Skocz do zawartości
IGNORED

Katastrofa Tu 154M, teorie spiskowe...

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle ze tutaj każda srubka powinna byc odkopana i wszystko ładnie złozone do kupy i przywiezione do PL

I wystarczy, żeby Rosjanie powiedzieli "nielzia" i już mają radochę, ze żrących się nawzajem Polaków.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

brakiem rekonstrukcji

rekonstrukcja to chyba w razie jakichkolwiek wątpliwości? tutaj żadnych wątpliwości nie ma, nawet generał błasik podaje za przyrządami wysokość na której znajduje się we mgle samolot lądując...można grę komputerową z tych taśm zrobić albo horror nakręcić, ale po co wydawać pieniądze na potwierdzanie oczywistych oczywistości? które można streścic słowami : panowie, panowie tak się nie lata! w Gruzji też pomysł pana Lecha KAczyńskiego by się prawdopodobnie nie udało zrealizować tylko pilot miał łeb na karku i nie dał się tłuczkowi zastraszyć....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

To, że skrzynki zostały skopiowane to nie pierdoły tylko FAKTY

A skąd wiesz? Bo tak napisali? Byłeś przy tym? Puknij się w czoło!

A jeśli nawet zostały skopiowane, to skąd wiesz, że to były kopie wiarygodne?

rzetelnie zainteresuj tematem, to może skończysz się ośmieszać

Już to dawno zrobiłem, w przeciwieństwie do Ciebie... jak widzę.

Odpowiesz mi na pytanie odnośnie skrzynek w końcu, czy dalej będziesz ludziom wciskał kit?

Jaki masz w tym cel?

rekonstrukcja to chyba w razie jakichkolwiek wątpliwości?

Gdyby wersja z pilotami samobójcami wyszla powiedzmy po pol roku...po roku zbierania dowodów. No coz ma to logiczny ciag.

Natomiast tego samego dnia (pamientam jak dzis) juz podawano ze to brawura pilotów byla bezposrednia przyczyna tragedii.

O SMS ktory podobno byl wyslany do członków PO nie wspominam.

Wiec czemu zaniechano innych tropów gdy jeszcze zliszcza dymiły?

Rekonstukcja powinna byc tak czy siak zwłaszcza w tak waznej sprawie. I dopiero po jej zakonczeniu gdy wyeliminuje sie np wade materiałowa powinno byc ogłoszone co bylo przyczyna.

Sam odsłuch nagran trwał sporo...a przeciez wtedy NIKT nie wiedział co sie działo w kabinie. Czemu nie prowadzono równolegle rekonstrukcji wraka??

To całe śledztwo wygląda tak jak by bylo prowadzone pod z góry ustalona tezę

Wiec czemu zaniechano innych tropów gdy jeszcze zliszcza dymiły?

Jest skoda oktawia na drzewie, zgliszcza jeszcze dymią. Szukaja żywych, zabierają umarłych. Oglądają samochód, ślady na drodze, fotografują, zbierają dane. NIe robia rekonstrukcji skody.

Czemu dochodzi do takich zaniechań? Czemu nie szuka się yeti, nie sprawdza twardosci drzewa, nie rozbija się na skodzie parówek? Nie wiem...Może dlatego, że nie wszyscy jeszcze w tym opuszczonym przez Boga kraju zwariowali?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Aero w syt. w ktorej ginie prezydent powiedzmy innego kraju UE (o USA nie wspominam) myślisz ze sprawy z wrakiem, brakiem rekonstrukcji, mylnymi sekcjami zwłok, 9cioma wersjami kopii z rejestratorów itd....miały by miejsce???

Mysle ze tutaj każda srubka powinna byc odkopana i wszystko ładnie złozone do kupy i przywiezione do PL tak by Maciarewicz nie mial o czym na swoich konferencjach mowic.I to myk myk...bez nawet dyplomatycznych zabiegów.

Wtedy OK przyznałbym Ci całkowita racje.

Robert zgodzę się z Tobą w jednym. Od strony politycznej ta sprawa została załatwiona beznadziejnie. Mam tu na myśli wykorzystywanie tej sprawy przez obie strony strony politycznej sceny do walki zwalczania się nawzajem. Dezinformacja, przecieki z prokuratury itd. Polskie piekiełko. To się ciągnie do dzisiaj niestety.

Natomiast od strony czysto merytorycznej i mam tu na myśli raport PKBWL sprawa została zbadana jak należy zgodnie z obowiązującymi przepisami i wyniki śledztwa są niepodważalne. Dowody nie kłamią.

A skąd wiesz? Bo tak napisali? Byłeś przy tym?

A Ty byłeś przy zamachu? Nie wiem, kto się tu powinien puknąć o w co...

A jeśli nawet zostały skopiowane, to skąd wiesz, że to były kopie wiarygodne?

Bo wiem kto się tym zajmował, proste.

Już to dawno zrobiłem, w przeciwieństwie do Ciebie... jak widzę.

Coś źle poszło. Postaraj się bardziej.

Jaki masz w tym cel?

Walka z głupotą, która tutaj szerzysz wraz z partyjnymi kolegami.

Czemu dochodzi do takich zaniechań? Czemu nie szuka się yeti, nie sprawdza twardosci drzewa, nie rozbija się na skodzie parówek? Nie wiem...Może dlatego, że nie wszyscy jeszcze w tym opuszczonym przez Boga kraju zwariowali?

+

Wariaci bywają hałaśliwi.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Natomiast od strony czysto merytorycznej i mam tu na myśli raport PKBWL sprawa została zbadana jak należy zgodnie z obowiązującymi przepisami i wyniki śledztwa są niepodważalne. Dowody nie kłamią.

Aero dowody dostaliśmy od strony BARDZO zainteresowanej wybieleniem sie z ew. zarzutów (nie mowie tutaj o zamachu mowie o innych rzeczach).

Od strony która WIELOKROTNIE w historii mataczyła i kłamała w sprawach znacznie większych (np Katyn).

Dziś przeczytałem ze obecnie w mediach rosyjskich wyraźnie sie mówi o tym ze polski rzad współpracował z Hilterowcami a Stalin był naszym zbawca....wiec wybacz ale historia wyrodna matka jest.

Wiec zgodze sie Tobia kiedy napiszesz tak : " udostepnione nam dowody ... " a jak widac mozna na wspak wiele rzeczy pokazywać.

Powiedzmy sobie otwarcie...mieli czas na spreparowanie wielu rzeczy (wkrecanie oswietlenia po katastrofie)

Trzeba dodać, że w wypadku katastrofy samolotu z VIPami na pokładzie w pierwszej kolejności przeprowadza się śledztwo na możliwość zamachu. Tym bardziej, że był to samolot wojskowy z prezydentem i generałami NATO na pokładzie. Zbadanie wraku jest wręcz obowiązkowe .

Jakie dowody, jakie wyniki???

Skąd Ty się wziąłeś?

" udostepnione nam dowody ... "

Dokładnie.

Powiedzmy sobie otwarcie...mieli czas na spreparowanie wielu rzeczy

Dokładnie.

Dziwne, że niektórzy nie rozumieją tak oczywistych rzeczy i wierzą w to, co piszą podporządkowane media,

które mają na celu wprowadzanie w błąd, a nie wyjaśnienie prawdy.

Macierewicz się cieszy- nawet tu ma swoich wyznawców...........

Shame o jestes? Mama pozwolila tak pozno do kompa przysiąść :) ?

Aero wracajac do rzetelnosci PKBWL to przeczytaj ponizsze:

Postępowanie prowadzone przez komisję Millera wzbudziło wiele zastrzeżeń. W swoich badaniach komisja opierała się w dużej mierze na pracy komisji MAK. Zdjęcia do raportu Millera wzięto z internetu, od prokremlowskiego rosyjskiego dziennikarza Siergieja Amielina, a polscy i rosyjscy eksperci nie potrafili nawet dokładnie zmierzyć fragmentu oderwanego skrzydła Tu-154M (Rosjanie w pierwotnej wersji raportu MAK twierdzili, że jest to 4,7 m, a Polacy – od 6,1 do 6,7 m). W raportach MAK i komisji Millera znajduje się lakoniczna informacja, że rejestrator lotu K3–63 polskiego Tupolewa nie został w Smoleńsku odnaleziony. Nie podano nawet, czy podjęto próbę odszukania urządzenia i jakie mogły być powody jego zniknięcia.

W raporcie Millera znajdują się braki w opisie systemu elektrycznego TU-154M, nie ma o nich ani słowa. Komisja nie przeprowadziła szczegółowych badań wraku, analizy zniszczeń poszczególnych elementów, na które rozpadł się samolot (jak pokazały badania archeologów, szczątków tych mogło być nawet 60. tysięcy)

Hmm rzetelne toto jest?

Ponawiam pytanie: dlaczego czarne skrzynki są wciąż w Rosji?

Czy ktoś k**wa w końcu na to odpowie?

Tylko proszę nie pisać: bo śledztwo nie jest zakończone, bo parsknę ze śmiechu. ;-)

Aero dowody dostaliśmy od strony BARDZO zainteresowanej wybieleniem sie z ew. zarzutów (nie mowie tutaj o zamachu mowie o innych rzeczach).

Od strony która WIELOKROTNIE w historii mataczyła i kłamała w sprawach znacznie większych (np Katyn).

Dziś przeczytałem ze obecnie w mediach rosyjskich wyraźnie sie mówi o tym ze polski rzad współpracował z Hilterowcami a Stalin był naszym zbawca....wiec wybacz ale historia wyrodna matka jest.

Wiec zgodze sie Tobia kiedy napiszesz tak : " udostepnione nam dowody ... " a jak widac mozna na wspak wiele rzeczy pokazywać.

Powiedzmy sobie otwarcie...mieli czas na spreparowanie wielu rzeczy (wkrecanie oswietlenia po katastrofie)

Wpis jak najbardziej w temacie wątku. Czy podejrzewasz o to samo polską firmę ATM Sp. z o. o., producenta polskiej czarnej skrzynki, której ruscy nie mieli możliwości nawet odczytać? To jest poważny zarzut. W 99% katastrof lotniczych rejestratory pozwalają na wyjaśnienie sprawy. Zapisy wszystkich rejestratorów w przypadku Tupolewa są jednoznaczne i nie pozostawiają wątpliwości.

Co do tego, że ktoś mógłby być zainteresowany uniknięciem odpowiedzialności to w naszym kraju po obu stronach sceny politycznej są osoby odpowiedzialne. Bez dwóch zdań, kilka osób powinno siedzieć w pace. Nie zmienia to faktu, że był to kuriozalny wypadek lotniczy.

Tym bardziej, że był to samolot wojskowy z prezydentem i generałami NATO na pokładzie. Zbadanie wraku jest wręcz obowiązkowe .

A dokładnie jaki przepis o tym mówi?

Ponawiam pytanie: dlaczego czarne skrzynki są wciąż w Rosji?

Czy ktoś k**wa w końcu na to odpowie?

Tylko proszę nie pisać: bo śledztwo nie jest zakończone, bo parsknę ze śmiechu. ;-)

Myślę, że robią to tylko po to, żeby ciebie wk***ić.

Czy podejrzewasz o to samo polską firmę ATM Sp. z o. o., producenta polskiej czarnej skrzynki, której ruscy nie mieli możliwości nawet odczytać?

"Zapisy rejestratorów urwały się około 1,5 - 2 sekundy przed zderzeniem z ziemią - powiedział płk Szeląg. Według biegłych stało się to około 150 metrów przed miejscem, w którym znaleziono główną część wraku, na skutek zaprzestania pracy instalacji elektrycznej. Szeląg dodał, że miejsce, w którym nastąpiła utrata zasilania rejestratorów zostało naniesione przez biegłych na mapę. Punkt ten znajduje się przed drogą (prowadzącą do Mińska), nad którą przeleciał samolot tuż przed katastrofą.

Dopytywany przez dziennikarzy stwierdził, że biegli nie podali przyczyny przerwania zasilania w tym momencie. - Jest to sprawa ciekawa, ale nie nowa - zapewnia"

To tak odnośnie skrzynki ATM- i rzekomo bredzącego Macierewicza który (i nie tylko bo sa świadkowie) ze ogon maszyny w tym momencie właśnie sie odłamywał.

Prosze Aero masz wiedze wiec poszukaj dalej....

Aero wracajac do rzetelnosci PKBWL to przeczytaj ponizsze:

Postępowanie prowadzone przez komisję Millera wzbudziło wiele zastrzeżeń. W swoich badaniach komisja opierała się w dużej mierze na pracy komisji MAK. Zdjęcia do raportu Millera wzięto z internetu, od prokremlowskiego rosyjskiego dziennikarza Siergieja Amielina, a polscy i rosyjscy eksperci nie potrafili nawet dokładnie zmierzyć fragmentu oderwanego skrzydła Tu-154M (Rosjanie w pierwotnej wersji raportu MAK twierdzili, że jest to 4,7 m, a Polacy – od 6,1 do 6,7 m). W raportach MAK i komisji Millera znajduje się lakoniczna informacja, że rejestrator lotu K3–63 polskiego Tupolewa nie został w Smoleńsku odnaleziony. Nie podano nawet, czy podjęto próbę odszukania urządzenia i jakie mogły być powody jego zniknięcia.

Robert to nie jest prawda. Przeczytaj raport PKBWL, tam jest wszystko dokładnie opisane. Jest nawet opis jaki sprzęt wykorzystywano do robienia zdjęć i w jaki sposób robiono pomiary. Teraz wprowadzasz ludzi w błąd.

Jeszcze raz powtarzam, NIE MA ANI JEDNEGO przepisu, który nakazuje robienie rekonstrukcji wraku. Tak się dzieje tylko w przypadku gdy nie ma innych dowodów świadczących o przyczynie wypadku, jak pisałem wcześniej w całej historii badania katastrof było ok pięć takich przypadków.

Idź już spać dzieciaku.

Niestety nie mogę, ale dzięki za troskę o moje zdrowie panie dorosły.

Na koniec propozycja dla wszystkich podważających rzetelność raportu PKBWL. Proszę ten raport PRZECZYTAĆ, bo inaczej dyskusja jest bez sensu i pojawiają się takie kwiatki jak wypowiedzi soundchaser'a.

Aero

Przepis tu chyba nie jest konieczny. Wystarczy zdrowy rozsądek. Wystarczy przytoczyć ostatnią katastrofę w Alpach, gdzie od razu jedno ze śledztw poszło w kierunku możliwego zamachu.

Jak więc można wytłumaczyć brak takiego śledztwa dot. katastrofy samolotu z prezydentem i innymi ważnymi osobami na pokładzie?

Na koniec małe podsumowanie. Niezaprzeczalnymi dowodami w tym przypadku są :

- zapisy rejestratorów

- trajektoria lotu

- warunki meteorologiczne

- nieważne uprawnienia załogi

Argument o sfałszowaniu zapisów rejestratorów jest absurdalny tym bardziej, że osoby które o tym krzyczą święcie wierzą w raport Macierewicza opierający się o te same niby sfałszowane zapisy. Gdyby przyjąć na poważnie teorię o zamachu należałoby jako wspołzamachowców uznać pilotów, którzy nie mieli prawa siadać za sterami, jak i ich dowódców odpowiedzialnych za wyznaczenie ich do tego zadania. Zwierzchnik sił zbrojnych był na pokładzie, czyli co, zrobił zamach sam na siebie?

Aero

Przepis tu chyba nie jest konieczny. Wystarczy zdrowy rozsądek. Wystarczy przytoczyć ostatnią katastrofę w Alpach, gdzie od razu jedno ze śledztw poszło w kierunku możliwego zamachu.

Jak więc można wytłumaczyć brak takiego śledztwa dot. katastrofy samolotu z prezydentem i innymi ważnymi osobami na pokładzie?

Tomku mylisz się. Przepisy w lotnictwie są najważniejsze, żeby nie powiedzieć święte i po to powstały procedury, żeby ich przestrzegać. Najlepszym przykładem ich lekceważenia był ten wypadek. Co do katastrofy Germana, to mylisz się. Gadka o zamachu to były tylko medialne spekulacje. Nic więcej. Śledztwo prowadzono (nota bene zgodnie z zapisami załącznika 18) we Francji przez francuską komisję, bo na terenie tego kraju rozbił się ten niemiecki samolot z niemieckimi i hiszpańskim pasażerami. Badania w pierwszej kolejności dotyczyły zapisów rejestratorów lotu, które w większości wyjaśniły co tam się stało.

Aero postaram sie poszukac w materiale zródłowym tego co zacytowalem.

Natomiast co z ta utrata zasilania co zarejestrowala polska skrzynka ATM?

Ok, poszukaj, ja również poszukam w moich papierach, bo jestem w pracy, a wszystko mam na kompie. Z pamięci nie jestem w stanie wszystkiego zacytować, bo nie uczyłem się raportu na pamięć i dawno do niego nie zaglądałem.

Jeszcze jedno, Szeląg nie był członkiem PKBWL, on jest prokuratorem, a nie chciałbym się odnosić do tego śledztwa, bo jak pisałem, mnie nie interesuje polityka i kogo trzeba ukarać, tylko czysto techniczne przyczyny, które są przedmiotem badania komisji. Z czystej ciekawości przejrzę ten raport pod kątem tego zagadnienia, bo nie pamiętam już czy coś na ten temat pisali.

tutaj żadnych wątpliwości nie ma

Tak, lemingi wątpliwości nie mają.

Zostały doskonale wytresowane...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Aero podsumowywujac :

- rejestrator K3-63 niezostał odnaleziony (str 62 raportu Millera)

Odpowiada on za dane :

-czasu

-wysokosci barometrycznej

-predkosci przyrzadowej

-przeciazenia normalnego

- rejestrator ATM-QAR/R128ENC zapis urywa sie 1,5-2sek przed kontaktem z podłożem (przed droga do Minska zadziwiajace!)

Wiec dane z rejestratorów nie sa zbieżne ze sobą!

Co do rozbicia samolotu przytocze raport Millera strona 71 "Pożar był lokalny i nie rozprzestrzeniał się, teren był bowiem błotnisty, rzadko zadrzewiony, a powietrze wilgotne i wiał słaby wiatr."

Wiec te 77 ton majace 250km/h w przechyleniu na lewe skrzyło bardziej by sie slizgalo niz na małe kawałki rozpadało.

Dalej strona 69 tego raportu 1.13 dokładna sekcja zwłok pilotów włacznie z opisem co trzymali w rekach a ktora noge mieli wyprostowane.

Troche to dziwne skoro kokpitu NIE MA bo sie rozsmarował w błocie ale ciała pilotów juz to przetrwały .

Te 77 ton praktycznie oparło sie na ich plecach w czasie wypadku...twarde chłopy.

Aero wybacz ale to klon raportu MAK...z drobnymi zmianami.

Aero

Zrozumiałym jest, że w pierwszej kolejności odczytano rejestratory lotu. Niemniej śledztwo poszło wielotorowo, min. na możliwość zamachu.

Czy gdyby to od Ciebie zależało to nie badał byś także możliwości zamachu na samolot z głową państwa na pokładzie?

W kwestii rejestratora K3-63. Zapisane dane wykorzystywane są do wykonania szybkiej analizy parametrów lotu,

kiedy nie ma dostępu do urządzeń umożliwiających analizę parametrów z systemu MSRP, więc wszystkie te dane mamy, bo MSRP wysyła dane również do pozostałych rejestratorów min. do ATM, z którego zapisy były odczytywane wspólnie z przedstawicielem MAK, naszej komisji, prokuratury i producenta w Warszawie. W raporcie jest napisane, że dane zostały odczytane w całości. Ale jeszcze raz podkreślam, że pozostałe rejestratory są i brak K3-63 nie pozbawił nas dostępu do tych danych.

Co do zwłok, to nie jestem patologiem, ale z tego co pamiętam to te założenia były na podstawie obrażeń i w opisie wszędzie były słowa "najprawdopodobniej". To gdzie kto siedział jest oczywiste, bo każdy ma swoje miejsce.

Tomek, wiem tylko, że są określone procedury działania komisji. Poruszasz się punkt po punkcie tak jak nakazują przepisy. Skoro teza o zamachu została wykluczona to znaczy, że znalezione dowody wskazywały na coś innego. Nie wiemy w jakim stopniu to było rozważane i pewnie się nie dowiemy, ale posiadane informacje są jasne. Powiem Ci, że bardzo się cieszę, że akurat to ode mnie nie zależy, bo jakkolwiek badanie takiego wypadku jest interesujące to jednak w tym przypadku nie zazdroszczę członkom komisji. Zresztą znam takich, którzy odmówili PKBWL dołączenia do tego zespołu właśnie z uwagi na dym, który teraz mamy. Natomiast co do procedur prokuratury to tradycyjnie się nie wypowiem, bo nie chcę wchodzić w nie swoje buty i na działaniach prokuratury się nie znam. Zresztą tego śledztwa już tak dokładnie nie śledzę, bo nie wierzę, że ktoś za to beknie mimo że powinien.

Aero

Zrozumiałym jest, że w pierwszej kolejności odczytano rejestratory lotu. Niemniej śledztwo poszło wielotorowo, min. na możliwość zamachu.

Czy gdyby to od Ciebie zależało to nie badał byś także możliwości zamachu na samolot z głową państwa na pokładzie?

Ile razy można do k... nędzy pier**lić te same kłamstwa???

Badano możliwość zamachu, ale niestety dla ciebie i innych PiSowców nie było żadnych dowodów. Nie było odgłosów wybuchu, a co ważniejsze nie było żadnego skoku ciśnienia w kadłubie. W związku z tym ta hipoteza została odrzucona.

Jestem Europejczykiem.

Tak, lemingi wątpliwości nie mają.

Zostały doskonale wytresowane...

Przez Antoniego i sterującego z tylnego siedzenia Prezesa. PiSowskie lemingi bredzą o zamachu chociaż g... z tego wszystkiego rozumieją.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.