Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wierzycie w Piekło?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Są agnostycy teiści i ateiści. Agnostyk, to nie automatycznie to samo co ateista.

Ja Drogi Romku jestem teistą agnostykiem. Wierzę w istnienie Stwórcy i logikę bytu, jednocześnie wszelkie mitologie i wierzenia, oraz wypracowane na ich podstawie religie uważam za dzieła wyłącznie ludzkie, tworzone na potrzeby rozwoju cywilizacyjnego. Dokładniej , dla tworzenia tożsamości grupowej i panowania nad nimi.

Serdecznie jak zawsze, Włodek.

ludzka dusza jest nieśmiertelna , po czym szybko doszedł do logicznego wniosku , iż kara dla niej , również musi być wieczna !

Skoro dusza ludzka jest nieśmiertelna nie możemy nikogo uśmiercić. Dlaczego mamy być karani? Można założyć, że dla Stwórcy nie nie ma to znaczenia.

Skoro dusza ludzka jest nieśmiertelna nie możemy nikogo uśmiercić.

Przy założeniu , że ludzka dusza jest nieśmiertelna .

Dlaczego mamy być karani? Można założyć, że dla Stwórcy nie nie ma to znaczenia.

Powiedziałbym więcej , w moim programie myślenia nie ma miejsca na stwórcę - sadystę , zresztą dantejskiego piekła nie w sposób pogodzić z Bożą MIŁOŚCIĄ i SPRAWIEDLIWOŚCIĄ nawet w naszym , ludzkim ujęciu.

P.S

Szacunek !

Piotr

Pytanie nie jest proste: KK głosi, że ludzie, którym nie dane było poznać Ewangelię i Boga, a którzy żyją w sposób prawy i dobrze czyniąc mają szanse na zbawienie, gdyż miłość Boga ich tak samo obejmuje jak wszystkich innych ludzi, a po prostu nie dane im było poznać Dobrej Nowiny o Bogu.

I w tym punkcie , (kursywa ) nauka kk jest zgodna ze słowami PŚ , warto w tym miejscu przypomnieć obietnicę samego Boga :

“Nadchodzi godzina, kiedy wszyscy w grobach usłyszą głos Jego (głos Syna Człowieczego) i wyjdą ci, co dobrze czynili, by powstać do życia, a inni, którzy źle czynili. by powstać na sąd (Jan 5:28-29).

Dusza to wymysł szatana proszę Pana ;)

Dokładnie , tj. " nieśmiertelna dusza " , to jedno z pierwszych i największych kłamstw szatana , którym zwiódł pierwszą parę ludzką !

a propos ( i warto się zastanowić , zwłaszcza na wypowiedzią szatana - tłusta czcionka ? ) :

cytuję :

A wąż( szatan) był najostrożniejszy ze wszystkich dzikich zwierząt polnych, które uczynił Jehowa Bóg. Odezwał się więc do niewiasty: «Czy Bóg rzeczywiście powiedział, iż nie z każdego drzewa ogrodu wolno wam jeść?» Na to niewiasta rzekła do węża: «Z owocu drzew ogrodu jeść możemy.» Ale jeśli chodzi o jedzenie z owocu drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: «Nie wolno wam z niego jeść ani nie wolno wam się go dotknąć, żebyście nie umarli». Wtedy wąż rzekł do niewiasty: «Z całą pewnością nie umrzecie. Gdyż Bóg wie, że w tym samym dniu, w którym z niego zjecie, wasze oczy na pewno się otworzą i na pewno staniecie się podobni do Boga, będziecie znali dobro i zło». (Rodzaju 3:1-5)

Piotr

Piotrek,

proszę Cię ;)

Nauka dowiodła że węże nie mówią.

Wiem , wiem , ale Biblia mówiąc o "wężu " ma na myśli szatana , co zresztą samo PŚ wyjaśnia na łamach swych stronic , poza tym , jak już wcześniej pisałem , podejmując temat piekła powinniśmy sprecyzować , o jakim piekle rozmawiamy , serdeczności !

Piotr

Piotr, jaki jest Twój pogląd na duszę, śmiertelna czy nie?

Osobiście uważam , iż dusza ludzka ( świadomie mówię o duszy ludzkiej ) jest śmiertelna , o czym przekonuje mnie nie tylko PŚ , ale również nieświadomość mojego przedludzkiego bytu oraz okoliczność , iż dosłownie nikt ze zmarłych (bliskich mi za życia osób) jeszcze mnie nie odwiedził , aby poinformować , jak " tam jest ", i czy w ogóle " coś jest" , w tej sferze zdaję się wyłącznie na autorytet Biblii , konkretnie na Jej Autora oraz na obecne doświadczenie / postrzeganie mej marnej świadomości .

Piotr

Dusza to wymysł szatana proszę Pana ;)

Nawet nie wiesz jak bardzo się nie mylisz :-)) Człowiek jest dusza żywą. I nie wszystkim to pasuje :-) Jednak człowiek Jezus ofiarował swą duszę żywą aby pozwolić się Bogu wskrzesić do życia jako dusza nieśmiertelna. REZUREKTION !!! :-))) Halle lu Yah !!!

Nawet nie wiesz jak bardzo się nie mylisz :-)) Człowiek jest dusza żywą. I nie wszystkim to pasuje :-) Jednak człowiek Jezus ofiarował swą duszę żywą aby pozwolić się Bogu wskrzesić do życia jako dusza nieśmiertelna. REZUREKTION !!! :-))) Halle lu Yah !!!

Ładnie powiedziane !

Piotr

Choć najbliższe prawdy jest stwierdzić , mówiąc słowami Sokratesa " wiem , że nic nie wiem "

Sorry, Ty piotrze wiesz już wystarczająco dużo, aby myśleć samodzielnie, nie przez raster Badaczy Pisma, ani ŚJ. Prosze nie daj się ponosić falom obużenia niegodziwości kleru. W każdym kościele tej niegodziwości jest mnóstwo. Jeśli chcesz, to zapraszam do dyskusji nad problemami Świadków Yehowah, które są wyłącznie wprowadzane dla panowania nad zborem i są zarządzeniami wewnętrznymi zboru nie nakazami PŚ.

Piotrusiu, używasz wpisów "historyków" wybiórczo, bacz abyś jako obrońca prawdy nie stał sie propagatorem własnej prawdy!

Z szacunkiem i miłością bliźniego, Włodek.

Sorry, Ty piotrze wiesz już wystarczająco dużo, aby myśleć samodzielnie, nie przez raster Badaczy Pisma, ani ŚJ. Prosze nie daj się ponosić falom obużenia niegodziwości kleru. W każdym kościele tej niegodziwości jest mnóstwo. Jeśli chcesz, to zapraszam do dyskusji nad problemami Świadków Yehowah, które są wyłącznie wprowadzane dla panowania nad zborem i są zarządzeniami wewnętrznymi zboru nie nakazami PŚ.

Piotrusiu, używasz wpisów "historyków" wybiórczo, bacz abyś jako obrońca prawdy nie stał sie propagatorem własnej prawdy!

Z szacunkiem i miłością bliźniego, Włodek.

To wszystko prawda , dla mnie Włodku w poszukiwaniu Boga , prawdy o Bogu jest fundament teologiczny , w którym sobie założyłem , że Bóg na 100 % jest Miłością i na 100 % jest Sprawiedliwością , i niezależnie od tego , kto i co by mówił , dla mnie zawsze priorytetem i fundamentem będzie miłość i sprawiedliwość Boża i tego się trzymam w poszukiwaniach i dyskusji dotyczących kwestii wiary , religii .

Serdeczności Włodku !

Piotr

Bóg na 100 % jest Miłością i na 100 % jest Sprawiedliwością

Posłuchaj mnie więc. Mnie bliźniego, który nie wierzy w bustwo hebrajskie JHWH, i wie dla czego, ale wierzy w Stwórcę inteligentnej Wszechrzeczy.

Swoją postawą napastliwości na katolików, którzy w Twojej zaciętości stali się sprawcą wszelkiej niegodziwości. PRZECZYSZ wartością, które na wstępie wymieniłeś, a które zacytowałem.

Wiesz dla czego Jezus został posłany jako człowiek? Wyłącznie dla tego aby udowodnić, że wszyscy jesteśmy Jemu równi! Wszyscy jestesmy dziećmi Stwórcy, i że śmierć nas nie ogranicza. A zostawił jeden znak (znak na czole każdego prawego po którym Ojciec nas rozpozna) miłujmy siebie nawzajem.

A teraz proszę, zastanów się!. Czy nie wstydzisz się żadnego wpisu jaki w temacie obrony swej wiary na tym forum zamieściłeś?

Czy aby w ogniu swej walki, nie pomówiłeś, uraziłeś bliźniego swego który ma inne , ale równie uczciwe spojrzenie na wiarę w Stwórcę i zbawienie do życia wiecznego?

Wybacz mnie bratu swemu za tak osobiste pouczanie. Jeśli przesadziłem, przepraszam.

Z serca pozdrawiam, Włodek.

Posłuchaj mnie więc. Mnie bliźniego, który nie wierzy w bustwo hebrajskie JHWH, i wie dla czego, ale wierzy w Stwórcę inteligentnej Wszechrzeczy.

Swoją postawą napastliwości na katolików, którzy w Twojej zaciętości stali się sprawcą wszelkiej niegodziwości. PRZECZYSZ wartością, które na wstępie wymieniłeś, a które zacytowałem.

Wiesz dla czego Jezus został posłany jako człowiek? Wyłącznie dla tego aby udowodnić, że wszyscy jesteśmy Jemu równi! Wszyscy jestesmy dziećmi Stwórcy, i że śmierć nas nie ogranicza. A zostawił jeden znak (znak na czole każdego prawego po którym Ojciec nas rozpozna) miłujmy siebie nawzajem.

A teraz proszę, zastanów się!. Czy nie wstydzisz się żadnego wpisu jaki w temacie obrony swej wiary na tym forum zamieściłeś?

Czy aby w ogniu swej walki, nie pomówiłeś, uraziłeś bliźniego swego który ma inne , ale równie uczciwe spojrzenie na wiarę w Stwórcę i zbawienie do życia wiecznego?

Wybacz mnie bratu swemu za tak osobiste pouczanie. Jeśli przesadziłem, przepraszam.

Z serca pozdrawiam, Włodek.

Włodku , ale zwróć uwagę , że głównie skupiam się na na tych , którzy śmią być naszymi przewodnikami w wierze i czynią to za cenę pogwałcenia nakazu Bożego , tj. Dekalogu , poza tym nie mogę zdzierżyć , jak można się posługiwać i powoływać na PŚ jednocześnie zaprzeczając swoim życiem głoszonym przez siebie szczytnym ideom / ideałom .

Po prostu , zwyczajnie nie jestem w stanie zaakceptować wykluczających się wzajemnie teorii i praktyki , nie znoszę obłudy , i dlatego o wiele bardziej cenię sobie największego grzesznika /zwyrodnialca , który potrafi się do tego przyznać , niż małego grzesznika , który bezczelnie twierdzi , że jest czysty , jak kryształ .

Piotr

jak można się posługiwać i powoływać na PŚ jednocześnie zaprzeczając swoim życiem głoszonym przez siebie szczytnym ideom / ideałom .

Można a nawet tak trzeba Piotrze. Wystarczy zacząć siebie mierzyć tą sama miarą, jak tych których tak żarliwie potępiamy. W tym samym kręgu kulturowym zobaczysz, że mimo wpajanym przez kościoły i partie wyższości twych poglądów i postaw nad resztą, wcale się od nich nie różnisz. Obiektywizm to miara rozumu, a ten wynikiem samokształcenia i doświadczenia jedynie jest.

To Chrystus zrównał nierządnice, celnika, chromego i nieżyda :-) To ludzie znów ich przeklęli stawiając się ponad. A mycie stup? U Chrystusa to największa nauka pokory i własnego znaczenia. U książąt Kk, to parodia i pokaz zakłamania i własnej upadłości. ( Już oberwę od Andrzeja, ale nie o obrazę Kk mi w tej wypowiedzi chodziło) Piotr MUSISZ wyzbyć się gardzenia bliźnimi o innych poglądach na wiarę niż TY.

Serdeczności, Włodek.

Serdeczności, Włodek.

Serdeczności Włodku , dobranoc !

P.S.

Nie gniewaj się na mnie Włodku , ale nie mam już dość cierpliwości , a i zmęczenie po całym dniu daje mi się we znaki , aby dalej się mocować z " silnikiem tegoż Forum "

Piotr

Maju z uszamu roxgrzanymi do czerwoności nie usnie pewnie za szybko ;)

A i Ty Rambusiu, jesteś DUŻO cieplejszym i zgodnym człowiekiem niż poza, którą tu na forum prezentujesz :-))

Serdecznie jak zawsze, Włodek.

I w tym jest haczyk :))

Osobiście uważam , iż dusza ludzka ( świadomie mówię o duszy ludzkiej ) jest śmiertelna , o czym przekonuje mnie nie tylko PŚ , ale również nieświadomość mojego przedludzkiego bytu oraz okoliczność , iż dosłownie nikt ze zmarłych (bliskich mi za życia osób) jeszcze mnie nie odwiedził , aby poinformować , jak " tam jest ", i czy w ogóle " coś jest" , w tej sferze zdaję się wyłącznie na autorytet Biblii , konkretnie na Jej Autora oraz na obecne doświadczenie / postrzeganie mej marnej świadomości .

Co z z licznymi udokumentowanymi przypadkami kontaktów z duchami zmarłych osób?

Co ze spirytyzmem chociażby?

Piszesz na zasadzie: ponieważ nigdy jeszcze nie doświadczyłem nieważkości stwierdzam, że ona nie istnieje.

MUSISZ wyzbyć się gardzenia bliźnimi o innych poglądach na wiarę niż TY.

Dzięki za to słowo otrzeźwienia dla wszystkich w tym wątku.

Faktycznie szczytny to cel, ale my wszyscy w gorliwości religijnej zapalczywi jesteśmy. Kiedyś odbyłem w Malezji w meczecie ponad godzinną rozmowę teologiczną z jednym kształconym muzułmaninem. Po godzinie wymiany poglądów i informacji zakończyłem mówiąc, że mam nadzieję, ze spotkamy się kiedyś w Raju. Niestety nie był przekonany, że to nastąpi, albowiem dla niego zbawcą był tylko Allah.

Powrót po dłuższej przerwie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

to samo co ze wskrzeszeniami Baszabory czy egzorcyzmami gejów w celu ich wyleczenia jak ostatnio mawiał Adamek.

Mogę wrzucić was trzech do jednego worka..?

Gość

(Konto usunięte)

to kliniczny przykład osoby, która wobec braku innych doświadczeń, opiniuje rzeczywistość, zgodnie ze stanem tych doświadczeń.

Prosto ujmując; żaden z bliskich, zmarłych, nie miał ochoty na to, by odwiedzać kogoś, o tak prymitywnych poglądach, wynikłych z tak miernych doświadczeń.

Pisząc o świadomości, pochlebiasz sobie, mając wrażenie, że się nią posługujesz, nawet w minimalnym stopniu.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Rzeczywistość jest taka jak widzi ją opiniujący, i nie ma w tym nic dziwnego.

Dla każdego z nas ta rzeczywistość jest inna, gdyż patrzymy na nią przez pryzmat własnych doświadczeń, stąd i wynikowe różnice zdań.

A wystarczy porównać choćby (i przykładowo) ogólne założenia religii judaistycznej i chrześcijańskiej, i okaże się że w czasie tego porównania doznamy pewnego dysonansu.

No bo która z nich jest prawdziwsza ?

Judaistyczna jako monoteistyczna zakłada, że bóg to Absolut, i nie można go porównać do koncepcji boga występującego w innych religiach.

Czy ktoś z Was widział wizerunek boga żydowskiego ? - ja nie widziałem, widziałem natomiast wizerunki bogów występujących w innych kulturach i religiach, w tym w chrześcijańskiej.

"bogowie zaczynają istnieć właśnie dopiero wtedy, gdy pojawia się kult" - Henri Bergson (1859-1941).

to samo co ze wskrzeszeniami Baszabory czy egzorcyzmami gejów w celu ich wyleczenia jak ostatnio mawiał Adamek.

Mogę wrzucić was trzech do jednego worka..?

To w takim razie ja również mam pytanie (trzymając poziom Twoich wypowiedzi): czy mogę Ciebie wrzucić do jednego worka z gejami...?

Powrót po dłuższej przerwie...

:)))

No właśnie chciałbym z tym dyskutować....wytłumacz dlaczego cytujesz "mój wpis" którego pod tą datą i czasem NIE MA? Czy to na pewno moje słowa, kiedy, w jakim kontekście i czego dotyczyły - raczysz odpowiedzieć??? ;)

To co następuje po Twojej manipulacji wpisami nie zamierzam komentować, to jeden oszczerczy bełkot, sam dałeś dowód na to że dążysz wszelkimi środkami i metodami do obłudnych pomówień mnie na tym forum....dziwię się moderacji że tego nie widzi!

Zdumiewające. Zapewne napisałem go sam, sprytnie przekupiłem moderację, i oto mamy gotowy wpis. Czy Macierewicz to ktoś z rodziny?

Bełkot? Jak dotąd po wpisach innych kolegów uważam, że to nie ja bełkoczę. Ale jak tu gadać z fanatykiem? Co ci koleś obiecano? Życie wieczne? Jakąś dziewicę gratis? Może w zaświatach działalność oświatową z trudną młodzieżą?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Piszesz na zasadzie: ponieważ nigdy jeszcze nie doświadczyłem nieważkości stwierdzam, że ona nie istnieje.

I tu Cię zaskoczę , gdyż osobiście wespół z trzema osobami byłem świadkiem spotkania z " duszą zmarłego " , oczywiście dziś już wiem , iż to nie była dusza zmarłego członka naszej rodziny , lecz demona , który podszywa się pod zmarłych , a wszystko po to , aby ludzie wbrew Słowom Bożym wierzyli w nieśmiertelność duszy ludzkiej .

Piotr

I tu Cię zaskoczę , gdyż osobiście wespół z trzema osobami byłem świadkiem spotkania z " duszą zmarłego " , oczywiście dziś już wiem , iż to nie była dusza zmarłego członka naszej rodziny , lecz demona , który podszywa się pod zmarłych , a wszystko po to , aby ludzie wbrew Słowom Bożym wierzyli w nieśmiertelność duszy ludzkiej .

Po tym wpisie nie wiem czy się śmiać czy płakać.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.