Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wyeliminować zapach papierosów z kolumn?

rolowski@gmail.com

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ponieważ jest to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie.

Forum znam od bardzo dawna i byłem czytelnikiem jego od kilku lat. Teraz przyszedł czas aby się zarejestrować.

A teraz pytanie :-)

Kupiłem kolumny używane. Niestety poprzedni właściciel był palący.

Maskownicę potraktowałem zabijaczem zapachów, skrzynki przetarłem szmatkami do pielęgnacji drewna, skóra specjalną pastą do skór. Niestety nadal czuć ten nieprzyjemny zapach. Macie jakieś pomysły jak można by powalczyć z tym zapachem??

Pozdrawiam

Witek

dario77, jasne, lepiej zapobiegać niż leczyć ale kolega napisał przecież wyraźnie, że kolumny już takie kupił.

Witku, może wystarczy porządnie wywietrzyć? Jakoś nic innego mi do głowy nie przychodzi ;]

Przecież to nie on pali tylko poprzedni właściciel kolumn! :-D Matko Bosko dopiero 11 a niektórzy już po spożyciu :-) w/g mnie najlepszą metodą będzie wystawienie na tzw. wietrzenie, czyli w pogodny dzień wystawienie po prostu na balkon lub coś podobnego, inaczej fetor fajurów będzie Ci uchodził z tych kolumn parę ładnych miesięcy zanim zacznie powoli zanikać.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• Redaktorzy

jeśli kolumny są mocno okopcone spróbowałbym skontaktować się z dystrybutorem w celu wymiany wytłumienia. Wietrzenie nie zaszkodzi, ale zamiast balkonu sugerowałbym jakieś dobrze wentylowane pomieszczenie (mały przeciąg)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Odkrec i wyciagnij glosniki , sa gotowe preparaty do zwalczania nieprzyjemnych zapachow spryskaj , wygluszenie , zostaw na powietrzu z 2 dni i po klopocie , zamontuj glosniki i sladu zapachu nie bedzie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niestety samo wystawienie kolumn na powietrze nie da w krótkim czasie spodziewanego efektu, musiałbyś je rozkręcić i wyjąć gąbki,filc czyli wytłumienie, ale z rozwagą mogą być klejony, to właśnie przez otwory BR wlatuje i zbiera się ten zapach..działają jak filtr.

?

dopóki nie wymieni wytłumienia, pozbycie się zapachu będzie ....długotrwałe.

założę się, że kolumny lepiej się teraz lokalizuje (na węch :-) ) przy dynamicznej, basowej podstawie :-)

nie "dotykałbym" niczym membran

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

nic nie robić, samo sie wysmierdzi, po kilku tygodniach nie bedzie smierdzialo, gwarantuje, zadnym gównem nie pryskac i nie goraczkowac sie....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Ani spryskiwanie, ani ozon nie dadzą trwałego rezultatu. Jedyna metoda - rozłożuć kolumny dosłownie na części i wszystko powycierać z użyciem odpowiednich środków myjących. Wytłumienie oczywiście do wymiany.

ugotować wojskowej grochówki, podjeść zdrowo, po kilku godzinach gdy groch da o sobie znać,

nakierować tylną część ciała na glosniki po czym traktować je gazami w regularnych odstępach czasu,

gaz grochowy jako agresywniejszy przegoni zapach tytoniowy, a że jest bardziej lotny to nie pozostanie dlugo

odkręć głośniki , poszukaj kogoś kto ozonuje wnętrza samochodów (dobre myjnie ręczne) , wsadź paki do auta i niech je potraktują ozonem , z auta smród się usuwa to i z kolumn też się uda

Jakoś zapomniałem o wygłuszeniu w kolumnach. Jakoś tak myślałem, że to głośniki.

Rozkręcę i potraktuję je zabijaczem zapachów. Resztę pozostawię aby wywietrzała.

Co do ozonowania to nie wiem jaki ono ma wpływ na gumę - czytałem, że niszczy ją. Dla dobra głośników nie będę tego ryzykował, choć wydaje się to najprostszy/szybszy sposób.

Dziękuję za porady

Witek

PS. Czy fasolka może być?? nie jestem zbytnim zwolennikiem grochu ;-)

>Co do ozonowania to nie wiem jaki ono ma wpływ na gumę - czytałem, że niszczy ją.

Na dłuższą metę, możliwe. Przy krótkotrwałym i jednorazowym ozonowaniu, powinno być to dla głośników bezpiecznie.

tak jak wyzej - ozonowanie

zabija kazdy smrodek

a z fajkami radzi sobie calkiem spoko ale wczesniej dobrze usunac fizycznie resztki po smole zwykla szmata ze srodkiem dezynfekujacym

Ozonowanie szokowe - szybko i bezboleśnie usunie Ci smrodek z kolumn..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja kupilem swoje kolumny u tez ostro smierdzialy petami, z czasem przeszlo, tylko teraz walcze z klimatyzatorem, jak go odsmrodzic, perfumy Armaniego nie pomogly ;) .

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jak wyżej napisałem w szczególności dym papierosowy można zwalczyć w sposób nieodwracalny ozonem , który produkują urządzenia tzw. generatory ozonu stosowane też w odgrzybianiu urządzeń klimatyzacyjnych..Trzeba poszukać w swoim rejonie kogoś kto zajmuje się swerwisem klimatyzacji np samochodowej i ma wydajne urządzenia tzw - OZONATORY

czolgista778, 28 Maj 2010, 01:45

>ja kupilem swoje kolumny u tez ostro smierdzialy petami, z czasem przeszlo, tylko teraz walcze z

>klimatyzatorem, jak go odsmrodzic, perfumy Armaniego nie pomogly ;) .

A dla czego miałyby pomóc ? ... chcesz zakryć jeden smród innym ? ;) (nawet najlepsze perfumy na dłuższą metę mogą być nieznośne).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.