Skocz do zawartości
IGNORED

Gigant Killers rynku audio

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ostatnimi czasy dyskusje na forum często zahaczają o ekonomię.

Pomyślałem zatem sobie, że warto byłoby poruszyć temat konstrukcji audio, które nie kosztowały fortuny a były w stanie współzawodniczyć z drogimi urządzeniami z wyższej półki.

Na myśl przychodzą mi na przykład NAD 3020, Snell Type E, ramię Regi RB 250, kable Resona, głośniki Jordana lub choćby budżetowe konstrukcje Sudgena.

Niekiedy takie przedmioty nazywane określane są mianem Gigant Killers.

Czy aby słusznie?

https://www.audiostereo.pl/topic/63451-gigant-killers-rynku-audio/

Pioneer A400

Pioneer A400 is a no frills 'audiophile' amplifier that set the 'cat among the pigeons' when it was introduced in 1990. Hi-Fi magazines greeted it with a chorus of praise. Comparisons with amplifiers costing up to Ł1,000 were made, confirming that the A400 is a 'giant killer'.

• Użytkownicy+

rochu

NAD 3020 słaby (w moim zestawieniu), kable Resona, b.słabe.

Dla mnie.......... ROTEL górą:)

Ciekaw jestem tego Phasta, można kupić używki poniżej 3000zł. Ciekaw jestem czy to jest Gigant Killers ?

• Użytkownicy+

Co do Phasta, to dopiero zauważyłem ten wątek :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>palton

Ciekawe, nie?

Jeszcze przy poprzedniej aukcji cena wywoławcza wynosiła 5500pln.

No ale teraz jest już tyle wątków o Phast, że bez przesady można było podwyższyć

ją na 6500... Im dłużej patrzę na to wszystko, tym bardziej mi się chce śmiać ;)

To forum naprawdę dla niektórych jest bezcenne...

alegz, 12 Maj 2010, 07:27

>>palton

>

>Ciekawe, nie?

>Jeszcze przy poprzedniej aukcji cena wywoławcza wynosiła 5500pln.

>No ale teraz jest już tyle wątków o Phast, że bez przesady można było podwyższyć

>ją na 6500... Im dłużej patrzę na to wszystko, tym bardziej mi się chce śmiać ;)

>To forum naprawdę dla niektórych jest bezcenne...

szczególnie bezcenne wtedy, kiedy sprzedawca tego cudu uwierzy w to, że wszyscy którzy przeglądają lub kupują na allegro, czytają to forum. Nie stać go nawet na to, by męcząc się tutaj, spojrzał na stopkę, gdzie widać ilu jest obecnych na forum, ale to pomijam, bo są przecież niezalogowani, a tych w jego uznaniu, są pewnie tysiące :):) i jego wpisy muszą ich zaczarować :)

palton, 12 Maj 2010, 01:21

>NAD 3020 słaby (w moim zestawieniu)

Pisanie o 3020 że jest 'słaby' jest trochę śmieszne - gdyby faktycznie był taki słaby jak pisze palton, to nie stał by się najlepiej sprzedającym wzmacniaczem w historii. Klienci rzadko się mylą - przynajmniej nie na dłuższą metę. A 3020 był sprzedawany z olbrzymimi sukcesami przez wiele lat (10+). Aby dokonać prawidłowej oceny tego wzmacniacza, trzeba by go porównać do konstrukcji z tego samego przedziału cenowego z tamtych lat.

Dla mnie do kategorii 'giant killers' można by zapisać:

Kolumny Epos ES 11, ESA Ostinato 2

Wzmacniacze MF A1 i E10, wspomniany NAD 3020, Rotel 830

Odtwarzacz Marantz CD-52SE

Z aktualnych produktów dopisał bym do listy DAC MF V-DAC, T-amp, pre pasywny Music First, kabel vdH The First mk II.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

fafarskid, 12 Maj 2010, 01:30

>eMiL, 11 Maj 2010, 23:19

>>pianocraft e400, w cenie 1700zł za nowego to była i jest rewolucja.

>

>Sorry, ale Pianocraft wogole nie gra. Radio mozna na tym posluchac.

Zgadzam się w całej pełni - PianoCraft to zabawka, powiem więcej "pierdziawka" ;-) nie ma szans zrobić nią zamachu na żadnego giganta

Dla mnie killerem gigantów jest zestaw w O mnie ;-)

pozdrawiam - reart

Dual Audiophile Concept PA-5030. Dla mnie odkrycie pośród tych wzmacniaczy o niewielkiej mocy i w niewielkich pieniądzach.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

zildjian - nie wiem czego słuchałeś - wiem natomiast na pewno, że skoro słuchałeś tego 'kilka lat temu' nie mogłeś słuchać najnowszej wersji o której tu napisałem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 12 Maj 2010, 10:01

>zildjian - nie wiem czego słuchałeś - wiem natomiast na pewno, że skoro słuchałeś tego 'kilka lat

>temu' nie mogłeś słuchać najnowszej wersji o której tu napisałem.

zauważalna jest tu postawa, która nie znosi innych opinii niż jego własne, no i to sytuowanie się na pozycji wszechwiedzącego guru, który kwituje każdą wypowiedź jak gminny nauczyciel...ech, megalomania.

Robicie listę dla sprzedawców z Allegro ?

W sumie racja - po co mają "biedaki" się męczyć, szukać, po całym forum skoro mogą mieć kompendium w jednym wątku(teraz już nic nie będzie z tych kilerów takie tanie:) )

Słucham tylko muzyki.

dbx

>/../o i to sytuowanie się na pozycji wszechwiedzącego guru, który kwituje każdą wypowiedź jak gminny nauczyciel...ech, megalomania.

To tylko pochodna głupoty, lepiej spuśćmy zasłonę.

Przy okazji: dlaczego ten łepek nie jest na niebiesko? Czyżby na forum byli równi i równiejsi?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

dbx, 12 Maj 2010, 10:38

>zauważalna jest tu postawa, która nie znosi innych opinii niż jego własne, no i to sytuowanie się na

>pozycji wszechwiedzącego guru, który kwituje każdą wypowiedź jak gminny nauczyciel...ech,

>megalomania.

Gminny nauczyciel zauważa logiczną sprzeczność w wypowiedzi zildjana. Tylko tyle i aż tyle.

Look out ,Elberoth, ze strony VdH

..." the first ultimate is currently sold in its mark 2 version ( Mk II as printed on the cable). There is absolutley no difference in sound quality or electrical or mechanical properties between the original and the newer Mk II version. The latter merely has a thin foil added directly underneath the cable jacket, which facilitates our connector mounting process".

Aha, i nie dworuj sobie :-)

zildjian, 12 Maj 2010, 10:42

>Nie ściemniaj. Miałem na myśli the 1st Ultimate Mk II,który zresztą niczym się nie różni od Mk I

>(sprawdz na stronie VdH) :-)

Jeżeli istotnie słuchałeś mk II, to nie mogłeś tego robić 'kilka lat temu', bo nie tak dawno ją wprowadzili. Więc albo słuchałeś mk I, albo nie było to 'kilka lat temu'.

Sugestia, że vdH wypuścił stary kabel jako 'nowy', w istocie nic w nim nie zmieniając, jest dość karkołomna.

The FIRST ® Ultimate is currently sold in its mark 2 version (Mk II as printed on the cable). There is absolutely no difference in sound quality or electrical or mechanical properties between the original and the newer Mk II version. The latter merely has a thin foil added directly underneath the cable jacket, which facilitates our connector mounting process.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.