Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Oliva - nowa listwa z silnym filtrem

Xentrix

Rekomendowane odpowiedzi

Xentrix

Obecnie prace stoją bo oczekuję na przypływ gotówki.

Co do ciekawych rzeczy to, że nikt nie zwraca uwagi na kwestię zakłóceń generowanych przez same sprzęty które posiadacie. Bo o ile zakłócenia z sieci są sprawą oczywistą to do danej listwy podpina się różne rzeczy. Ja np będę miał dysk z tandetnym zasilaczem impulsowym, który sieje niemiłosiernie. Więc powiem szczerze, że jest to kolejny powód do filtrowania każdego gniazda osobno a nie tylko przed listwą jednym filtrem. No i dodatkowo można skorzystać z tańszych filtrów 1A (jeśli chodzi o urządzenia niewielkiego poboru). Bo dobry filtr oczywiście działa w dwie strony w gwoli ścisłości :).

Strench

Ale tu nie ma kondensatorów w torze audio, tu filtruje się tylko zasilanie. Więc nie dopatrywał bym się takich różnic i nie tworzył bym bajek, że tylko listwa SO może coś poprawić w jej 100% odwzorowaniu. Fajnie że powstał taki wątek pozwoliło mi to zainteresować się tym tematem i wyciągnąć dość ciekawe wnioski. No i mam nadzieje uzyskanie czegoś stosunkowo lepszego niewielkim kosztem.

Co do samego filtru jaki stosowany jest w SO to jego cudowne właściwości sprowadzają się do dobrego tłumienia niskich częstotliwości przy dużych obciążeniach, w tym przypadku 6A (pisałem to kilka postów wyżej, bo inne modele przy podobnym amperażu robią to gorzej i pewnie tu pies jest pogrzebany). A filtr do obciążeń 1A uzyskuje dużo lepsze tłumienie w tym zakresie i pozwala użyć go do każdego z gniazda osobno i wyeliminować wzajemne zakłócanie się sprzętów podpiętych do jednej listwy.

Ja osobiści będę miał 6 monofonicznych końcówek mocy które będą zasilane bezpośrednio z sieci. Bo zrobienie dobrej listwy pod takie obciążenie to mija się z celem bo koszt jest ogromny a wpływ na wzmacniacze jest dyskusyjny. Jedyne co to listwa bez filtru z warystorem i bezpiecznikiem bo jednak szkoda końcówek przy problemach z siecią. No i każda końcówka obowiązkowo będzie miała soft start na trafo.

Co do mojego projektu listwy to będzie wyglądał on tak:

na wejściu 7A filtr

transformator separujący 600VA

woltomierz

po jednym filtrze 1A dla każdego gniazda i osobnym włącznik dla każdego z nich

Będzie on filtrował zasilanie dla: cyfrowej zwrotnicy (w tym i dac'a), 6 kanałowego pre, CD, tunera i może kiedyś gramofonu. Każde urządzenie z osobna nie przekroczy poboru 1 A czy łącznie 7A.

Pozdrawiam arczi

• 3 tygodnie później...

do jakich listew wkladacie ten filtr schaffnera bo on jest duzy i mam dwie listwy zpas i nawet ich nie rozkrecalem bo nie wejdzie do nich filtr....przydalaby sie do tego filtra jakas solidna listwa ale nic pasujacego wymiarami nie widze na allegro....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Na razie mam filtr podpięty na zewnątrz listwy komputerowej, z której usunąłem wyłącznik i wszystkie elementy filtrujące. W planach mam budowę nowej listwy z trzema gniazdami (dwa filtrowane niezależnie filtrami, a trzecie niefiltrowane). Gniazda będą Furutecha, a obudowę zamówię pod wymiar, żeby się filtry zmieściły do środka.

z czego robisz pod wymiar? gdzie zamawiasz? moznaby wieksza ilosc zamowic takich skorup, jest listwa consonace bez filtor bardzo ladna i pasowala by wymiarowo ale ona kosztuje 100 dolarow i oprzesylko cos kolo 70 wiec sie nie oplaca za bardzo, jakby wiecej rzeczy brac od chinolo to wtedy tak....

ewentualnie to, ale ten tajwanski obciagacz drutow jakos nie odpowiadal na moje mejle w sprawie kabli wiec nie wiem czy jego kontakt z klientem nie jest ubogi, juz kiedys z wietnamu dostalem nie takie plytki pcb jakie zamawialem i pozniej bylo zamieszanie z odsylaniem itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to jest consonance:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

morris

Hej może masz racje bo część osób mówi o takim wpływie co do wzmacniaczy ale moja listwa będzie tylko dla pre, crossovera, cd i tunera. Końcówki będą grały bezpośrednio z sieci bo będą pobierać około 1,2kW (a filtry pod takie prądy trochę kosztują). Więc liczę na gładkość i poukładanie a wzmacniacze mają mieć tyle ile zapragną.

Choć obecnie projekt stoi w miejscu bo muszę w końcu poskładać moje kolumny.

Pozdrawiam Arczi

• Moderatorzy

moze wiecie gdzie taka listwe bachmanna biala co kolega pokazal mozna kupic?

Pekra, Łódź, Zbąszyńska 5

listwa alu 9 gniazdek kosztuje około 170 pln

koledzy, w papierach bachnanna jest napisane obciążenie włącznika max 16a , czy do listway dać model z , czy bez włącznika ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

na zdjeciu jest listwa na 8 gniazdek i nie z linii classic, zeby filtr wszedl musi miec 6 cm szerokosci i okolo 45 mm wysokosci....

w sumie chyba kupie te wieze gniazdowa bachmanna, bez bolu sie filtr zmiesci , a jak bede chcial to jeszcze jakis inny, ma 8 gniazd to mozna sekcje z kazdej strony porobic, z filtrem i bez, z uziemieniem i bez .......

• Moderatorzy

filtr ma około 15 cm długości więc w "zwykłą " listwę się go nie wsadzi - trzeba zostawić go na zewnątrz tak jak w sonusie lub jak pisze electro zostaje wieża

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dzięki uprzejmości znajomego elektronika dostałem do testów dwa filtry o przemysłowym zastosowaniu 10 A na wzmacniacz i 2 A na cd .Ponieważ mój sprzęt sam z siebie gra spokojnie i bez nadmiernej ostrości po dopięciu tych filtrów muzyka straciła blask i dynamikę. Ogólne zmulenie . Podobne wrażenie odniosłem gdy szukając sieciówki do wzmacniacza podłączyłem kabel sieciowy gigawatt lc-1. Być może muszą to być filtry for Audio na lepszych komponentach. Z ciekawości dopiąłem filtr do tv kineskopowego i obraz po analogu wydał mi się bardziej gładki i wyrazisty.

• 2 miesiące później...

No to wrzucam foty, ta listwa oczywiście nie wygląda jak Bada, tylko DIY :) Ale u mnie działa wyśmienicie. Sprawdziłem już oczywiście podzespoły - i jak dla mnie, to Pan Andrzej oferuje uczciwą cenę (Bachmann + Schaffer Fn2080-10-06). Trzeba mieć łeb na karku, żeby to wymyślić i przetestować, a skutek tych doświadczeń oceniam jako świetny :)

Jako że mam listwę Bachmanna oraz filtr Schaffnera FN2080-10-06 chciałbym się zapytać jak połączony jest filtr z uziemieniem gniazd w listwie. Pytanie bierze się stąd, że filtr ma na wyściu tylko P i N.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Przy okazji chciałbym powiedzieć, że jestem kolejną zadowoloną z listwy osobą. Poprawiło się wszystko, przejrzystość, scena, bas, wyraźna i detaliczna góra, wielki wielki plus, potwierdzam poprzednie superlatywy, na prawdę warto.

Uziemienie filtr ma na obudowie.

To wiem, ale jak się łączy uziemienie filtra (bądź obudowa) z uziemieniem w gniazdach lsitwy (aluminiowa obudowa listwy nie jest podłączona do uziemienia).

- Duke Ellington -

To wiem, ale jak się łączy uziemienie filtra (bądź obudowa) z uziemieniem w gniazdach lsitwy (aluminiowa obudowa listwy nie jest podłączona do uziemienia).

Jednak aluminiowa obudowa okazała się połączona z uziemieniem, wszytsko już działa.

- Duke Ellington -

kupiłeś gotową listwę czy robiłeś sam ?

Listwę kupiłem w niemieckim sklepie wysyłkowym (130 PLN - w PL nie mogłem znaleźć taniej). Filtr sprowadziłem ze stanów (kupiłem sobie i kolegom łącznie 4 sztuki - wyszło około 100 PLN za filtr z kosztami przesyłki czyli prawie 1/3 polskiej ceny).

- Duke Ellington -

Listwę kupiłem w niemieckim sklepie wysyłkowym (130 PLN - w PL nie mogłem znaleźć taniej). Filtr sprowadziłem ze stanów (kupiłem sobie i kolegom łącznie 4 sztuki - wyszło około 100 PLN za filtr z kosztami przesyłki czyli prawie 1/3 polskiej ceny).

Moze jakies foto jak sie toto prezentuje.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Moze jakies foto jak sie toto prezentuje.

Proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Duke Ellington -

Czy kolega podeśle jakieś linki do wymienionych sklepów, czy to tajemnica? Czy listwy Pana Witka mają zmienione wnętrza w stosunku do oryginału, a jeśli tak to czy koledzy orientują się, co zostało zmienione? Sam zastanawiam się nad takim DIY, tylko zmieniłbym na listwę z wyłącznikem. Działa szybciej niż wyłączanie sprzętu pojedyńczo przy zmianie kabli.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Czy kolega podeśle jakieś linki do wymienionych sklepów, czy to tajemnica?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) websale7/?Ctx=%257bver%252f7%252fver%257d%257bst%252f417%252fst%257d%257bcmd%252f0%252fcmd%257d%257bm%252fwebsale%252fm%257d%257bs%252fconrad%252fs%257d%257bl%252f01%252daa%252fl%257d%257bp1%252f1435941c9d08f030de1e0d57df6e55db%252fp1%257d%257bmd5%252f348784367f59cf0e62520d544cdbdb5a%252fmd5%257d&dummychar=%3F&product_item=name&search_input=listwa+aluminium&x=0&y=0

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) websale7/?Ctx=%257bver%252f7%252fver%257d%257bst%252f417%252fst%257d%257bcmd%252f0%252fcmd%257d%257bm%252fwebsale%252fm%257d%257bs%252fconrad%252fs%257d%257bl%252f01%252daa%252fl%257d%257bp1%252f1435941c9d08f030de1e0d57df6e55db%252fp1%257d%257bmd5%252f348784367f59cf0e62520d544cdbdb5a%252fmd5%257d&dummychar=%3F&product_item=name&search_input=listwa+aluminium&x=0&y=0

Te listwy wyglądają prawie identycznie jak te Bachmanna i są w bardzo atrakcyjnej cenie ;-)

Czy kolega podeśle jakieś linki do wymienionych sklepów, czy to tajemnica?

Listwę kupiłem w priz24:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (w conrad.pl listwy innej marki ale o takiej samej konstrukcji są w lepszej cenie - patrz posty wyżej)

Filtr pochodzi z ebaya. Szukaj 'Schaffner FN2080-10-06'.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Duke Ellington -

• 1 miesiąc później...

Można podać namiary na ten sklep w USA co kupowaliście ten filtr? Chodzi mi o to, a by to był ten sam sklep co już kupowaliście bo jest już sprawdzony... a nie chcę ryzykować zakupu w jakimś innym.

• 5 miesięcy później...

No to wrzucam foty, ta listwa oczywiście nie wygląda jak Bada, tylko DIY :) Ale u mnie działa wyśmienicie. Sprawdziłem już oczywiście podzespoły - i jak dla mnie, to Pan Andrzej oferuje uczciwą cenę (Bachmann + Schaffer Fn2080-10-06). Trzeba mieć łeb na karku, żeby to wymyślić i przetestować, a skutek tych doświadczeń oceniam jako świetny :)

witam Wklejam schemat filtra czy jest dobry w stosunku do filtra od p.SO Schaffer Fn2080-10-06

• 1 miesiąc później...

Trafił mi się z demontażu filtr podobny do scheffnera SIEMENS B84113-C-B110 10A zamontowałem do listwy no i prawie wszystko na plus a szczególnie obraz w plazmie :) zauważalnie lepsze kolory i kontrast ,co do muzy lepsza szczegółowość, słychać fajnie mikro detale ,lepsza kontrola basu ale jego ilość niestety troszkę zmalała trochę to mnie martwi...ale tv na pewno zyskał

Mam listwę zasilającą od Sonus Oliva ale na razie bez filtra. Zastanawiam się nad dołożeniem Schaffnera ale mam małą wątpliwość - jeżeli transport i zasilacz do DAC'a posiada już gniazdo z filtrem, to czy zdublowanie się filtrów ma sens? A może to przyniesie więcej szkody niż pożytku?

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.