Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba w wymianie cdeka

przemoWroc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przyszedł czas na zmiany w moim systemie. Obecnie muzyka rozbrzmiewa z Music Angela xd-800mk2, Rotela rcd971 i kolumn: Studio16hertz Minas Anor ver z Dynaudio d28/2. Wzmak pewnie pójdzie do modyfikacji ale tak myślę o zmianie źródła gdyż wydaje mi się najsłabszym z całego towarzystwa. Co poniektórzy pewnie będą namawiali na zmianę wzmaka. Cóż wcześniej posiadałem integrę Rotela ra1070 i dżwięk stawał się momentami za detaliczny, w porównaniu do Angela w mojej opinii był mniej muzykalny. Zresztą z tranzystorami narazie dałem sobie spokój;)

A więc na jaki cd mam zwrócić uwagę??? Budżet do 2500zł , wolałbym do 2000zł zdecydowanie używka. Czego oczekuję ? Przejścia na wyższy poziom?!:)). I to zarówno jeżeli chodzi o kulturę brzmienia, rozdzielczość, przestrzenność(scenę), muzykalność itp... Czy wymiana cd da wymierny efekt?

Muzyka jakiej słucham to: u2, bob marley, dire straits ,jakiś lekki jazz, nosowska, pink floyd chili zdecydowanie różna. Odpada metal, tekno i muzyka poważna.

Z góry dziękuję za typy. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/63235-pro%C5%9Bba-w-wymianie-cdeka/

Arcam FMJ CD23,Meridian 506.20...506.24...508.20 lub DAC: CEC DX51,Theta Basic III-wszystkie z przedziału 2-3k i wszystkie zdecydowanie lepsze od RCD971 którego swego czasu posiadałem.

l'enfant sauvage

przemoWroc, 29 Kwi 2010, 19:23

>Witam.

>Przyszedł czas na zmiany w moim systemie.

chcesz by cd grało dobrze...kup tani cd z dobrym przetwornikiem i daj Fikusowi by wstawił lampkę lub dwie. Zostanie po tym jeszcze dużo kasy na inne wydatki, np, na tuning wzmacniacza, na którego nie liczył bym zbytnio.

Cechy o których piszesz: >"kulturę brzmienia, rozdzielczość, przestrzenność(scenę), muzykalność itp." są dla niego obce.

T+A CD 1220 R z nowym napędem i laserem za 500 euro na audiomarkt.de. Za te pieniądze bardzo dobre, rzetelne urządzenie. Gra równo i dynamicznie. Posiada zestaw filtrów do regulacji charakterystyki.

Drogi dbx

Tak się składa , że wcześniej grał u mnie rotel ra1070 - sprzęt który w sklepie wyceniany był na przeszło 7000zł(jeżeli cena jest wymiernikiem jakości). Kupując na próbę angela testowałem go wespół z rotelem przeszło miesiąc czasu. I cóż może mam gumowe ucho ale chińska myśl techniczna pozostała u mnie a rotel poszedł do ludzi ceniących skuteczny marketing i pozycje w branżowych czasopismach. Nie sztuką jest wywalić po 10 koła na klocka -mnie na to nie stać, sztuką jest w moim odczuciu tak skonfigurować system aby rozkosznie spędzić przy nim czas. Jeżeli masz jakiekolwiek propozycje dot. wzmacniacza lampowego (tak do 2500zł)słucham uważnie, sprzęt zawsze można sprzedać.

Meridiana chciałbym ale 3 koła za dziadka;) to trochę dużo, szczególnie że ponoć napędów już nie produkują;(

przemoWroc, 29 Kwi 2010, 20:53

>Drogi dbx

>

>Tak się składa , że wcześniej grał u mnie rotel ra1070 - sprzęt który w sklepie wyceniany był na

>przeszło 7000zł(jeżeli cena jest wymiernikiem jakości). Kupując na próbę angela testowałem go wespół

>z rotelem przeszło miesiąc czasu. I cóż może mam gumowe ucho ale chińska myśl techniczna pozostała u

>mnie a rotel poszedł do ludzi ceniących skuteczny marketing i pozycje w branżowych czasopismach. Nie

>sztuką jest wywalić po 10 koła na klocka....itd...itp

drogi przemoWroc, skąd pomysł, że tenże rotel, jest tak dobry, by go tu przywodzić za przykład ? Rotele grają dość ostro, to wie każdy, kto ich słucha/ł. To zaś, że wysiadł przy twoim lampowcu, świadczy tylko na jego niekorzyść. Nie przywoływałem żadnych roteli za przykład, a to, że sam chcesz w taki sposób podnieść rangę swojego chińczyka... cóż, niech będzie Tobie dane posłuchać i innych, niekoniecznie bardzo drogich wzmacniaczy lampowych, niech Ci się trafi np, coś na 300B z podpiętym dobrym cd /polecam lampizowane, tanie ale grające wybitnie/ i wtedy...

Kierunek obrałeś dobry, bo dobre źródło, to dobry dźwięk już na początku systemu. Ale, za 2500 wzmacniacza lampowego, który gra dobrze się nie kupi. Sugerował bym zająć się na początek znalezieniem cd. Na stronie Fikusa jest sporo na ten temat, a nie pisał bym o tym, i o nim, gdybym nie wiedział jak gra to, co on zrobił.

>Rotele grają dość ostro, to wie każdy, kto ich słucha/ł.

- nowsze modele i owszem

ale nie stara gwardia RA 8XX, te grają ciepło i z wykopem

ale to tak na marginesie

pozdrawiam

audiokarma.org

Witam,jesli moge to i ja podepne sie z podobnym problemem,tyle ze osobiscie mam niewielki wybur cdekow.Mianowicie chodzi o wybor pomiedzy Vincent CD-S2 ,Vincent CD-S3 ,Marantz SA 8003 ,Marantz CD6003 i moze Nad C545 BEE .Wiem ze rozrzut cenowy dosc znaczny(im taniej tym lepiej dla budrzetu),ale jestem ciekaw ktory z nich najlepiej zagra wokale i male sklady(noo metal,noo tekno).Ma to zagrac z Usher v-604 i Xindak xa-6950.Bede wdzieczny za pomoc.

Tu masz naprawdę fajne odtwarzacze, Linn Genki i Quad 77. Pozostaje kwestia ustalenia ceny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A może jest jeszcze do kupienia ten Meridian 508.20, ja mam taki od roku i jestem bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>torh55, 29 Kwi 2010, 23:38

>ktory z nich najlepiej zagra wokale i male sklady

wokale i małe składy, i niekoniecznie małe....jest to możliwe z wzmacniaczem lampowym. Mając tranzystor, można przebierać w cdkach do usranej śmierci i zawsze będzie nie tak.

Przyjrzyj się tym którzy zmieniają klocki i zmieniają, i zmieniają i co kupują ? To, co znowu zmieniają, i sprzedają. To daje do myślenia. Z gówna bata nie ukręcisz.

Cześć przemoWroc

Wydaje mi się że do 2,5 kzł ciężko będzie znaleźć fajnego i w dobrym stanie cedeka przynajmniej na aledrogo. Spróbuj poszukać na angielskim E-Bayu myślę że tam znajdziesz prędzej no mniejsza możliwość że ktoś ożeni Ci trupa. Ja jakieś dwa lata temu kupiłem w ciemno Meridiana 506.20 całość w przeliczeniu wyszło jakieś 1,3 kzł, jednak miał mi kto go przywieźć, ponieważ przesyłka czasem może wyjść trochę drogo. Uważam że za te pieniądze w Polsce nic lepszego nie znajdę no i przy 506,20 na razie nie ma problemu z napędem. E-Bay w przeciwieństwie do "aledrogo" jest tak skonstruowany że płacisz przez PayPol i przesyłki są ubezpieczone po za tym angole są jednak bardziej uczciwi niż nasza nacja (mam na myśli tutaj rożnego rodzaju handlarzyny u których wszystko jest "HI-ENDEM" i w bardzo dobrym stanie).

Pozdrawiam

paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

rochu, 29 Kwi 2010, 19:37

>Ten Rotel to zacna maszyna. Do tego ma na pokładzie PCM63.

Jak najbardziej. Ważne jest jeszcze z czym zgra. I samą zmianą CD-ka wydaje mi się aż tak wielkich zmian nie wprowadzisz jak wzmacniaczem czy przede wszystkim kolumnami. dziwi mnie, że masz tak dobre przetworniki i ten rotel RCD Ci nie zagrał?

RA-1070 faktycznie jest dość wyostrzony i przeszacowany z dynamiką i kosztuje 2x za dużo. U mnie w odsłuchach poległ z kretesem z RA-930AX za marne 500 złotych.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

dzięki za typy, jest jeden meridian na ebayu ale nie mam doświadczenia w zakupach na tym portalu

obecny cdek gra ok ale czegoś zaczyna mi brakować , kolumn i wzmaka (prócz modyfikacji) nie zmienię stąd padło na rotela , który jest dobry ale chciałbym coś lepszego. Dlatego również pytam, czy warto wydawać dość znaczną kasę na lepsze źródło?

przemoWroc, 30 Kwi 2010, 16:37

>ale chciałbym coś lepszego. Dlatego również pytam, czy warto

>wydawać dość znaczną kasę na lepsze źródło?

nikt nie zaręczy czy warto czy nie warto...pożycz i podłącz inny i sam będziesz wiedział

Jak ten Meridian 508.20 poniżej 3000 i jeszcze aktualny i w dobrym stanie, to brać i się nie zastanawiać!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przemoWroc

Jezeli szukasz cos z rotela ale wyzej to zapraszam na PW. Mam cos do oddania:) RCD-991.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.