Skocz do zawartości
IGNORED

Zasady ekranowania. . .

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, pataus napisał:

Obudowę mam odizolowaną od masy audio termistorem 10r.
Zerowania nie używam w audio tzn bolec jest ale wtyczki wyłącznie dwubiegunowe

W takim razie trzeba było nie kupować trafa z ekranem międzyzwojowym.  

11 minut temu, pataus napisał:

No... nauczka na przyszłość. Skoro jednak mam to co teraz?

Napisałem już, co trzeba zrobić, by miało sens. Zerowanie gniazda w ścianie, trójżyłowy kabel sieciowy do urządzenia, PE do ekranu w trafie (nigdzie więcej) Masa audio do obudowy  

Wiszący w powietrzu ekran jest jeszcze gorszy niż jego brak. Ale niektórzy tak zostawiają ....

Teraz, jar1 napisał:

Wiszący w powietrzu ekran jest jeszcze gorszy niż jego brak. Ale niektórzy tak zostawiają ....

A tylko ci mądrzejsi podłączają do kuwety ze żwirkiem ?

nagrywamy.com

2 minuty temu, pataus napisał:

@jar1
Czyli praktycznie ekran będzie połączony z N.

Tak. I to działa, Zmniejsza się wpływ różnic w pojemnościach pasozytniczych w trafie, w efekcie napięcie na wtórych jest bardziej symetryczne, co daje mniejsze napięcie zmienne na masie audio.

3 minuty temu, pataus napisał:

Skoro elektrycznie ekran transformatora jest połączony z N przez zerowanie nie połączyć od razu do N

Trzeba to zrobić porządnie, by nie było możliwości podłączenia odwrotnie, Dlatego gniazdo w ścianie powinno być trójbolcowe, wtyczka sieciowa  trójbolcowa, i kabel trzyżyłowy i gniazdo w urządzeniu trójbolcowe. 

+ trzeba się liczyć z tym, że nie każdy ma zrobioną porządnie instalacje elektryczną w domu i pożyczenie sprzętu znajomemu może się różnie skończyć ? Napisał już to jar1 , ale tutaj naprawdę nie ma żartów.

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

• 2 miesiące później...

Ostatecznie ekran trafa mam do PE , kabel trzyzyłowy . W gniazdku standartowo zerowanie  N do bolca. Kubek na trafo na razie zdemontowany bo nie działał.Zostało mi troche mumetalu z oslony trafka na wzmacniaczu więc zrobiłem opaskę na trafie głownym .  Obracanie trafa pomogło i praktycznie 50hz nie sieje . Zostało 100hz tętnień, które co ciekawe mam okolo 2db mniej na lewym kanale. Zadne czary - mary z kablami , masami itp juz nie działają.
Schemat połączeń odręczny. Nie wiem czy czytelny. Skasowałem połączenie masy to zaznaczone czerwonymi kreskami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1466809631_MVLchn1Wdrugi.thumb.jpg.f1b27e8790fa22b2436c861a11f21cec.jpg
170796337_MVRchn1W.thumb.jpg.8b49a0659b0620bb8b95c8eeb37060de.jpg

af817c572f21a8d4ddec9c7161f0c1f9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
W dniu 7.02.2021 o 13:47, jar1 napisał:

Napisałem już, co trzeba zrobić, by miało sens. Zerowanie gniazda w ścianie, trójżyłowy kabel sieciowy do urządzenia, PE do ekranu w trafie (nigdzie więcej) Masa audio do obudowy  

Jeśli w ścianie jest instalacją dwuzylowa,wiszący w powietrzu ekran ,z reguły jest najlepszym rozwiązaniem! Podpinanie go do N ,powoduje że syf jest ciągle w obiegu.Sprawdzone w odsłuchu, choć, może nie zawsze .

10 godzin temu, tedi02 napisał:

Jeśli w ścianie jest instalacją dwuzylowa,wiszący w powietrzu ekran ,z reguły jest najlepszym rozwiązaniem! Podpinanie go do N ,powoduje że syf jest ciągle w obiegu.Sprawdzone w odsłuchu, choć, może nie zawsze .

No właśnie, nie zawsze. Zależy od wielu czynników, jakości styków na drodze do trafa i przekrojów. Także pętli, dosłownie.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 3 miesiące później...
  • 2 lata później...
W dniu 11.07.2010 o 02:45, Grzegorz7 napisał:

9

W efekcie prąd zakłóceń Iz powoduje niewielki spadek napięcia na grubym drucie zwierającym obudowy urządzeń. Dodatkowo poprzez proporcjonalne zwiększenie rezystancji ekranu przewodu sygnałowego (IC) lub zastosowanie wspomnianych rezystorów powoduje dodatkowe zmniejszenie napięcia zakłóceń. W tym przypadku można „przerwać” ekran w IC.

Zakładając, że można uzyskać rezystancję zwierającego drutu (linki) na poziomie kilku momów, można ograniczyć napięcie zakłóceń do wartości poniżej mikrowolta (polepszyć o 30dB w stosunku do typowego układu).

Oczywiście praktyka nie jest tak prosta.

Ale o tym już jutro.

Dobranoc.

Ukryta Zawartość

Doczytałem i dziękuję za kompendium wiedzy cyt "W praktyce układy zbalansowane doskonale sobie z nimi radzą. W tym układzie nie radzę stosować przerwy w ekranie IC!" - rozumiem że w symetrycznym kablu aes/ebu ekran powinno się łączyć na wejściu i wyjściu pomimo konstrukcji kabla z oddzielnym przewodem uziemiającym, w przeciwieństwie do kabla rca gdzie można ekran można podłączyć  jedynie po stronie wejścia ? 

Ukryta Zawartość

Z tym nie łączeniem ekranu RCA to ostrożnie. Pomaga to (patrz kontekst z wątku), ale w przypadku prowadzenia tego "grubego" drutu w pobliżu IC. Inaczej tworzące się duże pętle mogą sprzyjać indukowaniu w nich zakłóceń od rozproszonych pól magnetycznych.

Również w układach symetrycznych trzeba uważać. Są układy, które po stronie odbiornika podają potencjał  średni (z obu żył gorących) na ekran. Wówczas może być problem po stronie nadajnika. Wówczas najlepiej przerwać taki ekran od strony nadajnika.

Ale to konstrukcje rzadkie w audio.

W Twoim przypadku, mając wiedzę musisz wypróbować konkretnej topologii połączeń. Mając świadomość jak przenikają zakłócenia określone zjawiska nie będą dla Ciebie zaskoczeniem. A bywa różnie.

Zwróć  również uwagę na rolę  często stosowanego w konstrukcjach przełącznika GND lift przerywającego ekran od strony urządzenia w którym go zastosowano.  

W dniu 3.09.2022 o 09:40, tedi02 napisał:

To nie tak. 

Zerowanie w gniazdku, a z gniazdka ekranowany kabel trójżyłowy, który to ekran jest podłączony tylko od strony zerowanego gniazda sieciowego.  Natomiast przewód PE w kablu trójżyłowym podłączony w urządzeniu jedynie do ekranu trafa pomiędzy uzwojeniem pierwotnym a wtórnym.  Nigdzie nie jest to (neutral jako PE) połączone do masy audio.

Ekran tego przewodu zasilającego jest połączony z jednej strony, by nim nie płynął prąd powrotny z transformatora a jedynie izolował przestrzeń obok kabla od zakłóceń. Bo, na przykład niedaleko ułożone są kable głośnikowe. 

• Pokaż nowe odpowiedzi