Skocz do zawartości
IGNORED

Co Waszym zdaniem lepiej gra: AP Tempo 5 czy ProAc Studio 100

PiotrJ

Rekomendowane odpowiedzi

Pod wpływem bezpośredniego porównania tych dwóch par kolumn na lampie na EL34, stwierdziłem że Tempo 5 grają ciut szybciej na basie. Reszta pasma na podobnym poziomie, choć wokale nieco w tych dwóch konstrukcjach się różniły (w Tempo bardziej krzykliwe). Moje pytanie jest następujące: czy miał ktoś okazję posłuchać tego zestawienia kolumn (Tempo 5 i Studio 100) lecz w innych konfiguracjach ? Jeśli tak jakie są Wasze spostrzeżenia na korzyść i niekorzyść jednych lub drugich tu wymienionych kolumn ?

pozdrawiam

Studio 100 napędzone z czegoś wydajniejszego niż EL34 (KT88?) pokażą bas szybszy i lepiej kontrolowany niż AP. Woofer który zastosowano w Studio 100 jest nieco upierdliwy, i dość ciężki do napędzenia, ale jeśli go właściwie napędzić to jest to woofer wybitny. Studio 100 jako całość są jednymi z najlepszych opracowań ProAca, bardzo dobre kolumny. Czy wybitne? To zależy jak się spasują z resztą sprzętu, zwłaszcza ze wzmacniaczem.

Co jak co, ale Audio physic wie jak zrobić kolumny stosując niedrogie głośniki jak np. w Spark, aby to grało nietuzinkowo, lecz z cenami przeginają i to nieźle.

> Woofer który zastosowano w Studio 100 jest nieco upierdliwy, i dość ciężki do napędzenia,

Być może dla lampy tak. Nie wiem z lampą nie grałem. Za to żaden z kilku wzmaków tranzystorowych jakie podłączałem do Studio 100 nie miał problemu z ich napędzeniem. Trudne do napędzenia to były podłogowe Response 3.8 ....

TUX

Jakis czas temu stalem przed wyborem kolumn do zestawu primare. Odsluchiwalem tempo,100 i 125 i wybralem jednak Proaca ale studio 125. W polaczeniu primare i 100 nie dalo sie sluchac. Wysokie i srednie byly wysuniete na 1 plan. Chyba ze ktos tak lubi.Ze swojej strony polecam 125. Bas moim zdanie jest zdecydowanie lepszy od tych dwoch konstrukcji.

PiotrJ

Może i niektórzy stwierdzili, że "wyskoie i śrenie są w Studio 100 wycofane", ale spieszę z przypomnieniem że bezpośrednie porównanie obu konstrukcji nie odbywało się na EL34, jak napisałeś w pierwszym poście niniejszego wątku, tylko na A-S2000 Yamahy, który często jest posądzany o osuszanie średnicy. I w tym bym upatrywał podstaw tego wniosku. Gdy grałem nimi na lampie, grały świetnie, zwłaszcza za cenę za jaką można je mieć. Co nie zmienia faktu, że dla mnie z AP Tempo 5, u mnie w pokoju, przegrały.

A posądzanie audio physica o wyciąganie kasy za markę w kontekście ceny zastosowanych komponentów na tle ProAca to już prawie nadużycie - poczytaj o praktykach Pana Tylera - Studio 100 to chlubny wyjątek na tle całej linii Studio - dużo można wyczytać o cenie przetworników i jakości komponentów w zwrotnicy np. Studio 125.

Ale chyba najważniejsze że i jedno i drugie gra przez duże "G". Obiektywnie nie da się stwierdzić, że jedna konstrukcja jest lepsza, druga gorsza (zwłaszcza bez sugestii - do czego). Subiektywnie można każdą z nich ocenić lepiej lub gorzej od drugiej, z dowolnym zakresem różnicy między lepsze a gorsze

Nie naleze do tych ,ktorzy znaja sie na jakosci i cenach uzytych komponentow ale jest faktem o czym informuje prasa audio przy przeprowadzaniu testow ze proac dosyc oszczednie podchodzi do tematu(-:

Dla mnie wazne jak gra(-:

Bronco

Masz racje zapomniałem że bezpośrednie porównanie gdzie dało się wyhaczyć różnice między kolumnami było na tranzystorze. Apropos taniości głośników też masz w pewnym sensie rację że i ProAc stosuje te praktyki, lecz 125 kosztują cos koło 8 tys a nie 12,5tys. Nie zmienia to faktu że Tempo 5 prawdopodobnie są w globalnej skali lepsze od 125. Gdybam trochę bo nie słyszałem Studio 125.

Zalezy kto ma jakie preferencje brzmieniowe. Mi po odsluchach bardziej przypadly do gustu proaki.Uwazam ze firma audio physic bierze cemy bardziej z kosmosu od proaka(-:

Ja również jestem zdania, ze w głównej mierze zależy to od preferencji. Mi bardzo polecano do elektroniki Primare - ProAc Studio 130 a okazało sie że z kilku kolumn które mialem w domu wypadły najgorzej. Wiem ze Studio 130 maja oprócz marki niewiele wspólnego z modelem Studio 100 - chcialem tylko pokazać ze komuś podobają sie ProAc'i a komuś Audio Physic'i. Ja z pewnością wybrałbym Tempo.

Dbx za chwilę sprawdzę jakie Ty zadawałeś głupie pytania w związku z 300B. Nie chcę żadnej 300B, ani żadnego saba, więc nie gadaj nie na temat w moim wątku ok ? Chyba że masz coś do powiedzenia na temat T5 i S100.

PiotrJ, 3 Cze 2010, 09:47

>Dbx za chwilę sprawdzę jakie Ty zadawałeś głupie pytania w związku z 300B. Nie chcę żadnej 300B,

>ani żadnego saba, więc nie gadaj nie na temat w moim wątku ok ? Chyba że masz coś do powiedzenia na

>temat T5 i S100.

saba to rodzaj żeński, więc, nie żadnego, a, żadnej... :)

powiedz skąd u ciebie taka agresja o tak wczesnej porze i w tak ładnym, słonecznym dniu ? ...wiem wiem... to frustracja z powodu kolumn ...:) zestarzejesz się /przy dużym szczęściu/ to ci przejdzie /przy dużym szczęściu/ :):):)

dlaczego pomijasz model 110 proac'a ?...lepiej gra od 100

Nie jestem agresywny, a słońce może jest u Ciebie Dbx. Dlaczego pomijam 110 ? Bo ich nie słyszałem, pozatym inetersuje mnie zestawienie dokładnie tylko tych dwóch par kolumn. Zaznaczam że nie jestem sfrustrowany z powodu posiadania setek i nie zamierzam ich się pozbywać. Twoją wkrętkę w temacie o tempo i studio z jakąś 300b uważam za wycieczkę tematycznę, która wcale mnie nie interesuje wszystko w tym temacie.

PiotrJ, 3 Cze 2010, 11:49

>Nie jestem agresywny, a słońce może jest u Ciebie Dbx. Dlaczego pomijam 110 ? Bo ich nie słyszałem,

>pozatym inetersuje mnie zestawienie dokładnie tylko tych dwóch par kolumn. Zaznaczam że nie jestem

>sfrustrowany z powodu posiadania setek i nie zamierzam ich się pozbywać. Twoją wkrętkę w temacie o

>tempo i studio z jakąś 300b uważam za wycieczkę tematycznę, która wcale mnie nie interesuje

>wszystko w tym temacie.

jesteś agresywny i dodatkowo chamowaty.

Masz proac, słuchałeś AP więc czego chcesz ? Masz ochotę posłuchać na innym wzmacniaczu, to sobie podłącz inny i posłuchaj. Na 100% ten inny będzie grał lepiej niż jakiś yakin :) to wszystko w tym temacie.

Lesio jestem ciekawy Twojej opini której nie neguję, bo nigdy nie miałem okazji słuchać stodziesiątek. W jakich aspektach są one lepsze od setek. Na jakim sprzecie robiłeś porównanie ?

pozdro

McGyver, 3 Cze 2010, 21:33

>Studio 110 grają lepiej niż Studio 100? Zaiste kuriozalna opinia.

ponieważ odmienna od tego co piszesz, taka opinia musi być kuriozalna...zaiste musi.

Sluchalem z zestawem primare 21. Moje odczucia-100- bardzo ekspansywna gora i srodek pasma. Bas bardzo dobry,energiczny i krotki.110 to calkiem inne granie-nic nie wychodzi przed szereg-wysokie tony subtelne,srednica nie narzucajaca sie i bas moze nie tak idealny jak w 100. Ogolnie milej mi sie sluchalo 110. Co skonczylo sie ich zakupem(-: Jak to mowia nie ma idealow i zaczalem szukac dalej i mam 125.Dzwiek zblizony do 110 ale z wieksza masa.

Dla mnie Studio100 to najlepszy ProAc jaki słyszałem(nie słuchałem 4-ek)

Nie słuchałem Tempo V, ale od Tempo VI(25) bez bezpośredniego porównania 100-ki wydają się co najmniej mniej upierdliwe w konfiguracji(w Tempo 25 bas lubił żyć własnym życiem a i średnica wymaga utemperowania metaliczności - dla mnie kolumna dziwna choć wizualnie b.ładna, zwłaszcza w kontekście opinii prasowych)

ProAc Studio100 są moim zdaniem w całej stawce wymienianych w tym wątku kolumn konstrukcją najbardziej dopracowaną(o czym świadczy choćby brak Studio100 v2, v3...v19 ;-) )

Studio110 są kolumienkami przyjemnymi w odbiorze z "bardziej wybaczającym" balansem. Z nowych konstrukcji ProAca fajne są D2.

Ta rozmowa...przypomina mi...jak kilka lat temu kupiłem bowersy 805M,elektroniką jaką wtedy dysponowałem to były tanie:NAD i Yamaha.

Nie grało,bo nie mogło,dźwięk był mocno wyostrzony,płaski,bezbarwny.Znałem jednak potencjał tych monitorów,więc stopniowo zaczęły się poszukiwania odpowiednich partnerów do kolumienek.

Z NADem i Yamahą bardzo ładnie komponowały się natomiast tanie Avance.

Czy na podstawie tego można by wydać osąd,że budżetowe Avance są lepsze od 805-ek?No...w sumie tak,przecież lepiej zagrały z tanią elektroniką.

Podłączmy jednak te dwie pary kolumn do "nieco" lepszych komponentów.Avance dalej grają swoje,czyli da się słuchać,bowersy natomiast wskakują na pułap zupełnie Avance'om obcy.

Jestem zdania,że z takich sytuacji biorą się nieporozumienia typu:bowersy to jazgotniki,a 110-tki Proaca są lepsze od Studio100.

100 i 110 porównywałem swego czasu bezpośrednio po sobie dwukrotnie(sklep,dom).Te dwa zestawy różni jakościowa przepaść,grają po prostu w zupełnie innych ligach.

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.