Skocz do zawartości
IGNORED

Bach - Wariacje Goldbergowskie

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

A co sądzicie o wykonaniu Pierre Hantai (nagranie z 1999 r ) ?. Mi się ono podoba; jest bardzo "żywe", choć do końca nie jestem przekonany, czy Bach właśnie tak by widział swoją muzykę. Wydaje mi się, że bardzo dobrze kompozytor odebrałby wykonania Nikołajewej i Hewitt

Wydaje mi się, że bardzo dobrze kompozytor odebrałby wykonania Nikołajewej i Hewitt

Bez wątpienia tak i dodałbym Denk'a , Rosalyn Tureck oraz Wandę Landowską na klawesynie. Nie znam natomiast

wykonania o którym piszesz - może podeślesz okładkę lub klip z YT ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bonsoir

poz. sztein

Ukryta Zawartość

bonsoir

poz. sztein

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez wątpienia tak i dodałbym Denk'a , Rosalyn Tureck oraz Wandę Landowską na klawesynie. Nie znam natomiast

wykonania o którym piszesz - może podeślesz okładkę lub klip z YT ?

To jest to wydanie:

Ukryta Zawartość

a tu w wraz z innymi:

Ukryta Zawartość

Bull jest bardzo fajny :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co sądzicie o wykonaniu Pierre Hantai (nagranie z 1999 r ) ?. Mi się ono podoba; jest bardzo "żywe", choć do końca nie jestem przekonany, czy Bach właśnie tak by widział swoją muzykę. (...)

Warto przekonać się całkiem na żywo - Pierre Hantaï będzie wykonywał WG na tegorocznym festiwalu Wratislavia Cantans:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do Wariacji Goldbergowskich w wykonaniu Tria Dmitry Sitkovetsky - skrzypce,Yuri Zhislin - altówka i Luigi Piovano - wiolonczela muszę przyznać wysoką jakość samego nagrania które brzmi dość energetycznie i audiofilsko. Wykonanie wariacji Bacha to absolutny majstersztyk gry przy rewitalizacji aranżacyjnej dokonanej w 2009 roku przez Sitkovetskyego. Pierwsza aranzacja na trio i instrumenty smyczkowe zapisana przez skrzypka w 1984 roku była na tyle dobra i doskonała że nikt jak do tej pory nie ośmielił się poprawić Dmitra i zrobić lepszą. Pozycja absolutny must have.

Link do wysłuchania fragmentów całej płyty w allmusic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dong, dzisiaj dotarły dwa kolejne albumy wariacji Goldbergowskich Bacha. Słyszałeś coś nieco o tych wydawnictwach ?

• 71Mkdyc42NL._SY355_.jpg

61om5F2NXzL._SY355_.jpg

•  

•  

•  

•  

•  

1. Box Rosalyn Tureck składa się z 6 płyt - 4 pierwsze to monofoniczne ale zremasterowane przez Deutsche Grammophone nagrania pianistki z roku 1953 i przeszło 5godz. wspaniałej gry Rosalyn , zaś kolejne dwie to stereofoniczne już

zrewitalizowane nagrania wariacji Goldbergowskich dokonanych przez artystkę w 1999 roku .Całość została wydana w 2014.

2.Wariacje J.S. Bacha w wykonaniu Ekateriny Dershaviny zwyciężczyni prestiżowego konkursu pianistyki Bacha

w którym pokonała 90 innych uczestników z 26 krajów. Miało to miejsce w Saarbrucken w 1992 roku.Album wydała

firma Arte Nova Classic w kooperacji z Sony.

Prawdopodobnie to już mój ostatni wpis w tym wątku poświęconym Wariacjom Goldbergowskim Bacha. Myślę że

kolega Dong stanie na wysokości zadania i poprowadzi dalej przewodnictwo proponując nowe i zarazem interesujące wydawnictwa Wariacji Goldbergowskich tak aby wątek żył i miał się świetnie

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Broy, ta wklejka którą zapodałeś już po raz 3 ląduje w wątku, czyżby vinyl się zaciął jak stara płyta ?

Tak myślałem - wątek usycha jak tykwa nad głową Jonasza...............hej spece ruszcie głowami i innymi częściami ciała. :-) !!!

Ukryta Zawartość

Mnie ujęła właśnie taka interpretacja Wariacji Goldbergowskich:

A co bardziej ujęło, interpretacja , miejsce czy sam instrument ???

To ja pytam, gdzie wurst i piwo ? - zawsze lepiej będzie się słuchało.......

Możliwe,że nikt nie wspominał o tym nagraniu,oprócz Goulda,tego słucham najczęściej.

Nieprawdopodobna jakość nagrania,jest na CD,na Gold-CD,pliki hi res,zdaje się na winylu także.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Nie rozumiem, do czego pijesz, Magnepan. Wyraźnie jest napisane, że to interpretacja mnie ujęła. Instrument nie ma dla mnie większego znaczenia, jeśli muzyk ma bardzo dobrze opanowaną technikę gry i pomysł na kompozycje.

Nie rozumiem, do czego pijesz, Magnepan. Wyraźnie jest napisane, że to interpretacja mnie ujęła. Instrument nie ma dla mnie większego znaczenia, jeśli muzyk ma bardzo dobrze opanowaną technikę gry i pomysł na kompozycje.

W takim razie gratuluję wyboru Wariacji Goldbergowskich Bacha na akordeon. Jednak nie wszystkim będzie się podobać ......

W takim razie gratuluję wyboru Wariacji Goldbergowskich Bacha na akordeon. Jednak nie wszystkim będzie się podobać ......

Liczę się z tym i wcale nie zabiegam o aprobatę każdego melomana. Wyraziłem jedynie własne zdanie, co, jak sądzę, jest dopuszczalne na tym forum, nieprawdaż? Życzę większej tolerancji dla cudzych gustów i mniejszej spinki, Magnepan.

Ideą tego forum jak przypuszczam jest wymiana informacji i myśli a nie oceny prywatnych wyborów ....

dlatego Loracynt ma 100% racji pozd.sztein ps. sezon rowerowy w pełni i nie mam czasu na muzę ... może trochę wieczorem .

• 1 rok później...

Hmmm...

Nikt od tej pory nie słuchał?

Słuchamy , słuchamy np.takich wykonań wariacji w wykonaniu Tatiany Nikolayvnej - piękna gra porywająca za serce. Polecam

• 61dvGN0XmPL._SX425_.jpg

Dla mnie jedno z ciekawszych nagrań Goldbergowskich, poza Gouldem, czy paroma klasykami, to Celine Frisch. Obok Pinnocka, Hantaia i Haasa to chyba najlepsze nagranie na klawesynie. Ścisły puls, szybsze tempa, bardzo bogate brzmienie. Szczególnie urzekające w wariacji 21 i 25:

814n85Hqt4L._SX450_.jpg

Obok Pinnocka, Hantaia i Haasa to chyba najlepsze nagranie na klawesynie. Ścisły puls, szybsze tempa, bardzo bogate brzmienie. Szczególnie urzekające w wariacji 21 i 25

Do klawesynowych nagrań wartych najwyższej rekomendacji warto dodać jeszcze dwa. Nagranie Landowskiej z Paryża. Listopad 1933. To zresztą pierwsze nagranie klawesynowe „Wariacji Goldbergowskich” w historii fonografii. Wspomagali ją w nagraniu tym francuscy muzycy i muzykolodzy, np. Charles Bordes, Vincent d'Indy, czy znany znawca dzieł Bacha Albert Schweitzer. O talencie i technice gry Landowskiej chyba zostało powiedziane tyle, że pisać coś więcej nie ma sensu.

Ponadto Blandine Rannou, który gra na kopii instrumentu Ruckersa-Hemscha. Nagranie wydane przez Zig-Zag Territoires w 2011.

• 2 tygodnie później...

Nie wiem, czy ktoś już wspominał o zeszłorocznym nagraniu Mahana Esfahani. W tym wątku nie zauważyłem w każdym razie.

Ukryta Zawartość

Warto się zapoznać jeśli kogoś nie kłuje w uszy wyśmienite brzmienie klawesynu. Płytę zamówiłem tuż po tym, jak fragment puścili w radiowej Dwójce.

Esfahani w wywiadach otwarcie przyznaje się do inspiracji grą Wandy Landowskiej, której zresztą zadedykował powyższą płytę.

Wykonanie bardzo oryginalne, technika gry wybitna, trochę nietypowe tempa, dramaturgia. Pewnie ten "brak usztywnienia" i luźniejsze podejście do tempa można uzasadnić irańskimi korzeniami klawesynisty :)

Ukryta Zawartość

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

O Mahanie wspomniał ostatnio Pawellt w wątku o Sztuce Fugi, ale wpis szybko został zamagnepanyzowany. :-)

Ukryta Zawartość

A jego WG to interpretacja mocno subiektywna i miejscami pewnie kontrowersyjna, ale ja takie lubię - jest do czego wracać i z czym się w duchu spierać (przy czym na razie słuchałem tylko ze strumyczków, ale płyta jest bez wątpienia warta zamówienia).

Korzenie pewnie odgrywają jakąś rolę, chociaż Esfahani swoją grę szlifował jednak przez wiele lat w Europie i w Stanach. Wśród jego nauczycieli była m.in. Zuzana Růžičková (chyba mało u nas znana i niedoceniana, a to przecież czeski "odpowiednik" Wandy Landowskiej).

Mahan ma już na koncie parę ciekawych płyt - bardzo lubię jego niebanalnie skomponowany recital z Wigmore Hall (fragmenty Musikalische Opfer, a do tego Byrd i Ligeti).

Zdarzył mu się też nietypowy incydent koncertowy - w Kolonii:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdarzył mu się też nietypowy incydent koncertowy - w Kolonii:

Ukryta Zawartość

Ale numer :) Reczital w takim mieście, z 2000-letnią tradycją, a tutaj taki obciach...

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

Witam, jeżeli dobrze usłyszałem to w ten czwartek o 20.00 Płytowy Trybunał Dwójki z Wariacjami Goldbergowskimi , pozd. sztein.

Dajcie znać jak to wypadnie. :)

Z ostatnich interpretacji zmuszony jestem :) polecić Waszej wnikliwej uwadze intrygującą, żywiołową, młodą Włoszkę- brava ragazza!:

Dzięki Jacek! :)

Ukryta Zawartość

post-23829-0-11411900-1518567921_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Witam ,jest info na stronie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.