Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny o pełnym paśmie 20hz-20khz

NOWOROSYJSK

Rekomendowane odpowiedzi

>crusher07

Czytając Twoje wypowiedzi zastanawiam się i nie mogę rozgryźć,

czym (wg Ciebie) różni się BASS od BASU.

Czyżby bass był niższy, czy może chodzi o poziom natężenia dźwięku???

Całe życie byłem przekonany, że w języku polskim jest tylko BAS, a tu taka zagwozdka...

>> methan, 4 Mar 2010, 23:54

Nawet jakbyśmy "wzięli na warsztat" falę stojącą, to głośnik będzie nie w jej węźle tylko w strzałce. A więc jeżeli umieścimy głośnik w zerze, to właściwszą funkcją dla zobrazowania zachodzących zjawisk będzie nie sinus, tylko cosinus. Tak w największym uproszczeniu. Dlatego im bliżej tym głośniej...

>methan

>Wiem jedno częstotliwości bliskie infra dźwiękom mają najdłuższą amplitudę

To nie amplituda, to długość fali dźwiękowej.

Nawiasem mówiąc masz pewnie na myśli zjawisko takie, że gdy długość fali nie mieści się w pomieszczeniu, zmienia się sposób odbioru basu. Z akustycznego, staje się basem "pneumatycznym", czyli odbieranym jako pulsowanie ciśnienia, co daje dość nienaturalne odczucia. Stąd nie dąży się do zejścia basem w Infradźwiękowe rejony, bo po prostu jest to niepotrzebne. Na tej samej zasadzie wiele osób (ja również) nie lubi słuchawek.

kilka kolumn naprawde nisko schodzących:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18491-100000502 1267764188_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ART Loudspeakers DECO 20 Sig

Frequency Response 20Hz - 25 kHz ±3dB

Ukryta Zawartość

post-16148-100000498 1267779015_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mztv, Marek Lacki, wiedzmin1973 pokażcie mi wykresy a nie to co producent podał i nakłamał.

Von Schweikert deklaruje 20Hz a jest 35Hz na F6 a nie F3.

Ukryta Zawartość

wiedzmin1973 tam siedzą seas CA26RFX lub CA26RE4X a im niestety jeszcze do 20hz brakuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chyba, że mają za dużą obudowę i są naciągane na siłe EBS itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Koledzy to, że jest użyty głośnik 25 cm czy 30 cm a nawet większy nie świadczy o tym,że kolumny zejdą do 20Hz. To jest zależne od kilku rzeczy, obudowy, strojenia, i możliwości głośnika, żeby realnie uzyskać 20hz trzeba korekcji lub bardzo niskiego strojenie co się załatwia membranami biernymi. I jest jeszcze taka zasada żeby głośnik nisko zchodził musi mieć potężne Xmax jak peerless XLS czy XXLS ale to się wiąże wtedy z tym, że spada efektywność.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

witaj Kolego Kondrax,

z tymi wykresami będzie ciężko, nie napotkałem ich nigdzie, DECO 20 są dosyć świeżymi głośnikami. Prawda, że producenci piszą czasem różne dziwne rzeczy licząc i podając parametry po swojemu:). W ART Loudspeakers obudowy są duże, plastrowa budowa powoduje dobrą kontrole i małe podbarwienia. Faktycznie zaś najniższy bas z nich czuć bardziej niż słychać. Szkoci piszą raczej rzetelnie na stronie bo takimi ludźmi są. Jakkolwiek bas by nie schodził nisko, to jest świetnie zróżnicowany i ma piękną barwę (o innych zakresach nie wspominam) - to nie jest szkoła wyczynowa dźwięku typu Wilson Audio, Hansen czy polska Harpia z linią Dobermana. To oczywiście moje zdanie. Inni wolą szybciej, niżej, dobitniej, a ja słucham muzyki i mam frajdę. Przy okazji słucham DECO 20 na 8 watowym wzmacniaczu 300B(która z wymienionych wcześniej konstrukcji by zagrała z takim wzmacniaczem), myślę że gdyby podłączyć tam dobrego pp na kt88 czy el34 albo konstrukcję tranzystorową w klasie A to bas byłby lepszy (inne pasma niekoniecznie). U znajomego gra Deco 15 (jeden 27 cm SEAS) i świetnie masuje brzuszki po obiedzie napędzany 40 watami pp lampy:).

pozdrawiam

Robert

methan, 4 Mar 2010, 22:08

Fala dźwiękowa to po prostu zmiana ciśnienia (następuje to oczywiście cyklicznie z odpowiednią częstotliwością ... człowiek niby słyszy od 16 Hz ) ... 20 hz można usłyszeć z 1 cm jak i 10 metrów ...

crusher07, 4 Mar 2010, 22:46

>to co wydają na płyte nie ma aż takiego basu niskiego bo głośniki by niewytzrymały. Większość kolumn

>ma od 60hz w góre

Monitory bliskiego pola potrafią odtwarzać np. 50 Hz przy pomijalnym spadku natężenia (czyli poniżej -1dB wzgl. reszty pasma). ... więc bzdury opowiadasz że "większość kolumn ma od 60 Hz w górę".

Widzę,że wiekszość tutaj teoretyzuje.Może ,więc trochę praktyki.Posiadam kolumny odtwarzające efektywnie niskie częstotliwości.Co prawda nie 20 hz,ale 22,jednak jestem już blisko.

Potwierdzam,że bardzo rzadko w jakimś nagraniu pojawiają się tak niskie dzwięki,jednak jak się pojawią,to efekt jest niesamowity.To trzeba osobiście doświadczyć.Moje kolumny to Sansui SP-X9 .To najwyższy model z 1982 roku z głośnikiem basowym o srednicy 17 cali,czyli 43,5cm.

Kolumny przenoszą 22hz-23khz+-3 db.I jakie są moje odczucia?

Otóż takie,że te kolumny nie nadają się do małych,nowoczesnych pomieszczeń.Po prostu częstotliwość rezonansowa pomieszczenia musi być bardzo niska.Inaczej rezonanse nie dadzą wam tego słuchać.Najlepsze według mnie ,jest duże pomieszczenie z drewnianych bali o nieregularnym kształcie i to jak najwieksze.Te kolumny były projektowane na rynek U.S.A,więc na ogromne pokoje.Osobiście ,słucham ich w pokoju zbudowanym w II rzeczypospolitej i ściany są z pełnej cegły, mają po 30cm grubości.I tak jestem na granicy.Wyobrazcie sobie,że w rezonans potrafi wpadać metalowa wanna w łazience.Wszystkie szyby mam odpowiednie zabezpieczone,a i tak czasami coś zabrzęczy.Tak niskie częstotliwości znacznie podnoszą wymagania w stosunku do pomieszczenia.Na ścianach wiszą dywany i pomieszczenie o wysokosci 3,20m jest o nieregularnym kształcie.

Dlaczego to piszę?.Po to ,aby ktoś z was nie wpadł w rozpacz,po wydaniu sporej kasy na podobne kolumny,a pózniej nie mógł sobie z nimi dać rady.To nie zwykłe kłopoty,jakie wiekszośc z was ma ze zwykłymi głośnikami.Poniżej 30hz wymagania rosną wykładniczo.

Nie chcę nikogo odstraszać przed zakupem tak nisko schodzących kolumn,tylko uświadomić z czym będą mieli do czynienia.Jak ktoś mieszka w bloku,lub ma cieńkie ściany,to raczej niech o takich kolumnach zapomni.

A wie ktos moze skad mozna pobrac jakis bass tes z odpowiednimi czestotliwosciami dla oddzielnych trackow. Powiedzmy o 5Hz. Czyli zalozmy 20Hz, 25Hz, 30Hz itd. Zeby to wszystko bylo podzielone na Tracki.

?👈

Jak wrócę z pracy,to podam link do programu generatora aukstycznego.

a tak wyglądają Sansui SP-X9

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle, 5 Mar 2010, 12:59

a czy ja napisałem że nie da się tego usłyszeć przy takiej odległości?? ...wiem co to jest fala dźwiękowa. Wczoraj już było za późno ale dziś przeprowadziłem test. Brat ma piec do gitary basowej, załączyłem testera 28hz mi wystarczyło. zdecydowanie lepiej słychać było w pokoju po drugiej stronie mieszkania te 28hz., a w pokoju z piecem były miejsca że prawie tego nie słyszałem. Nie odkręcałem zbyt głośno żeby nie rozwalić borotherowi sprzętu.

Jak obiecałem,zamieszczam link ,do darmowego programu ,którym można sprawdzic sobie sprzęt.Tylko proszę ostrożnie,bo łatwo sobie uszkodzić głosniki.Zwłaszcza wysokotonowe.

Ukryta Zawartość

Co do wychyleń basowego głośnika w sansui x-9,to prawie nic nie widać.Może przy mocy kilkunastu wat,ale wtedy mogę stracić szyby.Sprawność tych głośników to 100db/watt/metr.

Ukryta Zawartość

Marek-41 piękne te Twoje sansui'e. Ja mam obecnie Jamo z 1964 o paśmie 23hz-20hz 96db/1m/1w na podwójnym basie 26cm w obudowie zamkniętej - Można zobaczyć na allegro, właśnie sprzedaje! W moim pokoju ponad 30m2 "ciśnienie" wciska bębenki - oczywiscie w zaleznosci od właściwości wzmacniacza. np. na wzmacniaczu akai am69 bas poprostu mniażdżył klatkę pierśiową i nie dało się słuchać. W takich kolumnach trzeba ostrożnie dobierać wzmacniacz...

Kilka modeli Genesis spelia powyzsze warunki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parsec, 7 Mar 2010, 05:42

>Kilka modeli Genesis spelia powyzsze warunki:

>

Ukryta Zawartość

Dokładnie, bo kilka z nich to "następcy" wielkich Infinity...

Nazwisko konstruktora - też to samo:)

Poniżej Eggleston Ivy - 13-24000 Hz przy -4 dB

Jest tego trochę:)

post-7648-100000303 1267953372_thumb.jpg

post-7648-100000304 1267953372_thumb.jpg

post-7648-100000305 1267953372_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Wlasnie bawilem sie tym generatorem na swoich Quantumach 605 i sie bardzo zdziwilem. Wyszlo na to ze producent nie klamie z tym pasmem jesli chodzi o bas.

Zaczelem od 20Hz. Nie bylo nic slychac, tylko membrany chodzily. 21Hz, dalej nic 22Hz dalej to samo. Po wejsciu na 23Hz pojawia sie bas, bardzo niski. Zreszta to jest oczywiste. Potem od tych 23Hz do 41Hz bas ciagle jest rownomierny, niezbyt glosny, ale bardzo wyraznie wyczuwalny. W pasmie 41-43Hz jest nagly skok i w tym przedziale bas robi sie bardzo glosny potem przy 44hz i wyzej znow sie uspokaja. No, a potem wiadomo zaczynaja sie srednie.

?👈

Wlasnie bawilem sie tym generatorem na swoich Quantumach 605 i sie bardzo zdziwilem. Wyszlo na to ze producent nie klamie z tym pasmem jesli chodzi o bas.

Zaczelem od 20Hz. Nie bylo nic slychac, tylko membrany chodzily. 21Hz, dalej nic 22Hz dalej to samo. Po wejsciu na 23Hz pojawia sie bas, bardzo niski. Zreszta to jest oczywiste. Potem od tych 23Hz do 41Hz bas ciagle jest rownomierny, niezbyt glosny, ale bardzo wyraznie wyczuwalny. W pasmie 41-43Hz jest nagly skok i w tym przedziale bas robi sie bardzo glosny potem przy 44hz i wyzej znow sie uspokaja. No, a potem wiadomo zaczynaja sie srednie.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.