Skocz do zawartości
IGNORED

Magnepan, Martin Logan, Dipole + McIntosh

ecamel

Rekomendowane odpowiedzi

Elektrostaty, magnetostay, dipole... Próbował ktoś kiedyś porównywać szkołę grania takich konstrukcji? Najbardziej chodzi mi o reprodukcję basu bo scena, średnica, kultura grania, wiadomo. Posłuchałem sobie jakiś czas temu Magnepanów i było pod względem balansu tonalnego i ilości niskich tonów, delikatnie mówiąc średnio, natomiast dipole z trzema dużymi niskotonowcami, mimo braku skrzyni dawały radę całkiem fajnie. Ciekawa mi się wydaje koncepcja ze stajni Martin Logan - z dodatkowym wooferem zamkniętym w obudowie, ale jak to gra, nie wiem. Może miał ktoś możliwość bezpośredniego porównania Magnepanów z konstrukcjami ML?

Co w ogóle myślicie o łączeniu elektro czy magnetostatów z elektroniką McIntosha? Prądowo nie będzie problemów bo wzmacniacz jest przewidziany do napędzania 2-omówek, ale brzmieniowo - nie będzie tej słodyczy już trochę zbyt dużo?

Orientuje się ktoś może, czy kolumny Martin Logan można posłuchać lub wypożyczyć do odsłuchu gdzieś w Poznaniu?

https://www.audiostereo.pl/topic/63902-magnepan-martin-logan-dipole-mcintosh/

Ja gram juz dlugo na elektrostatach Audiostatic i nie zmienie w zyciu na konwecjonalny glosnik.To jest fullrange, nie ma zwrotnic, bas jest ale nie oczekuj kanonady :).50W na kanal nawet takiego Kenwooda KA-550 robi z nimi co chce.Impedancja zawsze ponad 6Ohm.

Trzeba je stawiac okolo 1m od sciany, ale bas jest najlepszy kiedy siedzi sie +-2m od kolumn.

Niektore magnepany maja 3/4Ohm i jeszcze takie tragiczne dla wzmacniacza.Ale mocy potrzebuja, 200W+.

M.L nie sluchalem, tylko jedna opinia osoby ktora ma i sluchala moich AS, moje mialy lepsza srednice i gore ale jednak bas z ML z konwecjonalnym basowcem byl lepszy.Niskie tony z AS nie maja kopniecia, potrafia byc glebokie ale nie maja zbytniej kontroli.

Wedlug mnie do tego typu kolumn, tylko ciepla elektronika, ja troche szukalem, w koncu skonczylo sie na DCD2560 i wzmaku w klasie A.W zlej konfiguracji bedzie krew z uszu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

P.S Magnepan to inna historia niz elektrostat, mag maja zwrotnice czyli nie sa full range.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

czolgista778, 1 Cze 2010, 13:51

>Trzeba je stawiac okolo 1m od sciany, ale bas jest najlepszy kiedy siedzi sie +-2m od kolumn.

Może właśnie z tego powodu bas mi się w Magnepanach nie podobał? Stały dość daleko od ściany, grały strasznie krzykliwe i płytko.

>M.L nie sluchalem, tylko jedna opinia osoby ktora ma i sluchala moich AS, moje mialy lepsza srednice

>i gore ale jednak bas z ML z konwecjonalnym basowcem byl lepszy.

Też się właśnie zastanawiam czy taka hybryda nie zagra czasem fajnie. Tylko zdaje się dość mało popularne są te kolumny, zupełnie nie mam pomysłu gdzie ich posłuchać ;]

Wystarczy Magnepany wzbogacić subem np. Velodyne i taka konfiguracja jest już trudna do pobicia.

Im wyższy model Magnepana tym lepszy bas.

Faktycznie same Magnepany brzmią płytko - brakuje podstawy basowej. Ale za to reszta aspektów brzmieniowych jest rewelacyjna.

Najtańsze klasyczne kolumny, które pobiły zestaw Magnepan MG1.6 + Velodyne kosztowały 10.000 za używane ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, 1 Cze 2010, 14:20

>Wystarczy Magnepany wzbogacić subem np. Velodyne i taka konfiguracja jest już trudna do pobicia.

Możliwe, ale trudno mi będzie to zweryfikować przed ewentualnym zakupem. Druga rzecz, że mam jakieś dziwne odczucia jak słyszę o zestawianiu (do słuchania stereo) porządnych kolumn z subwooferem.

>Faktycznie same Magnepany brzmią płytko - brakuje podstawy basowej. Ale za to reszta aspektów

>brzmieniowych jest rewelacyjna.

Myślałem, że Martin Logan znalazł właśnie na tą przypadłość lekarstwo - takie połączenie tradycyjnego basu z holograficznym przekazem z paneli...

Jeśli nie miałeś okazji - to polecam posłuchać klasycznych, wielkich Infinity.

Zamknięty, potężny i niski bas (czasami aż za). Do tego średnie i wysokie wstęgowe - przestrzeń niczym z paneli...

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Owszem ale Martin Logan jest drogi. W tej cenie można kupić lepiej. Słuchałem ML z elektroniką Musical Fidelity na Audioshow. Było OK ale tylko OK biorąc pod uwagę cenę zestawu.

A czym się różni ML ze zwykłym basowcem od Magnepana z subem ? Owszem jest trochę więcej zabawy z ustawieniem suba ale efekt końcowy jest podobny.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

wypozyczyc Martin Logan do odsłuchu

ja slyszałem o jakis uzywkach na rynku ale to podobno te same walniete zestawy krazace od paru lat po kraju :)

jesli ci mało basu z magi a brak kasy na topowe to kup burczybasa ze wstega w klasycznej skrzyni -to chyba logiczne

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

zukzukzuk, 1 Cze 2010, 14:40

>Jeśli nie miałeś okazji - to polecam posłuchać klasycznych, wielkich Infinity.

Pomyślę i o Infinity, dzięki. Słyszałeś je może grające z Makiem?

Piopio, 1 Cze 2010, 14:41

>A czym się różni ML ze zwykłym basowcem od Magnepana z subem ? Owszem jest trochę więcej zabawy z

>ustawieniem suba ale efekt końcowy jest podobny.

Może masz rację, nie wiem. Spróbuję gdzieś posłuchać i takiego rozwiązania.

cir, 1 Cze 2010, 14:48

>wypozyczyc Martin Logan do odsłuchu

Próbowałem ;>

Ja tobie polece odsluch Audiostatica ES-300RS albo DCM-5.Wedlug opinii te pierwsze, czyli serie ES byly najlepszymi produktami marki, ze zmienionymi trafami graja lepiej od DCM-5 i innych nowych modeli.

Dodam jeszcze ze gdybys chcial kupic elektrostaty z drugiej reki to pamietaj o sprawdzeniu stanu folii ! Dopiero od jakichs 3-4 lat jest folia ktora sie nie utlenia (przy tej starego typu spada efektywnosc, dzwiek sie znieksztalca)i wytrzymuje okolo 5-6 lat.Martiny Logany chyba na to cierpia niezaleznie od wieku ze folia jest po paru latach do zmiany, ale jesli palisz papierosy albo nie sprzatasz pokoju co najmniej raz na 2 tygodnie to odpusc sobie tego typu kolumny, przyciagaja caly kurz.

Co do porownan do tradycyjnych glosnikow, to prawda ze ciezko pobic Magnepany czy elektrostaty zwyklymi glosnikami.

czolgista778, 1 Cze 2010, 15:58

Kurcze, z odsłuchem Audiostaticów może być ciężko. No ale spróbuję - takie to już hobby, że się człowiek "trochę" najeździ. Audioforte - w Warszawie, kolumny na zamówienie. Do Holandii jeszcze dalej...

BTW, baaardzo dziękuję za garść rzeczowych uwag odnośnie paneli :)

ecamel>>>

Z McIntoshem nie słuchałem. Ale chętnie posłuchałbym np. z Twoim.

Zapraszam!

To tylko 80 km...

Co do wpisu czołgisty dot. utleniania starszych folii>>>

Nie wiem, ile wspólnego ma folia w głośnikach elektromagnetycznych (tzw. wstęgi) Infinity, z tą stosowaną w elektrostatach?

Ale miałem (i mam) wiele takich, nieraz bardzo wiekowych konstrukcji.

W tym do niedawna jeszcze - 30-letnie Reference Standard 2,5 ze wstęgami na średnicy i górze.

Grało to i o ile wiem gra CUDNIE! Mimo wielu wielu lat eksploatacji.

Fakt, że nie palę i sprzątam w pokoju częściej niż raz na 2 tygodnie. Ale bynajmniej nie z tego powodu, o którym piszesz:)

Jakie zniekształcenia??? Nie zauważyłem też ani trochu utleniania...

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Mylisz pojecia chyba, ja mowie o elektrostacie typu Audiostatic / Martin Logan. A nie o wstegowcu :)

Być może się mylę?

Ale sądzę, że jedno z drugim ma wiele/coś wspólnego.

Wstęga to głośnik elektromagnetyczny. Czym więc się różni od elektrostatycznego?

Może fachowcy się wypowiedzą czym różnią się powyższe technologie przetwarzania elektryczności w dźwięk i zastosowane folie (wszak tu o nie chodzi)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jesli czytasz po angielsku.

Z najwazniejszych roznic to to ze elektrostat ma trafo, podbija napiecie na folii do paru kV i musi caly czas byc podlaczony do gniazdka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wstega:

Ribbon and planar magnetic loudspeakers

A ribbon speaker consists of a thin metal-film ribbon suspended in a magnetic field. The electrical signal is applied to the ribbon which moves with it, thus creating the sound. The advantage of a ribbon driver is that the ribbon has very little mass; thus, it can accelerate very quickly, yielding very good high-frequency response. Ribbon loudspeakers are often very fragile—some can be torn by a strong gust of air. Most ribbon tweeters emit sound in a dipole pattern; a very few have backings which limit the dipole radiation pattern. Above and below the ends of the more or less rectangular ribbon, there is less audible output due to phase cancellation, but the precise amount of directivity depends on ribbon length. Ribbon designs generally require exceptionally powerful magnets which make them costly to manufacture. Ribbons have a very low resistance that most amplifiers cannot drive directly. As a result, a step down transformer is typically used to increase the current through the ribbon. The amplifier "sees" a load that is the ribbon's resistance times the transformer turns ratio squared. The transformer must be carefully designed so that its frequency response and parasitic losses do not degrade the sound, further increasing cost and complication relative to conventional designs.

We wstegowcu mamy doczynienia juz nie z folia pokryta materialem przewodzacym tylko cienki metal.

I tu jest mowa o polo magnetycznym, a w ML i AS o elektrostatycznym, dlatego tak sie do nich klei kurz.

zukzukzuk, 2 Cze 2010, 01:18

>ecamel>>>

>

>Z McIntoshem nie słuchałem. Ale chętnie posłuchałbym np. z Twoim.

>Zapraszam!

>To tylko 80 km...

Ok, dzięki za zaproszenie, faktycznie daleko nie mam. Co prawda zrobiła mi się mała odsłuchowa kolejka, ale będę pamiętał i na pewno się odezwę.

czolgista778, 2 Cze 2010, 02:35

OK. Mówimy po polsku:)

Faktycznie zapomniałem o tym, że elektrostaty podłączamy do gniazdka prądowego. I mamy pole elektryczne.

A w ribbonach występuje pole magnetyczne. Pole to pole. Dobrze, że elektryczne lepiej zbiera kurz:)

Dzięki:)

ecamel>>>

Infinity łączy się raczej z Krellem. Sam jestem ciekaw (bardzo), czy MC będzie mulił na dole lub pogrubiał bas (czego w żadnym razie nie potrzeba - tym bardziej w moim malutkim lokalu).

Słuchałem na ten przykład ostatnio lampy MC 275 z dużymi kolumnami, opartymi najnowszych scan-speakach (i Infinity też wkrótce posłucham).

Bas mógłby być, delikatnie mówiąc, lepszy... Ale to lampa,. Nie wiem jak tran?

Reszta pasma - SUPER!

Trzymam za słowo!

Pozdr.

ecamel >>>

Jakiego Maca chcesz polaczyc z Loganami i o jakich Loganach jest mowa?

Jesli chodzi o polaczenie Loganów z Mac to wcale nie jest za cieplo, wiekszy mozesz miec problem z dopasowaniem wzmaka do Loganow i nie chodzi tutaj o impedancje tylko o specyfike obciazenia. Nie wiem z czego to wynika ale niektore wzmaki nie nadaja sie do Loganow i nie chodzi tutaj o moc czy impedancje. Radze to sprawdzic. Generalnie integry Maca odpadaja, nie nadaja sie do Loganow, przynajmniej do wyzszych modeli. Dodam tez jesli poslucha sie elektrostatow na spokojnie i da im sie warunki do odsluchu to niema powrotu do klasycznych zestawow, to jest po prostu inna bajka.

RadeX, 2 Cze 2010, 22:15

>ecamel >>>

>

>Jakiego Maca chcesz polaczyc z Loganami i o jakich Loganach jest mowa?

Mac to niestety tylko integra, póki co. Logany, jeżeli w ogóle, to Vista.

>Jesli chodzi o polaczenie Loganów z Mac to wcale nie jest za cieplo, wiekszy mozesz miec problem z

>dopasowaniem wzmaka do Loganow i nie chodzi tutaj o impedancje tylko o specyfike obciazenia. Nie

>wiem z czego to wynika ale niektore wzmaki nie nadaja sie do Loganow i nie chodzi tutaj o moc czy

>impedancje. Radze to sprawdzic. Generalnie integry Maca odpadaja, nie nadaja sie do Loganow,

>przynajmniej do wyzszych modeli.

No zobaczymy. Na pewno w ciemno nie kupie, więc nie ma strachu.

>Dodam tez jesli poslucha sie elektrostatow na spokojnie i da im sie

>warunki do odsluchu to niema powrotu do klasycznych zestawow, to jest po prostu inna bajka.

Z kolumienek nieskrzynkowych posłuchałem trochę dipoli (tak wiem, że to nie to samo co panele ;)) - rewelacja, Magnepanów i raz było miło, przestrzennie a innym razem, z inna elektroniką, w innym pomieszczeniu było nieciekawie. Loganów nawet na żywo nie widziałem, więc jak mi się ich granie spodoba dowiem się pewnie za jakiś czas.

> ecamel

Widze ze masz jakies B&W, powiem tyle, mialem kiedys B&W 804S moim zdaniem znakomite kolumny, jednak po przesiadce na Logany nigdy nie wrocilbym do B&W :) Naprawde polecam sprobowanie twojego Maca z Loganami, gra to naprawde fajnie jednak z ograniczeniem o ktorym pisalem. Vista to juz fajne Logany, niestety nie maja wbudowanego wzmacniacza napedzajacego glosnik niskotonowy wiec wzmacniacz musi byc odpowiednio mocniejszy. Latwiej napedzic Vantage, model wyzej, ktory ma taki sam panel jednak posiada wbudowany wzmacniacz ktory zasila glosnik niskotonowy.

RadeX, 2 Cze 2010, 23:03

>Latwiej napedzic Vantage, model wyzej, ktory ma taki sam panel jednak

>posiada wbudowany wzmacniacz ktory zasila glosnik niskotonowy.

Między modelami Vista a Vantage różnica w cenie jest niewielka więc jak będzie okazja pewnie spróbuję posłuchać obu. Swoją drogą, o wydajność Maca, mimo wszystko się jakoś nie boję.

tu nie chodzi o wydajnosc tylko o radzenie sobie z dziwnym obciazeniem. Dla mnie nie jest normalne jesli musze rozkrecac galke na godz. 12-13 bo tak bedziesz mial z integra Maca. Do Loganow potrzeba cos mocniejszego. Jednak nie znaczy ze z Mac-iem nie gra, gra i to bardzo fajnie ale o bardzo glosnym sluchaniu trzeba zapomniec.

• 1 miesiąc później...

RadeX, 2 Cze 2010, 23:21

>Do Loganow potrzeba cos mocniejszego.

Hmm, niby z charakterystyk nie wynika aby miały być problemy, no ale zobaczymy. W ostateczności, jak się okaże, że MLe mnie zaczarowały to pomyślę o jakiejś większej końcówce mocy.

BTW, wpadła mi w oko okładka magazynu "Audio" 7-8/2010 z zajawką o Loganach, kupiłem, jestem po lekturze. Świetny, szczegółowy, poparty charakterystykami przebiegu impedancji i przetwarzania na różnych osiach (przy elektrostatach to szczególnie ciekawe) i wydaje się bardzo obiektywny test, niczym nie przypominający artykułów sponsorowanych z wielu pism z branży. Cztery strony bardzo fajnie i przyjemnie czytającego się tekstu, który spowodował, że teraz stanę na rzęsach aby kolumienek posłuchać :)

Klasycznie do elektrostatów bardzo wydajne prądowo wzmacniacze trzeba.W latach 80-90 na prawie wszystkich wystawach ML grał z krellem i to raczej wyższymi modelami.Pamiętam ,że pan od ML mówił ,że np.macintoshe wogóle się im nie sprawdzały.Ale wszystko się zmienia .może teraz coś z niższej półki da radę.Pozdr.

mike1973, 3 Lip 2010, 17:13

>Witam. Podobno kolumny typu dipol świetnie zgrywają się z końcówkami firmy Marton.

Możliwe, ale pewnie i tak nigdy się o tym nie przekonam. Zupełnie mnie nie interesuje sprzęt DIY ;)

Marton to nie DIY.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 3 Lip 2010, 18:56

>Marton to nie DIY.

Ja się będę jednak upierał. Na podstawie danych ze strony internetowej producenta, informacji od dystrybutorów oraz sądząc po jakości wykonania obudowy (tak charakterystycznej dla konstrukcji domowych), którą można wywnioskować z tych kilku zdjęć krążących w internecie, zakładam, że to zdecydowanie jest DIY.

;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.