Skocz do zawartości
IGNORED

naklejki harmonixa na cd

gabler

Rekomendowane odpowiedzi

taka ciekawostka czy ktoś słyszał lub stosował ,cytat z ostatniego high fidelity;

Na sam koniec powiem więc coś jeszcze: słyszeliśmy coś, czego nie powinno być. W ofercie Harmonixa znajdziemy m.in. swego rodzaj naklejki na płyty CD (RF-1100, cena 240 zł za 8 szt.!), mające – ponoć – poprawiać dźwięk. Nigdy do tego typu „czarów” nie przykładałem wagi, stąd od roku leżą u mnie na półce, nierozpakowane tzw. „piegi” tego producenta – małe krążki, mające poprawiać akustykę pomieszczenia. Nie mogę się jakoś przełamać, żeby je wypróbować. To samo pewnie byłoby ze wspomnianymi naklejkami. Pan Kiuchi zaskoczył nas jednak demonstracją ich działania:

„Obracająca się z prędkością 200-500, mniej więcej, obrotów na sekundę płyta CD wytwarza drgania powietrza, które wracają do niej, nakładają się i powodują drgania płyty o wysokiej częstotliwości, wpływające na poprawną pracę napędu. Naklejka je likwiduje.”

Do sprawy jeszcze muszę wrócić, ale to, so usłyszeliśmy było jak bajka – rzeczywiście dźwięk był znacznie lepszy – głębszy, lepiej zróżnicowany, ze słodszą górą. Nie będę tego rozwijał. Każdy musi przynajmniej spróbować tego samodzielnie. To trzeba usłyszeć, żeby w to uwierzyć. „Just Amazing!”

https://www.audiostereo.pl/topic/63687-naklejki-harmonixa-na-cd/

Jak słyszę Harmonix i słodszy dźwięk.... od razu Enacomy mi się przypominają...największe zamulacze jakie kiedykolwiek miałem u siebie...jeśli naklejki dają identyczną słodkość to serdecznie za nie dziękuję....a swoją droga jest pełno mat, pisaków, cleanerów do CD na rynku....dają czasem jakieś subminimalne poprawy, ale nie ma w nich nic AMAZING ! :))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z cyklu jak sprzedać 8 kawałków folii za 240 zł....faktycznie bajka....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu chyba jakaś tańsza wersja ;)

Ukryta Zawartość

ej bo to trzeba wydać 100000$ na cały system harmonixa gadżetów i wtedy dopiero te naklejki mają sens. rozumicie?

też pogoniłem enacomy kiedyś. a może w jakimś systemie dają coś dobrego? w świecie audio wszystko jest możliwe ;)

????

Gratuluję słuchu osobie która słyszy wpływ naklejek, pisaków i innych cudaków. Ja na szczęście nie słyszę żadnej różnicy przed i po zastosowaniu tych wynalazków. Swoją drogą jakby miało to wpływ to już by audiofilskie tłocznie zrobiły serię płyt z dwa razy grubszego nośnika, takie 180 gramowe cd.

"Obracająca się z prędkością 200-500, mniej więcej, obrotów na sekundę płyta CD(...) "

płyta w odtwarzaczu audio z taką prędkością się nie obraca :) 200-500 rps to znaczna przesada

obracanie CD w odtwarzaczu AUDIO dochodzi max do 462 obrotów na minutę

audiokarma.org

Całe szczęście jakiś czas temu zmieniłem źródło i wszystkie demagnetyzery, nalepki, markery, fluidy mogą się schować. Być może odtwarzacz CD Reimyo jest tak zbudowany, że można to usłyszeć. Pozostaje pytanie, czy to dobrze, czy źle.

Te naklejki pomagają tylko wtedy gdy zastosujemy pod cedekiem deski kuchenne do krojenia.

:-))

Ukryta Zawartość

post-803-100003446 1274559205_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm. Ten CEC faktycznie wyglądał ładnie. Ciężko w pomorskim w ogóle jest z odsłuchami droższych odtwarzaczy, przeważnie wszystko co jest na ekspozycji, to okolice 1000-5000 tys. max.

Może sprowadzą na zamówienie, ale wtedy będą nalegać na kupno, a to już nie fajnie.

z technicznego punktu widzenia takie drgania powietrza faktycznie występują w pobliżu obracającej się płyty szczególnie na jej obrzeżach ,wystarczy przyłożyć np włos i zaobserwować jak się odchyla , autor tekstu opisuje ,że to powietrze odbija się i wraca do płyty powodując jej mikrodrgania co ma taki czy inny wpływ na dżwięk ,być może wystarczyło by wykleić np aksamitem ,cienkim filcem lub innym materiałem rozpraszającym elementy będące w sąsiedztwie płyty i w ten sposób wyeliminować to ponoć szkodliwe zjawisko a nie obklejać jakimś drogim paskudztwem płyt napewno było by taniej :)

Dla osób, które jeszcze nie wiedzą jak działają tego typu dodatki.

To jest bardzo proste. Najpierw trzeba się naczytać pięknych opisów producenta. Uzyskać pseudonaukowe wyjaśnienie działanie danego "cuda". Potem konieczne są pozytywne opinie zadowolonych klientów. Następnie naczytawszy się tych głupot zaczynamy wierzyć, że to prawda. Jeśli uwierzymy, to już po nas. Poprawę na pewno usłyszymy. Oczywiście poprawę wmówi sobie mózg.

Na podobnej zasadzie dużo rzeczy się sprzedaje. Nie kupujemy towaru jako takiego, tylko wyobrażenie i jakieś poczucie luksusu, "lepszości". Przykład z mody. Te ostatnio popularne "gumiaczki" dla pań. Ohydne, obleśne, niezdrowe dla stóp, a nietanie. Można naiwnej pannie wcisnąć buty warte ze 20zł za dziesięć i więcej razy tyle. Bo te buty są sprzedawane w markowym sklepie, są modne itd.

Naklejka działa ale ekonomicznie jest mało efektywna. Lepszy efekt da to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla posiadaczy top-loaderów:

nakładka z korka:

Ukryta Zawartość

nakładka z dużej dyskietki

Ukryta Zawartość

u siebie zrobiłem układ : dyskietka nakryta korkiem 1mm (akurat taki miałem pod ręką), w środku krążek dociskowy.

Porównując toto z drugim (identycznym krążkiem stwierdzam wygładzenie góry i więcej szczegółów na średnicy. Bas może odrobinę większy. Scena zyskuje trochę głębi bez utraty szerokości.

Problemy:

kupno takiej dyskietki

prawidłowe wycentrowanie

I tak to Harmonix nie zarobi na mnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Co to znaczy, ze jest nieekonomiczna ? Zużywa się ? przecież można ją odklejać i przyklejać na kolejną płytę i jeszcze 8 sztuk mamy w razie czego :) Czy może nieekonomiczna jest od samego początku ???

Juz wiesz:

MSRP: $199 USA

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Niedługo wejdą do produkcji audiofilskie płyty Air-CD posiadające optymalizowany kształt w tunelu aerodynamicznym NASA ;-))

Przecież więcej dzieje się od strony odczytu, gdzie występują większe zawirowania powietrza wokół soczewki i nikt nie optymalizował jej kształtu w celu zniwelowania szumu przepływającego powietrza, co może powodować drgania niekontrolowane układu optycznego ( może krawędź soczewki wykleić materiałem włoskowatym ?)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Markery, naklejki, demagnetyzery, magnetyzery, płyny czyszczące i inne tego rodzaju śmieci to fajne gadżety. Ale szkoda, że tylko dla płyt CD. Ja ciągle czekam na coś, co poprawi mi dźwięk z HDD.

A tak swoją drogą, to ciekawe, że te nalepki można stosować także na płyty z filmami. I pewnie po przyklejeniu do DVD będziemy mieli rozdzielczość i jakość Blu ray. A jak przykleimy na Blu ray, to co będzie? Jeszcze wyższa rozdzielczość? Czy już 3d?

Ukryta Zawartość

post-2580-100003425 1274616381_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Może odrobinę humorystycznie, ale jak najbardziej w temacie:). Bezkompromisowym rozwiązaniem było by zamknięcie płyty lub jeszcze lepiej całego napędu w próżniowej komorze. Brak turbulencji, bliżej lampowego brzmienia. Na plus takiego rozwiązania otwiera się całe spektrum możliwości tuningu samej pompy próżniowej. Tłokowe ze względu na wibracje nie wskazane, lepiej śrubowe. Jakość próżni może być oczywiście przedmiotem sporu, ale za to można będzie testować różne kondycjonery do zasilania samej pompy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.