Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebny sprzęt stereo do 4500 zł!

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

"Witam Was ciule"

Dawno mnie tu nie było...wyleczyłem się z tej choroby, ale powróciłem bo kolega potrzebuje pomocy :D - jak w temacie. Ponieważ nie siedzę już w sprzęcie, firmach etc. - poszukujemy całego zestawu w cenie do 4500 - 5000 zł.

Szczegóły:

- pokój około 20 m. - w prostokącie (4 m x 5 m)

- preferencje muzyczne: niestety wszystko oprócz klasycznej i tanecznej typu disco polo

- preferencje audio: niski, punktowy bas, dobra średnica (żona kolegi lubi kobiece wokale)

- preferencje wizualne: najlepiej, jakby klocki sugerowały (czynnik "żona") wspólne pochodzenie

Ja to widzę tak:

- głośniki - około 2000 zł

- wzmak - około 1000 zł

- CD - około 1000 zł

- kable i tuner - około 300, 400 zł

Natomiast jeśli chodzi o firmy - niewiele już pamiętam a i oferta się zapewne siłą rzeczy pozmieniała. Wiem, że za te 4500 zł można złożyć już coś fajnego, co gra jak ludzie. Tylko pamiętajcie kochani - sprzętu szukamy do słuchania muzyki a nie do analizowania dynamiki sekcji smyczkowej 3 rzędu sceny :P Już moja w tym głowa, żeby Paweł na to forum nigdy nie wszedł i się nie wciągnął w temat (a chłopak lubi gadżety i bajery, więc jest narażony ;) ).

Klipsch Synergy F2, Trends Audio TA-10 (lub cos podobnego, t-amp) jako CD Sony PSX SCPH-1002 z pilotem..... i gra muzyka...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Najgorzej z tym niskim i punktowym basem w tej kwocie.

Według mnie trzeba będzie się na coś zdecydowac - albo niski, albo punktowy.

Za dwa koła, to raczej tylko monitory wchodzą w grę i jakby kolega uszczuplił nieco budżet przeznaczony na odtwarzacz do np. 600PLN a na wzmacniacz do np. 800PLN to na same kolumny zostaje... 2.600PLN o ile nic nie pokręciłem i już można by wtedy poszalec z kolumnami, które w tym przypadku będą miały wpływ w co najmniej 80% na brzmienie całości i tym samym na poziom zadowolenia kolegi.

Gdybym ja osobiście kompletował taki system, to tak bym to mniej więcej podzielił:

1. Kolumny 2.500PLN minimum.

2. Wzmacniacz ok. 1.000PLN

3. Odtwarzacz ok. 500PLN

z zastrzeżeniem drobnych korekt w przypadku trafienia lepszych kolumn do powiedzmy 3.000PLN

a w tej kwocie pole do popisu już znacznie się powiększa i w ostatecznym rozrachunku bardziej opłaci.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Redaktorzy

polecam posłuchać zestawu opisanego przez Krzyśka na High Fidelity:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) O ile elektroniki bym nie ruszał, to rozejrzałbym się jednak za większymi i lepszymi kolumnami z sh.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

To i ja trzy grosze: odsłuchiwałem ten advance acoustic całkiem niedawno przez parę godzin. Najlepiej zgrywał się z ... kefami Q1, całkiem sympatycznie z Mission M32i, przede wszystkim, jak na tą cenę, to powalał rozdzielczością i przejrzystością dźwięku... co ciekawe ani razu nie przełączył się z klasy A do niższej, mimo, że odsłuch do najcichszych nie należał. Warto rozważyć i posłuchać.

kable powinno się kupować na samym końcu i nie nalezy ich ceny uwzględniać w budżecie na sprzęt. One maja dopieścic dźwięk i poprawić samopoczucie. Pieniądze lepiej dołożyć do głośników.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam. Jędruś a może warto pokusić się o nówkę i kupić sobie cały system Regi. 4500 które masz to już sporo a reszta w ratach. Mnie ten system przytrzymał na Audio Show na kilka numerów.

Myślę że to dość ciekawa propozycja.

Z używanych urządzeń to mogę powiedzieć tobie tyle że za 300 funtów z przesyłką moj znajomy z Ebaya UK kupił sobie zestaw wzmacniacz Acam Alfa9 i CD Arcam Alfa 7SE. Dziewiątka Arcama ciągnie już sporo kolumn podłogowych bez problemu. Czyli mamy 1500pln za CD i wzmacniacz. Na kolumny faktycznie nie warto oszczędzać. Przejrzałem trochę ogłoszeń w dwóch miejscach i proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze zostaje na kabelki!

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

^^ Popieram. Używana Rega.

Ewentualnie zestaw używany Rotel z serii 02 lub 06 plus Usher S-520.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Dali 450 to według mnie wyjątkowo przereklamowana padaczka w każdym możliwym aspekcie brzmienia.

Podobnie model 470. Granie na poziomie TONSIL Bolero 200, które kosztują o połowę mniej i przynajmniej mają poszukiwany przez autora "niski bas". Co prawda może nie najwyższych lotów, ale też trudno oczekiwac cudów na kiju za taką kasę.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Panowie dziękuję za sporo propozycji w imieniu mojego kolegi, ponieważ (jak już wspomniałem kilkukrotnie) - to dla niego jest zestaw.

Ja mam swoje paczki i klocki z których jestem bardzo zadowolony i jedynie co mi brakuje to większy pokój...tyle.

Niemniej jednak proszę o więcej wskazówek :) Im więcej tym lepiej! :)

pzdr. i dzięki raz jeszcze, również za propozycję na PRW - jak najbardziej pożądane

Andrzej

Zacząłbym od tego

Ukryta Zawartość

i wokół nich budował resztę.

Ukryta Zawartość

Dzięki za propozycję, ale te JBL są olbrzymie i brzydkie - żona kolegi raczej nie da na coś takiego zgody :D

A co sądzicie o nowych AA Phoebe III? Z tego co czytam - konstrukcja bardzo chwalona. Wspieranie rodzimego biznesu - zawsze dobre...

• Użytkownicy+

Wzmacniacz Rotela, lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , źródło Squezebox, lub CD Marantza, ew. Philipsa, kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jędruś, 10 Cze 2010, 11:41

>

>A co sądzicie o nowych AA Phoebe III? Z tego co czytam - konstrukcja bardzo chwalona. Wspieranie

>rodzimego biznesu - zawsze dobre...

Zagrają lepiej niż Rega.

chłopaki dzięki wielki za wszystkie propozycje i jednocześnie przepraszam - kolega jednak nie może sobie teraz pozwolić na taki wydatek, więc póki co odpada.

Może wątek posłuży dla kogoś innego, kto ma taki budżet.

przepraszam w jego imieniu za zamieszanie i jeszcze raz dziękuję.

pozdrawiam,

Jędrek

Jędruś chłopaku, nie ma ważniejszych spraw niż audio ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.