Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzęt do słuchania heavy metalu ???

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Mój znajomy, który jest fanem metalu i hard rocka chce sobie złożyć sprzęt do "porządnego słuchania".

Ja takiej muzyki nie słucham więc nie mam pojęcia co mu doradzić.

Na wszystko (piec + źródło + paczki) chce wydać max 8-9 kzł - przekonałem go, żeby raczej nastawił się na zakupy sprzętu używanego.

Co do wzmaka, to wiem, że nie chce lampy, w grę wchodzi raczej tylko tranzystor.

Ma do nagłośnienia salon o powierzchni 35 mkw. Wysokość pomieszczenia 2,70 m.

Praktycznie regularny kwadrat, na razie średnio zapełniony, dywan na podłodze, na ścianach pusto, lekkie zasłony w oknach.

Fani takiej muzyki - proszę o sugestie!!!

Ja ostatnio sluchalem Emperora na lampowym zestawie Stax 4040:) i bylo dobrze:) Wracajac do Twojego pytania. Jaki budzet masz na to?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Sorrki z rozpedu niew doczytalem. Moj kolega ma dzielony wzmacniacz przedwzmcniacz Rotela a do tego kolumny Klipsh. To bardzo dynamiczne kolumny i u niego sprawdza sie to swietnie do metalu, gorzej natomiast np z klasyka.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

ja czasami słucham ,, metalu,, na takim zestawie jeśli nagrania są w miarę dobrze ,, nagrane,, jest całkiem fajnie choć gorszych realizacji słucha się mniej przyjemnie

ps. najczęściej słucham swoich wypocin z przed 20lat heheh / Manslaughter 1991 - Infernal Madness/

ma być podobno remaster i wydana ep. w jakiejś tam firmie zobaczymy w czerwcu.http://dorosledzieciblog.blogspot.com/search/label/Manslaughter

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

studio 20 na 35 m2 będą zdecydowanie za małe. Ale kierunek głośników dobry. Mają potęzną dynamike i jeśli grać będą z ciekawym wzmacniaczem będzie OK.

Byle unikać B&W.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jak do metalu to się wypowiem ;)

Moje zdanie - jak metal to Yamaha! Jaka Yamaha - zależy jaką dysponujesz kasą (On widzę, że sporo przeznaczył :P )

Ja nie jestem audiofilem, po prostu lubię słuchać muzyki, więc wybieram z trochę niższej półki (co mam sam widzisz) i powiem Ci, że jeżeli chodzi o metal to wymiata sporo droższych zestawów.

Pozdrawiam :)

Słucham sobie teraz Paradigmów Studio z Rotelem, metale i rocki chodzą jak marzenie, gorzej z resztą :] Bardziej uniwersalnie te kolumny grały z Musicale Fidelity kolegi, ale jeśli ktoś słucha tylko i wyłącznie metalu to chyba więcej do szczęścia nie potrzeba. Coś w tym jest że Paradigm do ciężkich gatunków dyskwalifikuje droższe, bardziej audiofilskie kolumny. Koledze gitarzyście (gra głównie metal) bardziej podobał się mój zestaw Paradigm z Rotelami niż wielokrotnie droższe Dynaudio, Akustyki z Caspianem i jeszcze nie wiem czego on tam słuchał ;) Co ciekawe Paradigm Studio choć jasny i nieco suchy nie jest na tyle analityczny by masakrować gorsze nagrania, wychodzą one bardzo wyraziście i przekonywująco, co najwyżej może być nieco za jasno, ale to już można kompensować resztą toru.

I love the sound of crashing guitars

Micke 13

Mam take samo zdanie sam do nie dawna mialem paradigmy studio 40v3 z yamahą, do metalu jak najbarziej. kumpel ma studio 60v2, gra to z elektroniką rotela i do cięższych brzmień jest to naprawde fajny zestaw, troszke ciepła można dodać kabelkami np. VDH i wypas totalny:))))))))

Na Paradigmach riff to riff a nie brzęczenie muchy,stopa to stopa...a nie ledwo werbelek.

Nowszych Paradigmów nie znam,te z końca lat 90 do metalu były wyborne.Być może nic się nie zmieniło;)

Na początek powalczyłbym jednak z tymi gołymi ścianami-tam raczej nic nie zagra,kilkusekundowy pogłos,rezonanse,dudnienie-tak będzie bez przynajmniej minimalnej adaptacji.

l'enfant sauvage

2socks, 8 Maj 2010, 18:40

niedawno słuchałem bardzo łagodnej i plumkajacej lampy z B&W CM1 i krew szła z uszu i było strasznie. Po zmianie na proac studio 110 pojawiła się bardzo przyjemna muzyka. Muzyka. Ja bym na tych B&W nawet kwiatka nie postawił bo po godzinie by mi się w kaktus odmienił.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek

Ja natomiast porównywałem u siebie w domu B&W CM7 z ProAc Studio 130 i gdybym miał wybierać to zdecydowanie postawiłbym na B&W - zagrały lepiej pod każdym względem choć nie była to muzyka metalowa a raczej progresywny rock.

A może chodzi o Meshuggah ?:

Mój kolega gitarzysta na każdym sprzęcie testował ten kawałek, zagrał tylko na moich Paradigmach 40stkach ;P Ale na płycie jest tak płytki bas że u kumpla z Musicalem wspomagaliśmy go jeszcze dodatkowo subem, wtedy to już była malina ;) Na każdym innym stereo niestety porażka i skrzeczenie zamiast łojenia :]

I love the sound of crashing guitars

W takim metrażu to Paradigm Studio 100 v.2 + 2 razy Rotel RMB 1080 w bi-ampingu i będzie jazda, wszystko second hand wcale nie takie drogie, a przypier...równiutko i zmasakruje "audiofilskie" popierdółki 10 razy droższe :)))

americano, 9 Maj 2010, 08:00

>ptiku

>to ta kapela?

>

Nie, chyba, że coś mnie ominęło. Klimaty bardziej deathowe typowe dla okresu początku lat 90-tych. :)

Pod linkiem podanym przez Ptika są linki, gdzie możesz zapoznać się z muzyka jedynej kapeli ze Staszowa która cokolwiek osiągnęła wraz z recenzją w Metal Hammerze napisanej przez K. Krakowiak(?). :)

A z klocków to Rotele, Nady, Denony, Harmany i nie tylko się nadadzą bez zbytnich ideologi. Ma być po prostu głośno. :)

americano, 9 Maj 2010, 08:00

>ptiku

>to ta kapela?

>

Nie, chyba, że coś mnie ominęło. Klimaty bardziej deathowe typowe dla okresu początku lat 90-tych. :)

Pod linkiem podanym przez Ptika są linki, gdzie możesz zapoznać się z muzyka jedynej kapeli ze Staszowa która cokolwiek osiągnęła wraz z recenzją w Metal Hammerze napisanej przez K. Krakowiak(?). :)

A z klocków to Rotele, Nady, Denony, Harmany i nie tylko się nadadzą bez zbytnich ideologi. Ma być po prostu głośno. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.