Skocz do zawartości
IGNORED

DOBRZE BRZMIĄCE LP

jac660

Rekomendowane odpowiedzi

Ile razy można tłumaczyć, że nie ma co porównywać wydań ZSRR, polskich, węgierskich, jogotonów i nie wiadomo co jeszcze, do wydania zachodniego. Oczywiście serii polish jazz czy innej muzyki wydanej tylko w danym kraju nie dostanie się na jakimkolwiek innym wydaniu, pisze o wydaniach z "licencji", wszyskich lied zeppeljinach, pjink flłojdów, roling stjonsów etc:)

pzdr

- wyszedłem po ser, ale musiałem oczywiście zajrzeć do tego antykwariatu w piwnicy - wziąłem 4 płyty płacąc razem 14 zł - wierzcie mi że warto było - wszystkie wg mojej oceny nie miały kontaktu z igłą ! - McCartney z tej radzieckiej płyty brzmi bardzo przyzwoicie - za to też cenię winyl, za małe pieniądze można mieć niezłą frajdę :)

Załączone miniatury

Załączona grafika: DSC04477.JPG

O proszę bardzo jak nie zdrowo podniecacie się na wklejenie prze zemnie płyty snowa w CCCP

Nie żart , na razie odsłuchuję dwa metry płyt kupionych w 1993 r. od mojego sąsiada ze sprzętem polskim marki Unitra ( sprzęt ten dawno został wymieniony ). Co będzie w przyszłości tego nie wiem , w zasadzie to nie mam płyt porządnych wytwórni , ten sąsiad wszystkich nie oddał , po trzech czy czterech latach pijany ( lubi często wypić ) dał mi listę pozostałych i zaproponował kupno, odmówiłem .

Ta płyta snowa w CCCP jest 1989 , a zapis 1987 , fajna muza to nie jest taka " stara jakość nagrania jak bardzo dawno temu " , ciekawo ten zapis był robiony przy udziale śpiewającego artysty , czy masterowane były stare nagrania zakładając , że wtedy była technika cyfrowa ? Oczywiście te zapisy były dokonywane na zachodzie .

Mam taką płytę z 1990 CCCP , Manufacturedunder license of VirginRecords, UK zapis 1986

Duża jest różnica w jakości między tymi dwiema ?

Rozumiem, że mówimy o płycie P.Gabriela. Żadna. Z ciekawości, i tak dla własnej i namacalnej weryfikacji nabyłem za grosze wersję rosyjską, szczęśliwie nówkę.

Płyty były odtwarzane na 3-ch gramofonach z wkładkami w zakresie cenowym ok. 600 pln do 3 kpln. Ta rosyjska wersja ma nadruk Digital na okładce a po dokładnej inspekcji wizualnej - trudno dostrzegalne 3 litery DMM na pasku czystego winyla bezpośrednio wokół labela. Czyli już na pierwszy rzut oka widać podejście do wysokiej jakości.

Znakomite okazało się tworzywo płyty - o ekstremalnie minimalnych szumach na wszystkich 3 wkladkach. Ogólna jakość tłoczenia wręcz rewelacyjna. Pasmo, dynamika, przestrzeń , perspektywa, lokalizacja, namacalność, scena, no i smaczki charakterystyczne dla kombinacji najlepszych płyt i wkładek MC pojawiają się już na najzwyklejszej wkładce MM - AT440MLa, nie mówiąc o 2 pozostałych MC, czyli DL103R i Benz Micro.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Żadna. Z ciekawości, i tak dla własnej i namacalnej weryfikacji nabyłem za grosze wersję rosyjską, szczęśliwie nówkę.

Płyty były odtwarzane na 3-ch gramofonach z wkładkami w zakresie cenowym 0k. 600 pln do 3 kpln. Ta rosyjska wersja ma nadruk Digital na okładce a po dokładnej inspekcji wizualnej - trudno dostrzegalne 3 litery DMM na pasku czystego winyla bezpośrednio wokół labela. Czyli już na pierwszy rzut oka widać podejście do wysokiej jakości.

Znakomite okazało się tworzywo płyty - o ekstremalnie minimalnych szumach na wszystkich 3 wkladkach. Ogólna jakość tłoczenia wręcz rewelacyjna. Pasmo, dynamika, przestrzeń , perspektywa, lokalizacja, namacalność, scena, no i smaczki charakterystyczne dla kombinacji najlepszych płyt i wkładek MC pojawiają się już na najzwyklejszej wkładce MM - AT440MLa, nie mówiąc o 2 pozostałych MC, czyli DL103R i Benz Micro.

Nie zgodzę się, pozwól, mam ten badziew z czasów gdy nic innego dostępne nie było, jak i parę innych tego typu tłoczeń: Bags Groove, Jethro Tull, Led Zeppelin, Rolling Stones, Ella Fitzgerald i jeszcze kilka innych.... Nie wracam do nich zupełnie to łomot dający po uszach a jakość vinylu porównywalna do strzelającego polanami kominka. Syczące na górze wokale i saksofony + plaski, łomoczący bas. takie to to jest, według mnie, oczywiście :)

Kupiłem T.Love - Old Is Gold , Republika -Republika i Republika - Masakra.

Wszystkie wydane przez Pomaton EMI.

T.Love i Masakra brzmią świetnie , nieco ciut słabiej Republika -Republika. Płyty czyściutenkie , żadnych trzasków :) Polecam.

Ta rosyjska wersja ma nadruk Digital na okładce a po dokładnej inspekcji wizualnej - trudno dostrzegalne 3 litery DMM

To ta sama , ale DMM to ja nie widzę , jest napis cyrylicą wokół Digital

Strona A

Krasnyj dożdż --- 5.33

Red Rain

Kuzniecznyj małot --- 5.07

Sledgehammer

itd.

, a to że nie słyszysz różnicy to nie jest żart ?

Nie zgodzę się, pozwól, mam ten badziew z czasów gdy nic innego dostępne nie było, jak i parę innych tego typu tłoczeń: Bags Groove, Jethro Tull, Led Zeppelin, Rolling Stones, Ella Fitzgerald i jeszcze kilka innych.... Nie wracam do nich zupełnie to łomot dający po uszach a jakość vinylu porównywalna do strzelającego polanami kominka. Syczące na górze wokale i saksofony + plaski, łomoczący bas. takie to to jest, według mnie, oczywiście :)

Mam te tłoczenia rosyjskie, o których piszesz, z wyjątkiem BG. Tak, to rzeczywiście badziewie,stoi gdzieś na boku, trzeba bedzie wywalić.

Zauważ, że ja jednak piszę o zupelnie innej, konkretnej płycie, nie o tamtych, to inna jakość i inny świat.

Zapomniałem dodać - na rosyjskiej wersji SO wystepują lekuchne sybilanty, lekuchne.

Zauważ, że ja jednak piszę o zupelnie innej, konkretnej płycie, nie o tamtych, to inna jakość i inny świat.

Ta płyta nie była wytłoczona w " Leningrackij Zawod "

To ta sama , ale DMM to ja nie widzę , jest napis cyrylicą wokół Digital

Strona A

Krasnyj dożdż --- 5.33

Red Rain

Kuzniecznyj małot --- 5.07

Sledgehammer

itd.

, a to że nie słyszysz różnicy to nie jest żart ?

DMM - ale nie na okładce, napisałem wyraźnie - tylko na pasku czystego winyla wokół labela, trzeba samą płytę (blisko wokół labela czyli etykiety) oglądać pod światło pod odpowiednim kętem. Już widzisz?

Są lekkie sybilanty, lekuchne moze dlatego, że wkladki mam precyzyjnie wyregulowane.

, a jest A60 - 0042771 - 2 DMM

DMM - ale nie na okładce, napisałem wyraźnie - tylko na pasku czystego winyla wokół labela,

Ja to nie wiedziałem co to jest label

ryszard_pp, pamiętam ,że masz Technicsa, stosujesz się do 'ustawienia' wg. Technics Arc Protractor czy używasz stupid protractor i wysunięciu igły na 52mm ?

Mam 2 nadgramofony plus jeden nie-nadgramofon. Teraz zapowiada się czwarty, już nie Tech, znacznie cięższy, plus pewnie jakieś lampy, trzeba iść za modą.

"The Technics Baerawald Arc Protractor" - dokładnie skalibrowany - doprowadzam do styczności w 2 punktach Baerwalda dla zerowego błędu styczności i jednocześnie do dokładnego śledzenia łuku (Arc) protraktora przez igłę. Czasem potrzeba kilku iteracji. Protraktor wygrukowałem na drukarce atramentowej na jednostronnie śliskim grubym papierze fotograficznym , tak, że igła może się bezpiecznie slizgać po jego powierzchni po wydrukowanej krzywej. Ostatnio drukowałem na drukarce laserwoej na folii, położonej potem na kartonie, igła też się po jej pwierzchni może ślizgać.

, a jest A60 - 0042771 - 2 DMM

Ja to nie wiedziałem co to jest label

Ops, rzeczywiście sorry, mój żarcik nie na miejscu.

T.Love i Masakra brzmią świetnie , nieco ciut słabiej Republika -Republika. Płyty czyściutenkie , żadnych trzasków :) Polecam.

Potwierdzam T. Love brzmi bardzo dobrze, pewno gdzieś po drodze był cyfrowy mastering, ale pierwotnie płyta została nagrana na taśmie magnetycznej, poligrafia pierwszorzędna, płyty grube i proste. Jak ktos gustuje w tego typu muzyce to naprawdę warto. Pierwszy raz w życiu zobaczyłem napis "Compact disc digital audio" na labelu plyty analogowej, właśnie na tej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli ktoś ma okazję tanio kupić to może i nie zawiedzie się .

Mógłbym jeszcze powklejać " dobre " polskie i demoludzkie tłoczenia , ale nie chcę Was drażnić .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość zdjęcia adekwatna do jakości płyty?:)

Nikogo nie drażnisz, każdy ma prawo do swojej opinii, natomiast nie można popadać w fanatyzm i słuchać wyłącznie swoich argumentów.

pzdr

Mam dwa metry płyt z demoludów , już wiem , że po odsłuchu zostanie mniej niż dwadzieścia centymetrów , lecz te dwadzieścia to nie wszystkie dobre według mnie , część z nich zostawiam dla muzyki , a dźwięk jako tako akceptuję .

Nie popadam w fanatyzm , zdaję sobie sprawę z wyższości tłoczeń zachodnich i japońskich , choć na razie nie słuchałem ich .

Wiem np . doskonale jakie były tunery radiowe analogowe np . japońskie , a współczesne nim tunery polskie .

Jest wiele płyt polskiego tłoczenia , znanych wykonawców sztandarowej polskiej piosenki , których nie da się słuchać .

Jeśli nie słuchałeś wydań zachodnich czy japońskich, to na jakiej podstawie piszesz, że demoludowe są dobre czy też bardzo dobre?

Na żadnej podstawie , bo ja tego nie stwierdziłem i nie stwierdzam , tylko pokazywałem które są warte uwagi ( warte uwagi według mnie ) .

Jakość zdjęcia adekwatna do jakości płyty?:)

Nie adekwatna , w naturze okładka jest też trochę " nie wyraźna " taki zamysł artysty od grafiki .

"Masakra" na LP to wydanie z 'epoki' (nie wiem, czy to wowczas wyszlo na LP) czy jakies wspolczesne?

Moon

Luk77 wrzuciłbyś do wątku o reedycjach jakieś fotki płyt, kopert, okładek Republiki? W necie żadnych informacji a tym bardziej zdjęć, kto to tłoczył, gdzie, kto robił master, etc. Z góry dzięki.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.