Skocz do zawartości
IGNORED

Dyski SSD - Wasze doświadczenia (reaktywacja)

nedj

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin_gps, 28 Cze 2010, 23:55

Były napędy CD-ROM dla PC z wyjściem SPDIF i klawiszami startu/stopu dla odtwarzania CDA - i faktycznie da sie to podłączyć do zewn. DAC typu MYTEK.

A na kolcach żeś był go postawił i cegłą przycisnął?

Bo to przecież podstawa.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>A tak poważnie, macie coś sensownego do powiedzenia w temacie? martens, rozumiem, że sprawdzałeś dvd

>z bazaru w połączeniu z Wilson Audio? :D

Sprawdzałem no może nie na Wilson Audio ale na WLMach Lyra, na swoich Audio Physicach, Genelecach,

ze wzmakami Krella, NAD S-300, Plinius 9200, Electrocompanient, lampowiec ASL Leyla.

Jako DACe

Zahoulou, Phoenix, dCS Delius, DA/AD konwerter tc electronic.

Jako transport Linn Unidisk, Squeezebox, DVD Harman Kardon

czyli były to czasami kombinacje górna półka + powiedzmy Bazar

różnice generalnie układały się Kolumny ->Wzmak -> DAC -> transport

pisze generalnie bo charakter najbardziej narzucały zawsze kolumny, wzmak i DAC to różnie, ale transport naprawdę grał minimalistyczną role jeśli w ogóle.

Tak wiec TAK jak najbardziej bazarowe DVD jako transport (nie jako źródło z wyjścia analogowego!) z dobrym wzmakiem i kolumnami zagra praktycznie to na co kolumny pozwolą.

Bazarowe kolumny dadzą bazarowy dźwięk i tu żaden dCS nie pomoże.

Co do HD

mam dwa serwery muzyczne jeden na dużym "wypasionym" PC z 3x0.75TB w matrycy RAID + SSD OCZ na system Win7 (ale też z ciekawości streamowałem z tego SSD muzykę, FLACi), docelowo słucham jednak z ATXa z pojedyńczym 1TB 3.5cala na muzykę i małym 2.5" na system tutaj jest Linux Ubuntu. Streamuje z tego ATX ze względu na obsługę, szybkość, brak dźwięków z kompa zero wentylatorów itp.

Kompy stoją w oddzielnym pokoju, dwie grube ściany dzielą je od audio-analogu by mi na wszelki wypadek ich "szumy" elektromagenyczne nie tu przeniknęły. Do routera WiFi kompy są wpięte po skętce, komunikacja do Squeezeboxa po WLANIe. Nie stwierdzam by sysytemy operacyjne HDeki i takie tam duperele wpływały mi na dźwięk. A przewalałem je na różne sposoby. Różnice to są ale w obsłudze Serwer na windozie potrafił się raz na miesiąc mniej więcej zawieśić, prędkości budzenia setwera itp.

Marcin_gps, 28 Cze 2010, 23:55

>martens,

>

>Rozwiń proszę "zwykłym starym napędzie CD-ROM od desktopa, podłączonym powiedzmy do top DACa typu

>DCSa, Mytka". Jak to chcesz podłączyć?

No oczywiście wkładając do kompa z kartą mającą SPDIF na pokładzie.

Transportem jest zasadniczo ten CD-ROM + karta audio, te dwa elementy mogą być kluczowe ale nie przeceniałbym ich.

-> martens

"Nie stwierdzam by sysytemy operacyjne HDeki i takie tam duperele wpływały mi na dźwięk. A przewalałem je na różne sposoby."

Oj, kolego, to jeszcze baaaardzo długa droga przed Tobą. Nie słyszeć takich oczywistych rzeczy? Wstyd! Ale staraj się, to może kiedyś osiągniesz poziom rocha, Petera Daniela, a może i nawet samego Pana Redaktora Wojciecha Pacuły.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>No, Kyle napisał że są CD-ROMy w pudełku z wyjściem do DACa

>nawet nie wiedziałem

Pod koniec lat 90-tych i na poczatku 2000, tylko na takie trafiałem a zmieniałem kilka razy. Ale wtedy się jeszcze tym nie interesowałem.

System gra dobrze, albo nie....

nedj, 29 Cze 2010, 13:02

>

>Oj, kolego, to jeszcze baaaardzo długa droga przed Tobą. . Nie słyszeć takich oczywistych rzeczy?

nedj,

jajec se nie rób z poważnych rzeczy,

Jednak w laptopie który ma wszytko upchane bez żadnej dbałości o podstawową higienę i separację.

Gdzie twardy dysk jest 5 cm od mini-karty audio to jednak słyszę (pewnie Ty też) w słuchawkach przy ściszonej muzyce np cykania pochodzące od pracy silnika krokowego głowicy dysku, albo inne indukujące się od pracy procesora szumy i pierdy.

Jak teraz mam komputer z tą samą elektroniką i chmurą szumów odsunięty od całego analogu na powiedzmy 15m, wpływ z samej indukcji będzie wielokrotność odległość do kwadratu mniejszy, czyli w tym przypadku 90000 razy mniejszy, ale formalnie będzie. Może złotousi słyszą te subdecybele i rozpoznają czy to dysk 2.5" czy 3.5 cala, czy pracuje linux który inaczej obciąża procesor niż Win7, czy tak samo konkretna aplikacja. Ja nie.

"Jak teraz mam komputer z tą samą elektroniką i chmurą szumów odsunięty od całego analogu na powiedzmy 15m, wpływ z samej indukcji będzie wielokrotność odległość do kwadratu mniejszy, czyli w tym przypadku 90000 razy mniejszy, ale formalnie będzie."

Wiadomo. Przelatujący obok lotniska motylek ruchem swoich skrzydeł też przecież wpływa na zachowanie startującego/lądującego obok samolotu.

Martens fabularyzuje przedstawiając duże liczby.

A cóż to jest te 90000 razy?

To tylko 100dB (no chyba, że mocowo?. . .).

Martens. Tu na forum obowiązują miary logarytmiczne!

;)

>Wiadomo. Przelatujący obok lotniska motylek ruchem swoich skrzydeł też przecież wpływa na zachowanie

>startującego/lądującego obok samolotu.

No oczywiście, motylek ruchem skrzydełek podniesie się 3 centymetry wyżej zamiast wpaść do dziobu przelatującego obok bociana wpadnie mu w oko, ten się przestraszy i zanurkuje wpadając do silnika 737, a ten się rozpier...

Rochu:

Efekt motyla?

To na przykład, jak nawet Ty w Krakowie klepniesz w określony klawisz, to ma to wpływ na to, jaki ja klawisz nacisnę w Szczecinie . . .

>Martens fabularyzuje przedstawiając duże liczby.

>A cóż to jest te 90000 razy?

>To tylko 100dB (no chyba, że mocowo?. . .).

>Martens. Tu na forum obowiązują miary logarytmiczne!

etam 90000 lepiej brzmi i wiadomo o co chodzi, połowa i tak nie wie jak się używa logarytmów.

a jeśli i 100dB, wybrani słyszą chyba różnice ze 150dB, skoro na 24bit/96kHz potrafią narzekać że za mało gęste.

-> Grzegorz7

"To na przykład, jak nawet Ty w Krakowie klepniesz w określony klawisz, to ma to wpływ na to, jaki ja klawisz nacisnę w Szczecinie . . ."

Może rochu odejdź od kompa, bo mi się basik przez Twoje klepanie w klawiaturę luzuje ;)

martens, 29 Cze 2010, 12:36

>(...) pisze generalnie bo charakter najbardziej narzucały zawsze kolumny, wzmak i DAC to różnie, ale

>transport naprawdę grał minimalistyczną role jeśli w ogóle.

To jest bardzo przytomna i prawidłowa obserwacja.

martens, 29 Cze 2010, 12:36

> Nie stwierdzam by sysytemy operacyjne HDeki i takie tam

>duperele wpływały mi na dźwięk. A przewalałem je na różne sposoby.

I to także jest dobra obserwacja, która wcale nie świadczy o głuchocie obserwatora, tylko o umiejętności prawidłowego skonfigurowania sprzętu, czego należy życzyć wszystkim milośnikom cyfrowych źródeł, a szczególnie źródeł opartych o komputer.

Na dźwięk z kompa może mieć wpływ:

- system operacyjny

- sterowniki

- player muzyczny i wtyczki audio do niego.

- karta muzyczna

Nie "grają" natomiast:

- płyty główne

- zasilacze

- pamięci RAM

- wszelkie nośniki danych CD, HD , SSD, pendrive itd.

- procesory

- obudowy

- kable SATA i inne

- stoliki komputerowe

- monitory

- karta graficzna

- myszka

- klawiatura

- wentylatory

- drukarki

i cała reszta sprzętu do komputera.

Czekam na dowody w postaci prawidłowo przeprowadzonych testów ABX, że się mylę.

Dowody na złote uszy i zapewnienia że kolega, koleżanka, żona i teściowa też słyszą różnicę proszę sobie darować.

rbej, ale ta sama karta w różnych kompach będzie grała inaczej, zrozum, że dostaje różnej jakości zasilanie i śmieci genrerowane właśnie przez procesor, płytę główną, grafikę itd

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.