Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC uzywany w cenie okolo 1000 zl ?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

>>>>Wszystko oczywiście przy wykorzystaniu dCSa jako transportu, ale postaram się go jeszcze posłuchać z USB i mojego starego Marantza 63KI, którego mam gdzieś zbunkrowanego na szafie.>>>>

@Elb,posłuchaj koniecznie z tanim marantzem i daj znać co i jak.Podejrzewam że połowę roboty odwala tutaj dCS.

l'enfant sauvage

barmanekm - jak masz jakieś fotki to wklej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja porównywałem V-DACa z Jadisem JD3 Evolution. Sygnał brałem oczywiście z Jadisa. No i V-DAC grał lepiej od Jadisa. Jajca, nie?

No to niedługo pewnie doczekamy się wysypu klonów V-Daca top hi-endowych producentów po 10.000 baksów :)

Wczoraj po raz pierwszy miałem okazję posłuchać V-DACa w moim Hi-Man rig, i jestem w szoku jak (dobrze) to gra w porównaniu do Pucciniego. Tzn. nie jest lepiej, ale nie ma też różnicy która choćby w połowie uzasadniała 60 krotną różnice w cenie. Dźwięk jest zadziwiająco przejrzysty, dobrze artykułowany, z bardzo dobrą głębią, a rozdzielczość tego pudełeczka potrafi zaskoczyć.

Czy w Twojej ocenie dodanie lepszego zasilania bez ingerencji w bebechy V-DAC'a istotnie wpłynęło na poprawę brzmienia? Prawdę powiedziawszy liczyłem że poprawę motoryki i kontrolę najniższych składowych, które są w mojej ocenie najsłabszymi elementami walorów brzmieniowych tego DAC'a. Gdyby "chińczyk" trochę pomógł w tych kwestiach mógłbym znów odłożyć kupno źródła na później.

Ja porównywałem V-DACa z Jadisem JD3 Evolution. Sygnał brałem oczywiście z Jadisa. No i V-DAC grał lepiej od Jadisa. Jajca, nie?

McGyver,

Czy będziesz tak dobry i wskażesz miejsce, gdzie są opisane modyfikacje tego DAC-a ?

Dzięki z góry

McGyver,

Czy będziesz tak dobry i wskażesz miejsce, gdzie są opisane modyfikacje tego DAC-a ?

Dzięki z góry

V-DAC był niemodyfikowany. Za to Jadis był modyfikowany, miał wmontowany zegar bodajże LC z autonomicznym zasilaniem.

V-DAC był niemodyfikowany. Za to Jadis był modyfikowany, miał wmontowany zegar bodajże LC z autonomicznym zasilaniem.

Czyli jakiś megakonstruktor go spartolił ;)))

Czy w Twojej ocenie dodanie lepszego zasilania bez ingerencji w bebechy V-DAC'a istotnie wpłynęło na poprawę brzmienia? Prawdę powiedziawszy liczyłem że poprawę motoryki i kontrolę najniższych składowych, które są w mojej ocenie najsłabszymi elementami walorów brzmieniowych tego DAC'a. Gdyby "chińczyk" trochę pomógł w tych kwestiach mógłbym znów odłożyć kupno źródła na później.

Niebawem napiszę, bo właśnie udało mi się odpalić V-DACa z tego chińczyka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Było z tym trochę przygód - okazało się, że chińczyk przyszedł w wersji na 110V, zamiast 230V o którą prosiłem (a chiński sprzedawca potwierdził).

Na szczęście mam zwyczaj otwierania urządzeń przed słuchaniem, więc zorientowałem się że uzwojenia transformatora są źle podłączone (na obudowie nie było żadnych oznaczeń - ani 110V ani 220V). Gdybym jednak podłączył jak Pan Bóg przykazał od razu do prądu, to bym zamiast zasilacza miał teraz pieczeń po chińsku :-) Na szczęście stara zasada Stalina - ufaj i kontroluj, jeszcze raz okazała się słuszna w przypadku obsługi chińskiego produktu. Mam nadzieję, że nikogo z was taka historia nie spotka - jednak na przyszłość polecam sprawdzać wszystko co chińskie 3x !

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czyli jakiś megakonstruktor go spartolił ;)))

Megakonstruktor pracujący w firmie Jadis go spartolił. Ten cedek jako transport jest świetny, ale po analogu gra do d*py jak na swoją cenę.

Chodziło mi o to, iż kiedyś wspominałeś, że modyfikowałeś ten dac i dało to bardzo dobre efekty. Czy jest gdzieś miejsce w sieci, gdzie opisane są modyfikacje (Twoje lub innych ludzi)?

Na którymś z anglojęzycznych for widziałem 40+ stronicowy wątek o modach V-DACa. Ale gdzie to już nie pamietam ... może ktoś pomoże ?

Porównywałem ostatnio Musical Fidelity V-DAC, Musical Fidelity X-DAC, Cambridge Audio DacMagic i Matrix mnini-i. Moim zdaniem, tę konfrontację wygrywa bezapelacyjnie "chiński" Matrix i to o duży dystans. Chiński piszę w cudzysłowie, bo choć produkcja Matrix'a chińska, to myśl techniczna zachodnia. Jeszcze.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Na którymś z anglojęzycznych for widziałem 40+ stronicowy wątek o modach V-DACa. Ale gdzie to już nie pamietam ... może ktoś pomoże ?

www.head-fi.org ale wątek, to takie mini-mody, kondy i opampy.

System gra dobrze, albo nie....

Powiem wam, że dla mnie te dace w mikroobudowach odpadają. V-DAC, Carat - wewnątrz nie mieszczą się nawet kondensatory zasilające o rozmiarach, które można by uznać za stosowne. Natomiast gniazdko zasilające to już w ogóle porażka. Miałem już kiedyś takiego małego chińczyka mydelniczkę i grał na poziomie normalnego haj faj. Co z tego. Jak ktoś projektuje takiego mikruta, to chyba nie poczyna sobie zbyt ambitnie.

Przeczytałem kilkadziesiąt ostatnich wpisów i przyznam, że już zupełnie zgłupiałem.

Czy to nie jest już jakaś choroba?

Czytam, że jeden DAC po jakichś przeróbkach gra gorzej niż inny bez.

Testujecie te urządzenia na różnym sprzęcie, przy pomocy różnych kabli

i to przecież jasne, że zagrają w każdym systemie inaczej.

Poza tym nie rozumiem o co chodzi z tymi pomiarami.

Raz po raz czytam, że ktoś testował jakiś tam DAC i w związku z tym należałoby go poddać pomiarom.

Jakim pomiarom??

Nasze własne uszy są niewiarygodne?

Trzeba posiłkować się jakimiś pomiarami, które utrwalą nas w przekonaniu, że jest lepiej lub gorzej?

Elberoth gdybys mieszkał w Łódce to bym ci użyczył swoja Thete PRo progeny do porownania :)

Hmm, ja swego czasu porównywałem Beresforda Caiman-a z V-DAC-em. Teraz użytkuję TubeMagic D1 Maverick Audio. Czy jest wogóle jakikolwiek przyczynek do porównań Thety do tego Mavericka czy to już tak całkiem inna liga? Pytam bo jestem codziennie w Łodzi i może ja bym skorzystał i coś potestował? Nadmienię, że V-DAC-a miałem pożyczonego od Elberoth'a i chyba nie ma zastrzeżeń co do jakości sprzętu po zwrocie ode mnie :-) ?

wole sie z nim na dluzej nie rozstawac , bo bede go sprzedawal :) chce kupic normalnego cd i przestac szukac dzwieku idealnego... i zaczac rozkoszowac sie sluchaniem muzy.

Ponieważ już kilka osób mnie pytało na PW o skan recenzji V-DACa z HiFi Critic, wrzuciłem go dla wszystkich na Rapid Share (8.8MB):

Ukryta Zawartość

Trzeba kliknąć z prawej strony na 'Free Download' i potem poczekać 30s aż pokaże się klawisz 'Download Now !'

Ukryta Zawartość

Elberoth- a po co Tobie V-dac skoro masz Pucciniego;)?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Mam podłączonego przez niego Nboxa w salonie :-)

Moj decoder tv sat tez przez dacka idzie:)

a jakich?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Recenzje legendy ;) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie - jak się mają omawiane tutaj urządzenia do PS Audio DL Three? Chwilowo mam go w domu, egzemplarz po przeróbkach o nieznanym mi na razie zakresie, więc pytam, co by sobie móc wyobrazić po jakim obszarze się poruszamy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.