Ten pierwszy w razie czego będzie dawcą. Niechcący zakochałem się w tych sprzętach (a może to choroba).

Dzisiaj ten pierwszy Technics znalazł nowego nabywcę. Ja kupię coś innego jak się trafi. Magnetofon kupiłem, ale firmy Denon bo nikt nie chciał doradzić odnośnie Technics-a

Dzisiaj ten pierwszy Technics znalazł nowego nabywcę. Ja kupię coś innego jak się trafi. Magnetofon kupiłem, ale firmy Denon bo nikt nie chciał doradzić odnośnie Technics-a

Z tamtych czasów całkiem dobrze grają RS-B555/565/655/665/755 i 765. Bardzo dobry jest również dwukasetowy RS-TR555. Tylko wszystkie mają dość miękkie głowice.

Z tamtych czasów całkiem dobrze grają RS-B555/565/655/665/755 i 765. Bardzo dobry jest również dwukasetowy RS-TR555. Tylko wszystkie mają dość miękkie głowice.

I tu jest problem bo gdzie kupię nową głowicę. Na aukcji widziałem głowicę Alps-a

• Moderatorzy

Temu gościowi nie dorównam, ale i u mnie stoi 2 wzmacniacze i 7 odtwarzaczy. Teraz szukam magnetofonu bo Teac-a sprzedałem parę lat temu. Za jakiś czas kupię też drugie kolumny by mieć dwa zestawy. Może polecicie mi jakiś magnetofon jednokasetowy do 200zeta bez autorewersu.

na 18 dostałem model 626 od polskiego dilera, miałem go kilka lat, potem sprzedałem kumplowi, teraz stoi w piwnicy(niegdy nie był tyrany) 3 głowicowy, port podczerwieni jak jesteś zainteresowany to napisz

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Magnetofon kupiłem, ale firmy Denon bo nikt nie chciał doradzić odnośnie Technics-a

707 albo 727 . Jedne z najbardziej udanych decków mających nadal normalne ceny .

Głowicami się nie przejmuj , ona często mają ślady używania ale śmigają poprawnie . Patrz na stan przycisków i omijaj te decki co mają te przyciski bardzo wyślizgane ( 727 ma pilota więc tu może być różnie )

Od porad w sprawie decków masz zakładkę ANALOG i wątek MAGNETOFON . Dowiesz się tam wielu ciekawych rzeczy .

I tu jest problem bo gdzie kupię nową głowicę. Na aukcji widziałem głowicę Alps-a

Do trójgłowicowych kupisz na alle... za 50-100 zł.

na 18 dostałem model 626 od polskiego dilera, miałem go kilka lat, potem sprzedałem kumplowi, teraz stoi w piwnicy(niegdy nie był tyrany) 3 głowicowy, port podczerwieni jak jesteś zainteresowany to napisz

Dość bezawaryjny model choć jak dla mnie trochę ostro brzmiący.

707 albo 727 . Jedne z najbardziej udanych decków mających nadal normalne ceny .

Głowicami się nie przejmuj , ona często mają ślady używania ale śmigają poprawnie . Patrz na stan przycisków i omijaj te decki co mają te przyciski bardzo wyślizgane ( 727 ma pilota więc tu może być różnie )

Od porad w sprawie decków masz zakładkę ANALOG i wątek MAGNETOFON . Dowiesz się tam wielu ciekawych rzeczy .

Tak jak kolega pisze przyjemnie grające modele tylko nowsze niż SL-P377. Ja jednak słyszę wysłużone głowice, zmniejsza się dynamika na wysokich tonach... są bardziej misiowate. Choć dramatu nie ma, dla wielu nawet ze zużytą może grać przyjemnej.

Nowości Technics na IFA 2015:

Prototyp gramofonu

Grand Class seria G30

Mini wieża OTTAWA seria C500

Słuchawki T700

więcej informacji na:

http://www.technics.info.pl/ifa-2015/

Wkrótce więcej zdjęć na stronie.

post-10047-0-59215500-1441272170_thumb.jpg

post-10047-0-13594100-1441272188_thumb.jpg

post-10047-0-07878600-1441272203_thumb.jpg

post-10047-0-05160000-1441272213_thumb.jpg

post-10047-0-18478600-1441272222_thumb.jpg

Edytowane przez pio01
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Pytasz czy to choroba

Patrz na niego ;-)

Nie rozumiem takiego człowieka. Zamiast kupic jeden dobry system nakupował lawetę technicsów. I po co??? Czy tu jeszcze chodzi o dobry dzwiek ? Wątpię

Nie rozumiem takiego człowieka. Zamiast kupic jeden dobry system nakupował lawetę technicsów. I po co??? Czy tu jeszcze chodzi o dobry dzwiek ? Wątpię

Najwyraźniej właśnie nie rozumiesz. Ma taką zajawake, hobby, kręci go to, sprawia mu przyjemność, jest pasjonatem. Ktoś mógłby powiedzieć równie dobrze "po co Ci takie drogie klocki Yamahy, przecież muzyki można słuchać z mp3 za 50 zł?"... Każdy ma swoją "bajkę"

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Przypuszczam ze to zbieractwo, może z myślą w przyszłości o zarobku albo miłość, kto wie ;-)

Byc moze. Ja wolę jednak miec 1 odtwarzacz i kupowac płyty ale co ja tam wiem....

Byc moze. Ja wolę jednak miec 1 odtwarzacz i kupowac płyty ale co ja tam wiem....

Dalej nie rozumiesz... facet jest miłośnikiem i kolekcjonerem magnetofonów kasetowych (w dużej mierze Technicsów). Kolekcjonera znaczków też kwitujesz, że "wolisz wierze Yamahy i zbiór płyt? Oczywiście możesz woleć, tylko taki napuszony komentarz w "Klubie fanów firmy Technics" jest nie na miejscu.

To tak jakbym w wątku poświęconym poprawnej konfiguracji systemu stereo walnął komentarz "Ja was nie rozumiem, o czym radzicie. Lepiej chodzić na koncerty i medytować"

Ja mam dziś pewnie ponad dwadzieścia starych klocków Technicsa, bo lubię Vintage Technicsa i tyle. Mam też trochę kaseciaków innych firm ponieważ ich posiadanie sprawia mi przyjemność. Ty masz kolekcje płyt, ktoś inny znaczków i nie widzę tu powodu do wywyższania się....

Dalej nie rozumiesz... facet jest miłośnikiem i kolekcjonerem magnetofonów kasetowych (w dużej mierze Technicsów). Kolekcjonera znaczków też kwitujesz, że "wolisz wierze Yamahy i zbiór płyt? Oczywiście możesz woleć, tylko taki napuszony komentarz w "Klubie fanów firmy Technics" jest nie na miejscu.

To tak jakbym w wątku poświęconym poprawnej konfiguracji systemu stereo walnął komentarz "Ja was nie rozumiem, o czym radzicie. Lepiej chodzić na koncerty i medytować"

Ja mam dziś pewnie ponad dwadzieścia starych klocków Technicsa, bo lubię Vintage Technicsa i tyle. Mam też trochę kaseciaków innych firm ponieważ ich posiadanie sprawia mi przyjemność. Ty masz kolekcje płyt, ktoś inny znaczków i nie widzę tu powodu do wywyższania się....

Ludzie z pasją podobno dłużej żyją, więc ja nie przejmuję się co inni myślą i mówią o moim hobby. Jeszcze pewnie nie jeden sprzęt dokupię.

Ludzie z pasją podobno dłużej żyją, więc ja nie przejmuję się co inni myślą i mówią o moim hobby. Jeszcze pewnie nie jeden sprzęt dokupię.

Na pewno żyją ciekawiej i o to chodzi ;)

• 2 tygodnie później...

a czy ktoś ma informacje jak te nowe serwery plików / serwery muzyczne się sprawują?

bo mi chodzi o następcę squeezeboxa, coś co szybko pobierze pliki z pamięci NAS, ładnie pokaże na wyświetlaczu lub tablecie, no i puści analogowo, lub choćby cyfrowo, dalej na wzmaka

jak kupowałem SB około 2 lata temu, to był on najlepszym rozwiązaniem w segmencie >2000zł, teraz mam trochę więcej i bym Technicsa kupił, tylko czy on potrafi to samo co SB lub więcej?

• 5 tygodni później...

Zależy co oznacza niską kwotę.

Sam używam w miarę podobnych SB-7 (trochę jednak lepsze przetworniki), dla ojca w prezencie kupiłem rzadsze i mniejsze SB-4, tam jest podobny albo identyczny tweeter jak w sb-x700.

To są porządnie wykonane kolumny, w SB-7 nie ma bass reflexu i ogólnie to jedna z lepszych kolumn technicsa, w swojej epoce kosztowały sporo, a większy brat SB-10 był znacznie droższy od np.legendarnych yamah NS-1000.

SB-7 potrzebują sporo mocy i duży "damping factor" we wzmacniaczu, grają świetnie, bardzo szczegółowo. Mam podpięte pod yamaha C-65 i końcówkę yamahy M-40. To są kolumny raczej do jazzu, klasyki, w rocku już nie mają pieprzenięcia, chociaż tragedii nie ma.

Niska kwota czyli 400 PLN. Tak czy inaczej już są u mnie, to jest jakaś choroba chyba ;) z początku grały strasznie ostro ale jak się pogrzaly cały dzień to jest dużo lepiej. Stały nieużywane kilka lat. Aktualnie podpiete pod marantz pm510, nie wiem czy odpowiedni mam małe doświadczenie w temacie, powoli zbieram doświadczenie. Może jest jakiś preferowany wzmacniacz i okablowanie? Szukalem też po sieci informacji jak je ustawić i znalazłem zdjęcie z oryginalnymi podstawkami. Zastanawia mnie to czy mają stać bezpośrednio na podłodze czy poprosic znajomego stolarza o wykonanie takich podstawek. Dzięki za odpowiedź.

post-60342-0-71145800-1445112030_thumb.jpg

Edytowane przez kanar
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.