Skocz do zawartości
IGNORED

dac AK 4396

marosik

Rekomendowane odpowiedzi

Można też zrobić to w wariancie "bezpiecznym" ... jako napięcie testowe pobierz napięcie np. 12V z innego trafka które posiadasz w szufladzie i dobrze znasz. Podaj te 12V na te uzwojenie 36 ohmów i pomierz resztę napięć. Bez stresu będzie.

Po wstępnej weryfikacji że jest tak jak myślisz, że to 36 ohmów to sieciowe jest - można potem ostateczną weryfikację zrobić i dokładne pomiary już z 230VAC.

Profesjonalna robota :) zrobić trafo bez opisu ;)

Ok już się nie czepiam :P

To jest ta sama firma, która robiła trafa do ShigaClone, które sprzedałem i oczywiście kupujący zapytal mnie, które kabelki do czego.Nie wiedziałem ..;-)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Mój nie chce póki co grać. Na wyjściu spdif mam 0.7V, na końcu złączyki tyle samo, natomiast na płytce daca nie jakiegokolwiek napięcia nie ma. ani na rezystorze 75r, tym bardziej z trafkiem. trzeba by zrobić eksperyment z podłączeniem bez trafa przez kondem 0.1uf, nie chce mi tym bawić.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Jeśli masz części albo możesz kupić jednostkowo elementy smd(opory i kondy), jakieś 150-160zł w wersji podstawowej.

jakieś 150-160zł w wersji podstawowej.

To jest koszt zrobienia jedynie samej płytki, tego "modułu" - tak ? ( w sensie bez traf, bufora wyjściowego analogówki, chasis, itp) ?

... a tak w ogóle zaciekawiliście mnie tą kostką. Czytam sobie tego pdf'a od niej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanko następujące: Czy ktoś już próbował coś "podzałać" w temacie trybu pracy zwanego "DSD" ?

O ile dobrze kojarzę, to tryb ten ma silny związek z odtwarzaniem zbiorów typu SACD ISO, czyli ripowanych płyt Super Audio CD ?

Czy ta płytka drukowana w tej wersji, jaka jest omawiana tutaj na wątku, to potrafiłaby "łyknąć" i obsłużyć format DSD ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest koszt zrobienia jedynie samej płytki, tego "modułu" - tak ? ( w sensie bez traf, bufora wyjściowego analogówki, chasis, itp) ?

Chodziło mi o obsadzenie elementami płytki. żeby to zagrało potrzeba jeszcze zewnętrznego zasilacza +5V i +/-15V. Tu zależy co kto lubi, tyle więcej będzie kosztować :)

Plus trafo takie jakie ja mam, 40W kosztowało 70zł plus wysyłka. Tyle trzeba żeby grało.

Obudowa to już zupełnie kwestia indywidualna.

Pytanie do tych co złożyli i już na nim grają:

czy w trakcie pracy palą się u was zielone diody przy WM?

Krótka odpowiedź (zgaduję oczywiście): Oscylacje ? Np. dlatego że nie ma tam tantala na wyjściu, czy coś ?

Przeglądam właśnie pdf'a z opisem tego układu scalonego. Czy zwróciłeś uwagę na rysunek "Figure 3." który określa, przy jakich pojemnościach ten regulator pozostaje stabilny ?

Czy jesteś pewien, że przebywasz w obszarze absolutnej stabilności ?

Kondek jest dokładnie taki, jak zalecają w pdf'ie ?

Coś z długością ścieżek ? Patrzyłeś czy od strony obciążenia jakiego zwarcia nie ma ? Czy układ odbiorczy nie ma podejrzanie niskiej rezystancji do masy, bo np. usmażony został ?

A co ci szkodzi dorzucić tam choćby tymczasowo mały tantal np. 10uF ? po prostu dla sprawdzenia.

... może po prostu jakaś wyjątkowo wredna sztuka tego regulatora się trafiła, podatna na wzbudzanie się ?

tamtych kondów nie trzeba chyba "wymieniać" w sensie wylutowywać. Niech sobie siedzą. Dodatkowo w ramach testu przewlekańca tantala gdzieś im nadlutować, w ramach szybkiego testu ... a nie żeby tam zaraz jakąś demolkę robić.

Sprawdziłem, na takie rzeczy to ja wpadłem ;)

Z rzeczy mało ważnych: na razie jadę bez bufora fetowego i zasilanie mam z gotowego staba LT1086. Będę prawdopodobnie kombinował z innymi analogówkami, ale to bez pośpiechu.

Witam

Przepraszam, że tutaj zapytam, ale nie mam gdzie ;-) - Jaki jest koszt zasilacza do tego DAC-a np. Salas, płytkę mam, pytam o części. Lub jakiś inny zasilacz, orientacyjny koszt )

Jeżeli chodzi Ci o część analogową, to ja używam na razie zasilacza symetrycznego veterana i koszt wyszedł koło 80-100 zł z trafkiem.

Ok.

Dzięki ))

Mam zagadkę:

mój dac czasem gra, a czasem nie gra. np wczoraj zostawiłem go na 16 godzin podłączonego do prądu. wyłączyłem, ale ponownym uruchomieniu nie grał. posprawdzałem napięcia, wszystko ok, resetowałem 2-3 razy i zaczął grać. W tej chwili znowu nie gra. Co to może powodować?

I w sumie jeszcze jedno pytanie, prawdopodobnie to oczywista oczywistość, ale chciałbym rozwiać wątpliwości:

gdzie przypiąć czarny kabel miernika przy mierzeniu napięć dla +/- 15V?

ustawiłem pierwotnie napięcie podpinając czarny kabel do - konda C27, było równo +/-15V.

mierzą to samo przypinając czarny kabel do - gniazda RCA mam + 12V i -17V. który pomiar daje właściwy wynik, a raczej wobec odniesienia do którego ustawić 15 V?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.